Connect with us

EVENIMENT

Ravagii în Deltă: Tot mai multe lacuri au secat integral din cauza secetei

Publicat

seceta sursa alba24 scaled e1659959957765 1000x600.jpg
fotografie cu caracter ilustrativ

Şase lacuri din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) au secat integral, iar alte 18 au înregistrat în ultima lună o scădere a nivelului apei cu cel puţin 50%, din cauza secetei, a debitului scăzut al Dunării sau a lucrărilor de decolmatare, iar în consecinţă tot mai mulţi pescari comerciali doresc să-şi desfăşoare activitatea pe fluviu sau în Marea Neagră.

Directorul executiv al Administraţiei RBDD, Viorica Bîscă, a declarat pentru AGERPRES că în ultima lună efectele secetei s-au accentuat la nivelul complexelor lacustre din Rezervaţie.

„Situaţia este din ce în ce mai gravă, pentru că, dacă acum o lună, erau zone în care apa atingea 40-60 de centimetri, acum sunt zone secate 100%.

În afara de zona Sărături Murighiol, care secase încă de acum cel puţin o lună, în momentul de faţă avem lacurile Purcelu, Morunu, Babinţi care sunt secate 100%.

Ca să nu mai vorbim de canale care sunt secate, ca de exemplu cel care înconjoară Dunavăţu de Jos. (…) Sunt canale care pot fi traversate cu piciorul, ceea ce nu e bine deloc pentru tot ce înseamnă biodiversitate. Lipsa apei automat influenţează tot ce înseamnă starea de conservare a speciilor şi habitatelor.

Ravagii în Deltă: Tot mai multe lacuri au secat integral din cauza secetei. Ce a afirmat Viorica Bîscă

Fără apă, resursa piscicolă nu are cum să trăiască, motiv pentru care au fost zone în care eutrofizarea dusese la o cantitate atât de mare de plante care erau asimilate de peşti, iar automat peştele mirosea”, a afirmat Viorica Bîscă.

În acest context, s-au înregistrat şi cazuri de mortalităţi piscicole, iar pescarii şi-au schimbat uneltele şi locurile de desfăşurare a activităţii.

„Există zone în care activitatea de pescuit nu se mai poate face cu anumite scule. Devine problematică inclusiv folosirea cuştilor pentru raci, mai ales în zonele în care nivelul apei este de 10 sau 20 de centimetri.

Normal că în momentul de faţă mai mulţi pescari îşi doresc să fie pe Dunăre sau la Marea Neagră, unde îşi pot desfăşura activitatea. Automat, cota pe care o vor putea realiza anul acesta va trebui recalibrată şi regândită.

Vom vedea ce va spune şi studiul de evaluare care în câteva luni trebuie să fie gata, studiu care va arăta ce resurse piscicole vor putea fi capturate anul viitor.

Studiul se face pe resursa existentă la momentul de faţă”, a mai spus directoarea executivă a Administraţiei RBDD.

Viorica Bîscă a precizat că lucrările de decolmatare care se realizează în această perioadă în Rezervaţie sunt doar o soluţie parţială.

„Poate că lucrările de decolmatare care au loc în această perioadă vor reuşi să echilibreze nivelul în anumite zone, dar atât timp cât debitul Dunării pe ansamblu nu creşte considerabil, e greu de crezut că într-un timp scurt se va ridica nivelul apei pe tot ce înseamnă lacuri sau canale din Deltă”, a conchis Viorica Bîscă.

Ravagii în Deltă: Tot mai multe lacuri au secat integral din cauza secetei. Ce arată o situație elaborată de instituție

Potrivit unei situaţii elaborate de instituţie, şi lacurile Toplolca şi Trofilca au secat 100%, iar lacul Câşla de la marginea oraşului Tulcea a secat în proporţie de 90%.

„În cazul lacului Câşla, probabil că decolmatarea unor canale a condus apa mai mult spre alte zone, iar cea mai înaltă a rămas fără apă”, a explicat reprezentanta Administraţiei RBDD.

Per total, 24 de lacuri din RBDD au un nivel al apei scăzut cu cel puţin 50%, iar alte cinci lacuri sunt secate în proporţie de cel puţin 25%, potrivit sursei citate.

Administraţia RBDD a lansat, începând cu luna noiembrie a anului 2020, trei proiecte care vizează decolmatarea unor canale cu o lungime totală de circa 150 de kilometri.

Toate proiectele sunt realizate în parteneriat cu Institutul Naţional Delta Dunării şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, sunt finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi se vor încheia la finele anului 2023. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Accident pe strada Fabricii din Cluj-Napoca. Un motociclist a fost rănit

Publicat

motocicleta accident general.jpg

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Fabricii din Cluj-Napoca.

La fața locului a fost trimis un echipaj SMURD.

Din primele informații, un motociclist a fost rănit.

Revenim cu amănunte.

Foto: Arhivă

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Incendii de vegetație și pădure în Alba. Acționează peste 70 de pompieri, alături de voluntari și personal silvic

Publicat

foto: incendii de vegetație și pădure în alba. acționează peste

Peste 70 de pompieri militari, cu 10 mijloace tehnice de intervenție, sâmbătă seara, ntru stingerea unor incendii de vegetație uscată și litiere de pădure, pe raza județului Alba.

Eforturile lor sunt susținute de serviciile voluntare pentru situații de urgență, personal din cadrul ocolului silvic și cetățeni, anunță ISU Alba.

 

Intervenția coordonată vizează limitarea propagării flăcărilor și protejarea zonelor afectate în UAT Săsciori – Laz, respectiv…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Restricții de circulație pe A3 Turda-Cluj. Se montează portaluri rutiere pentru deschiderea drumului ce leagă autostrada de DN 1

Publicat

restricții de circulație pe a3 turda cluj. se montează portaluri rutiere

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat restricții de circulație pe autostrada A3, sensul de mers Turda – Cluj Napoca.

Restricțiile sunt de vineri, 4 iulie până sâmbătă, 5 iulie, ora 11.00, pe autostrada A3 Câmpia Turzii-Nădășelu, între kilometrii 16+115 metri și 24+664 metri, sensul de mers Turda – Cluj-Napoca, în zona localității Săndulești, județul Cluj.

Sunt efectuate lucrări de montare portaluri rutiere, în vederea deschiderii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. O tânără cu endometrioză severă, salvată printr-o operație complexă la Cluj. În echipă, un expert de talie internațională

Publicat

operatie.jpg

O tânără de 29 de ani, diagnosticată cu endometrioză pelvină profundă și multiple alte afecțiuni, a primit o nouă șansă la o viață normală.

Aceata a fost supusă vineri unei intervenții chirurgicală, la Clinicii de Chirurgie Generală I a Spitalului Județean de Urgență din din Cluj-Napoca.

Operație multidisciplinară, cu implicarea unui expert de renume internațional

Cazul, arată reprezentanții Spitalului de Urgență din Cluj, a fost abordat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe