Connect with us

ACTUALITATE

Rata de vaccinare a personalului din școli nu va mai conta în localitățile cu puține cazuri COVID

Publicat

Rata de vaccinare a personalului din școli nu va mai conta în localitățile care au o incidență a cazurilor COVID sub 3 la mia de locuitori. Asta înseamncă că toți elevii din aceste localități vor reveni fizic la cursuri, a anunțat, joi, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

În toate școlile și grădinițele din localitățile care au o incidență sub 3 la mie este permisă prezența fizică fără a se mai ține cont de rata de vaccinare a personalului din unitățile de învățământ, a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ziua de referință va fi vineri, a precizat Cîmpeanu.

În prezent 18 județe și 1724 de localități au mai puțin de 3 cazuri la mia de locuitori.

(sursa: Mediafax)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

FOTO Premieră de la specialiștii horticoli ai USAMV. Zambile, lalele și narcise, crescute în sere, puse în vânzare

Publicat

1 scaled.jpg

Stațiunea de Cercetare Horticolă din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca a produs, în premieră, zambile, lalele și narcise destinate vânzării în magazinele proprii.

Specialiștii horticoli de la SCH au îngrijit culturile în ultimele săptămâni, iar de joi, 27 ianuarie, primele zambile din acest an vor fi disponibile spre vânzare la magazinul din campus.

2

Treptat, în funcție de înflorire, vor fi livrate din sere lalele și narcise. Iubitorii de flori vor putea găsi astfel câte trei soiuri de zambile – City of Harlem (culoare galben), Delft Blue (albastru), Woodstock (violet închis), trei de narcise – Flower Record (alb cu galben/portocaliu), Flower Drift (alb cu galben/portocaliu și petale duble), Yellow cheerfulness (galben) și tot câte trei de lalele – Monte Carlo (galben și petale duble), Peach blossom (roz cu alb și petale duble), Princeps (roșu).

10

Culturile floricole au fost înființate în septembrie 2021.

„Toate cele trei specii floricole au fost obţinute prin aşa numita cultură forţată și s-a utilizat material săditor liber de boli şi dăunători. Bulbii de zambile se supun unor tratamente cu temperaturi scăzute de 90C, timp de 8-10 săptămâni înainte de plantare, pentru bulbii de lalele este nevoie de 9-12 săptămâni, la temperaturi de 5-80 C, iar pentru narcise 12-14 săptămâni, la temperatură de 90 C.

Aceste specii floricole preferă soluri bine drenate, argilo-nisipoase/nisipo-lutoase, bogate în humus şi un pH neutru spre uşor alcalin (pământ de grădină, pământ de frunze, nisip, mraniţă, în proporţie de 1:1:1:1). Pe parcursul întregii perioade de obţinere a acestor specii floricole se fac tratamente…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO/FOTO. Piersic la ANIVERSARE. A primit CADOU cinematograful în care era să se NASCĂ. Momente MEMORABILE cu actorul clujean

Publicat

florin piersic cinema inaugurare 2.jpg

Florin Piersic. Marele Florin Piersic. Unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai îndrăgiţi actori români, clujeanul Florin Piersic împlineşte 86 de ani în 27 ianuarie.

În urmă cu 11 ani, de ziua sa, a dat nume unui cinematograf din Cluj-Napoca. Pe 26 ianuarie 2011 a fost inaugurat, după modernizare şi rebotezare, Cinema “Florin Piersic” din Cluj-Napoca. Atunci, aproape 1.000 de persoane au venit să-l felicite pe actor. Iar Florin Piersic a apărut călare, ca unul dintre personajele sale, “Mărgelatu”. Şi încă un amănunt: era să se nască tocmai în cinematograful care îi poartă numele.

Milionul de euro pentru Cinematograful Florin Piersic

Pentru amenajarea cinematografului, Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmului a alocat 720.000 de lei. Sala de cinema are 720 de locuri. Şi a fost amenajată cu aparatură de ultimă generaţie.


De asemenea, şi prin contribuţia municipalităţii, cinematograful a fost dotat cu un sistem de proiecţie -cu sunet dolby surround şi aparatură pentru difuzarea de filme în sistem 3D- în valoare de peste un milion de euro.

Piersic a apărut călare pe cal

Florin Piersic a sosit la inaugurarea cinematografului care îi poartă numele pe un cal de tracţiune. Şi a fost costumat în hainele personajului său “Mărgelatu”.


“Nici în visele mele cele mai frumoase nu mi-am imaginat că la 75 de ani, pe care îi împlinesc mâine, voi primi acest cadou. Nimic în viaţă nu mi-aş fi dorit mai mult decât să fie de faţă şi părinţii mei”, spunea Florin Piersic.

Era să se nască în cinematograf

El a povestit cum, în ziua naşterii sale, mama sa se afla la Cinematograful “Republica”, acum Cinematorgraful „Florin Piersic”, la filmul…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Profesoară din Botoșani, anchetată de polițiști pentru purtare abuzivă

Publicat

educatie invatamant studiu carti scoala.jpg

Poliţiştii botoșăneni anchetează o profesoară de la Liceul Dimitrie Cantemir Darabani pentru purtare abuzivă, informează AGERPRES.

Ancheta în acest caz a început după ce tatăl unei eleve a depus plângere împotriva profesoarei, pe care a acuzat-o că ar fi agresat-o fizic şi verbal pe fiica sa, elevă în clasa a XI-a, pe motiv că aceasta ar fi fost găsită într-un bar în timpul orelor.

„În cauză a fost deschis dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de purtare abuzivă. Urmează să stabilim cu exactitate împrejurările comiterii faptei, iar, în funcţie de rezultate, vor fi dispuse măsuri legale”, a informat Nenişcu.

La rândul său, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ada Macovei, a conformat existenţa unei anchete în acest caz.

“Ancheta este în desfăşurare”, a precizat Macovei.

Sursa: AGERPRES

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Vezi mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Iuliu MERCA ar fi împlinit azi 74 de ani. „E unic și UNIC va rămâne”

Publicat

merca.jpg

Azi, 26 ianuarie ar fi trebuit să îl aniversăm pe Iuliu Merca, muzicianul de al cărui nume se leagă existenţa uneia dintre cele mai iubite trupe rock din România, Semnal M din Cluj-Napoca. Ar fi împlinit 74 de ani.

iuliumerca

Din păcate, n-a fost să fie. În 27 iulie 1999, la Costineşti, înainte de un concert, inima lui mare a încetat să mai bată.

Formaţia pe care a condus-o din 1977 , Semnal M, trăieşte, însă, şi azi, graţie, în principal, compoziţiilor semnate Iuliu Merca şi, de asemenea, graţie vocii sale inconfundabile şi măiestriei sale în a mânui chitara.

Piese precum „Moara”, „La fereastra ta”,  „Bal la Apahida”, „Spune-mi cine eşti” , „Trenul cursă de persoane Apahida-Cluj-Napoca” vor rămâne veșnic în antologia rock-ului românesc.

N-a fost doar un mare artist ci a fost şi un mare patriot. Dacă ascultaţi compoziţiile sale, „Iancu Pribeag” sau „Planeta visurilor noastre” o să realizați acest lucru.

merca 2

A fost un mare român dar n-a urât niciodată alte naţii. Nu întâmplător, la Semnal M, de-a lungul anilor, au cântat un Istvan Nagy, un Norbert Halmágyi, un Ferencz Molnar sau regretatul Francisc (Ferencz) „Saci” Solomon.

Despre cine a fost şi ce a reprezentat Iuliu Merca, pentru rock-ul românesc, cel mai bine a spus-o fostul basist, compozitor şi lider al unei trupe la fel de celebre şi de iubite, regretatul Liviu Tudan, lider al formaţiei „Roşu şi Negru”:

„Iuliu Merca e unic și unic va rămâne”, a spus regretatul Liviu Tudan.

Istvan Nagy, fostul său coleg din trupă. scria azi pe pagina sa de Facebook:

„Iuliu Merca, Leaderul formatiei Semnal M, astazi ar fi implinit 74 de ani, DUMNEZEU sa il ohneasca in Pacea LUI vesnica,…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe