Connect with us

ACTUALITATE

Războiul din Ucraina, ziua 358. Ruşii cuceresc noi teritorii / Nou schimb de prizonieri / S-a stricat prietenia ruso-austriacă: 4 diplomaţi expulzaţi / Soarta războiului, estimări americane / Zelenki nu cedează nicio palmă de pământ

Publicat

războiul din ucraina, ziua 358. ruşii cuceresc noi teritorii /

Războiul din Ucraina, ziua 358. Ruşii cuceresc noi teritorii / Nou schimb de prizonieri / S-a stricat prietenia ruso-austriacă: 4 diplomaţi expulzaţi / Soarta războiului, estimări americane / Zelenki nu cedează nicio palmă de pământ

Ruşii estimează că vor încercui şi cuceri definitv Bahmut în două luni
Linia frontului nu a suferit modificari
Localitatile ucrainene aflate in prima linie au fost bombardate masiv în cursul nopţii

Sursa Foto – CEPA

UPDATE 21:30 Rusia, tot mai sancţionată de Europa

UPDATE 21:10 Zelenski exclude cedarea teritoriilor 

Preşedintele ucrainean, într-un interviu acordat BBC, exclude posibilitatea de a ceda teritorii Rusiei, într-un posibil acord de pace. „Se va întoarce şi va cere şi mai mult”, consideră liderul de la Kiev.

UPDATE 21:00 Mamele ruse, mesaj pentru Putin 

Mamele şi soţiile celor mobilizaţi în regiunea Doneţk spun că rudele lor sunt deja pe front de un an: nu au permisie, în ciuda rănilor, şi sunt trimişi la atac. Potrivit femeilor, recent militarii au scris un refuz de a servi şi pentru asta au fost trimişi în temniţe. Rudele militarilor din regimentul 117 spun că soţii şi copiii lor au fost mobilizaţi în urmă cu un an. În Donbas, mobilizarea începuse cu cinci zile înainte de cea lansată de Putin.

Timp de câteva zile, bărbaţii au fost antrenaţi să servească pe linia a 2-a şi a 3-a, dar în cele din urmă militarii au ajuns chiar în prima linie, fără pregătire şi sprijin adecvat. De atunci, mobilizaţilor nu li s-a acordat niciodată concediu, deşi mulţi militari sunt bolnavi sau răniţi.

Femeile vorbesc şi despre „ordinele penale” ale comandamentului, de exemplu, când bărbaţii sunt trimişi la „recunoaştere în forţă” sub foc de artilerie şi drone. Cei mobilizaţi riscă 15 ani de închisoare pentru dezertare. „Nu mai au putere. Un an întreg au trăit în frig pe câmpuri, la o temperatură de -10. Nici măcar nu au arme”.

UPDATE 20:30 Bahmut, după şase luni de luptă împotriva mercenarilor Wagner: totul a fost pus la pământ în oraşul cu 73.000 de oameni

Bătălia non-stop care se desfăşoară în Bahmut este ca o luptă corp la corp între Moscova şi Kiev. Oraşul din est care, deşi nu are o valoare strategică foarte mare, a fost scena de lupte aprige pentru controlul său timp de şase luni: mercenarii grupului Wagner au revendicat stăpânirea zonei Krasna Hora, un sat din apropiere, lansând un o nouă provocare pentru rezistenţa ucraineană a granitului în zonă.

Între timp, sosesc imagini filmate de o dronă care arată că nu a mai rămas aproape nimic din oraşul care găzduia cândva peste 73.000 de locuitori. 

UPDATE 19:30 Sunak s-a întâlnit cu Duda: uniţi în sprijinul Kievului

Premierul britanic Rishi Sunak s-a întâlnit cu preşedintele polonez Andrzej Duda, cu care a discutat despre cum să asigure victoria Ucrainei. Întâlnirea sa cu Duda vine la câteva zile după decizia Marii Britanii de a desfăşura sistemul de rachete Sky Sabre în Polonia pentru „a-şi proteja spaţiul aerian de orice altă agresiune a Rusiei”. Vorbind la Downing Street, premierul britanic a spus împreună cu Duda „nu există nimic pentru care suntem mai uniţi decât sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina”.

Sunak a explicat apoi că au discutat cu preşedintele polonez despre ce „putem face amândoi pentru a ne asigura că Ucraina câştigă acest conflict”. Duda, la rândul său, i-a mulţumit lui Sunak pentru „sprijinul său foarte clar pentru Ucraina” şi pentru sprijinirea securităţii Poloniei.

UPDATE 19:00 Rusia a primit 101 prizonieri din Ucraina

Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că 101 soldaţi ruşi captivi au fost eliberaţi din Ucraina „în urma unui proces de negocieri”, informează agenţia Interfax.

UPDATE 18:30 Ucraina: Rezoluţia Adunării ONU pentru pace şi integritate Kiev

În ajunul marcării unui an de la invazia ruse a Ucrainei, Adunarea Generală a ONU urmează să voteze săptămâna viitoare o rezoluţie prin care se cere încetarea ostilităţilor şi o pace care să garanteze „suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială” a Ucrainei. Nu există drepturi de veto în Adunarea de 193 de membri, aşa că este sigur că rezoluţia va fi adoptată la sfârşitul sesiunii speciale de urgenţă la nivel înalt, programată pentru 23 februarie. Marea întrebare este câte „Da”-uri va primi textul. Documentul a fost distribuit de surse UE.

UPDATE 18:00 Armele interzise ale ruşilor, pulverizate de ucraineni

UPDATE 17:10 Scholz va fi primit la Casa Albă, pe 3 martie

Cancelarul german Scholz va fi primit de joe Biden la Casa Albă, pe 3 martie. Discuţiile despre războiul din Ucraina vor ocupa un rol central.

UPDATE 17:00 Belarus nu vrea în războiul lui Putin

UPDATE 16:50 Şeful Statului Major al SUA: Nici Rusia, nici Ucraina nu vor câştiga pe teren

Generalul Mark Milley, şeful de stat major al SUA, a avertizat că nici Rusia, nici Ucraina, nu îşi vor atinge obiectivele militare şi că războiul se va încheia la masa negocierilor. Pentagonul îşi revizuieşte stocurile de arme şi ar putea fi nevoie să-şi intensifice cheltuielile militare, după ce a văzut cât de repede au fost folosite muniţiile în timpul războiului din Ucraina, a spus Milley, într-un interviu pentru Financial Times. „Va fi aproape imposibil pentru ruşi să-şi atingă obiectivele politice prin mijloace militare”, a spus el. De asemenea, ar fi „foarte, foarte greu pentru Ucraina anul acesta să-i alunge pe ruşi din fiecare centimetru din Ucraina ocupată”, a adăugat Milley. „Nu spun că nu se poate întâmpla, dar este extrem de dificil”, a conchis el, „şi, în esenţă, ar necesita prăbuşirea armatei ruse”.

UPDATE 16:40 China: Pregătită pentru dezvoltarea unui parteneriat strategic cu Rusia

China este dispusă să colaboreze cu Rusia „pentru a promova dezvoltarea continuă a parteneriatului strategic cuprinzător privind coordonarea dintre cele două ţări în noua eră”, este comentariul purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, despre starea excelentă a relaţiilor bilaterale exprimată de Ministerul de Externe, Serghei Lavrov, la câteva zile după vizita la Moscova a şefului diplomaţiei CPC, Wang Yi. „Sub conducerea strategică” a celor doi şefi de stat Xi Jinping şi Vladimir Putin, „legăturile au menţinut o dezvoltare sănătoasă şi stabilă”, a spus Wang în briefingul zilnic.

UPDATE 16:20 Kiev: şase persoane ucise în atacul rusesc de az-noapte

În atacul de peste noapte al forţelor ruse asupra Ucrainei, un total de şase persoane au fost ucise: trei la Pokrovsk, două la Bahmut şi una la Avdiivka. Guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, a scris pe Telegram, relatează Kyiv Independent. În schimb, 13 este numărul răniţilor, 11 dintre ei la Pokrovsk.

UPDATE 16:00 Rusia expulzează 4 diplomaţi austrieci

Rusia a expulzat patru diplomaţi austrieci ca răspuns la o măsură similară luată de Ministerul de Externe la Viena la începutul lunii februarie, scrie agenţia Tass, citând o notă a Ministerului de Externe, potrivit căreia cei patru austrieci au fost declaraţi „persona non grata” şi vor trebui să părăsească Rusia până pe 23 februarie. În cadrul conversaţiei cu ambasadorul Austriei la Moscova, Werner Almhofer, autorităţile ruse au subliniat şi dificultăţile în obţinerea vizelor pentru delegaţiile ruse care merg la Viena pentru a participa la evenimente multilaterale.

UPDATE 15:30 Ruşii arestează tot ce prind

UPDATE 15:00 Fosta soţie a lui Putin îşi vinde apartamentele din Spania

UPDATE 14:00 Lukaşenko spune că va lupta alături de Rusia doar dacă Belarusul va fi atacat

Preşedintele Belarusului, Alexander Lukaşenko, a declarat joi că va ordona trupelor sale să lupte alături de aliatul Rusia doar dacă o altă ţară va lansa un atac împotriva Belarusului, a relatat agenţia de presă de stat Belta.

UPDATE 13:00 Oficiali: Rachetele ruseşti au lovit infrastructura din regiunile Kirovohrad şi PoltavaÂ

Două rachete ruseşti au lovit infrastructura critică în noaptea de 16 februarie în Kremenchuk, regiunea Poltava, a anunţat guvernatorul Dmytro Lunin.

UPDATE 12:00 Un atac dezastruos rusesc asupra lui Vuhledar

Un asalt dezastruos al Rusiei asupra Vuhledar, văzut ca o mişcare de deschidere a unei aşteptate ofensive de primăvară, a reînnoit îndoielile cu privire la capacitatea Moscovei de a susţine un asalt terestru pe scară largă.

UPDATE 11:00 Statul Major General: Rusia a pierdut 140.460 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.296 de tancuri, 6.517 vehicule blindate de luptă, 5.167 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.306 sisteme de artilerie, 466 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 239 de sisteme de apărare aeriană, 298 de avioane, 287 de elicoptere, 2.012 drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 10:00 Ministrul israelian de Externe soseşte la Kiev pentru o vizită oficială

Ministrul israelian de Externe Eli Cohen a scris pe Twitter, la 16 februarie, că a sosit la Kiev şi că intenţionează să se întâlnească cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

UPDATE 09:00 Zeci de atacuri aeriene s-au produs în noaptea de miercuri spre joi în Ucraina

Ruşii au lansat o serie de noi atacuri cu rachete asupra ţintelor din Ucraina. Zeci de şinte au fost vizate în noaptea de miercuri spre joi, susţin ucrainenii.

UPDATE 8:45 – Rusia a lansat 32 de rachete în atacul din 16 februarie asupra Ucrainei

Armata ucraineană a doborât 16 dintre rachetele ruseşti în primele ore ale zilei. 

UPDATE 04:00 Trupele ruse lovesc infrastructura critică din regiunea Liov

Deşi oficialii occidentali susţin că Rusia nu are resursele necesare pentru a susţine o nouă campanie ofensivă, datele din teren prefaţează o cu totul altă realitate.

Ruşii au bombardat infrastructura critică din regiunea Liov şi mai multe aşezări din regiunea Poltava.

„Vă rugăm să rămâneţi în adăposturi până la sfârşitul alertei aeriene”, a transmis guvernatorul regiunii Liov, Maksym Kozytskyi.

Nu există victime, potrivit guvernatorului.

UPDATE 03:00 Ministerul Apărării: Grupul Wagner pierde până la 80% din unele unităţi de asalt lângă Bakhmut

„Evacuarea morţilor şi răniţilor este limitată sau nu se realizează deloc”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Malyar, pe Telegram.

UPDATE 02:00 Rusia ar putea înconjura Bakhmut în martie-aprilie

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, susţine că oraşul Bakhmut din regiunea Doneţk ar putea fi înconjurat în martie sau aprilie, a informat publicaţia de ştiri rusă controlată de stat, Ria Novosti.

UPDATE 01:00 Bombardamentele ruse fac noi victime

Trei persoane au murit după ce oraşul Pokrovsk a fost lovit de rachetele artileriei ruse. Alte unsprezece persoane au fost rănite în atac, dintre care una se află în stare critică.

UPDATE 00:00 Ministrul german al Apărării: Ucraina va primi mai puţine tancuri Leopard decât i-a fost promis

Aliaţii occidentali nu vor putea furniza Ucrainei două batalioane complete de tancuri Leopard 2, aşa cum au promis anterior, susţine ministrul german al apărării, Boris Pistorius.

Rezumatul zilei

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov îşi va păstra funcţia la insistenţele preşedintelui Zelenski, în ciuda scandalului de corupţie în care este implicat. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că cele mai dificile situaţii de luptă sunt acum lângă Bakhmut şi Vuhledar din regiunea Doneţk, dar soldaţii ucraineni rezistă şi provoacă pierderi maxime trupelor ruse. El a numit oraşul Bakhmut „o fortăreaţă vie”, ceea ce permite Ucrainei să-şi pregătească trupele pentru eliberarea teritoriilor ocupate de ruşi. Apărarea aeriană a Ucrainei a detectat aproximativ şase baloane spion ruseşti deasupra Kievului şi a doborât „majoritatea dintre ele”, a informat administraţia militară a oraşului Kiev. Scopul Rusiei ar fi putut fi identificarea şi epuizarea forţelor de apărare aeriană ucrainene, potrivit raportului.
 
Sursa Mediafax.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe