EVENIMENT
Record de căldură: Suprafața oceanelor înregistrează cea mai caldă lună mai din istorie

Serviciul european Copernicus a anunțat miercuri că suprafața oceanelor a înregistrat cea mai caldă lună mai înregistrată în istoria măsurătorilor meteorologice. Această informație a fost relatată de AFP.
„Temperaturile de la suprafaţa oceanelor au atins deja niveluri record, iar datele noastre indică faptul că temperatura medie pentru toate mările fără gheaţă în luna mai 2023 a fost mai mare decât în orice altă lună mai”, a subliniat într-un comunicat Samantha Burgess, directoarea adjunctă a Serviciului european Copernicus privind schimbările climatice (C3S).
Acesta din urmă se bazează pe analize computerizate generate pe baza a miliarde de măsurători efectuate de sateliţi, precum şi de nave, avioane şi staţii meteorologice din întreaga lume.
Unele dintre datele folosite de Copernicus datează încă din 1950.
În ceea ce priveşte temperaturile la nivel global, luna mai a fost a doua cea mai caldă înregistrată vreodată.
Record de căldură. Luna mai 2023 a fost a doua cea mai caldă înregistrată la nivel global
„Luna mai 2023 a fost a doua cea mai caldă înregistrată la nivel global, în condiţiile în care vedem că semne privind dezvoltarea El Nino continuă să apară în Pacificul ecuatorial”, a adăugat Samantha Burgess.
El Nino este un fenomen climatic natural, în general asociat cu o creştere a temperaturilor, o secetă sporită în anumite părţi ale lumii şi ploi abundente în altele.
El s-a produs cel mai recent în sezonul 2018-2019 şi a lăsat în urma lui un episod deosebit de îndelungat al fenomenului La Nina, care provoacă efecte inverse şi, mai ales, o scădere a temperaturilor.
La începutul lunii mai, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) estima că există 60% şanse ca El Nino să se dezvolte până la sfârşitul lunii iulie şi 80% şanse ca acest fenomen să se producă până la sfârşitul lunii septembrie. Agerpres
EVENIMENT
Mircea Abrudean, întâlnire la Paris cu președintele Senatului francez, Gérard Larcher: 145 de ani de parteneriat româno-francez!

Președintele interimar al Senatului României, Mircea Abrudean, s-a întâlnit luni, la Paris, cu omologul său francez, Gérard Larcher, pentru a marca 145 de ani de relații diplomatice între România și Franța și pentru a consolida parteneriatul strategic dintre cele două țări.
În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat teme precum securitatea regională și cooperarea economică, subliniind necesitatea unei colaborări mai strânse în actualul context…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO: Cum va arăta terenul multisport cu loc de joacă pentru copii în cartierul Recea din Alba Iulia. Stadiul investiției

Primăria Alba Iulia a predate amplasamentul pentru amenajarea parcului multisport cu loc de joacă pentru copii în cartierul Recea. Investiția este de peste 3 milioane de lei.
Primarul Gabriel Pleșa a dat detalii despre investiție și a prezentat cum va arăta locația.
Primăria a predat amplasamentul constructorului pentru realizarea proiectului „Amenajare parc cu teren multisport și amenajare loc de joacă pentru copii cu dizabilități – cartier Recea”, o investiție de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Contracte de transport public de persoane încheiate în sistem de urgență de CJ Alba. Traseele vizate

Consiliul Județean Alba încheie contracte în sistem de urgență pentru 32 trasee de transport public de persoane. Pentru unele nu au fost depuse oferte la licitații, iar în cazul altora nu a fost finalizată procedura până la 31 martie, termen limită de expirare a contractelor vechi.
Pentru servicii de ”Delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate, în aria teritorială de competenţă a UAT Judeţul Alba” au fost atribuite 25 de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Certificatele de naștere, căsătorie, divorț și deces, emise în format digital în județul Cluj, de astăzi

Consiliul Județean Cluj anunță un nou pas în direcția digitalizării actelor de stare civilă. Începând de azi, locuitorii județului Cluj pot beneficia de certificate de naștere, căsătorie, divorț și deces emise în format digital.
Consiliul Județean Cluj informează persoanele interesate că, începând cu data de 31 martie 2025, Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) devine operațional în județul Cluj pentru documentele de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro