Connect with us

EVENIMENT

Record de participare la alegeri în Diaspora, în primele două zile. Topul țărilor unde românii s-au mobilizat la vot

Publicat

Românii din străinătate votează în premieră în acest an timp de trei zile. Deja după primele două zile de vot, vineri și sâmbătă, participarea este la un nivel record, scrie Gazeta Românească.

După a doua zi de vot din diaspora, numărul celor care și-au exprimat opțiunea a ajuns la 270.392 de români, dintre care 79.000 au votat în prima zi. Acestora li se mai adaugă cei 25.000 care au votat prin corespondență. Astfel, înaintea deschiderii urnelor din țară, de duminică, 300.00 de români au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Cele mai multe voturi au fost exprimate vineri și sâmbătă în Italia (51.000), Marea Britanie (48.000) și Germania (41.000).

La alegerile europarlamentare din luna mai au votat 375.000 de români, însă mulți nu au reușit să voteze. Cei care votează recunosc faptul că nu se compară organizara de acum cu cea de alegerile europarlamentare, când la multe secții din străinătate oamenii au stat ore întregi la cozi pentru a vota.

Din punct de vedere istoric, cea mai mare prezență la urne în diaspora a fost înregistrată în turul al doilea de la alegerile prezidențiale din 2014. Atunci, 379.116 de români au votat în afara granițelor, în 194 de secții de votare. Pe locul al doilea în clasamentul prezenței la urne au fost alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. Un număr de 375.219 de români și-au exprimat opțiunea de vot, în 441 de secții de votare, înregistrându-se aglomerație și nemulțumiri.

În consecință, legislația a fost modificată, fiind introdus votarea timp de trei zile.

Vineri, sâmbătă și duminică, votarea a început la ora locală 12.00, încheindu-se la ora locală 21.00. Programul de votare la secțiile din străinătate se poate prelungi până la ora 23.59. În străinătate pot vota toţi românii care în ziua alegerilor se află în afara țării, indiferent dacă sunt domiciliați, rezidenți sau turiști. În străinătate au fost organizate 835 de secții de votare, dintre care 639 în Europa.

Cele mai multe secții au fost organizate în: Spania – 143, Italia – 142, Germania – 80, Marea Britanie – 72, Franța – 50, SUA – 38, Republica Moldova – 37, Olanda – 25, Belgia – 23, Austria – 17, Irlanda – 16, Danemarca – 12, Grecia – 11, Portugalia – 9, Elveția – 8.

sursa: Gazeta Romaneasca

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Aurelia Cristea și Alexandru Cordoș și-au LANSAT candidaturile din partea PSD la Primăria Cluj-Napoca și șefia CJ Cluj

Publicat

candidati psd 4 e1713520889739.jpg

Candidații PSD la Primăria Cluj-Napoca, respectiv președinția Consiliului Județean Cluj, Aurelia Cristea și Alexandru Cordoș, și-au lansat, vineri, candidaturile la alegerile locale din 9 iunie și și-a depus dosarele la Biroul Electoral Municipal și Biroul Electoral Județean.

Aurelia Cristea a declarat într-o conferință de presă la Casa de Cultură a Studenților că simte din plin pulsul orașului și îndrăznește să vrea mai mult pentru Cluj-Napoca.

FOTO….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT cu trei mașini la Bucea, în Cluj. O femeie de 71 de ani a necesitat îngrijiri MEDICALE

Publicat

politie masina bun.jpg

Un accident rutier a avut loc, vineri, pe raza loc. Bucea din jud. Cluj. Au fost implicate trei mașini. O femeie de 71 de ani a necesitat îngrijiri medicale.

„Accident rutier înregistrat în jurul orei 14:00, pe DN1 E60 , în interiorul localității Bucea, pe sensul de mers Huedin – Oradea, produs pe fondul nepăstrării distanței în mers, fiind implicate trei autovehicule.

ACCIDENT cu trei mașini la Bucea, în Cluj. O femeie de 71 de ani a necesitat îngrijiri…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mihai Enache (AUR): ”Coaliția terorii PSD-PNL continuă abuzurile la adresa AUR!”

Publicat

cort interior ok 1024x683 1.jpg

~Au comasat alegerile doar pentru a bloca AUR să câștige alegerile europarlamentare. Au încălcat Constituția, au călcat în picioare toate legile din această țară și tratatele internaționale în privința desfășurării alegerilor doar pentru a salva posturile de conducere ale lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă~, a spus Mihai Enache, candidat din partea AUR la Primăria Capitalei.

Acesta a precizat că reprezentaniții PSD și PNL nu s-au oprit aici ci, ”din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujean de 28 de ani, REȚINUT pentru FURT de biciclete. Sfaturile Poliției

Publicat

hot de biciclete 1 e1713528673817.jpeg

Un clujean de 28 de ani a fost reținut pentru furt de biciclete. A furat inclusiv 30kg de țevi de cupru. A cauzat un prejudiciu de aproximativ 7.700 de lei.

„În data de 18 aprilie a.c. polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 1 Poliție Cluj-Napoca au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 28 de ani, din Cluj-Napoca, cercetat pentru furtul mai multor biciclete.

bicicleta furatabicicleta furata

FOTO. Clujean de 28 de ani, REȚINUT pentru FURT de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe