Connect with us

ACTUALITATE

Record de participare la un concurs de limbă română pentru elevi maghiari, desfăşurat la Miercurea Ciuc

Publicat

elevi

Peste 300 de elevi, din judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov s-au întrecut vineri, la Miercurea Ciuc, la un concurs de limba română, devenit tradiţional şi care în acest an înregistrează un record de participare.

Concursul de competenţe lingvistice în limba română pentru minorităţi, „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, a ajuns la a XVI-a ediţie, se adresează elevilor din clasele V-XII de la şcolile cu predare în limba maghiară şi este găzduit de Colegiul Naţional „Marton Aron” din Miercurea Ciuc.

Iniţiatoarea demersului este profesoara de limba română dr. Maria Sturzu care, alături de ceilalţi profesori de la Colegiul Naţional „Marton Aron”, susţine că acest concurs are rolul de a-i încuraja pe elevii maghiari să comunice în limba română şi le oferă acestora posibilitatea de a-şi testa cunoştinţele.

„În primul rând, probele de concurs sunt construite într-o aşa manieră, încât să vizeze strict comunicarea uzuală şi nu neapărat programa de Limba şi literatura română (…) Nu ne interesează programa pentru că noi, cel puţin cei care participăm la acest concurs de 17 ani, suntem preocupaţi de modul în care se poate comunica, se poate învăţa să comunici şi nu neapărat de a învăţa nişte unităţi, nişte teme, nişte opere. Nu spun că ele nu sunt necesare pentru examenele de bacalaureat sau cele pe care le vor da elevii în viitor, dar toate pornesc de la comunicare. Îmi scria un elev, acum două zile, într-un text argumentativ: degeaba studiezi Enigma Otiliei a lui Călinescu, un roman important, totuşi, din programa de Bacalaureat, când tu, de fapt, nu poţi să foloseşti 20 de cuvinte în frazele tale personale fără nicio greşeală”, a declarat presei profesoara Maria Sturzu.

Prezent la festivitatea de deschidere a concursului, prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei a vorbit despre importanţa acestei competiţii şi despre faptul că elevii maghiari trebuie să aibă un viitor în România.

„Această competiţie are o importanţă majoră, în primul rând pentru faptul că se înţelege foarte clar că în România este nevoie ca şi minorităţile naţionale să cunoască limba ţării în care locuiesc. Mai mult decât atât, e foarte important ca aceşti copii, ai noştri, ai tuturor, să aibă un viitor în primul rând în această ţară”, a arătat prefectul Harghitei.

El a punctat faptul că acest demers este girat de Ministerul Educaţiei şi a amintit că Instituţia Prefectului, care sprijină organizarea concursului de mai mulţi ani, a fost premiată ca exemplu de bune practici la o competiţie organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi că întrecerea destinată elevilor maghiari a fost înscrisă şi în Carta diversităţii europene, care există în fiecare instituţie europeană de la Bruxelles.

Inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a arătat că activitatea este una „de suflet’ şi a subliniat importanţa respectării limbii, culturii şi tradiţiilor celuilalt.

„Este o activitate nu doar de bună practică ci, aş spune eu, este o activitate de suflet, prin care unul întinde mâna către celălalt, iar acea mână întinsă trebuie primită, acceptată şi strânsă, pentru că doar împreună putem să facem lucruri frumoase. Cred că este important să ne respectăm cultura, limba, tradiţiile şi faptul că acest concurs se adresează elevilor minorităţilor naţionale este un lucru deosebit”, a spus inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glocdeanu.

Gazda acestui eveniment, directorul Colegiul Naţional „Marton Aron” din Miercurea Ciuc, Varga Laszlo, a propus ca ediţia din acest an a concursului să fie dedicată cărturarului Ion Căianu, a cărui moştenire vizează prietenia şi convieţuirea paşnică.

„În municipiul Miercurea Ciuc şi în judeţul Harghita, anul acesta este declarat anul memorial Kajoni, la iniţiativa Centrului Cultura Judeţean Harghita, pentru că se împlinesc 390 de ani de la naşterea marelui cărturar Joannes Kajoni, în formă latină, care este cunoscut în cultura maghiară sub numele de Kájoni János, iar în cultura română sub numele de Ioan Căianu. Pentru că, trebuie să ştiţi că această personalitate, de o complexitate extraordinară şi de o erudiţie de nivel european, era de orgine română şi a devenit conducătorul mănăstirii franciscane din Şumuleu Ciuc, care nu peste multă vreme va primi vizita Sanctităţii Sale, Papa Francisc. Moştenirea lui Kájoni János/ Ion Căianu este simbolică din punctul de vedere al concursului şi eu propun să dedicăm ediţia aceasta memoriei marelui cărturar, pentru că el simbolizează prietenia, convieţuirea, acele valori în care credem şi noi în numele cărora am iniţiat şi am sprijini acest concurs, care serveşte înţelegerea şi însuşirea limbii române, sprijinirea comunicării şi a convieţuirii paşnice, de nivel european şi pe meleagurile noastre”, a afirmat Varga Laszlo.

La ediţia din acest an a concursului au participat 310 de elevi, reprezentanţi ai unui număr de 50 de şcoli, din 30 de localităţi ale judeţelor Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov.

Elevii clasaţi pe primele locuri şi profesorii coordonatori vor merge într-o excursie de o zi, la Bucureşti, şi vor fi premiaţi la sediul Guvernului României.

Copii vor primi premii constând în diplome şi cărţi, oferite de sponsorii şi partenerii concursului, Guvernul României, Instituţia Prefectului judeţului Harghita, Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea Ciuc şi Fundaţia Marton Aron. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

„Centenarul Încoronării” opreşte în 4 localităţi clujene. 100 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria

Publicat

310434051 132684122852470 4924299746480424518 n e1664908155548.jpg

Documentare și expoziții de fotografie care au în prim plan Familia Regală a României vor putea fi văzute în 6 și 7 octombrie la Cluj-Napoca, dar și la Turda, Gherla și Dej.

Asociaţia Artis din Iaşi anunţă că, în perioada 5-7 octombrie 2022, vor avea loc întâlniri cinematografice în Bistrița-Năsăud și 4 localități clujene, și anume Cluj-Napoca, Turda, Gherla și Dej, acestea fiind orașele vizitate de Familia Regală în România întregită (1919-1927). Întâlnirile fac parte din cadrul proiectului educativ Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, iniţiat în luna mai…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbat din Aiud, REȚINUT după ce și-a agresat și amenințat soția. Ce s-a întâmplat

Publicat

1664965307 politie masina 1 1000x600.jpg

Un bărbat din Aiud a fost reținut de polițiști pentru că a încălcat un ordin de protecție, și-a amenințat soția într-un microbuz și apoi a amenințat-o prin telefon.

Potrivit IPJ Alba, marți, 4 octombrie, polițiștii din Aiud au luat măsura reținerii pentru 24 de ore, față de un bărbat de 52 de ani, din Aiud, care este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie și nerespectarea măsurilor impuse prin ordinul de protecție provizoriu.

Marți dimineața, în timp de se deplasa cu un mijloc de transport în comun, și-ar fi…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

ALBA: Un deces și 25 de cazuri COVID raportate în ultimele 24 de ore. Situația infectărilor în localitățile din județ, 5 octombrie

Publicat

pat covid fundatia smurd.jpg

Au fost înregistrate 25 de cazuri COVID în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP), miercuri, 5 octombrie. 

A fost raportat un deces: femeie de 60 de ani, din Mirăslău; era vaccinată, avea și alte afecțiuni.

În județ sunt 314 de cazuri active în total (320 anterior).

De la începutul pandemiei, în Alba au fost 59.204 cazuri confirmate, 57.926 persoane vindecate, 1.310 decese.

În ultimele 24 de ore, în județul Alba, au fost făcute 235 testări: 82 PCR (45 la spitalul județean și 37…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO. FOTO. Cal de rasă SALVAT de pompieri. A căzut în canalul betonat al Someșului la Gilău și nu a mai putut ieși din apă

Publicat

cal cazut in somes 4.jpg

Intervenție de urgență a pompierilor clujeni, miercuri dimineață, pentru a scoate un cal care a ajuns în Someș și nu a mai putut să iasă singur din apă.

Cei care au intervenit au fost pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca.

cal cazut in somes (2)

Apelul de urgență a venit în jurul orei 7.40, iar la fața locului s-au deplasat pompierii de la Garda de Intervenție Gilău.

Cal căzut în canalul betonat al Someșului la Gilău

Calul se afla în canalul adânc de peste doi metri și nu putea să iasă afară.

cal cazut in somes (3)

Pompierii au folosit o barcă pentru a se apropia de acesta, apoi au utilizat o funie…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe