Connect with us

ACTUALITATE

Record de participare la un concurs de limbă română pentru elevi maghiari, desfăşurat la Miercurea Ciuc

Publicatelevi

Peste 300 de elevi, din judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov s-au întrecut vineri, la Miercurea Ciuc, la un concurs de limba română, devenit tradiţional şi care în acest an înregistrează un record de participare.

Concursul de competenţe lingvistice în limba română pentru minorităţi, „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, a ajuns la a XVI-a ediţie, se adresează elevilor din clasele V-XII de la şcolile cu predare în limba maghiară şi este găzduit de Colegiul Naţional „Marton Aron” din Miercurea Ciuc.

Iniţiatoarea demersului este profesoara de limba română dr. Maria Sturzu care, alături de ceilalţi profesori de la Colegiul Naţional „Marton Aron”, susţine că acest concurs are rolul de a-i încuraja pe elevii maghiari să comunice în limba română şi le oferă acestora posibilitatea de a-şi testa cunoştinţele.

„În primul rând, probele de concurs sunt construite într-o aşa manieră, încât să vizeze strict comunicarea uzuală şi nu neapărat programa de Limba şi literatura română (…) Nu ne interesează programa pentru că noi, cel puţin cei care participăm la acest concurs de 17 ani, suntem preocupaţi de modul în care se poate comunica, se poate învăţa să comunici şi nu neapărat de a învăţa nişte unităţi, nişte teme, nişte opere. Nu spun că ele nu sunt necesare pentru examenele de bacalaureat sau cele pe care le vor da elevii în viitor, dar toate pornesc de la comunicare. Îmi scria un elev, acum două zile, într-un text argumentativ: degeaba studiezi Enigma Otiliei a lui Călinescu, un roman important, totuşi, din programa de Bacalaureat, când tu, de fapt, nu poţi să foloseşti 20 de cuvinte în frazele tale personale fără nicio greşeală”, a declarat presei profesoara Maria Sturzu.

Prezent la festivitatea de deschidere a concursului, prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei a vorbit despre importanţa acestei competiţii şi despre faptul că elevii maghiari trebuie să aibă un viitor în România.

„Această competiţie are o importanţă majoră, în primul rând pentru faptul că se înţelege foarte clar că în România este nevoie ca şi minorităţile naţionale să cunoască limba ţării în care locuiesc. Mai mult decât atât, e foarte important ca aceşti copii, ai noştri, ai tuturor, să aibă un viitor în primul rând în această ţară”, a arătat prefectul Harghitei.

El a punctat faptul că acest demers este girat de Ministerul Educaţiei şi a amintit că Instituţia Prefectului, care sprijină organizarea concursului de mai mulţi ani, a fost premiată ca exemplu de bune practici la o competiţie organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi că întrecerea destinată elevilor maghiari a fost înscrisă şi în Carta diversităţii europene, care există în fiecare instituţie europeană de la Bruxelles.

Inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a arătat că activitatea este una „de suflet’ şi a subliniat importanţa respectării limbii, culturii şi tradiţiilor celuilalt.

„Este o activitate nu doar de bună practică ci, aş spune eu, este o activitate de suflet, prin care unul întinde mâna către celălalt, iar acea mână întinsă trebuie primită, acceptată şi strânsă, pentru că doar împreună putem să facem lucruri frumoase. Cred că este important să ne respectăm cultura, limba, tradiţiile şi faptul că acest concurs se adresează elevilor minorităţilor naţionale este un lucru deosebit”, a spus inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glocdeanu.

Gazda acestui eveniment, directorul Colegiul Naţional „Marton Aron” din Miercurea Ciuc, Varga Laszlo, a propus ca ediţia din acest an a concursului să fie dedicată cărturarului Ion Căianu, a cărui moştenire vizează prietenia şi convieţuirea paşnică.

„În municipiul Miercurea Ciuc şi în judeţul Harghita, anul acesta este declarat anul memorial Kajoni, la iniţiativa Centrului Cultura Judeţean Harghita, pentru că se împlinesc 390 de ani de la naşterea marelui cărturar Joannes Kajoni, în formă latină, care este cunoscut în cultura maghiară sub numele de Kájoni János, iar în cultura română sub numele de Ioan Căianu. Pentru că, trebuie să ştiţi că această personalitate, de o complexitate extraordinară şi de o erudiţie de nivel european, era de orgine română şi a devenit conducătorul mănăstirii franciscane din Şumuleu Ciuc, care nu peste multă vreme va primi vizita Sanctităţii Sale, Papa Francisc. Moştenirea lui Kájoni János/ Ion Căianu este simbolică din punctul de vedere al concursului şi eu propun să dedicăm ediţia aceasta memoriei marelui cărturar, pentru că el simbolizează prietenia, convieţuirea, acele valori în care credem şi noi în numele cărora am iniţiat şi am sprijini acest concurs, care serveşte înţelegerea şi însuşirea limbii române, sprijinirea comunicării şi a convieţuirii paşnice, de nivel european şi pe meleagurile noastre”, a afirmat Varga Laszlo.

La ediţia din acest an a concursului au participat 310 de elevi, reprezentanţi ai unui număr de 50 de şcoli, din 30 de localităţi ale judeţelor Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov.

Elevii clasaţi pe primele locuri şi profesorii coordonatori vor merge într-o excursie de o zi, la Bucureşti, şi vor fi premiaţi la sediul Guvernului României.

Copii vor primi premii constând în diplome şi cărţi, oferite de sponsorii şi partenerii concursului, Guvernul României, Instituţia Prefectului judeţului Harghita, Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea Ciuc şi Fundaţia Marton Aron. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Rareș Bogdan. PNL întinde o mână către USR PLUS pentru refacerea coaliției

Publicat

rares

PNL întinde o mână către USR PLUS, pentru refacerea coaliției, declară prim-vicepreședintele liberal Rareș Bogdan. El precizează că discuțiile se vor relua după Congresul USR PLUS. PNL nu va face vreo alianță cu PSD sau cu AUR.

Rareș Bogdan spune la RFI că prima opțiune a PNL este refacerea coaliției cu USR PLUS: „Întindem o mână, fără să exagerăm, către colegii din USR PLUS, dar n-o să venim acum zi de zi să le solicităm asta, pentru că înțelegem că sunt într-o retorică internă de campanie, vom discuta cu domniile lor după data de duminică, atunci când se încheie votul și la USR PLUS, cu noul președinte ales, fie că e domnul Barna, fie că e domnul Cioloș, dar și cu întreaga echipă de acolo și prima noastră opțiune a rămas, rămâne și va rămâne indiscutabil refacerea coaliției cu USR PLUS, pentru a continua ceea ce am început și din păcate s-a gripat puțin în ultima perioadă”.

La precizarea jurnalistului că atât Dan Barna, cât și Dacian Cioloș au declarat răspicat că USR PLUS nu revine în coaliția cu PNL, atâta vreme cât Florin Cîțu e premier, liberalul a răspuns: „Haideți să discutăm cu domniile lor după data de luni, adică exact peste o săptămână și sunt absolut convins că își vor nuanța puțin poziția sau cel puțin se vor așeza la masă, sunt convins că nu vor refuza să stăm la o masă, pentru a relua dialogul și pentru a găsi formula optimă pentru revenirea la guvernare. Noi mai ales acum după ce premierul Cîțu a fost ales președinte al PNL, vă dați seama, deci a fost încărcat și cu forța președintelui de partid, cu forța PNL, nu avem nici un motiv să renunțăm la domnia sa (…). La noi, situația este clară în ceea ce-l privește pe domnul Cîțu, nu dăm nici un pas înapoi. Cred că va trebui să discutăm extrem de serios pe un calendar de reforme, pe un calendar de proiecte”.

Rareș Bogdan susține că PNL nu se va alia cu PSD: „Noi nu vom face vreo alianță cu PSD, lucrurile să fie extrem de clare”.

Întrebat despre afirmația lui Florin Cîțu că va căuta sprijin în Parlament pentru susținerea Guvernului și că va discuta cu toată lumea din Legislativ, Rareș Bogdan a spus: „Nu discutăm deloc, nu vrem nici un fel de colaborare, respingem după model germanic (…), respingem categoric orice fel de aliere, chiar și într-un scop politicianist, mărunt, de tip moțiune de cenzură sau trecerea unei legi, cu cei de la AUR”. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pandemia COVID-19 a redus speranța de viață cu cea mai mare valoare de la al Doilea Război Mondial

Publicat

Pandemia COVID-19 a redus speranța de viață în 2020 cu cea mai mare valoare de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, potrivit unui studiu publicat luni de Universitatea Oxford, care arată că speranța de viață a bărbaților americani scăzând cu peste doi ani, relatează Reuters.

Speranța de viață a scăzut cu mai mult de șase luni față de 2019 în 22 din cele 29 de țări analizate în cadrul studiului, care a cuprins Europa, Statele Unite și Chile. S-au înregistrat reduceri ale speranței de viață în 27 dintre cele 29 de țări în general.

Universitatea a declarat că majoritatea reducerilor inducatorului în diferite țări ar putea fi legate de decesele cauzate de COVID-19. Până în prezent, au fost raportate aproape 5 milioane de decese cauzate de noul coronavirus.

„Faptul că rezultatele noastre evidențiază un impact atât de mare care poate fi atribuit direct COVID-19 arată cât de devastator a fost șocul pentru multe țări”, a declarat Dr. Ridhi Kashyap, co-autor principal al lucrării, publicată în International Journal of Epidemiology.

S-au înregistrat scăderi mai mari ale speranței de viață la bărbați decât la femei în majoritatea țărilor, cu cea mai mare scădere la bărbații americani, care și-au văzut speranța de viață scăzând cu 2,2 ani față de 2019.

În general, bărbații au pierdut mai mult de un an în 15 țări, în comparație cu femeile din 11 țări. Situația a șters progresele înregistrate în materie de mortalitate din ultimii 5,6 ani.

În Statele Unite, creșterea mortalității s-a înregistrat în principal în rândul persoanelor de vârstă activă și a celor sub 60 de ani, în timp ce în Europa decesele în rândul persoanelor de peste 60 de ani au contribuit mai mult la creșterea mortalității. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cel mai productiv centru de vaccinare drive-thru din țară se închide din cauza frigului

Publicat

Cel mai productiv centru de vaccinare drive-thru din țară se închide din cauza frigului. Este vorba despre centrul organizat de Primăria Galați în parcarea unui mall. Fluxurile de vaccinare se mută în interiorul patinoarului aflat în apropiere.

Centrul de vaccinare drive-thru din Galați este cel mai productiv din țară. În perioada 9 mai – 26 septembrie, acolo s-au administrat 27.481 de doze de vaccin.

Din cauza temperaturilor în scădere, autoritățile locale au decis să mute centrul de vaccinare în interiorul patinoarului.

Începând de luni, în clădire sunt două fluxuri de vaccinare pentru administrarea serurilor Pfizer și Moderna, programul fiind zilnic între orele 8.00-20.00.

Tot în Galați, Primăria a amenajat două fluxuri de vaccinare pentru Pfizer și unul pentru Johnson & Johnson. Începând de luni, acestea sunt deschise la Sala Sporturilor. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Criza paturilor: două persoane au murit la Craiova în timp ce așteptau un loc la ATI COVID

Publicat

Două persoane au murit noaptea trecută la Craiova în timp ce așteptau eliberarea unui loc în secția ATI COVID a Spitalului Județean. Printre victime este un deținut de la Penitenciarul Craiova.

Persoana care a murit era un deținut de la Penitenciarul Craiova. Acesta a ajuns la spital joi, având simptome COVID. Starea i s-a agravat, dar cadrele medicale nu au reușit să-i găsească un loc la ATI COVID.

Celălalt pacient care a murit duminică este o persoană în vârstă. De asemenea, patru persoane au fost transferate la alte spitale.

În total, 30 de persoane se aflau duminică noaptea la spitalul craiovean în așteptarea unui loc la ATI COVID.

Luni, în izolatorul spitalului mai sunt 24 de persoane care așteaptă eliberarea unui pat la ATI. 13 dintre acestea au foi de internare, dar nu există locuri. În secția ATI COVID sunt 20 de pacienți internați. MEDIAFAX

Citește mai departe