Connect with us

EVENIMENT

Ravagii în Deltă: Tot mai multe lacuri au secat integral din cauza secetei

Publicat

seceta sursa alba24 scaled e1659959957765 1000x600.jpg
fotografie cu caracter ilustrativ

Şase lacuri din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) au secat integral, iar alte 18 au înregistrat în ultima lună o scădere a nivelului apei cu cel puţin 50%, din cauza secetei, a debitului scăzut al Dunării sau a lucrărilor de decolmatare, iar în consecinţă tot mai mulţi pescari comerciali doresc să-şi desfăşoare activitatea pe fluviu sau în Marea Neagră.

Directorul executiv al Administraţiei RBDD, Viorica Bîscă, a declarat pentru AGERPRES că în ultima lună efectele secetei s-au accentuat la nivelul complexelor lacustre din Rezervaţie.

„Situaţia este din ce în ce mai gravă, pentru că, dacă acum o lună, erau zone în care apa atingea 40-60 de centimetri, acum sunt zone secate 100%.

În afara de zona Sărături Murighiol, care secase încă de acum cel puţin o lună, în momentul de faţă avem lacurile Purcelu, Morunu, Babinţi care sunt secate 100%.

Ca să nu mai vorbim de canale care sunt secate, ca de exemplu cel care înconjoară Dunavăţu de Jos. (…) Sunt canale care pot fi traversate cu piciorul, ceea ce nu e bine deloc pentru tot ce înseamnă biodiversitate. Lipsa apei automat influenţează tot ce înseamnă starea de conservare a speciilor şi habitatelor.

Ravagii în Deltă: Tot mai multe lacuri au secat integral din cauza secetei. Ce a afirmat Viorica Bîscă

Fără apă, resursa piscicolă nu are cum să trăiască, motiv pentru care au fost zone în care eutrofizarea dusese la o cantitate atât de mare de plante care erau asimilate de peşti, iar automat peştele mirosea”, a afirmat Viorica Bîscă.

În acest context, s-au înregistrat şi cazuri de mortalităţi piscicole, iar pescarii şi-au schimbat uneltele şi locurile de desfăşurare a activităţii.

„Există zone în care activitatea de pescuit nu se mai poate face cu anumite scule. Devine problematică inclusiv folosirea cuştilor pentru raci, mai ales în zonele în care nivelul apei este de 10 sau 20 de centimetri.

Normal că în momentul de faţă mai mulţi pescari îşi doresc să fie pe Dunăre sau la Marea Neagră, unde îşi pot desfăşura activitatea. Automat, cota pe care o vor putea realiza anul acesta va trebui recalibrată şi regândită.

Vom vedea ce va spune şi studiul de evaluare care în câteva luni trebuie să fie gata, studiu care va arăta ce resurse piscicole vor putea fi capturate anul viitor.

Studiul se face pe resursa existentă la momentul de faţă”, a mai spus directoarea executivă a Administraţiei RBDD.

Viorica Bîscă a precizat că lucrările de decolmatare care se realizează în această perioadă în Rezervaţie sunt doar o soluţie parţială.

„Poate că lucrările de decolmatare care au loc în această perioadă vor reuşi să echilibreze nivelul în anumite zone, dar atât timp cât debitul Dunării pe ansamblu nu creşte considerabil, e greu de crezut că într-un timp scurt se va ridica nivelul apei pe tot ce înseamnă lacuri sau canale din Deltă”, a conchis Viorica Bîscă.

Ravagii în Deltă: Tot mai multe lacuri au secat integral din cauza secetei. Ce arată o situație elaborată de instituție

Potrivit unei situaţii elaborate de instituţie, şi lacurile Toplolca şi Trofilca au secat 100%, iar lacul Câşla de la marginea oraşului Tulcea a secat în proporţie de 90%.

„În cazul lacului Câşla, probabil că decolmatarea unor canale a condus apa mai mult spre alte zone, iar cea mai înaltă a rămas fără apă”, a explicat reprezentanta Administraţiei RBDD.

Per total, 24 de lacuri din RBDD au un nivel al apei scăzut cu cel puţin 50%, iar alte cinci lacuri sunt secate în proporţie de cel puţin 25%, potrivit sursei citate.

Administraţia RBDD a lansat, începând cu luna noiembrie a anului 2020, trei proiecte care vizează decolmatarea unor canale cu o lungime totală de circa 150 de kilometri.

Toate proiectele sunt realizate în parteneriat cu Institutul Naţional Delta Dunării şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, sunt finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi se vor încheia la finele anului 2023. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Aglomerație la ieșirea din țară. Coloane de mașini de peste 4 kilometri. Șoferii așteaptă 2 ore la Vama Nădlac II

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Punctele de trecere a frontierei din judeţul Arad sunt aglomerate, miercuri, pe sensul de ieşirea din ţară, pentru că mii de români pleacă în străinătate în minivacanţă, iar la Nădlac II coloana de maşini este lungă de peste 4 kilometri şi se aşteaptă cel puţin două ore pentru formalităţile de trecere în Ungaria.

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Arad au declarat, pentru AGERPRES, că de la primele ore ale zilei foarte multe maşini s-au prezentat la ieşirea din ţară.

„În contextul minivacanţei, traficul este foarte intens în punctele de trecere a frontierei, pe sensul de ieşire din România.

La Nădlac II sunt deschise şase artere de control pentru autoturisme, dar ca să deschidem mai multe depindem de autorităţile ungare, care trebuie să aloce mai mulţi poliţişti.

Reamintim că, la graniţa cu Ungaria, formalităţile de frontieră se efectuează în comun cu autorităţile ungare, astfel că numărul de artere care pot fi deschise este limitat de numărul de poliţişti repartizaţi de către statul vecin”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Andrei Dincă.

La Nădlac II, timpul de aşteptare pentru control este de cel puţin 120 de minute, iar coloana de maşini formată pe autostrada pan-europeană este lungă de peste 4 kilometri.

Pe autostradă a rămas o singură bandă de circulaţie pe sensul spre Ungaria, pentru că pe cea de urgenţă staţionează camioane, iar pe prima bandă staţionează maşini.

La Nădlac I (DN7), sunt deschise trei artere de control pentru autoturisme, la ieşire din ţară, dar se aşteaptă minimum 90 de minute, iar la Turnu sunt deschise patru artere şi se aşteaptă tot 90 de minute.

La Vărşand, sunt disponibile două artere şi se aşteaptă 60 de minute pentru a se intra în Ungaria. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Două mașini s-au făcut scrum, după un incendiu izbucnit într-o localitate din Mureș

Publicat

politia pompieri noaptea accident general
fotografie cu caracter ilustrativ

Un incendiu a izbucnit,  în noaptea de marți spre miercuri la două mașini aflat în localitatea Șaeș, județul Mureș.

Potrivit ISU Mureș,  în noaptea de marți spre miercuri, în jurul orei 03:40, pompierii militari din cadrul Detașamentului Sighișoara au intervenit în localitatea Șaeș, comuna Aplod, în urma producerii unui incendiu ce a cuprins două autoturisme.

Acesta s-a manifestat generalizat, fără pericol de propagare, lichidat în scurt timp după sosirea echipajelor la fața locului.

Nu s-au identificat victime surprinse de incendiu.

Cauza și împrejurările producerii incendiului sunt în curs de stabilire.

Citește mai departe

EVENIMENT

Mureș: Femeie cu arsuri pe față după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări

Publicat

isu pompieri 1000x600.jpg
Arhivă foto

Un incendiu a izbucnit, miercuri la amiază, la o casă aflată în Sovata, județul Mureș. O femeie a suferit arsuri.

Potrivit ISU Mureș, în jurul orei 11:00, pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Sovata, împreună cu un alt echipaj din partea Stației de Pompieri Miercurea Nirajului și pompierii voluntari din cadrul SVSU Sovata au fost solicitați să intervină în Orașul Sovata, strada Praidului, în urma izbucnirii unui incendiu la nivelul unei case de locuit.

Incendiul se manifestă pe o suprafață de aproximativ 25 metri pătrați la nivelul acoperișului, în aceste momente echipajele intervenind pentru lichidarea incendiului.

A fost identificată și o victimă de sex feminin, în vârstă de aproximativ 75 de ani, cod galben, care a suferit mici arsuri la nivelul feței, asistată medical la fața locului și transportată în aceste momente la CPU Sovata pentru îngrijiri medicale suplimentare.

Stire in actualizare

Citește mai departe

EVENIMENT

Muzeul Satului în sărbătoare. Târg de cadouri, ateliere de sezon și expoziții la Muzeul Satului. Programul evenimentelor

Publicat

targ cadouri muzeul satului

Un târg cu obiecte şi bucate tradiţionale româneşti, ateliere de sezon şi vernisajul unei expoziţii vor avea loc sub genericul „Muzeul Satului în… sărbătoare. Târg de cadouri” între 30 noiembrie şi 6 decembrie.

Potrivit unui comunicat, programul va debuta cu un târg cu obiecte şi bucate tradiţionale româneşti: de la păpuşi la icoane, de la instrumente muzicale la vase din lut, de la colaci şi pâine cu maia la miere, cozonaci, murături, dulceţuri şi zacuscă, sucuri naturale şi siropuri de leac, cadouri pentru cei dragi de la meşterii veniţi din întreagă ţară.

Muzeul Satului în sărbătoare. Programul evenimentelor

De Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie, va avea loc vernisajul expoziţiei „Masca în Teatru”, un proiect al Asociaţiei Teatrul Vienez de Copii, în parteneriat cu Asociaţia Femeilor Universitare din România şi Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, iar pe 1 decembrie, ca în fiecare an, Asociaţia Tradiţia Militară va susţine pe aleile muzeului o demonstraţie militară în uniforme de epocă.

Pe 4 decembrie, copiii sunt aşteptaţi la un atelier de sezon în care vor învăţa să confecţioneze „cizmuliţa lui Moş Nicolae”, iar apoi vor fi invitaţi în jurul bradului unde vor putea asculta colinde în interpretarea Corului Symbol al Patriarhiei Române.

Cei mici vor putea participa, de asemenea, pe 6 decembrie, la teatrul de umbre, unde le va fi prezentată Legenda lui Moş Nicolae, iar părinţii şi bunicii la Târgul caritabil organizat de Societatea Studenţilor în Farmacie Bucureşti (SSFB), al cărui scop este de a ajuta organizaţia Hope and Homes for Children.

Agerpres

Citește mai departe