Connect with us

ACTUALITATE

Rata de angajare a proaspăt absolvenţilor a crescut în pandemie

Publicat

Rata de angajare a proaspăt absolvenţilor a crescut în pandemie. Mai mult de un sfert dintre absolvenţii de liceu sau de facultate se angajează în cel mult trei ani de la absolvire.

Rata de angajare a proaspăt absolvenţilor, care măsoară ponderea din total a absolvenţilor de studii medii şi superioare care s-au angajat în primii trei ani de la absolvire, a ajuns la 76,7% în 2020. Uşoară creştere faţă de anul 2019, potrivit datelor Eurostat, citate de ZF.

 

Toate companiile au blocat rolurile pe zona de junior

 

„Cel puţin în prima jumătate a anului 2020 toate companiile au blocat rolurile pe zona de junior. Cred că spre toamnă s-au reluat recrutările şi aşa se explică această creştere din 2020 faţă de 2019. Acum este un interes foarte mare din partea companiilor pentru a angaja absolvenţi, pentru că nu poţi să stai fără juniori în organizaţie. În plus, în compania noastră, am observat că tinerii sunt mai loiali, stau cu cel puţin un an mai mult în organizaţie decât stau angajaţii cu ceva experienţă”, a explicat Dragoş Gheban, managing partner al Catalyst Solutions, companie care furnizează servicii de recrutare şi employer branding.

Anul acesta, 148.000 de elevi au ter­minat liceul şi alţi aproape 86.000 de studenţi au încheiat cursurile unei facultăţi, arată datele INS. Un absolvent de liceu se poate angaja în industria ospitalităţii, temporar, dacă doreşte să îşi continue studiile, iar dacă nu vrea acest lucru, atunci se angajează în industrie sau în retail.

 

Se observă o preluare a modelului american

 

„Se observă o preluare a modelului american, în staţiunile de la munte, unde întâlneam de regulă stu­denţi angajaţi, acum lucrează mai de­grabă adolescenţi. Tot mai mulţi pă­rinţi îşi lasă copiii să lucreze în vacan­ţele din clasa a 11-a sau a 12-a şi experienţa lor e foarte valoroasă, pentru că învaţă să se obişnuiască cu rutina unui job, cu un program de lucru, dezvoltă abilităţi de relaţionale, de planificare şi de organizare, com­petenţe care sunt transferabile şi în alte joburi şi care potenţează cunoştinţele pe care le obţin în facultate ulterior”, a mai spus Dragoş Gheban.

Cel mai ridicat nivel al indicatorului ”rata de angajare a proaspăt absolvenţilor” a fost înregistrat în 2018, când aproape opt din zece absolvenţi (77,4%) s-au angajat după absolvire, iar cel mai scăzut – de 66,2% – a fost înregistrat în 2014, arată datele Eurostat, care a centralizat aceste informaţii în intervalul 2011- 2020. România a fost contra trendului european în ultimul an: dacă la nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene rata de angajare a absolvenţilor a scăzut în 2020 faţă de 2019 (de la 80,9% în 2019 la 78,7% în 2020), în România aceasta a crescut uşor (cu 0,6 puncte procentuale).

 

Un absolvent de liceu, care se angajează temporar, primeşte un salariu de 1.200- 1.300 de lei 

 

”Un absolvent de liceu, care se angajează temporar, primeşte un salariu de 1.200- 1.300 de lei net, aceste joburi nefiind întotdeauna cu program de 8 ore pe zi. După o perioadă de probă, aceştia pot începe cu un salariu de 1.600- 1.800 de lei net, iar după un an pot creşte la 2.400 de lei net. Pentru un absolvent de facultate, media este undeva la 1.800 – 2.500 de lei net pentru un program de internship”, a mai spus Dragoş Gheban. Totuşi, în IT, ”internii” primesc şi 800- 900 de euro net pe lună, echivalentul a 4.000 – 4.400 de lei net.

Cu o rată de angajare a proaspăt absolvenţilor de 76,7%, România stă mai bine la acest capitol decât Portugalia (75,7%), Franţa (74,9%), Spania (69,6%), Italia (56,8%) şi Grecia (54,9%).

Statele cu cele mai înalte valori ale acestui indicator sunt Malta (92,2%), Germania (90,5%), Olanda (89,3%), Austria (88,4%) şi Cehia (87,3%).

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe