Connect with us

ACTUALITATE

Războiul din Ucraina, ziua 359. Zelenski cere Occidentului mai multe arme / Bombardamentele ruseşti devastează localităţile ucrainene / Rusia speră să cucerească Bahmut până în aprilie / Belarus, dispusă să construiască avioane de atac pentru Rusia

Publicat

Războiul din Ucraina, ziua 359. Zelenski cere Occidentului mai multe arme / Bombardamentele ruseşti devastează localităţile ucrainene / Rusia speră să cucerească Bahmut până în aprilie / Belarus, dispusă să construiască avioane de atac pentru Rusia

Artileria ucraineană doboară, în medie, 16 din 36 de rachete ruseşti lansate
NATO va continua să intensifice ajutorul militar pentru Kiev
Ruşii încearcă să obţină mai mult teritoriu, indiferent de pierderi

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 19:00 Lukaşenko către Putin: Minskul este gata să producă avioane de atac

Preşedintele Belarusului, Alexander Lukaşenko, a declarat că Minskul este pregătit să producă „un avion de atac la sol”. Lukaşenko a spus acest lucru în timpul unei întâlniri la Moscova cu Putin, după cum a raportat agenţia Tass. „Suntem gata să-l producem în Belarus cu puţin sprijin tehnologic din partea Federaţiei Ruse”, a asigurat Lukaşenko.

UPDATE 18:30 Loialista lui Putin

UPDATE 18:00 Putin îl primeşte pe Lukaşenko pentru discuţii la Moscova

Preşedintele rus Vladimir Putin îl primeşte astăzi la Moscova pe omologul său bielorus, Aleksandr Lukaşenko, pentru discuţii, în timp ce liderii occidentali se reunesc la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

Agenţia de ştiri rusă TASS a raportat că cei doi vor discuta despre cooperarea militară şi probleme de securitate în timpul întâlnirii.

Rusia şi Belarus sunt aliaţi apropiaţi, iar Moscova a folosit teritoriul bielorus ca rampă de lansare pentru invazia totală în Ucraina în februarie anul trecut.

UPDATE 17:30 Rusia afirmă că jurnaliştii occidentali „nepoliticoşi” nu vor fi toleraţi

Ministerul de Externe al Rusiei a avertizat jurnaliştii occidentali că, dacă se comportă neprofesional şi tratează Rusia sau poporul său într-un mod nepoliticos, nu vor fi toleraţi.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zakharova, a declarat că atunci când corespondenţii occidentali de rang înalt s-au întâlnit cu ministrul de externe Serghei Lavrov la Moscova în această săptămână, unii s-au plâns de condiţiile lor de lucru, inclusiv de eliberarea vizelor şi de acreditare.

UPDATE 17:00 Macron afirmă că Europa este pregătită pentru un conflict prelungit

„În momentul de faţă, în mod clar, nu este ora dialogului. Ucraina trebuie ajutată pentru a forţa Rusia să ajungă la masa negocierilor. Dar acum nu este momentul”, a afirmat Emmanuel Macron în discursul rostit vineri la Conferinţa pentru Securitate de la München, potrivit site-ului 20Minutes.fr şi revistei Focus.

„Noi suntem pregătiţi pentru un conflict prelungit în Ucraina. Spunând acest lucru, nu mi-l doresc. Dar, chiar dacă nu ne dorim, trebuie să fim credibili la nivel colectiv în capacitatea noastră de a rezista în acest efort”, a susţinut preşedintele Franţei.

UPDATE 16:30 Scholz îi îndeamnă pe aliaţii Ucrainei să furnizeze tancuri

Cancelarul german Olaf Scholz afirmă că aliaţii Ucrainei care pot furniza Kievului tancuri de luptă „ar trebui să o facă cu adevărat acum”.

Adresându-se Conferinţei de Securitate de la Munchen, Scholz a declarat că va face „o campanie intensă” în această privinţă.

Apelul lui Scholz a marcat o inversare dramatică a rolurilor, deoarece câteva luni de zile a fost presat de aliaţi să aprobe livrarea de tancuri Leopard de fabricaţie germană către Ucraina.

UPDATE 16:00 Zelenski cere mai multe arme Occidentului

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reiterat vineri, în discursul rostit la Conferinţa pentru Securitate de la München, apelurile adresate naţiunilor occidentale de a intensifica asistenţa militară şi a sancţiona Rusia.

„Avem nevoie de viteză. Viteză în definitivarea acordurilor noastre, viteză în livrările pentru intensificarea luptei noastre, viteză în deciziile pentru limitarea potenţialului rus”, a afirmat Volodimir Zelenski în discursul prin videoconferinţă rostit vineri la Conferinţa pentru Securitate de la München.

UPDATE 15:25 Rusia acuză SUA că „incită” Ucraina în legătură cu Crimeea

Rusia a acuzat Statele Unite că „incită” Ucraina la escaladarea conflictului prin faptul că a tolerat atacurile asupra obiectivelor militare ruseşti din Crimeea anexată.

„Acum, belicoşii americani au mers şi mai departe: Ei incită regimul de la Kiev să escaladeze şi mai mult războiul”, a declarat Zaharova reporterilor când a fost întrebată despre remarcile lui Nuland.

„Ei furnizează arme în cantităţi uriaşe, furnizează informaţii şi participă direct la planificarea operaţiunilor de luptă”, a spus ea, adăugând că unii oficiali americani visează ca nişte „nebuni” să învingă Rusia.

UPDATE 14:45 Podoliak: Forţele ruseşti trebuie să se retragă înainte de începerea negocierilor de pace

Mihailo Podoliak, un consilier principal al preşedintelui Ucrainei, a reiterat poziţia Kievului, potrivit căreia nu va purta discuţii de pace cu Moscova decât dacă Rusia îşi retrage forţele din Ucraina.

„Negocierile pot începe atunci când Rusia îşi va retrage trupele de pe teritoriul Ucrainei. Alte opţiuni nu fac decât să ofere Rusiei timp pentru a-şi regrupa forţele şi a relua ostilităţile în orice moment”, a declarat Podoliak într-o postare pe Twitter.

UPDATE 14:00 Putin: Gazprom va prospera pe măsură ce cererea din Asia va creşte

Preşedintele Vladimir Putin a lăudat gigantul rus de stat Gazprom, spunând că această companie va prospera în ciuda încercărilor Occidentului de a-i reduce influenţa.

„În ciuda concurenţei neloiale, ca să o spunem direct, a încercărilor directe din exterior de a împiedica şi limita dezvoltarea sa, Gazprom merge înainte, lansând noi proiecte”, i-a spus Putin directorului general Alexei Miller.

„În ultimii 30 de ani, consumul global de gaze aproape s-a dublat, iar în următorii 20 de ani, conform estimărilor experţilor, va adăuga cel puţin încă 20 de procente, şi poate mai mult”, a adăugat el.

„În aşa-numita perioadă de tranziţie, cererea va fi enormă. În plus, mai mult de jumătate din această creştere va reveni ţărilor din regiunea Asia-Pacific, în primul rând, bineînţeles, Republicii Populare Chineze, având în vedere ratele de creştere ale economiei sale”.

UPDATE 12:50 Rusia îşi intensifică atacurile în Lugansk

Rusia îşi intensifică ofensiva în regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, a declarat guvernatorul acesteia.

„Astăzi este destul de dificil pe toate direcţiile, deoarece numărul atacurilor a crescut semnificativ, bombardamentele au crescut şi ele foarte mult, chiar şi cu forţele aeriene”, a declarat Serhiy Haidai pentru televiziunea ucraineană.

„Există încercări constante de a străpunge liniile noastre de apărare”, a spus el despre luptele din apropierea oraşului Kreminna.

UPDATE 12:00 Armata rusă suferă pierderi grele

Serviciile secrete britanice au estimat că între 40.000 şi 60.000 de membri ai forţelor ruseşti au murit de la începutul războiului.

Este pentru prima dată în ultimele luni când Marea Britanie a oferit o estimare a numărului de ruşi ucişi. În septembrie Serviciile secrete britanice au anunţat că au murit aproximativ 25.000 de soldaţi ruşi.

UPDATE 10:00 Lupte grele la Bahmut

Oraşul din estul Ucrainei a fost o ţintă cheie pentru forţele ruseşti şi s-a confruntat luni de zile cu atacuri, iar o mare parte din populaţia a fugit. Înainte de război, Bakhmut avea o populaţie de aproximativ 70.000 de persoane. Acum, aproximativ 6.000 de civili se mai află în oraş, potrivit unui oficial ucrainean.

„Ca să fiu sincer, sunt foarte surprins de ceea ce fac încă 6.000 de civili acolo. Fac apel la civilii care se află acum în Bakhmut, dacă sunteţi cetăţeni practici, respectuoşi faţă de lege şi patrioţi, trebuie să vă evacuaţi imediat”, a scris vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk pe Telegram.

UPDATE 07:00  – Este puţin probabil ca Rusia să atingă obiectivul aniversării războiului de a captura Bahmut  

Este puţin probabil ca Rusia să-şi atingă obiectivul de capturare a lui Bahmut până pe 24 februarie, a raportat Institutul pentru Studierea Războiului pe 16 februarie. Potrivit ISW, capturarea lui Bahmut până la această dată ar „necesita o rată semnificativ mai mare de avans al Rusiei decât orice altceva văzut de multe luni”.

UPDATE 03:33 Bilanţ Bahmut după bombardament: 5 morţi şi 9 răniţi

Trupele ruse au tras cu focuri de artilerie într-o zonă rezidenţială din Bahmut. Viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereşciuk a declarat că 6.000 de civili încă locuiesc în oraşul Bahmut din prima linie. Ea i-a îndemnat să evacueze cât mai curând posibil.

UPDATE 02:00 Artileria rusă loveşte regiunea Sumi

Trupele ruse au tras cu rachete asupra comunităţilor Velyka Pysarivka, Esman, Khotin, Bilopollia, Novoslobidske, Krasnopillia, Shalyhyne, a informat administraţia militară din regiunea Sumi.

UPDATE 01:00 Canada va aloca fonduri suplimentare pentru deminare Ucrainei

Canada va aloca 5,6 milioane de dolari suplimentari pentru deminarea Ucrainei, potrivit prim-ministrului ucrainean, Denys Shmyhal. 

UPDATE 00:30 Rusia loveşte infrastructura din Harkov

Trupele ruse au lovit Harkovul cu rachete, ţintind infrastructura, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov. Nu există informaţii despre victime în acest moment. Potrivit datelor preliminare, Rusia a folosit pentru atac rachete sol-aer S-300.

Rezumatul zilei

Bombardamentele ruseşti au lovit cea mai mare rafinărie de petrol din Ucraina Oficialii alianţei NATO au discutat planurile de acordare a sprijinului în echipamente militare pentru Kiev Statele vestice înăspresc sancţiunile aplicate Rusiei
Sursa Mediafax.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Percheziții la Botoșani. Ce caută oamenii legii

Publicat

img 20240417 wa0000 926x600.jpg

Polițiștii din cadrul Politției Orașului Bucecea, cu sprijinul polițiștilor de ordine publică și a celor de la acțiuni speciale au pus in executare, in această dimineața 18 Percheziții domiciliare la persoane bănuite de braconaj piscicol din com. Varfu Câmpului, județul Botosani și comuna Hănțești județul Suceava.

Aproximativ 100 de forțe de ordine sunt angrenate în acțiune pentru probarea activității infracționale a persoanelor care efectuează pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte ilegale (respectiv plase monofilament cu ochiul sub dimensiunile minime admise).

YouTube video

YouTube video


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe