ANUNȚURI PUBLICE
Record absolut de infectări în Italia. Noile cazuri COVID depășesc 170.000
Italia a anunțat marți un număr record de 170.844 de cazuri noi de COVID, față de 68.052 din ziua precedentă, a anunțat Ministerul Sănătății. Numărul zilnic al deceselor asociate coronavirusului a crescut de la 140 la 259.
Italia a înregistrat 138.045 de decese de la apariția epidemiei, în februarie 2020, și a raportat 6,57 milioane de cazuri până în prezent.
Pacienții spitalizați cu COVID – fără cei aflați la terapie intensivă – ajungeau marți la 12.912, față de 12.333 cu o zi înainte.
Au existat 153 de noi internări în unitățile de terapie intensivă, față de 103 luni. Astfel, numărul total al pacienților de la terapie intensivă a crescut la 1.392 de la 1.351 anterior.
Aproximativ 1,23 milioane de teste COVID-19 s-au făcut în ultima zi, față de 445.321 anterior, a precizat Ministerul Sănătății, citat de Reuters. MEDIAFAX
ANUNȚURI PUBLICE
UPDATE FOTO: Incendiu violent izbucnit la o locuință din județul Buzău. Intervin pompierii
Un incendiu violent a izbucnit, miercuri după-amiază la o locuință din județul Buzău.
Potrivit ISU Buzău, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Neron Lupașcu” al județului Buzău a intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință în localitatea Oratia, comuna Podgoria.
UPDATE ora 18.55: Incendiu violent produs în Oratia – Buzău. De la ce a pornit focul
„Incendiul a fost lichidat.
Din fericire nu au fost înregistrate victime.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost jarul căzut din sistemul de încălzire”, a precizat reprezentantul ISU Buzău.
La sosirea echipajelor de pompieri incendiul se manifesta generalizat la două imobile și anexe, pe o suprafață de aproximativ 300 metri pătrați.
La fața locului s-au deplasat 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autocisternă.
În sprijin a fost dislocată și o ambulanță SAJ.
Se acționează pentru localizarea și lichidarea incendiului.
ANUNȚURI PUBLICE
Mircea Hava: Grupul PPE din Parlamentul European a stabilit prioritățile în privința acțiunilor UE împotriva pandemiei COVID-19
”Suntem toți în aceeași barcă, fragili și dezorientați, dar în același timp importanți și necesari, suntem toți chemați să vâslim împreună” (Papa Francisc, 27 martie 2020)
Europa se află sub o amenințare enormă și europenii suferă. Cu toții simțim nesiguranța pe care Coronavirusul a provocat-o, pericolul în care se află cei expuși la risc sau durerea din sufletul celor care au pierdut pe cineva drag. Europa poate trece prin această criză doar dacă familiile europene rămân unite în solidaritate și responsabilitate.
Noi, europenii am mai trecut prin vremuri grele împreună. O să depășim și asta.
Pentru a răspunde situației excepționale și serioase cauzată de COVID-19, Grupul PPE din Parlamentul European propune un PACT de SOLIDARITATE constând în măsuri imediate pentru înfrângerea virusului, ajutorarea celor afectați, protejarea familiilor, a lucrătorilor și a grupurilor mai vulnerabile, pentru sprijinirea afacerilor și pentru elaborarea unui plan pe termen lung pentru întărirea reacției Europei în fața unor asemenea crize pe viitor.
Acest Pact începe prin a ne gândi unii la alții. Prin a avea încredere unii în alții. Prin a avea grijă unii de alții. Solidaritatea este parte a ADN-ului nostru de europeni.
Grupul PPE dorește să mulțumească, în primul rând și cu prioritate, tuturor celor aflați în primele rânduri pe frontul luptei cu virusul: medicii și asistentele, infirmierele și îngrijitorii, cei care ne produc mâncarea și vânzătorii din magazine, oamenii care muncesc în transporturi și în serviciile poștale, membrii poliției și forțelor armate precum și familiilor tuturor celor de mai sus. Totuși, avem cu toții un rol în această luptă. Prin a avea grijă unii de alții. Prin simplul fapt de a sta acasă sau de a păstra distanța pentru a-i proteja pe cei vulnerabili în fața virusului. Nu putem depăși această criză de unii singuri. Nici prin punerea pe primul plan a intereselor naționale înaintea celor europene. Putem câștiga această luptă doar dacă muncim împreună. Toți suntem chemați acum să “vâslim” împreună în aceeași direcție.
Pactul de Solidaritate propus de noi se bazează pe cinci acțiuni concrete. Propunem să:
1. Să ne CONCENTRĂM asupra unui răspuns unitar la provocările sistemelor de sănătate chiar ACUM
Capacitatea sistemelor de sănătate și a spitalelor este întinsă aproape de limită. Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să organizeze un răspuns solidar între țările membre de fiecare data când este posibil. Vrem, printre altele, să înființam o Unitate Coordonatoare de Reacție Medicală UE care să funcționeze ca un hub de informare și coordonare -inclusiv pentru procurarea în comun a medicamentelor, dispozitivelor și echipamentelor de protecție- precum și ca o echipă de răspuns în cazuri de urgență capabilă să livreze materiale vitale, echipament medical și chiar personal medical țărilor membre care se confruntă cu o creștere bruscă a cazurilor de infecții.
2. Să APLATIZAM curba infectărilor, într-un mod coordonat, ACUM
În lipsa unei medicații eficiente sau a unui vaccin, lupta împotriva răspândirii virusului se bazează pe limitarea contactelor sociale. În acest context, vrem printre altele să;
-coordonăm la nivel european suspendarea zborurilor, emiterea recomandărilor de călătorie și închiderea granițelor interne și externe.
-stabilim trasee sigure de călătorie pentru cetățenii UE sau rezidenții care se întorc în UE din străinătate, inclusiv prin armonizarea modului de testare și carantinare la momentul intrării
-Comisia Europeană ar trebui să crească nivelul de comunicare publică și să furnizeze cel puțin o dată pe săptămână informații la zi despre modul de acțiune comun european împotriva pandemiei COVID-19. Această comunicare regulată trebuie făcută într-o manieră accesibilă și vizibilă, preferabil simultană în toate țările, prin intermediul canalelor publice de informare.
-solicităm utilizarea Inteligenței Artificiale și a altor instrumente specifice supercomputerelor în vederea analizării datelor necesare în lupta împotriva răspândirii virusului. Cercetarea și dezvoltarea în aceste domenii sunt cruciale în vederea îmbunătățirii tehnologiilor existente
3. Să ne SECURIZAM infrastructura critică ACUM
Circumstanțele extraordinare de acum subliniază importanța infrastructurii cheie și a sectoarelor strategice. De aceea ne dorim să:
-stabilim un plan de intervenție pentru infrastructura critică ce trebuie să includă funcționarea nestingherită a serviciilor digitale, a facilităților de sănătate și îngrijire medicală, a sistemului energetic și a lanțului de distribuție alimentară pe întreg cuprinsul Pieții Unice
-luăm măsurile necesare pentru a asigura viabilitatea fermelor agricole și piscilole pentru a preveni abandonarea la scară largă a producției în timpul crizelor. Sectorul agricol și industria alimentară sunt de importanță fundamentală pentru UE
-lucrătorii din transporturi trebuie să se regăsească în grupul care trebuie protejat cu prioritate
-trebuie lansat un Plan European de Acțiune pentru Autonomia Sănătății care să prevadă producția și stocarea în număr suficient a medicamentelor și produselor farmaceutice precum și a altor echipamente medicale cheie cum ar fi măști sau ventilatoare pentru a nu mai fi dependenți într-o așa de mare măsură față de furnizorii externi. Comisia Europeană ar trebui să lanseze o propunere pentru un sistem centralizat de achiziții a echipamentelor sanitare de bază care să permită țărilor membre să fie pregătite în situații extraordinare de urgență.
-să ne asigurăm că sectorul digital ia măsurile necesare pentru stoparea dezinformărilor, a știrilor false și a discursului urii în privința crizei de Coronavirus pe rețelele sociale și să protejăm media independentă care este adevăratul garant al dreptului oamenilor de a fi informați.
4. SĂ-I AJUTĂM ACUM pe cei mai afectați: oameni, afaceri și regiuni deopotrivă
Această criză nu s-a întâmplat din vina niciunui Stat Membru dar impactul economic uriaș este resimțit de toată lumea. Avem o obligație morală să-i ajutăm pe cei din prima linie a luptei. Primii care suferă sunt muncitorii, angajații, liber-profesioniștii, afacerile de familie și IMM-urile -coloana vertebrală a societăților noastre și a economiei europene. Miza supraviețuirii IMM-urilor și a Pieții Comune este chiar supraviețuirea economiei europene.
Pe lângă faptul că se tem pentru sănătatea lor, oamenii se tem și pentru locul lor de muncă iar scopul nostru este să prevenim cât mai mult posibil pierderea locurilor de muncă.
Șocul fără precedent generat de criza COVID-19 necesită măsuri imediate precum și un plan ambițios de revenire, ducând bugetul de răspuns la pandemie a UE la peste 1.000 de miliarde de euro iar efortul combinat al UE și al statelor membre către suma de 3.000 de miliarde de euro prin activarea tuturor instrumentelor existente pentru a asigura solidaritatea financiară . Toate cele 27 de State Membre trebuie să fie solidare cu regiunile care au mai mare nevoie de ajutor.
5. Să ne conturăm ACUM viitorul
Trebuie să învățam o lecție din această criză fără precedent. Iar asta depășește răspunsul de moment la criza de sănătate. Pe baza Pieții Unice, vrem să relansam economia, să întărim industria și IMM-urile și să încurajăm sectoarele vulnerabile. Pentru asta propunem să:
-punem bazele unui mecanism de reacție european la pandemii mai performant. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) trebuie întărit și transformat într-o Agenție Europeană a Sănătății cu drepturi depline
-transferăm corpul de experți în COVID-19 într-o echipă permanentă de experți în epidemii virale care să lucreze împreună cu ECDC pentru a dezvota standarde, pentru a face recomandări și pentru a dezvolta protocoale care să fie utilizate de Comisia Europeană și Statele Membre în cazul unor crize similare.
-punem bazele unui fond UE dedicat care să ajute Statele Membre în vederea infrastructurii spitalicești și a serviciilor medicale în anii care vin, asigurându-se cele mai înalte standarde de sănătate, tratament, cercetare în domeniul medical și inovare. În acest context cerem înființarea unei rețele de Academii UE de Sănătate ca parte a Planului Global European pentru Sănătate. Această rețea ar trebui să aibă schimburi regulate și obligatorii de informații, bune practici și personal.
-să accelerăm cercetarea și inovarea bolilor infecțioase și a pandemiilor legate de acestea, dincolo de urgența de acum cauzată de COVID-19
-să facem rezerve strategice de materiale și mărfuri
-să adoptăm o Strategie Europeană pentru Turism și Călătorii pentru ca Europa să rămână destinația favorită pentru turism
-să transmitem un semnal puternic că UE este gata să relationeze cu cetățenii săi. În contextul actual, Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul European ar trebui să discute și să stabilească formatul care va permite Conferinței despre Viitorul Europei să își înceapă lucrările cu prima ocazie. Formatul Conferinței trebuie restructurat pentru a reflecta mai bine problemele ridicare de noul context în care trăim.
Asociația România Prinde Rădăcini anunță închiderea proiectului ”Creșterea capacității societății civile de a formula politici publice alternative pentru sprijinirea protecției mediului prin reglementarea aplicabilității legilor privind perdelele forestiere, Cod SIPOCA 332/ Cod SMIS2014 113035, în data de 6 octombrie 2019