Connect with us

ECONOMIE

Rata ocupării forţei de muncă în UE a atins nivelul de vârf de 75% în 2022

Publicat

Potrivit datelor publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), ponderea persoanelor angajate din populaţia UE (cu vârsta între 20 şi 64 de ani) în 2022 a atins 75%, ceea ce reprezintă un număr de 193,5 milioane de persoane, cel mai ridicat nivel înregistrat din momentul începerii publicării acestor date, în 2009.

În 2020 şi în 2021, piaţa muncii a fost afectată de restricţiile introduse pentru a stopa răspândirea pandemiei de COVID-19, astfel încât rata ocupării forţei de muncă a scăzut la 72% în 2020, dar s-a redresat la 73% în 2021 şi a crescut cu încă două puncte procentuale (pp) în 2022.

În rândul statelor membre UE, 11 aveau o rată a ocupării forţei de muncă de peste 78% (una din cele trei ţinte stabilite în planul de acţiune pentru 2030 al Pilonului european al drepturilor sociale), cel mai ridicat nivel fiind în Ţările de Jos (83%), Suedia şi Estonia (ambele cu 82%), iar cel mai scăzut în Italia (65%), Grecia (66%) şi România (69%).

În 2022, rata supracalificării în UE era 22%, în cazul bărbaţilor fiind de 21%, iar al femeilor de 23%. Supracalificarea se referă la persoanele cu educaţie terţiară ale căror locuri de muncă nu necesită un astfel de nivel ridicat de educaţie.

Rata ocupării forţei de muncă în UE a atins nivelul de vârf de 75% în 2022. Unde se înregistrează cea mai mare rată supracalificării

În rândul statelor membre UE, cea mai ridicată rată a supracalificării era în Spania (36%), Grecia şi Cipru (fiecare cu 32%), iar cea mai scăzută în Luxemburg (7%), Suedia, Danemarca, Ungaria şi Cehia (fiecare cu 14%).

În 19 dintre cele 27 de state membre UE, femeile aveau o rată a supracalificării mai ridicată decât a bărbaţilor, cele mai mari diferenţe fiind în Malta (11 pp), Cipru (8 pp), Italia şi Slovacia (ambele cu 7 pp).

Totuşi, în opt ţări membre UE, bărbaţii aveau o rată a supracalificării mai ridicată decât a femeilor, cele mai mari diferenţe fiind în statele baltice: Lituania (5 pp), Estonia şi Letonia (fiecare cu 4 pp). Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Rata şomajului în UE s-a menţinut la 6% în octombrie. Date Eurostat

Publicat

somaj tehnic ajofm agenti economici.jpg
Arhivă foto

Rata șomajului a rămas constantă la 6% în Uniunea Europeană și la 6,5% în zona euro în luna octombrie, conform informațiilor publicate joi de către Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), în comparație cu luna anterioară.

Cu o rată a şomajului de 5,4% în octombrie, România se situează printre statele membre UE cu un nivel redus al şomajului.

În octombrie 2022, rata şomajului în zona euro era de 6,6%, iar în UE de 6,1%.

Eurostat estimează că 13,171 milioane de persoane din UE, dintre care 11,134 milioane în zona euro, erau în şomaj în octombrie 2023. Comparativ cu octombrie 2022, numărul şomerilor a crescut cu 27.000 în UE şi s-a redus cu 28.00 zona euro.

În octombrie, 2,881 de milioane de tineri (sub 25 de ani) din UE erau şomeri, dintre care 2,380 milioane în zona euro.

Rata şomajului în rândul tinerilor era de 14,8% în UE (în creştere de la 14,7% luna precedentă) şi de 14,9% în zona euro (în creştere de la 14,6% luna precedentă).

În rândul femeilor, rata şomajului în octombrie era de 6,4% în UE, în creştere de la 6,3% luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaţilor era de 5,8%, de asemenea în creştere de la 5,7% luna precedentă.

În rândul statelor membre UE, cele mai mici rate ale şomajului în octombrie se înregistrau în Malta (2,5%), Polonia (2,8%), Cehia (2,9%) şi Germania (3,1%). La polul opus, cea mai ridicată rată a şomajului era în Spania (12%). Agerpres

Citește mai departe

ECONOMIE

Greva angajaţilor CNPP va continua până la rezolvarea revendicărilor. Sindicaliştii au discutat cu ministrul Muncii

Publicat

taxe tva bani impozite sursa alba24 1000x600.jpg
Arhivă foto

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale plănuiește să solicite o întâlnire de urgență cu premierul Marcel Ciolacu și cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, în vederea soluționării revendicărilor angajaților din Casele de Pensii.

Cu toate acestea, până la desfășurarea întâlnirii, greva declanșată va continua, conform informațiilor furnizate miercuri de către Blocul Național Sindical (BNS).

„Astăzi, reprezentanţii BNS au avut o întâlnire la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale cu ministra Simona Bucura-Oprescu.

Tema discuţiilor a fost despre cele două revendicări ale angajaţilor Caselor de Pensii pe care Blocul Naţional Sindical îi reprezintă.

La nivelul Casei Naţionale de Pensii Publice există diferenţe salariale de până la 1.500 lei pe salariul net, între angajaţi care practică aceeaşi muncă şi ocupă aceeaşi funcţie.

Vorbim de oameni care fac acelaşi tip de activitate, aceeaşi complexitate a muncii.

Ministrul Muncii a fost de acord cu impunerea unei întâlniri de urgenţă cu participarea prim-ministrului Ion Marcel Ciolacu şi a ministrului Finanţelor Ion Marcel Boloş.

Această soluţie de reparaţii salariale va trebui aplicată şi la alte instituţii din subordinea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale”, se spune într-un comunicat al BNS.

Ce susțin sindicaliștii

Potrivit sindicaliştilor, a doua temă majoră discutată a fost despre nevoia imperioasă de investiţii în sistemul de pensii.

„Ne referim aici la softuri, la modul în care se calculează pensiile. Calcularea încă se face cu pixul in 2023! Acelaşi lucru se întâmplă şi când vine vorba de pensiile magistraţilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

La capitolul reprezentării instituţiei în instanţe sunt alte probleme grave.

Doar la Casa Judeţeană de Pensii Ilfov sunt 7.000 de dosare de reprezentat la şapte jurişti din instituţie. Blocul Naţional Sindical consideră că fără aceste investiţii absolut necesare, România nu îşi poate atinge obiectivele asumate.

La finalul întâlnirii, ministrul Muncii a promis că va depune toate eforturile pentru a rezolva aceste probleme”, notează BNS.

Organizaţia sindicală menţionează faptul că, până la soluţionarea revendicărilor, greva declanşată de angajaţii din Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), reprezentaţi de Blocul Naţional Sindical, va continua.

Miercuri, preşedintele CNPP, Daniel Baciu, a dat asigurări, în cadrul unui eveniment de specialitate, că toate pensiile vor fi achitate în sistemul public de pensii până pe 15 decembrie, o parte din bani fiind deja viraţi Companiei Naţionale Poşta Română, de săptămâna trecută.

Luni 4 decembrie 2023, o nouă plată

„De când sunt preşedinte la Casa Naţională de Pensii nu s-a întârziat absolut nicio zi.

E aceeaşi procedură în fiecare an.

Am făcut toate diligenţele în acest sens.

Deja o parte din bani i-am virat Companiei Naţionale Poşta Română începând chiar de săptămâna trecută – o sumă substanţială.

Aproximativ 50% din suma pe luna decembrie am virat-o.

Urmează să facem plăţi şi după 1 Decembrie.

Luni, 4 decembrie, vom mai face încă o plată, vom mai face şi ulterior, astfel încât oamenii să primească banii la timp, aşa cum îi primesc lună de lună, să nu se simtă aceste zile libere.

Colegii mei din teritoriu, din casele teritoriale de pensii, depun toate eforturile ca banii să ajungă la timp la pensionari.

Până pe data de 15 decembrie, toate pensiile vor fi achitate în sistemul public de pensii.

Colegii mei sunt responsabili, nu va fi afectat procesul de plată a pensiilor pe luna decembrie”, a spus Baciu, la lansarea oficială a aplicaţiei RODPA1 a CNPP. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Venitul brut realizat de salariaţii cu contract de muncă şi program complet a ajuns la 6.190 lei, în octombrie 2022

Publicat

prime pentru profesori, bibliotecari, paznici sau îngrijitori. banii vor fi

Institutul Național de Statistică (INS) a dezvăluit miercuri datele referitoare la veniturile brute ale salariaților cu contract de muncă în octombrie 2022.

Conform analizei INS, se observă o creștere semnificativă a veniturilor, iar cifrele oferă o perspectivă detaliată asupra distribuției acestora în diverse sectoare și grupuri de vârstă.

Veniturile salariaților în octombrie 2022: o creștere de peste 40%

Potrivit INS, venitul brut realizat în luna octombrie 2022 de către salariații cu contract de muncă cu program complet a fost de 6.190 lei, depășind cu peste o pătrime salariul brut de bază de 4.895 lei.

Această creștere semnificativă indică o evoluție pozitivă a condițiilor salariale în această perioadă.

Diferențe între genuri și grupuri de vârstă

Analiza INS arată că salariații de sex feminin au avut venituri brute mai mici decât colegii lor bărbați cu aproximativ 300 de lei.

Totodată, salariații din grupa de vârstă 30-44 ani au înregistrat cele mai ridicate venituri brute, indicând o contribuție semnificativă a acestui segment la prosperitatea generală.

Repartizarea pe sectoare de activitate

Datele INS relevă că majoritatea salariaților cu contract de muncă cu program complet au activat în sectoare precum industria prelucrătoare (20,7%) și comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor (16,6%).

Salariații bărbați au fost bine reprezentați în construcții (14,6%) și transport și depozitare (10,9%).

Dispariții în veniturile în funcție de ocupație și sector de activitate

Analiza dezvăluie diferențe semnificative în veniturile brute în funcție de ocupație și sector de activitate.

De exemplu, salariații din activitatea de informații și comunicații au înregistrat cele mai ridicate venituri, în timp ce cei din hoteluri și restaurante au avut venituri mai scăzute.

Evoluția veniturilor în funcție de vârstă

Datele INS arată că salariile brute și veniturile brute au crescut progresiv odată cu vârsta, atingând un punct culminant în jurul vârstei de 40 de ani.

Salariații din grupa de vârstă 35-39 ani au avut cele mai mari venituri brute, cu o performanță deosebită în rândul bărbaților specializați în diverse domenii de activitate.

Analiza INS oferă o imagine detaliată a peisajului salarial din România în octombrie 2022, evidențiind creșteri semnificative, dar și diferențe notabile între diverse categorii de salariați.

Aceste informații sunt esențiale pentru înțelegerea dinamicii pieței muncii și pot servi ca ghid pentru atât angajatori, cât și pentru salariați în luarea deciziilor legate de carieră.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,97% din PIB după primele 10 luni

Publicat

1698438027 bani pixabay.jpg
sursa foto: pixabay.com

După primele 10 luni ale anului în curs, deficitul bugetului general consolidat a înregistrat o creștere la 3,97% din PIB, totalizând 62,81 miliarde de lei.

Comparativ, în aceeași perioadă a anului 2022, deficitul fusese de 47,12 miliarde lei, reprezentând 3,34% din PIB, conform anunțului făcut marți de către Ministerul Finanțelor.

Execuţia bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 56,46 miliarde lei, respectiv 3,55% din PIB.

Agerpres

Citește mai departe