Connect with us

ACTUALITATE

RECORD ISTORIC: Temperatura a depăşit 32 de grade Celsius în sudul statului Alaska

Publicat

alaska

Termometrele au înregistrat joi valori de peste 32 de grade Celsius la Anchorage, cel mai mare oraş din statul american Alaska, un record istoric de temperatură pentru acest oraş din Alaska, regiune care suferă din plin efectele încălzirii globale, informează AFP.

Potrivit meteorologilor, temperatura maximă medie înregistrată într-o zi de 4 iulie la Anchorage este de 18,3 grade Celsius.

„La ora 17:00, pe Aeroportul internaţional din Anchorage au fost înregistrate oficial 90 de grade Fahrenheit (circa 32,2 grade Celsius) pentru prima dată” în istoria înregistrărilor meteorologice, a anunţat pe Twitter Serviciul National de Meteorologie (NWS).

Precedentul record fusese stabilit pe 14 iunie 1969, când s-au înregistrat 85 de grade Fahrenheit (29,4 grade Celsius). Monitorizarea valorilor termice la aeroportul din Anchorage a început în 1952.

”Mai multe recorduri istorice au fost doborâte la diferite staţii de observaţie din sudul Alaska, care, potrivit unor experţi, este afectată de ”un val de căldură”, a subliniat vineri dimineaţă NWS. În localitatea Kenai s-au înregistrat 31,6 grade Celsius (în comparaţie cu 30,5 grade Celsius în iunie 1903 şi iunie 1953), iar la King Salmon (31,6 grade Celsius).

Tradiţionale focuri de artificii cu ocazia zilei de 4 iulie, ziua naţională a Statelor Unite, au fost anulate la Anchorage din cauza ”acestor condiţii meteo extrem de aride”, care cresc în mod considerabil riscurile producerii unor incendii de pădure.

Temperaturile extrem de ridicate din sudul Alaska sunt provocate de ”o vastă zonă de presiune înaltă care se află chiar deasupra noastră”, a explicat meteorologul Bill Ludwig, din cadrul NWS.

Chiar dacă acest nou record pare impresionat, nu este un fapt neobişnuit ca în Alaska să se înregistreze temperaturi de peste 30 de grade Celsius în timpul verii, în special în interiorul regiunii, unde valorile extreme sunt mai pronunţate.

Oraşul Fairbanks, situat la circa 500 de kilometri nord de Anchorage, a înregistrat o temperatură de 37,2 grade Celsius pe 28 iulie 1919, iar mai recent, pe 5 august 1994, mercurul termometrelor a urcat la 34 de grade Celsius, potrivit arhivelor NWS.

Recordul absolut înregistrat în Alaska a atins pragul simbolic de 100 grade Farenheit (37,8 grade Celsius) la Fort Yukon (centru-est) pe 27 iunie 1915.

Alaska a mai doborât recorduri de temperatură în primăvara trecută, în special în zona arctică, foarte sensibilă la schimbările climatice. Totodată, în fiecare zi a lunii iunie, fără nicio excepţie, termometrele au arătat temperaturi peste valorile normale, precizează NWS.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, Alaska se încălzeşte de două ori mai rapid decât media globală. În perioada ”1901-2016, temperaturile medii în Statele Unite au crescut cu un grad Celsius, în timp ce în Alaska, au crescut cu 2,6 grade”, a afirmat în luna aprilie Rick Thoman, expert în cadrul centrului de evaluare şi politici de mediu din Alaska.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Așa a vrut Dumnezeu: “Stâlpii” din jurul noului “Mesia” se prăbușesc. Șeful gărzilor de corp care îl apără pe Călin Georgescu, audiat la Poliție

Publicat

horatiu potra 1000x600.jpg

Publicitate

De mai bine de 8 ore, Horațiu Potra, susținător activ a lui Călin Georgescu și fost membru al Legiunii Străine, este audiat duminică 8 decembrie de polițiști din România, după ce într-o acțiune nocturnă a trupelor speciale, în nopatea de sâmbătă spre duminică, mai multe autoturisme ale apropiaților săi au fost descoperite arme albe, anunță surse G4Media.

Din câte se pare, Potra ar fi șeful gărzilor de corp care îl apără pe Călin Georgescu, susțin reporterii de la libertatea.ro.

Potrivit jurnaliștilor de la G4media, polițiștii au interceptat în trafic, în județele Prahova, Dâmbovița, Ilfov și în municipiul București, mai multe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbat de 36 de ani, din Corlăteni, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat. A fost reținut

Publicat

retinut.jpg

Publicitate

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Corlăteni au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, față de un bărbat, de 36 de ani, din comuna Corlăteni, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat.

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, la data de 30 noiembrie a.c. ar fi pătruns fără drept în locuința persoanei vătămate, de unde ar fi sustras mai multe bunuri, creând un prejudiciu de peste 1.000 de lei.

La data de 6 decembrie 2024, au fost puse în executare trei mandate de percheziție domiciliară, la imobile aparținând persoanei bănuită de comiterea faptei sau folosite de aceasta.

Ulterior,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Rugăciune și binecuvântare la hramul Mănăstirii Popăuți din Botoșani

Publicat

nichifor botosaneanul manastirea popauti 2 1000x600.jpg

Publicitate

Mănăstirea Popăuți din municipiul Botoșani a îmbrăcat straie de sărbătoare vineri, cu prilejul hramului principal închinat Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

Evenimentul a adunat numeroși credincioși din oraș și din localitățile învecinate, care au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

YouTube video

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Expoziția de pictură „Iarna pe uliță”, realizată de elevi ai Liceului de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani

Publicat

afis iarna 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul de Etnografie Botoșani găzduiește, în perioada 4-16 decembrie 2024, expoziția de pictură intitulată „Iarna pe uliță”.

În așteptarea uneia dintre cele mai iubite perioade a anului, elevi ai Liceului de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani, coordonați de profesorii Genoveva Dolhescu, Adina Strugariu și Ciprian Andrușcă, aduc în prim-plan lumea tradițiilor și a obiceiurilor de iarnă în algoritmul stabilit în secole de trăire rurală, invocând o atmosferă a firescului, dar, în același timp, a încărcăturii spirituale ce ne atinge sufletele.

Intrarea este liberă.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe