EVENIMENT
Record de temperatură în Marea Mediterană

Marţi, principalul centru de cercetări maritime din Spania a anunţat că Apele Mării Mediterane au înregistrat luni cea mai ridicată temperatură zilnică din istoria măsurătorilor de acest tip. Această înregistrare a avut loc în contextul unui val de caniculă care afectează o mare parte a bazinului mediteraneean, considerat unul dintre „punctele fierbinţi” ale schimbărilor climatice. Informaţia a fost transmisă de AFP.
„Un nou record pentru perioada 1982-2023 a fost stabilit pentru temperatura mediană cotidiană la suprafaţa Mării Mediterane, cu 28,71 grade Celsius”, au anunţat cercetătorii de la Institutul de ştiinţe ale mării (ICM) din Barcelona, după ce au analizat datele satelitare transmise de serviciul european Copernicus.
Precedentul record, care era de 28,25 grade Celsius, data din 23 august 2003.
Aceste date trebuie încă să fie confirmate de administratorii serviciului Copernicus, „dar suntem convinşi că valoarea mediană nu va fi afectată şi că indicaţia de temperatură până la prima zecimală este în mod global corectă”, au declarat cercetătorii Justino Martinez şi Emilio Garcia.
Aceşti oameni de ştiinţă preferă să folosească „temperatura mediană” în loc de „temperatura medie” (28,4 grade Celsius, luni), întrucât acest parametru este „mai puţin perturbat de valori atipice”, adică de valorile extreme ale temperaturii înregistrate în puncte izolate din Marea Mediterană, au adăugat cercetătorii spanioli.
Record de temperatură în Marea Mediterană. Temperaturile de acest fel ameninţă ecosistemele marine
Local, ape cu peste 30 de grade Celsius au fost detectate (cu 4 grade Celsius peste valorile normale) între Sicilia şi Napoli.
Temperaturile de acest fel ameninţă ecosistemele marine.
În timpul valurilor de caniculă din perioada 2015-2019 în Marea Mediterană, o cincime din totalul speciilor (corali, gorgone, arici-de-mare, moluşte, bivalve, ierburi marine, etc.) s-au confruntat cu rate masive de mortalitate între suprafaţa apei şi adâncimea de 45 de metri, potrivit unui studiu publicat în iulie 2022 în revista Global Change Biology.
Regiunea mediteraneeană, afectată în iulie 2023 de temperaturi uneori record şi de incendii violente de vegetaţie în Grecia, este de mult timp considerată un „punct fierbinte” al schimbărilor climatice de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC) din cadrul ONU.
„Începând din anii ’80, o schimbare drastică a avut loc în cadrul ecosistemelor marine mediteraneene, printr-un declin al biodiversităţii şi sosirea unor specii invazive”, au precizat reprezentanţii GIEC.
Record de temperatură în Marea Mediterană. Clima de pe Terra s-a încălzit deja cu 1,2 grade Celsius
În scenariul unei încălziri mondiale cu peste 1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială, peste 20% dintre peştii şi nevertebratele pescuite în Mediterana orientală ar putea să dispară pe plan local până în 2060, iar veniturile din pescuit ar putea să scadă cu până la 30% până în 2050, au avertizat aceiaşi experţi.
În medie, clima de pe Terra s-a încălzit deja cu 1,2 grade Celsius în raport cu era preindustrială.
Deşi temperatura apelor mediteraneene creşte conform tendinţei globale, „nu există deocamdată o dovadă clară, din punct de vedere statistic, a unei creşteri a frecvenţei caniculelor marine pentru bazinul mediteraneean în perioada 1982-2023”, au notat totuşi cercetătorii spanioli de la ICM.
„Se estimează că originea valurilor de căldură marină este în principal – însă nu numai – de natură atmosferică… Acesta este un subiect aflat încă în dezbatere, dar dacă este aşa, atunci doar o atenuare a valurilor de căldură atmosferică va duce la atenuarea valurilor de căldură marină”, au comentat specialiştii spanioli. Agerpres

Un tânăr de 24 de ani din Blaj este cercetat de polițiști după ce a fost prins la volan, deși avea permisul suspendat.
Potrivit IPJ Alba, la data de 15 mai 2025, în jurul orei 21:00, polițiștii din Blaj au oprit, pentru control, pe Bulevardul Republicii din municipiul Blaj, un autoturism condus de un bărbat de 24 de ani, din Blaj.
Din verificările efectuate de către polițiști, a reieșit că tânărul de 24 de ani are suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Urbanism pe termene clare, la Cluj! Emil Boc explică noile reguli: „Nu mai există a doua intrare în comisie”

Comisia de urbanism a Primăriei Cluj-Napoca intră „cu forța” în era eficienței. Noua Ordonanță de Urgență 31/2025 schimbă regulile jocului în urbanismul românesc.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a prezentat vineri, în cadrul ședinței Comisiei tehnice de urbanism, modul în care va fi aplicată la nivel local Ordonanța de Urgență nr. 31/2025, adoptată recent de Guvern.
Aceasta prevede termene clare pentru emiterea avizelor de urbanism și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Sâmbătă, 17 mai: Concert special la Noaptea Muzeelor în Alba Iulia. Mix de muzică medievală și rock simfonic

Noaptea Muzeelor la Alba Iulia: Sâmbătă,17 mai, de la ora 21.30, la sediul administrativ al județului Alba va fi prezentat un concert special.
Sub genericul ”Porți deschise la Sediul Administrativ al județului Alba”, publicul este invitat la un concert extraordinar susținut de Coincidentia Oppositorum, trupa tribute Haggard din România.
”Coincidentia Oppositorum s-a născut din pasiunea comună a unor muzicieni dedicați pentru universul sonor complex al trupei Haggard — o…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO: „Ziua Familiei”, la Aiud: 36 de cupluri din municipiu, sărbătorite la împlinirea a 50 de ani de căsnicie

Administrația locală din Aiud a organizat joi evenimentul „Ziua Familiei”, în cadrul căruia 36 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsnicie au fost sărbătorite într-un cadru festiv.
Evenimentul a început la ora 17:00, la restaurantul Magnolia. Atmosfera a fost una de sărbătoare, plină de emoție și recunoștință.
Participanții au primit diplome de excelență, oferite de primarul Dragoș Crișan și a viceprimarului Fülöp Szabolcs Simon, ca semn de apreciere…
Citește mai mult pe Alba24.ro