Connect with us

ACTUALITATE

Rectificarea bugetară, publicată de Ministerul Finanțelor. Unde sunt cele mai mari reduceri de fonduri de la stat

Publicat

bani

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul rectificării bugetare ce asigură respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar. Ministerele la care vor fi operate cele mai multe reduceri de fonduri alocate de stat sunt cele ale Educației, Fondurilor Europene și Cercetării, informează ziarul Alba24.ro.

”Diminuările au fost operate de la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării și Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educației Naționale (- 1,03miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).

La instituțiile la care au fost diminuate creditele bugetare, nu au fost diminuate corespunzător și creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanțate din fonduri europene precum și a lucrărilor de investiții. Diminuarea referindu-se doar la creditele bugetare (cash)”,  precizează Ministerul Finanțelor Publice, într-un comunicat.

Guvernul a decis tăierea bugetului Serviciului de Telecomunicații Speciale cu peste 71,6 miliarde de lei, respectiv majorarea bugetelor pentru restul instituțiilor de forță ale statului român: SRI, SIE și SPP.

Bugetul Serviciului Român de Informații (SRI) va crește cu peste 396,5 milioane de lei. Concomitent, cresc și cheltuielile cu personalul, unde există un plus de peste 356 milioane de lei. De asemenea, cheltuielile SRI cu „bunuri și servicii” sporesc, și ele, cu peste 14 milioane de lei.

În cazul Serviciului de Informații Externe (SIE), este vorba de o majorare bugetară de peste 47 milioane de lei. Bugetul SIE pentru „cheltuieli cu personalul” este și el majorat cu 20 de milioane de lei.

Bugetul Serviciului de Protecție și Pază (SPP) va crește și el cu peste 42,8 milioane de lei.

Potrivit ministerului, proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor și a salariilor, dar și pentru proiectele de investiții aflate în derulare. Au fost reduse sumele alocate instituțiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocați.

Pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi a timbrului de mediu pentru autovehicule, reprezentând accesoriile ramase la suma restituită (dobânzi), se asigură suma de 135 milioane lei.

Se vor aloca 500 milioane lei pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în acest an.

Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei, astfel: 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare (se prevăd în sumă globală 1,5 miliarde lei, urmând ca diferența să se aloce ulterior prin hotărâre de Guvern) și 1,5 miliarde de lei pentru PNDL.

Plafonul de împrumuturi/ trageri pentru unitățile administrativ teritoriale se majorează cu 400 milioane lei.

De asemenea, plafoanele de contractare acordate din disponibilitățile contului general al Trezoreriei Statului pentru finanțarea proiectelor de investiții în cadrul Fondului de Dezvoltare și Investiții, se stabilesc în sumă de 10 miliarde de lei.

surse: Alba24.ro, digi24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Fermierii care dau foc miriștii, vegetației uscate existente pe pășuni și fânețe și resturilor vegetale nu mai primesc bani de la APIA

Publicat

vegetatie uscata campuri incendiu miriste 6 450x600.jpg

Publicitate

Fermierii au obligația respectării GAEC 3 – Interdicția de a incendia miriștile și  GAEC 10Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani informează că începând cu anul de cerere 2024 pe lângă standardul GAEC 3 – Interdicția de a incendia miriștile se pune în aplicare și standardul GAEC 10Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente, ca parte a normelor de condiţionalitate ce trebuie respectate de către fermieri în vederea accesării intervențiilor sub formă de plăți directe și a unor intervenții și măsuri…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Acțiune „blitz” a polițiștilor din cadrul Serviciului Rutier. Mai mulți vitezomani au căzut în plasă

Publicat

politie razie.webp.webp

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune de tip ”blitz”, pe raza municipiului Botoșani,  pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere.

În cadrul activităților desfășurate, au fost controlate 35 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 24 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 20.655 de lei.

De asemenea, au fost reținute 9 permise de conducere, 6 dintre acestea fiind reținute pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar 3 pentru alte abateri la regimul rutier.

 

Urmăriți…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un băiat de 15 ani, din Botoșani, nu s-a întors acasă. Polițiștii cer ajutorul populației. Dacă l-ați văzut, sunați la 112

Publicat

dd4c59fa 864a 4d45 98bf 102ca1a2e505 714x600.jpg

Publicitate

Vineri, polițiștii botoșăneni au fost sesizați cu privire la faptul că un minor, de 15 ani , din municipiul Botoșani ,a plecat de la domiciliu la data de 19 iulie 2024 fără a mai reveni până în prezent.

CRĂȘMARIU COSMIN-AMADOR are următoarele semnalmente: 1,83 metri înălțime, aproximativ 62 kg, păr brunet, tuns scurt, ochi negri.

Vestimentația: tricou alb, pantaloni scurți de culoare gri.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Urmăriți…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

19 iulie: Ziua când a murit duhovnicul Arsenie Papacioc. „Dacă nu poţi să-ţi iubeşti vrăjmaşii, măcar să nu-i urăşti”

Publicat

parintele arsenie papacioc 1000x600.jpg

Publicitate

Arhimandritul Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți duhovnici din țară, s-a născut în 1914. S-a călugărit de tânăr, la Mănăstirea Sihăstria. A fost egumen la Mănăstirea Slatina, de unde a fost arestat şi dus la Suceava. După ani de detenţie, în 1976, a ajuns la Mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol, pe care a păstorit-o până în dimineața zilei de marți, 19 iulie 2011, când s-a mutat la Domnul.

Din invataturile parintelui Arsenie Papacioc

“M-am uitat la voi sa va vad figurile, doar, doar, in felul asta as putea sa va vad si inimile. Faptul ca va aflati aici da de inteles ca va preocupa problema mantuirii, dar…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe