Connect with us

ACTUALITATE

Războiul din Ucraina, ziua 359. Zelenski cere Occidentului mai multe arme. Bombardamentele ruseşti devastează localităţile ucrainene

Publicat

Războiul din Ucraina, ziua 359. Zelenski cere Occidentului mai multe arme / Bombardamentele ruseşti devastează localităţile ucrainene. Rusia speră să cucerească Bahmut până în aprilie

Artileria ucraineană doboară, în medie, 16 din 36 de rachete ruseşti lansate
NATO va continua să intensifice ajutorul militar pentru Kiev
Ruşii încearcă să obţină mai mult teritoriu, indiferent de pierderi

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 16:00 Zelenski cere mai multe arme Occidentului

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reiterat vineri, în discursul rostit la Conferinţa pentru Securitate de la München, apelurile adresate naţiunilor occidentale de a intensifica asistenţa militară şi a sancţiona Rusia.

„Avem nevoie de viteză. Viteză în definitivarea acordurilor noastre, viteză în livrările pentru intensificarea luptei noastre, viteză în deciziile pentru limitarea potenţialului rus”, a afirmat Volodimir Zelenski în discursul prin videoconferinţă rostit vineri la Conferinţa pentru Securitate de la München.

UPDATE 15:25 Rusia acuză SUA că „incită” Ucraina în legătură cu Crimeea

Rusia a acuzat Statele Unite că „incită” Ucraina la escaladarea conflictului prin faptul că a tolerat atacurile asupra obiectivelor militare ruseşti din Crimeea anexată.

„Acum, belicoşii americani au mers şi mai departe: Ei incită regimul de la Kiev să escaladeze şi mai mult războiul”, a declarat Zaharova reporterilor când a fost întrebată despre remarcile lui Nuland.

„Ei furnizează arme în cantităţi uriaşe, furnizează informaţii şi participă direct la planificarea operaţiunilor de luptă”, a spus ea, adăugând că unii oficiali americani visează ca nişte „nebuni” să învingă Rusia.

UPDATE 14:45 Podoliak: Forţele ruseşti trebuie să se retragă înainte de începerea negocierilor de pace

Mihailo Podoliak, un consilier principal al preşedintelui Ucrainei, a reiterat poziţia Kievului, potrivit căreia nu va purta discuţii de pace cu Moscova decât dacă Rusia îşi retrage forţele din Ucraina.

„Negocierile pot începe atunci când Rusia îşi va retrage trupele de pe teritoriul Ucrainei. Alte opţiuni nu fac decât să ofere Rusiei timp pentru a-şi regrupa forţele şi a relua ostilităţile în orice moment”, a declarat Podoliak într-o postare pe Twitter.

UPDATE 14:00 Putin: Gazprom va prospera pe măsură ce cererea din Asia va creşte

Preşedintele Vladimir Putin a lăudat gigantul rus de stat Gazprom, spunând că această companie va prospera în ciuda încercărilor Occidentului de a-i reduce influenţa.

„În ciuda concurenţei neloiale, ca să o spunem direct, a încercărilor directe din exterior de a împiedica şi limita dezvoltarea sa, Gazprom merge înainte, lansând noi proiecte”, i-a spus Putin directorului general Alexei Miller.

„În ultimii 30 de ani, consumul global de gaze aproape s-a dublat, iar în următorii 20 de ani, conform estimărilor experţilor, va adăuga cel puţin încă 20 de procente, şi poate mai mult”, a adăugat el.

„În aşa-numita perioadă de tranziţie, cererea va fi enormă. În plus, mai mult de jumătate din această creştere va reveni ţărilor din regiunea Asia-Pacific, în primul rând, bineînţeles, Republicii Populare Chineze, având în vedere ratele de creştere ale economiei sale”.

UPDATE 12:50 Rusia îşi intensifică atacurile în Lugansk

Rusia îşi intensifică ofensiva în regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, a declarat guvernatorul acesteia.

„Astăzi este destul de dificil pe toate direcţiile, deoarece numărul atacurilor a crescut semnificativ, bombardamentele au crescut şi ele foarte mult, chiar şi cu forţele aeriene”, a declarat Serhiy Haidai pentru televiziunea ucraineană.

„Există încercări constante de a străpunge liniile noastre de apărare”, a spus el despre luptele din apropierea oraşului Kreminna.

UPDATE 12:00 Armata rusă suferă pierderi grele

Serviciile secrete britanice au estimat că între 40.000 şi 60.000 de membri ai forţelor ruseşti au murit de la începutul războiului.

Este pentru prima dată în ultimele luni când Marea Britanie a oferit o estimare a numărului de ruşi ucişi. În septembrie Serviciile secrete britanice au anunţat că au murit aproximativ 25.000 de soldaţi ruşi.

UPDATE 10:00 Lupte grele la Bahmut

Oraşul din estul Ucrainei a fost o ţintă cheie pentru forţele ruseşti şi s-a confruntat luni de zile cu atacuri, iar o mare parte din populaţia a fugit. Înainte de război, Bakhmut avea o populaţie de aproximativ 70.000 de persoane. Acum, aproximativ 6.000 de civili se mai află în oraş, potrivit unui oficial ucrainean.

„Ca să fiu sincer, sunt foarte surprins de ceea ce fac încă 6.000 de civili acolo. Fac apel la civilii care se află acum în Bakhmut, dacă sunteţi cetăţeni practici, respectuoşi faţă de lege şi patrioţi, trebuie să vă evacuaţi imediat”, a scris vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk pe Telegram.

UPDATE 07:00  – Este puţin probabil ca Rusia să atingă obiectivul aniversării războiului de a captura Bahmut

Este puţin probabil ca Rusia să-şi atingă obiectivul de capturare a lui Bahmut până pe 24 februarie, a raportat Institutul pentru Studierea Războiului pe 16 februarie. Potrivit ISW, capturarea lui Bahmut până la această dată ar „necesita o rată semnificativ mai mare de avans al Rusiei decât orice altceva văzut de multe luni”.

UPDATE 03:33 Bilanţ Bahmut după bombardament: 5 morţi şi 9 răniţi

Trupele ruse au tras cu focuri de artilerie într-o zonă rezidenţială din Bahmut. Viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereşciuk a declarat că 6.000 de civili încă locuiesc în oraşul Bahmut din prima linie. Ea i-a îndemnat să evacueze cât mai curând posibil.

UPDATE 02:00 Artileria rusă loveşte regiunea Sumi

Trupele ruse au tras cu rachete asupra comunităţilor Velyka Pysarivka, Esman, Khotin, Bilopollia, Novoslobidske, Krasnopillia, Shalyhyne, a informat administraţia militară din regiunea Sumi.

UPDATE 01:00 Canada va aloca fonduri suplimentare pentru deminare Ucrainei

Canada va aloca 5,6 milioane de dolari suplimentari pentru deminarea Ucrainei, potrivit prim-ministrului ucrainean, Denys Shmyhal.

UPDATE 00:30 Rusia loveşte infrastructura din Harkov

Trupele ruse au lovit Harkovul cu rachete, ţintind infrastructura, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov. Nu există informaţii despre victime în acest moment. Potrivit datelor preliminare, Rusia a folosit pentru atac rachete sol-aer S-300.

Rezumatul zilei

Bombardamentele ruseşti au lovit cea mai mare rafinărie de petrol din Ucraina Oficialii alianţei NATO au discutat planurile de acordare a sprijinului în echipamente militare pentru Kiev Statele vestice înăspresc sancţiunile aplicate Rusiei
Sursa Mediafax.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Sute de mii de euro aruncați pe un centru pentru sinistrați într-o zonă fără calamități. „E frumos tare, dar gol”

Publicat

index 9 1000x600.webp.webp

Publicitate

Autoritățile locale din Cândești au ridicat, cu 700.000 de euro, un centru pentru sinistrați în caz de calamități naturale, care zace nefolosit de doi ani. Clădirea urma să adăpostească potențiali sinistrați într-o zonă unde s-au înregistrat inundații o singură dată în trei decenii, scrie ADEVĂRUL.

Comuna Cândești se află pe malul stâng al Siretului, la granița cu județul Suceava și la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoșani. Este o zonă frumoasă care a făcut cândva parte din Bucovina Habsburgică renumită mai ales pentru bisericile din lemn și peisajele absolut superbe din lunca Siretului. Comuna a ajuns însă faimoasă și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sute de mii de euro aruncați pe un centru pentru sinistrați într-o zonă fără calamități. „E frumos tare, dar gol”

Publicat

index 9 1000x600.webp.webp

Publicitate

Autoritățile locale din Cândești au ridicat, cu 700.000 de euro, un centru pentru sinistrați în caz de calamități naturale, care zace nefolosit de doi ani. Clădirea urma să adăpostească potențiali sinistrați într-o zonă unde s-au înregistrat inundații o singură dată în trei decenii, scrie ADEVĂRUL.

Comuna Cândești se află pe malul stâng al Siretului, la granița cu județul Suceava și la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoșani. Este o zonă frumoasă care a făcut cândva parte din Bucovina Habsburgică renumită mai ales pentru bisericile din lemn și peisajele absolut superbe din lunca Siretului. Comuna a ajuns însă faimoasă și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe