EVENIMENT
RECOMANDĂRI de la Ministerul Sănătății, la început de an școlar, în contextul pandemiei de COVID-19 şi al apropierii sezonului gripal
Ministerul Sănătăţii a transmis o serie de recomandări privind igiena în unităţile de învăţământ, în contextul pandemiei cu SARS-COV-2 şi al apropierii sezonului gripal.
Printre acestea, cele mai importante sunt purtarea măştii în spaţiile închise aglomerate şi realizarea, la prima oră de curs, zilnic, de către cadrele didactice, a unei inspecţii vizuale a elevilor prezenţi în clasă, cu scopul identificării unui eventual elev bolnav.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, virozele respiratorii sunt frecvente în sezonul rece, pot afecta colectivităţile în care copiii desfăşoară activităţi de învăţământ şi atât infecţia cu SARS-CoV-2, cât şi gripa fac parte din categoria acestor viroze care pot produce complicaţii, mai ales la persoanele care prezintă anumite comorbidităţi – boli cardiovasculare, boli pulmonare, diabet etc.
Cele mai importante recomandări pentru elevi
Printre recomandările făcute pentru prevenirea şi controlul infecţiilor respiratorii se află spălarea frecventă a mâinilor şi dezinfecţia lor înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse/strănut şi ori de câte ori e necesar, folosirea şerveţelului de unică folosinţă sau plica cotului în caz de tuse sau strănut şi aruncarea şerveţelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecţia mâinilor după tuse/strănut.
Alte recomandări se referă la aerisirea frecventă a sălilor de clasă – păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puţin 10 minute după fiecare oră de curs, la curăţenia şi dezinfecţia suprafeţelor şi obiectelor din unităţile de învăţământ înaintea începerii cursurilor, precum şi la evitarea schimburilor de obiecte personale.
Pentru reducerea transmiterii virusurilor respiratorii, Ministerul Sănătăţii recomandă purtarea măştii în spaţiile închise aglomerate, slab ventilate, respectarea distanţării fizice de minim 1,5 metri în timpul cursurilor, dacă e posibil şi informarea periodică a părinţilor de a nu trimite la scoală copilul atunci când se confruntă cu simptome de viroză respiratorii, dureri în gât.
De asemenea, personalul didactic şi nedidactic cu simptome respiratorii va evita intrarea în colectivitate.
În prima oră de curs, inspecție ”vizuală” a elevilor
Totodată, cadrelor didactice le este recomandat să realizeze zilnic, la prima oră de curs, a unei inspecţii vizuale a elevilor prezenţi în clasă cu scopul identificării unui eventual elev bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă (faţă congestionată, tuse, etc).
În cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie, se recomandă izolarea lui faţă de restul clasei şi informarea părinţilor în vederea îndrumării către un medic şi asigurarea tratamentului specific, mai precizează Ministerul Sănătăţii.
Recomandări în cazul în care un profesor sau elev a fost confirmat cu COVID
O altă recomandare este anunţarea conducerii şcolii, de către părinţi sau cadrele didactice, în cazul confirmării unui caz cu SARS-CoV-2 sau gripă.
Ministerul Sănătăţii mai recomandă, în scop preventiv, vaccinarea împotriva COVID-19 şi a gripei sezoniere a elevilor eligibili şi a personalului din unităţile de învăţământ, derularea de acţiuni de educare-informare a elevilor privind regulile care trebuie respectate pentru a preveni îmbolnăvirile respiratorii.
Alte măsuri recomandate sunt: afişarea în clase/locuri vizibile a panourilor cu materiale informative privind modalităţile de prevenire a îmbolnăvirilor respiratorii; asigurarea cu materiale pentru igiena mâinilor (săpun lichid, substanţe dezinfectante şi prosoape de hârtie), precum şi pentru curăţenia şi dezinfecţia sălilor de clasă; respectarea ritmului de verificare, curăţare şi igienizare a aparatelor de aer condiţionat, conform recomandărilor producătorului.
Agerpres
EVENIMENT
Star Assembly a donat Crucii Roșii Alba două ambulanțe noi Mercedes-Benz 4X4, pentru intervenții în zone greu accesibile
Star Assembly, subsidiara Mercedes-Benz AG de la Sebeș, a acordat finanțarea necesară Crucii Roșii Române Filiala Alba pentru achiziționarea a două ambulanțe 4X4 noi, echipate pentru intervenții în condiții dificile în zonele greu accesibile din județul Alba.
Cele două ambulanțe Mercedes-Benz au fost achiziționate printr-o sponsorizare acordată de compania Star Assembly. Acestea sunt de tip B1/B2, echipate cu…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Guvernul prelungește plafonarea prețurilor la energie și gaze pentru consumatorii vulnerabili. Anunțul lui Ciolacu
Guvernul anunță prelungirea plafonării prețurilor la energie și gaze pentru consumatorii vulnerabili. România are suficiente stocuri de energie și gaze pentru a putea trece cu bine iarna, iar guvernul prelungește plafonarea prețurilor la energie și gaze, anunță, joi, premierul Marcel Ciolacu.
„Aprobăm azi (joi) Strategia Energetică a României pentru perioada 2025-2035 prin care vom deveni independenți de importurile de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Dorel Tamaș, fostul proprietar al Hotelului Continental din Cluj-Napoca, urmărit internațional 13 ani, a SCĂPAT de închisoare
Milionarul ardelean Dorel Tamaș, în vârstă de 55 de ani, fost proprietar al Hotelului Continental din Cluj-Napoca și urmărit internațional timp de 13 ani, a scăpat de închisoare prin prescriere. Acesta ar fi locuit în Dubai în toată această perioadă.
Tamaș a depus recent la Curtea de Apel Târgu Mureș o „contestație la executare”, prin care solicită instanței de judecată să constate ca prescrisă executarea pedepsei de 4 ani de închisoare în regim de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cum a furat bani, din cutia milei, un bărbat din Apuseni. Polițiștii i-au deschis dosar penal
Un bărbat din Lupșa s-a ales cu dosar penal după ce a furat bani din cutia milei, aflată într-o biserică din Bistra. Bărbatul a intrat în lăcașul de cult, folosind chei potrivite.
Potrivit IPJ Alba, miercuri, 20 noiembrie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Câmpeni au identificat un bărbat de 33 de ani, din localitatea Lupșa, bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt calificat.
Din verificările efectuate de…
Citește mai mult pe Alba24.ro