Connect with us

EVENIMENT

Regimul termic va fi în scădere, dar temperaturile rămân peste media normală, în perioada 23 decembrie – 5 ianuarie

Publicat

Vremea va continua să se menţină mai caldă decât ar fi normal pentru finele lunii decembrie şi începutul lunii ianuarie, însă probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor (sub formă de ploaie, mixte sau ninsoare) va creşte din ce în ce mai mult, în majoritatea regiunilor, după data de 23 decembrie, relevă prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 23 decembrie 2019 – 5 ianuarie 2020, publicată luni.

În Banat, valorile de temperatură vor fi în scădere treptată, de la o zi la alta, până în jurul datei de 28 decembrie, însă vor continua să se situeze peste cele climatologic specifice în această perioadă din an, cu maximele diurne în medie de 5 – 8 grade şi minime între zero şi 4 grade. Pentru perioada 29 decembrie 2019 – 2 ianuarie 2020, estimările prognostice indică o probabilitate mare pentru înregistrarea unor temperaturi în general apropiate de cele normale ale perioadei, cu valori diurne de 2 – 5 grade şi nocturne între -4 şi -2 grade, mediat regional. Ulterior, în ultimele zile ale intervalului de referinţă, tendinţa este de încălzire uşoară a vremii. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată în mare parte a intervalului, dar cu precădere în perioada 23 – 26 decembrie.

În Crişana, până în jurul datei de 28 decembrie, valorile de temperatură vor fi în scădere treptată, de la o zi la alta, însă vor continua să se situeze peste cele climatologic specifice în această perioadă din an. Astfel, maximele diurne vor fi, în medie, de 5 – 8 grade, iar minimele vor ajunge până la patru grade. Pentru perioada 29 decembrie 2019 – 2 ianuarie 2020, prognoza arată o probabilitate mare pentru înregistrarea unor temperaturi apropiate de cele normale ale perioadei, cu valori diurne de 2 – 5 grade şi nocturne ce vor varia între -5 şi -2 grade, mediat regional. În ultimele zile ale intervalului de referinţă, tendinţa este de încălzire uşoară a vremii, iar probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată în mare parte a intervalului, mai ales în perioada 23 – 26 decembrie.

În Transilvania, până în jurul datei de 28 decembrie, valorile termice vor scădea treptat, de la o zi la alta, însă vor continua să se situeze peste cele climatologic specifice în această perioadă din an. În acest context, maximele diurne vor fi în medie de 5 – 8 grade, iar minimele de 0 – 4 grade. Pentru perioada 29 decembrie 2019 – 2 ianuarie 2020, estimările prognostice arată o probabilitate mare pentru înregistrarea unor temperaturi apropiate de cele normale ale perioadei, cu valori diurne de până la 5 grade şi nocturne ce vor oscila între -5 şi -2 grade, mediat regional. În ultimele zile ale intervalului de referinţă, tendinţa este de încălzire uşoară a vremii, dar probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte, în special din 23 decembrie şi până pe 26 decembrie.

În zona Maramureşului, până în jurul datei de 28 decembrie, valorile de temperatură vor fi în scădere treptată, de la o zi la alta, continuând totuşi să se situeze peste cele normale în această perioadă din an. Valorile maxime diurne vor fi, în medie, de 4 – 6 grade, iar minimele între -2 şi două grade Celsius. Pentru perioada 29 decembrie 2019 – 2 ianuarie 2020, estimările indică o probabilitate mare pentru înregistrarea unor temperaturi apropiate de cele climatologic specifice, cu valori diurne de 0 – 3 grade şi nocturne de la -6 la -3 grade, mediat regional. Ulterior, în ultimele zile ale intervalului de referinţă, tendinţa este de încălzire uşoară a vremii. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată în mare parte a intervalului, dar cu precădere pe parcursul primei săptămâni.

În Moldova, în cursul acestei săptămâni, temperaturile vor fi în scădere treptată, însă vor continua să se situeze peste cele normale în această perioadă a anului. Maximele vor fi, în medie, de 4 – 8 grade, în timp ce minimele nocturne vor coborî spre -1 grad. În intervalul 29 decembrie 2019 – 2 ianuarie 2020, estimările prognostice indică o probabilitate mare pentru înregistrarea unor temperaturi apropiate de cele climatologic specifice perioadei, cu valori diurne între 0 şi 3 grade, respectiv nocturne de la -6 la -3 grade, mediat regional. În ultimele zile ale intervalului de referinţă, tendinţa este de încălzire uşoară a vremii. Precipitaţii sunt prognozate mai ales în prima parte a intervalului, dar cu precădere în jurul datelor de 23 şi 28 decembrie.

În Dobrogea, regimul termic va fi în scădere de la o zi la alta, până pe 31 decembrie, când se va înregistra o medie regională a temperaturilor maxime diurne de 1 – 2 grade, faţă de cea de 15 grade de la începutul intervalului de prognoză. Ulterior, între 1 şi 5 ianuarie, valorile termice vor creşte treptat, spre 7 grade, în medie, la finalul celei de-a doua săptămâni. Regimul termic nocturn va avea o evoluţie asemănătoare, fiind în scădere până spre 1 ianuarie, apoi este posibilă o creştere treptată. Probabilitatea de apariţie a ploilor, pe arii restrânse şi în general slabe cantitativ, va fi mai mare în perioada 23 – 30 decembrie, după care va scădea semnificativ.

În regiunea Munteniei, în intervalul 23 – 31 decembrie, temperatura aerului va scădea treptat, de la o valoare medie regională a temperaturilor maxime de 13 grade, spre aproximativ un grad Celsius, vremea devenind apropiată de normalul termic al perioadei. O uşoară încălzire se va înregistra pe data de 5 ianuarie, când media maximelor termice va fi de 6 – 7 grade. Regimul termic nocturn va fi, de asemenea, în scădere treptată, iar media minimelor va oscila între -6 şi -4 grade în intervalul 31 decembrie 2019 – 5 ianuarie 2020, faţă de o medie de nouă grade Celsius, la începutul intervalului de prognoză. Precipitaţii slabe vor fi posibile în zilele de 23, 27, 28 şi 29 decembrie.

În Oltenia, până în data de 31 decembrie, vremea va fi într-un proces de răcire treptată, fapt care va determina scăderea valorilor termice diurne de la o medie regională de aproximativ 10 grade în prima zi, până la 1 – 2 grade, la sfârşit de an. După acea perioadă, temperatura aerului va creşte de la o zi la alta, iar pe 5 ianuarie 2020 media maximelor va ajunge la 6 grade Celsius. Temperaturile nocturne vor scădea de la o valoare medie de aproximativ 8 grade la începutul primei săptămâni de prognoză, spre -5 grade în intervalul 31 decembrie 2019 – 5 ianuarie 2020. Precipitaţii slabe cantitativ se vor semnala pe arii restrânse, cu o probabilitate mai mare de apariţie pe 22, 27, 28 şi 29 decembrie.

La munte, se vor mai înregistra temperaturi pozitive doar la începutul intervalului de prognoză, când se va consemna o medie termică de 3 grade. Apoi, regimul termic va fi caracterizat de temperaturi negative, atât noaptea, cât şi ziua, cu cele mai scăzute valori, respectiv -6 grade, pe timpul zilei, şi de -12 grade noaptea, în jurul datei de 31 decembrie. Ulterior, va urma o uşoară creştere a valorilor termice, care se vor menţine însă sub limita de îngheţ. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză.

Estimările sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Anchetă la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii. Procurorii militari cercetează sustrageri de combustibil

Publicat

Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj au declanșat o anchetă în urma unor sesizări privind sustrageri de combustibil de la Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii, arată Turdanews.ro

În cadrul anchetei au avut loc percheziții și activități specifice de urmărire penală la baza militară, care au vizat atât cadre militare, cât și personalul civil implicat în operațiunile unității.

La Baza 71 Aeriană Câmpia…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

AUR: Austeritate pentru popor, privilegii pentru castă! Bolojan anunță scumpiri, tăieri și prime de lux pentru speciali

Publicat

aur.jpg

Au mințit poporul cu televizorul! Bolojan, premierul austerității, anunță tăieri și scumpiri peste noapte! AUR cere oprirea imediată a acestei austerități ilegale și criminale! Vom lupta cu toate mijloacele parlamentare și civice pentru a apăra drepturile românilor! Poporul nu mai trebuie să suporte nota de plată a unui sistem corupt!

TVA-ul crește de la 19% la 21%, iar cotele reduse de 5% și 9% vor fi majorate la 11%! Asta înseamnă alimente, medicamente, facturi…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Ilie Bolojan anunță noile taxe, impozite și măsuri fiscale. Explicații legate de noul pachet fiscal

Publicat

live video: ilie bolojan anunță noile taxe, impozite și măsuri

Premierul Ilie Bolojan susține miercuri o conferință de presă în care explică pachetul de măsuri pentru reducerea rapidă a deficitului bugetar record al României.

Printre măsurile discutate se numără creșterea TVA la de la 19% la 21%, creșterea unor taxe și impozite pentru mediul de afaceri, reduceri de cheltuieli în mediul bugetar, stoparea unor cheltuieli considerate inutile.

Declarații Ilie Bolojan:

Suntem în fața unui pachet care propune o corectare a deficitului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Proiect AUR: Prețul energiei va fi calculat pe baza costurilor reale, fără speculă și abuz

Publicat

aur.jpg

Deputatul AUR, Alin Coleșa, anunță depunerea unui proiect de lege care vizează eliminarea speculei de pe piața energiei electrice și stabilirea unui preț corect, bazat pe costurile reale de producție.

Propunerea urmărește plafonarea marjei de profit și transparentizarea completă a mecanismului de formare a prețului, pentru a proteja consumatorii și a sprijini industria românească.

“Vrem un preț cinstit, bazat pe realitate”

„De peste 10 ani am tot auzit…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe