Connect with us

ACTUALITATE

Rata şomajului a scăzut la 5% în septembrie

Publicat

Rata şomajului a scăzut cu 0,2 puncte procentuale în luna septembrie faţă de luna precedentă, ajungând la 5%, iar rata şomajului în rândul tinerilor se menţine la un nivel ridicat, respectiv 19,5%, potrivit Institutului Naţional al Statisticii.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna septembrie a anului 2021 a fost de 416.000 persoane, în scădere faţă de luna precedentă (428.000 persoane).

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,6 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,3% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,7% în cazul celor de sex feminin).

„Reţine în continuare atenţia nivelul ridicat al ratei şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) de 19,5%”, precizează INS în comunicatul transmis AGERPRES.

Rata şomajului a fost estimată la 4,1% pentru luna septembrie 2021

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,1% pentru luna septembrie 2021 (4,2% în cazul bărbaţilor şi 3,9% în cel al femeilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 76,6% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna septembrie 2021.

INS menţionează că, începând cu anul 2021, metodologia Anchetei forţei de muncă în gospodării a fost revizuită pentru a răspunde cerinţelor noilor regulamente europene intrate în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021. Aceste modificări generează un impact sesizabil asupra estimaţiilor – în special asupra numărului populaţiei ocupate (şi implicit asupra numărului populaţiei active – care este numitorul fracţiei la determinarea indicatorului „rata şomajului”).

Potrivit INS, începând cu anul 2021, persoanele care produc bunuri agricole destinate exclusiv sau majoritar auto-consumului nu mai fac parte din populaţia ocupată totală, respectiv din populaţia ocupată în agricultură, acest indicator diminuându-se corespunzător, în ambele cazuri. Din acest motiv, datele publicate pentru lunile ianuarie – septembrie 2021 nu sunt comparabile cu cele publicate pentru perioadele anterioare. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Bărbat din județul Hunedoara, prins în Blaj, la volan cu permisul suspendat. S-a ales cu dosar penal

Publicat

politie masina alba 1000x600.jpg

Un bărbat din județul Hunedoara este cercetat penal în Alba. Aflat la volanul unui autoturism, acesta a fost oprit de polițiștii din Blaj, pe o stradă din municipiu. Avea permisul suspendat.

Potrivit IPJ Alba, marți, 24 ianuarie, în jurul orei 18.00, polițiștii din Blaj, în timp ce acționau pe strada Gării din municipiu, au depistat un bărbat de 40 de ani, din Vulcan, județul Hunedoara, care conducea un autoturism având permisul de conducere suspendat.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cititor Cluj24: Cerem bănci pentru călători în stațiile CTP de la Teatrul Național

Publicat

banca.jpeg

Un cititor Cluj24 cere Primăriei Cluj-Napoca amplasarea unor bănci în stațiile Companiei de Transport Public (CTP) din zona Teatrului Național care fac legătura cu mai multe cartiere.

”Sesizez faptul că lipsesc băncile pentru călători în stațiile de autobuz de la Teatrul Național ( aici se așteaptă pentru 10-15 linii în cartierele Gheorgheni, Bună Ziua, Zorilor) și toate stațiile liniei 32 spre capăt”, a spus acesta.

Un model bun de urmat este stația CTP din fașa cinematografului ”Florin Piersic” unde au fost amplasate mai multe bănci pentru călători.

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 20 de șoferi amendați pentru viteză, în doar trei ore, pe DN 67C. Acțiune a Poliției Rutiere Alba cu 2 aparate radar

Publicat

masina politia.jpg

Peste 20 de șoferi au fost prinși cu viteză neregulamentară, marți, pe DN67 C Transalpina. Poliția Rutieră Alba a organizat o acțiune de tip blitz.

Potrivit IPJ Alba, marți, 24 ianuarie, între orele 9.00 și 12.00, polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au acționat, pe DN 67 C, într-o acțiune de tip blitz, care a avut ca scop prevenirea accidentelor rutiere cauzate de viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum.

În cele trei ore de acțiune, polițiștii au depistat 25 de conducători auto care au depășit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CJ Alba va cumpăra o ambulanță de terapie intensivă, care va fi folosită de serviciul județean. Cât este investiția

Publicat

epa isu salvare ambulanta foto smurd 979x600.jpg

Consiliul Județean Alba va asigura finanțare pentru cumpărarea unei ambulanțe tip C ce va fi folosită de Serviciul Județean de Ambulanță. În acest sens, cele două instituții vor încheia un acord pe 5 ani, cu posibilitatea de prelungire.

Prin acest acord, se va asigura suma de 995,137.60 lei (TVA inclus), necesară pentru cumpărarea autospecialei, prin procedură de achiziţie publică.

Bunul achiziţionat de Consiliul Judeţean Alba va fi apoi transmis în folosinţă gratuită Serviciului Ambulanţă pentru dotarea parcului auto a acestuia, se arată în documentația…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe