Connect with us

EVENIMENT

Referendum în Elveţia. Femeile vor munci un an mai mult înainte de pensionare

Publicat

steag elvetia sursa foto pixabay

Elveţienii au votat la limită în favoarea creşterii vârstei de pensionare a femeilor la 65 de ani, potrivit proiecţiilor publicate de institutul gsf.bern şi de alte media, relatează AFP.

Potrivit proiecţiilor publicate înainte de ora 13.00 (11.00 GMT), „Da”-ul a câştigat cu 51%.

În schimb, o altă iniţiativă care încerca să obţină interzicerea creşterii intensive a animalelor, a fost respinsă detaşat, cu 63% din voturi împotrivă.

 

Referendum în Elveţia. Femeile vor munci un an mai mult înainte de pensionare: două tentative eşuate

După două tentative eşuate în 2004 şi 2007, Berna a încercat să adune suficiente voturi pentru „a stabiliza” sistemul de asigurări sociale, supus unei enorme presiuni în contextul în care speranţa de viaţă creşte iar generaţia baby-boomers a ajuns la vârsta de încheiere a vieţii active.

Partea cea mai controversată a reformei cere ca, la fel ca bărbaţii, femeile să muncească până la 65 de ani înainte de a ieşi la pensie, un an mai mult decât în prezent.

Parlamentul a aprobat anul trecut măsurile cheie ale reformei pensiilor, care includ de asemenea o creştere a TVA (adoptată cu 56% duminică), dar partidele şi sindicatele de stânga au denunţat o reformă „pe spatele femeilor” şi au forţat referendumul.

Opozanţii reformei au subliniat discriminarea salarială care continuă să afecteze femeile şi au estimat că este incorect să fie crescută vârsta de pensionare pentru ele fără ca mai întâi să fie rezolvate aceste inegalităţi.

Referendum în Elveţia. Femeile vor munci un an mai mult înainte de pensionare: nu este nerezonabil să li se ceară femeilor să lucreze un an în plus

Partizanii „Da”-ului au afirmat că nu este nerezonabil să li se ceară femeilor să lucreze un an în plus, având în vedere datele economice şi demografice.

În 2020, femeile din Elveţia au primit pensii inferioare cu aproape 35% celor ale bărbaţilor, potrivit Ministerului Economiei din Elveţia.

Potrivit proiecţiilor, cantoanele francofone s-au pronunţat împotriva reformei, în timp ce cele germanice s-au pronunţat pentru.

Propunerea de a interzice creşterea intensivă a animalelor, care ar fi dus la eliminarea fermelor industriale într-o ţară încă foarte rurală chiar dacă agricultura nu reprezintă prea mult din avuţia naţională, a fost respinsă cu un vot fără apel.

Guvernul, parlamentul şi organizaţiile reprezentative ale crescătorilor s-au opus cu fermitate iniţiativei.

Potrivit legilor în vigoare, fermele nu pot creşte mai mult de 1.500 de porci, 27.000 de pui pentru carne sau 300 de viţei, spre deosebire de fermele industriale uriaşe din alte ţări. Berna a ameninţat de asemenea că noile reguli ar duce la o creştere semnificativă a preţurilor.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Urmărit internaţional din Alba, adus în țară din Germania. Este condamnat pentru ucidere din culpă

Publicat

ce pățești dacă încalci ordinul de protecție. bărbat din miraslău,

Un bărbat de 30 de ani, din Alba, urmărit internaţional pentru ucidere din culpă, a fost adus în țară vineri, 19 aprilie, din Germania.

Pe numele său era emis, de către Judecătoria Orăştie, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 1 an şi 4 luni.

În total zece persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de executare a unei pedepse privative de libertate sau mandate de arestare preventivă au fost, aduse în ţară în perioada 18-19 aprilie, informează…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Festivalul Internațional de Umor – Aiud 2024 începe joi, 25 aprilie, sub patronajul caricaturistului Ștefan Popa Popa’s

Publicat

festivalul internațional de umor – aiud 2024 începe joi, 25

Festivalul Internațional de Umor – Aiud 2024 începe joi, 25 aprilie 2024, de la ora 16:00. Este cea de-a XX-a ediție a acestui eveniment.

Evenimentul va debuta cu expoziții de caricatură și salonul internațional de caricatură, în cadrul căruia vor fi prezentate lucrări ale unor cunoscuți caricaturiști din întreaga lume.,

”Alături de noi, se va afla prietenul Festivalului Internațional de Umor, caricaturistul Ștefan Popa Popa’s, festivalul desfășurând-se sub înaltul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Camora (CFR Cluj, după umilința de la Ovidiu): Nu se poate așa ceva! Nu MERITĂM niciunul să purtăm acest tricou

Publicat

camora e1588143558621.jpg

CFR Cluj a pierdut lamentabil, vineri seara, în fața Farului Constanța, cu 1-5, meci din etapa a 5-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Mario Camora, căpitanul „feroviarilor”, a avut un discurs extrem de dur, scrie GSP.

A fost o seară în care Farului i-a ieșit totul în timp ce CFR-ului i-a intrat totul. Fiecare acțiune a elevilor lui Gică Hagi aducea o ocazie de gol.

Camora (CFR Cluj, după umilința de la Ovidiu): Nu se poate așa ceva! Nu MERITĂM niciunul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

BEC a desființat Biroul Electoral de Circumscripție Alba. Criterii nerespectate și ”non-magistrați” strecurați pe liste

Publicat

cum te poți înscrie pentru vot, dacă ești în străinătate.

Biroul Electoral Central a desființat Biroul Electoral de Circumscripție Alba și birourile de circumscripție municipale, orășenești și comunale din tot județul.

De asemenea, a dispus reluarea operațiunii de desemnare a președinților și locțiitorilor BECJ și ai birourilor de orașe și comune.

DOCUMENT: Decizia BEC poate fi consultată AICI.

Măsura vine după ce trei persoane au depus contestații cu privire la modul în care au fost desemnați.

Concret, aceste desemnări…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe