Connect with us

EVENIMENT

Record de temperatură în Marea Mediterană

Publicat

apa valuri sursa foto pixabay
fotografie cu caracter ilustrativ

Marţi, principalul centru de cercetări maritime din Spania a anunţat că Apele Mării Mediterane au înregistrat luni cea mai ridicată temperatură zilnică din istoria măsurătorilor de acest tip. Această înregistrare a avut loc în contextul unui val de caniculă care afectează o mare parte a bazinului mediteraneean, considerat unul dintre „punctele fierbinţi” ale schimbărilor climatice. Informaţia a fost transmisă de AFP.

„Un nou record pentru perioada 1982-2023 a fost stabilit pentru temperatura mediană cotidiană la suprafaţa Mării Mediterane, cu 28,71 grade Celsius”, au anunţat cercetătorii de la Institutul de ştiinţe ale mării (ICM) din Barcelona, după ce au analizat datele satelitare transmise de serviciul european Copernicus.

Precedentul record, care era de 28,25 grade Celsius, data din 23 august 2003.

Aceste date trebuie încă să fie confirmate de administratorii serviciului Copernicus, „dar suntem convinşi că valoarea mediană nu va fi afectată şi că indicaţia de temperatură până la prima zecimală este în mod global corectă”, au declarat cercetătorii Justino Martinez şi Emilio Garcia.

Aceşti oameni de ştiinţă preferă să folosească „temperatura mediană” în loc de „temperatura medie” (28,4 grade Celsius, luni), întrucât acest parametru este „mai puţin perturbat de valori atipice”, adică de valorile extreme ale temperaturii înregistrate în puncte izolate din Marea Mediterană, au adăugat cercetătorii spanioli.

Record de temperatură în Marea Mediterană. Temperaturile de acest fel ameninţă ecosistemele marine

Local, ape cu peste 30 de grade Celsius au fost detectate (cu 4 grade Celsius peste valorile normale) între Sicilia şi Napoli.

Temperaturile de acest fel ameninţă ecosistemele marine.

În timpul valurilor de caniculă din perioada 2015-2019 în Marea Mediterană, o cincime din totalul speciilor (corali, gorgone, arici-de-mare, moluşte, bivalve, ierburi marine, etc.) s-au confruntat cu rate masive de mortalitate între suprafaţa apei şi adâncimea de 45 de metri, potrivit unui studiu publicat în iulie 2022 în revista Global Change Biology.

Regiunea mediteraneeană, afectată în iulie 2023 de temperaturi uneori record şi de incendii violente de vegetaţie în Grecia, este de mult timp considerată un „punct fierbinte” al schimbărilor climatice de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC) din cadrul ONU.

„Începând din anii ’80, o schimbare drastică a avut loc în cadrul ecosistemelor marine mediteraneene, printr-un declin al biodiversităţii şi sosirea unor specii invazive”, au precizat reprezentanţii GIEC.

Record de temperatură în Marea Mediterană. Clima de pe Terra s-a încălzit deja cu 1,2 grade Celsius

În scenariul unei încălziri mondiale cu peste 1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială, peste 20% dintre peştii şi nevertebratele pescuite în Mediterana orientală ar putea să dispară pe plan local până în 2060, iar veniturile din pescuit ar putea să scadă cu până la 30% până în 2050, au avertizat aceiaşi experţi.

În medie, clima de pe Terra s-a încălzit deja cu 1,2 grade Celsius în raport cu era preindustrială.

Deşi temperatura apelor mediteraneene creşte conform tendinţei globale, „nu există deocamdată o dovadă clară, din punct de vedere statistic, a unei creşteri a frecvenţei caniculelor marine pentru bazinul mediteraneean în perioada 1982-2023”, au notat totuşi cercetătorii spanioli de la ICM.

„Se estimează că originea valurilor de căldură marină este în principal – însă nu numai – de natură atmosferică… Acesta este un subiect aflat încă în dezbatere, dar dacă este aşa, atunci doar o atenuare a valurilor de căldură atmosferică va duce la atenuarea valurilor de căldură marină”, au comentat specialiştii spanioli. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Transporturi agabaritice, marți, cu traseu prin Alba. Două camioane de mare tonaj, însoțite ce echipaje de poliție rutieră

Publicat

transporturi agabaritice, marți, cu traseu prin alba. două camioane de

Marți, 30 aprilie se vor deplasa două transporturi agabaritice, pe un traseu ce include și județul Alba.

Este vorba despre camioane de mare tonaj, ce vor fi însoțite ce echipaje de poliție rutieră.

Centrul InfoTrafic IGPR informează că marți, 30 aprilie, la orele 20.00 și 20.30, se vor deplasa două transporturi agabaritice pe traseul:

  • int. DN 2B – STBZ – DN 2B – DN 2 – DN CB – A 1 – DN 65B – DN 65 – DN 64 – DN 67 – DN 7 – DN 7CC – DN 7 – A 1 –…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

INTERVENȚIE chirurgicală intraabdominală complexă prin abord minim invaziv robotic, în premieră la Spitalul Medicover Cluj

Publicat

poster dr. adrian bartos e1714478134308.jpg

O nouă șansă la viață pentru un pacient de 61 de ani, prin intervenție chirurgicală oncologică realizată robotic. La Spitalul Medicover Cluj a fost realizată cea mai complexă intervenție chirurgicală intraabdominală din sfera oncologică, prin abord minim invaziv robotic. Pacientul are 61 de ani, iar evoluția lui post operatorie a fost pozitivă. Prin această intervenție chirurgicală complexă, echipa medicală coordonată de dr. Adrian Bartoș a redat o nouă șansă la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Miercurea Mare: Spălarea picioarelor, trădarea lui Iisus de către Iuda și zi de post sever. Tradiții, obiceiuri și semnificații

Publicat

16 noiembrie: sfântul apostol și evanghelist matei, sărbătoare ortodoxă. povestea

Miercurea Mare este o zi importantă în calendarul creștin ortodox și greco-catolic. Această zi cade în Săptămâna Patimilor și precede Vinerea Mare, fiind considerată una dintre cele mai importante zile din perioada Paștelui.

În tradiția creștină, Miercurea Mare este asociată cu mai multe evenimente din viața lui Iisus Cristos, inclusiv trădarea lui Iuda și pregătirile pentru Paște.

Conform evangheliilor, Miercurea Mare este ziua în care Iuda a convenit să-l…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj-Napoca s-a calificat în finala Ligii Naționale de Baschet Masculin

Publicat

u bt cluj napoca.jpg

U-BT Cluj-Napoca s-a calificat în finala campionatului LNMB, în urma meciului jucat în deplasare cu FC Argeș, scor final 88-72.

U-BT Cluj-Napoca, echipa campioană a României, s-a calificat în finala ediției actuale a LNMB Getica 95, după victoria în deplasare cu FC Argeș, finalizat cu 88-72 (scor general 3-0).

Primele 4 puncte ale întâlnirii au venit de la alb-negrii, apoi Patrick Richard a desprins scorul la 5-13. FC Argeș a strâns situația pe tabelă, iar…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe