EVENIMENT
Recomandările Ministerului de Externe pentru lucrătorii români din Spania, în contextul epidemiei de COVID-19

În contextul demersurilor întreprinse de autoritățile spaniole în vederea gestionării și prevenirii infecției cu COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe recomandă lucrătorilor, cetățeni români, care se află la acest moment în Regatul Spaniei ca, în cazul în care întâmpină probleme legate de contractele de muncă, să aibă în vedere următoarele demersuri:
Lucrători cu contracte de muncă în derulare:
Angajații care au un contract de muncă în derulare sunt sfătuiți să își contacteze angajatorul pentru a se informa cu privire la deciziile luate de acesta în contextul măsurilor anunțate de autoritățile spaniole.
Măsurile adoptate de Guvernul spaniol prevăd următoarele:
– reducerea programului de muncă, dacă nu este posibilă munca la distanță;
– facilitarea muncii de la domiciliu (teletrabajo);
– încadrarea infectării cu COVID-19 în categoria bolilor profesionale și echivalarea contaminării sau stării de carantină impuse pentru COVID-19 cu incapacitate temporară provocată ca urmare a unui accident de muncă, situație ce permite încasarea unor compensații materiale mai mari de către angajat;
– facilitarea ERTE (șomaj tehnic), pe durata căruia lucrătorul va primi prestația pentru șomaj, fără a se lua în considerare perioadele cotizate, care vor putea fi valorificate integral ulterior, în cazul unei viitoare concedieri după normalizarea situației.
Lucrătorii pe cont propriu (autónomos):
– facilitarea accesului la prestația pentru încetarea activității, acordată pe durata crizei, iar timpul de acordare nu va influența dreptul de acordare a acestei prestații ulterior, după încetarea crizei, dacă persoana va fi în situația de a o solicita.
Lucrători cu contracte de muncă finalizate:
Persoanele pentru care perioada contractuală a expirat au următoarele posibilități:
– încasarea drepturilor derivate din încheierea contractului de muncă și a celor de șomaj cuvenite, conform perioadei de cotizare;
– cei care nu și-au recuperat în totalitate drepturile legate de raporturile de muncă, trebuie să se adreseze inspectoratelor teritoriale de muncă sau autorităților locale competente (garda civilă/poliție, după caz), înainte de a părăsi teritoriul Spaniei, pentru a semnala aspectele problematice legate de derularea/încheierea contractului de muncă.
EVENIMENT
Alegeri prezidențiale 2025 turul 2: ghid pentru alegători, 18 mai. Lista secții de vot, acte necesare, program, cum se votează

Alegeri prezidențiale 2025 turul 2: ghid pentru alegători, 18 mai. Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică, 18 mai, la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani. Votul în țară începe la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00.
Programul de vot poate fi prelungit pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21.00. Prelungirea este până cel mai târziu ora 23:59. Aceeași opțiune este și pentru cei care se află la rând în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Coadă la expoziția Dali de la Cluj-Napoca, deschisă de Noaptea Muzeelor. Duminică e ultima zi când se mai poate vizita

Sâmbătă e Noaptea Muzeelor la Cluj-Napoca, iar la expoziția ”Universul lui Salvador Dali” de la Casa Hintz biletul de intrare a fost redus 50%. Expoziția mai poate fi vizitată doar duminică.
”Un privilegiu să-ți calce pragul, la Cluj, peste 30.000 de oameni”, au spus organizatorii.
Expoziția a fost deschisă în 19 decembrie 2024 și reunește peste 170 de lucrări ale maestrului Dali, incluzând sculpturi, litografii, miniaturi din aur și diamante, precum și o…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Președintele interimar al Senatului, clujeanul Mircea Abrudean, la Vatican, la inaugurarea pontificatului Papei Leon al XIV-lea

Pe esplanada bazilicii Sfântul Petru, duminică, 18 mai, la Sfânta Liturghie de inaugurare a pontificatului papei Leon al XIV-lea, vor lua parte 151 de delegații străine. Sunt așteptați peste 100.000 de pelerini și credincioși. România este reprezentată de clujeanul Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului, și George-Gabriel Bologan, ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, transmite Vatican News.
Delegații din toată lumea
De asemenea, la acest…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
2026 va fi instituit drept „Anul Constantin Brâncuși” și ”Anul Nadia Comaneci”. Proiect legislativ adoptat de Senat

2026 va fi instituit drept „Anul Constantin Brâncuși” pentru a marca 150 de ani de la nașterea marelui sculptor român și ”Anul Nadia Comaneci”, la 50 de ani de la marea performanță a acesteia.
Proiectul legislativ adoptat de Senat prevede că principalele instituții ale statului și autoritățile locale pot organiza sau sprijini logistic manifestări culturale, artistice sau educaționale, potrivit Rador.
De asemenea, 2026 va fi și „Anul Nadia Comăneci”, întrucât se vor…
Citește mai mult pe Alba24.ro