Connect with us

ACTUALITATE

Rata şomajului a fost în 2021 de 5,6%, în scădere față de anul precedent

Publicat

somaj tehnic ajofm agenti economici.jpg

Rata şomajului a fost în 2021 de 5,6%, în scădere față de anul precedent (6,1% în 2020), anunță Institutul Național de Statistică. Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 61,9%, în creștere faţă de anul anterior cu 1,7 puncte procentuale.

În anul 2021, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 67,1%, în creștere faţă de anul anterior cu 1,9 puncte procentuale. În anul 2021 populaţia activă a României era de 8.214 mii persoane, din care 7.755 mii erau persoane ocupate şi 459 mii erau şomeri.

În anul 2021, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 61,9%, în creștere faţă de anul anterior cu 1,7 puncte procentuale. Ca şi în anii anteriori, rata de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (71,1%, faţă de 52,5% la femei). Pe medii de rezidență, rata de ocupare a fost mai mare în mediul urban (67,2%, faţă de 55,5% în mediul rural). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 21,2%, iar cea a persoanelor vârstnice (55-64 ani) de 43,8%.

Nivelul cel mai ridicat al ratei de ocupare pentru persoanele în vârstă de muncă

Nivelul cel mai ridicat al ratei de ocupare pentru persoanele în vârstă de muncă s-a înregistrat în rândul absolvenţilor învăţământului superior (80,1%). Erau ocupate 54,1% dintre persoanele cu nivel mediu de educaţie şi 20,9% dintre cele cu nivel scăzut de educaţie.

Salariaţii, în creștere faţă de anul precedent (+89 mii persoane), au deţinut în continuare cea mai mare pondere (84,9%) în totalul populaţiei ocupate. În anul 2021 lucrătorii pe cont propriu şi lucrătorii familiali neremuneraţi reprezentau 13,7% din populaţia ocupată.

Repartizarea populaţiei ocupate pe forme de proprietate arată că sectorul privat a absorbit 81,7% din aceasta; sectorul public concentra 17,4% din populaţia ocupată iar ȋn sectorul mixt lucrau 0,9% dintre persoanele ocupate.

Muncitorii calificați reprezentau 18,3% din totalul populaţiei ocupate. Ponderi însemnate în totalul populaţiei ocupate deţineau şi specialiştii în diverse domenii de activitate (17,5%) şi lucrătorii în domeniul serviciilor (17,4%).

Din totalul persoanelor ocupate, 11,8% lucrau în sectorul agricol

Din totalul persoanelor ocupate, 11,8% lucrau în sectorul agricol, 32,9% în industrie sau construcţii şi 55,3% în servicii. În activităţile neagricole erau ocupate 6844 mii persoane, ponderi semnificative în rândul acestora fiind deţinute de cele care îşi desfăşurau activitatea în industria prelucrătoare (22,3%), comerţ (20,0%) şi construcţii (11,2%).

Din totalul persoanelor ocupate în anul 2021, au lucrat cu program parţial 301 mii persoane (3,9%). Marea majoritate a persoanelor ocupate cu program parţial lucrau în sectorul agricol (70,9%).

În anul 2021, durata medie efectivă a săptămânii de lucru pentru activitatea principală a fost de 39,8 ore pe săptămână; 52 mii persoane au desfăşurat şi activităţi secundare, lucrând în medie 13,4 ore pe săptămână.

Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 1,0 punct procentual (6,0% la bărbaţi faţă de 5,0% la femei), iar pe medii de rezidenţă de 5,2 puncte procentuale (8,6% în rural faţă de 3,4% în urban).

Rata şomajului avea nivelul cel mai ridicat în rândul tinerilor

Rata şomajului avea nivelul cel mai ridicat (21,0%) în rândul tinerilor (15-24 ani).

Şomajul a afectat în măsură mai mare absolvenţii învăţământului scăzut şi mediu, pentru care rata şomajului a fost de 13,6%, respectiv 5,1%. Rata şomajului a fost de doar 2,1% în cazul persoanelor cu studii superioare.

Rata şomajului de lungă durată (în şomaj de un an şi peste) a fost de 2,0%, iar incidenţa şomajului de lungă durată (ponderea persoanelor aflate în şomaj de un an şi peste în total şomeri) a fost de 36,6%.

Pentru tineri (15-24 ani), rata şomajului de lungă durată (în şomaj de şase luni şi peste) a fost de 11,0%, iar incidenţa şomajului de lungă durată în rândul tinerilor de 52,3%.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Din nou Simona Radiș! Aur la Cupa Mondială de canotaj de la Lucerna. România încheie cu șase medalii

Publicat

din nou simona radiș! aur la cupa mondială de canotaj

Publicitate

Canotoarea botoșăneancă Simona Radiș a adus din nou mândrie României, cucerind medalia de aur la Cupa Mondială II de la Lucerna, Elveția.

Evoluând în proba de dublu rame feminin alături de Magdalena Rusu, Radiș a dominat cursa și s-a impus categoric cu timpul de 06 minute 59 secunde 04/100, în fața echipajului din Cehia, aflat la peste cinci secunde în urmă.

Pentru sportiva originară din Botoșani, acest nou titlu confirmă forma excelentă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO ȘTIREA TA: Bătaie în fața unei săli de jocuri de noroc din Botoșani. Poliția s-a autosesizat și face cercetări

Publicat

video Știrea ta: bătaie în fața unei săli de jocuri

Publicitate

Un incident violent a avut loc duminică seară, în fața unei săli de jocuri de noroc de pe Calea Națională nr. 49 din municipiul Botoșani. Altercația s-a petrecut în jurul orei 21:15 și a stârnit îngrijorarea trecătorilor, care au trimis imagini la redacția noastră și au cerut public intervenția autorităților.

Potrivit martorilor, mai multe persoane s-au luat la bătaie în fața sălii de jocuri, iar polițiștii au reținut câțiva dintre…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Companiile aeriene avertizează: Biletele s-ar putea scumpi după ce dispare taxa pentru bagajul de mână

Publicat

companiile aeriene avertizează: biletele s ar putea scumpi după ce dispare

Publicitate

Taxele suplimentare pentru bagajul de mână ar putea fi eliminate, după ce eurodeputații  din Paralentul European vor să interzică firmelor aeriene să perceapă costuri pentru bagajele mici, relatează alba24.ro.

Parlamentul European analizează o propunere prin care companiilor aeriene li s-ar interzice să factureze separat bagajele mici de mână. Măsura urmărește să ofere pasagerilor reguli uniforme și transparente privind bagajele acceptate la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (364)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (364)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI 

Ce  mai zic poeţii: Alexandru Sfârlea: „Ca să nu urmeze după duminică, ziua de luni s-a ascuns în locul gol lăsat de ziua de sâmbătă, ca o gaură neagră în plămâni”; Alexandru Sfârlea: „Am timpanele fisurate de la auzul ştirilor TV”; Alexandru Sfârlea: „Un căpeţel de smotocită sfoară este echivalentul situării tale  în lumea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe