Connect with us

ECONOMIE

Regiunile Centru din România și din Republica Moldova își dezvoltă cooperarea în domeniul schimburilor economice și al turismului

Publicat

ro md de 1

antet articol adr centru

Parteneriatul dintre ADR Centru din România și ADR Centru din Republica Moldova a fost gândit în urmă cu un deceniu, în decembrie 2012, pentru ca organizațiile și instituțiile din cele două regiuni cu același nume din România și Moldova să colaboreze cât mai bine, în cadrul european.

În decursul acestor ani au avut loc mai multe reuniuni bilaterale de lucru și schimburi de experți, partea moldoveană participând la conferințe internaționale organizate de ADR Centru din România, iar experți români au fost prezenți în Regiunea Centru din Republica Moldova pentru schimburi de bune practici.

În perioada 25-26 octombrie 2022, județele Alba și Sibiu au fost gazda unei delegații formată din reprezentanți ai 14 organizații din Republica Moldova, active în domeniul turismului.

Vizita acestei delegații a fost realizată în cadrul proiectului RO-MD-DE: Conectarea companiilor în vederea creșterii exporturilor în sectorul turismului (RO-MD-DE: Connecting companies to increase export in tourism sector), finanțat de Comisia Europeană prin Asociația Camerelor Europene de Comerț și Industrie (EUROCHAMBRES). Inițiativa EU4Business – Connecting Companies sprijină cooperarea dintre organizațiile similare din Regiunile Centru din România și Republica Moldova.

ro md de 2

Acest proiect – cu un buget de peste 56.700 euro – a asigurat intensificarea parteneriatelor și a relațiilor comerciale dintre companiile și organizațiile suport active în sectorul turismului din Republica Moldova, din Regiunea Centru – România și din Landul Brandeburg – Germania. Pe lângă activitățile concrete de cooperare, prin acest proiect s-a realizat și un transfer de cunoștințe și competențe, alături de un schimb de bune practici în domeniul turismului, cu precădere pentru zona rurală.

ro md de 3

Proiectul RO-MD-DE a fost dezvoltat în cadrul parteneriatului bilateral dintre Regiunea Centru din Romania si Regiunea Centru din Republica Moldova, încheiat între Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru România și Agenția de Dezvoltare Regională Centru Republica Moldova.

ro md de 5

Pe parcursul celor două zile de la sfârșitul lunii octombrie, partenerii din Republica Moldova au avut ocazia să participe la sesiuni de discuții și întâlniri bilaterale cu organizații din România și au vizitat câteva afaceri locale în domeniul turismului – în special din zonele rurale ale județelor Alba și Sibiu – pentru identificarea unor exemple de bune practici din Regiunea Centru România. Au fost vizitate satul sustenabil din Rimetea, zona viti-vinicolă și de turism Ciumbrud, municipiul Sibiu și localități din arealul Mărginimii Sibiului, care au fost prezentate pe larg de actorii locali și de reprezentanții ADR Centru ca fiind modele de succes privind valorificarea sustenabilă a patrimoniului cultural și natural și de promovare a activelor existente prin metode de turism sustenabil.

ro md de 7

”Proiectul RO-MD-DE a fost o bună oportunitate pentru companiile și organizațiile de sprijin din Republica Moldova și din România pentru a discuta și dezbate oportunitățile și provocările oferite de piața turistică din cele două regiuni partenere, pentru a identifica perspectivele de dezvoltare a turismului într-un mod sustenabil și pentru a găsi cele mai eficiente moduri de promovare activelor turistice din cele două regiuni pe piețele interregionale. Cu toate că bugetul acestui proiect nu a fost mare, a permis constituirea unei platforme de cunoaștere între organizațiile din cele două regiuni, facilitând cooperarea între organizațiile din domeniul turismului. Este important că în acest proiect s-au implicat și partenerii noștri germani din Landul Brandenburg, deoarece astfel partea moldoveană a văzut exemple concrete atât în Regiunea Centru cât și în acest land. Concret, după întâlniri de lucru, sesiuni de vizite bilaterale, precum și după participarea la un mare târg internațional, acest proiect se finalizează cu rezultate semnificative pentru partea română și pentru firmele din Republica Moldova”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Pentru a continua cooperarea între părți și dezvoltarea de noi schimburi de experiență, dar și pentru a îmbunătăți promovarea reciprocă și creșterea competitivității economice a organizațiilor implicate, prin proiectul RO-MD-DE au fost semnate 5 acorduri de cooperare transnațională, între pensiuni și asociații de pensiuni sau alt gen de organizații din turism.

ro md de 8

Un astfel de acord este încheiat între Pensiunea ”Irina” din zona Tilișca, Sibiu  și Pensiunea ”Butuceni” din zona Orheiul Vechi, Republica Moldova, iar altul este stabilit între Pensiunea ”La Nistru”, localizată pe partea stângă a Nistrului și Asociația Pensiunilor din Rășinari-Sibiu. Un acord de colaborare este realizat între două agenții de turism (respectiv WINETORUS și ARI-TOUR), iar două acorduri transnaționale includ patru organizații de sprijin (pe de o parte Grupul de Acțiune locală Mărginimea Sibiului și Curtea de Piatră, din Cotiujenii Mari – Soroca și, pe de altă parte, Clusterul Balneoturistic Transylvania și Agenția de Investiții din Moldova).

Pe lângă aceste acțiuni, prin proiectul ROMDDE s-a avut în vedere crearea unui ghid de bune practici privind marketingul în domeniul turismului și realizarea hărți interactive, activitate care a însemnat o înregistrare și o cartografiere a activelor turistice din cele două regiuni, cu evidențierea organizațiilor active în domeniul turismului.

ro md de 9

 ”ADR Centru a pregătit acest proiect de cooperare interregională pentru a sprijini dezvoltarea parteneriatelor și relațiilor comerciale bilaterale între regiunile cu același nume din România și Republica Moldova. Prin inițiative de acest gen noi susținem atât transferul de cunoștințe și schimburile de experiență între organizațiile din domeniul ospitalității, dar ne subliniem și angajamentul pentru continua colaborarea pe care am început-o acum zece ani cu ADR Centru din Republica Moldova, sprijinind cât mai activ creșterea capacității instituționale a partenerilor noștri de peste Prut, aflați acum în proces de aderare la Uniunea Europeană”, a mai precizat domnul Simion Crețu, după evenimentele desfășurate la Alba Iulia, Rimetea, Ciumbrud și Sibiu.

Alte informații

Întâlnirile de lucru din Regiunea Centru au avut loc între experți din România, Republica Moldova și Germania. Din Azerbaidjan a participat on-line doamna Elnaz Gahramanova, șefa Departamentului Turism de la Camera de Comert și Industrie din Azerbaidjan.

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de domnul Pavel Trofin – director general Agenția de Dezvoltare Regională Centru – iar lucrările seminarului principal dedicat cooperării în turism s-au desfășurat în prezența domnului Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba și Vicepreședinte al CDR Centru. Delegația partenerilor din Moldova a inclus reprezentanții unor companii de turism, organizații de sprijin din acest domeniu economic, precum și de la ADR Centru Republica Moldova. Din această țară au participat reprezentanți ai ANTRIM – Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern, precum și Agenția de Investiții a Moldovei.

Din partea română, la sesiunile de discuții au participat experți reprezentând Consiliile Județene din Alba, Brașov, Covasna, Mureș și Sibiu, edilii din Rimetea și Rășinari, precum și firme din toate județele Regiunii Centru, reprezentanți ai clusterelor locale și ai platformelor on-line cu profil de turism.

Organizațiile din turism interesate să fie incluse în cadrul hărții realizate de ADR Centru în cadrul proiectului RO-MD-DE sunt invitate să contacteze echipa de proiect: persoana de contact Paul Ciortea, prin e-mail la adresa paul.ciortea[at]adrcentru.ro.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut cu 13,2% în 2023

Publicat

Arhivă foto

Potrivit anunțului făcut vineri de către Institutul Național de Statistică, cifra de afaceri din serviciile de piață, în principal destinate întreprinderilor, a înregistrat anul trecut o creștere nominală de 13,2%, comparativ cu anul 2022.

Avansul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a fost generat de creşterile înregistrate în alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+17,6%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+16,3%), activităţile de transporturi (+9,1%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+4,8%) şi activităţile de comunicaţii (+4,2%).

În luna decembrie 2023, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut ca serie brută cu 5%, în termeni nominali, faţă de luna noiembrie 2023, datorită creşterii cifrei de afaceri din activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+12,8%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+11,2%) şi din activităţile de comunicaţii (+3%).

Scăderi au fost înregistrate în activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-9,7%) şi activităţile de transporturi (-6%).

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna decembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 2,6%.

Potrivit datelor INS, în decembrie 2023, comparativ cu decembrie 2022, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 13,5%, datorită creşterii cifrei de afaceri din alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+18,1%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+17,6%), activităţile de transporturi (+8,9%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+2,1%) şi din activităţile de comunicaţii (+0,4%).

Pe serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut pe ansamblu în luna decembrie 2023, comparativ cu luna decembrie 2022, în termeni nominali, cu 14,5%. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

România a avut cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE în luna ianuarie

Publicat

1698564091 bani lei pixabay e1663503847879.jpg
sursa foto: pixabay.com

Conform datelor publicate joi de Eurostat, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere în luna ianuarie, ajungând la 3,1%, față de 3,4% în decembrie.

Totuși, în România, rata anuală a inflației a fost de două ori mai mare decât media din blocul comunitar și a înregistrat o creștere față de luna decembrie a anului trecut.

În prima lună a acestui an, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (7,3%), Estonia (5%) şi Croaţia (4,8%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Danemarca şi Italia (ambele cu 0,9%),urmate de Letonia, Lituania şi Finlanda (toate cu o inflaţie de 1,1%).

Comparativ cu luna decembrie 2023, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă într-o singură ţară şi a crescut în 11 state, inclusiv în România de la 7%, până la 7,3%.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 2,9% în luna decembrie, până la 2,8% în luna ianuarie.

De asemenea, Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 3,6%, de la 3,9% în decembrie.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,41%

Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a crescut până la 3,3%, de la 3,4% în luna decembrie.

Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,41%, de la 6,61% în decembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,64%, cele nealimentare cu 7,36%, iar serviciile cu 10,91%.

Cu toate acestea, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% în noiembrie, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

România, printre statele UE cu o pondere ridicată a surselor de energie regenerabilă, în 2022. Date Eurostat

Publicat

energie
Arhivă foto

Conform datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), sursele de energie regenerabilă au reprezentat 41,2% din consumul brut de electricitate în UE în 2022. Aceasta reprezintă o creștere cu 3,4 puncte procentuale față de anul 2021 (37,8%).

Producția din surse regenerabile este mult înaintea altor surse de generare a electricității, cum ar fi energia nucleară (sub 22%), gazele (sub 20%) sau cărbunele (sub 17%).

În 2022, cea mai mare parte a consumului de electricitate în Suedia provenea din surse regenerabile (83,3%), în special energie hidroelectrică şi energie eoliană, urmată de Danemarca (77,2%), cel mai mult energie eoliană, şi Austria (74,7%), în special energie hidroelectrică. Ponderi ridicate sunt şi în Portugalia (61%), Croaţia (55,5%), Letonia (53,3%), Spania (50,9%), Finlanda (47,92%), Germania (47,63%) şi România (43,72%).

La polul opus, cea mai redusă pondere a electricităţii din surse regenerabile era în Malta (10,1%), Ungaria (15,3%), Cehia (15,5%) şi Luxemburg (15,9%).

În total, sursele de energie regenerabilă au crescut cu 5,7% din 2021 în 2022.

Energia eoliană şi cea hidroelectrică au fost responsabile pentru mai mult de două treimi din electricitatea totală generată din surse de energie regenerabilă (37,5% şi, respectiv 29,9%).

Restul de o treime din electricitate a venit de la energia solară (18,2%), biocombustibili solizi (6,9%) şi alte surse de energie regenerabilă (7,5%).

Sursa cu cel mai rapid ritm de creştere este energia solară: în 2008 reprezenta doar 1% din electricitatea consumată în UE. Agerpres

Citește mai departe

ECONOMIE

Comisia Europeană a aprobat ajutoare de peste 37 milioane euro pentru producătorii de tomate şi usturoi din România

Publicat

comisia europeana
Arhivă foto

Comisia Europeană a aprobat miercuri o schemă de ajutoare în valoare de 37,6 milioane de euro (187 milioane de lei) notificată de către România.

Această schemă este destinată sprijinirii producătorilor de tomate și usturoi, având în vedere contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina, conform unui comunicat al Executivului comunitar.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022.

În cadrul schemei, ajutorul va fi acordat sub formă de granturi directe.

Măsura va fi deschisă producătorilor de tomate în spaţii protejate, precum sere, precum şi producătorilor de usturoi, care sunt în pericol să îşi piardă lichiditatea financiară din cauza dificultăţilor de pe piaţa agricolă provocate de invazia rusească din Ucraina.

Sprijinul nu va depăşi 280.000 de euro pentru fiecare beneficiar şi va fi acordat până la data de 30 iunie 2024.

Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107, alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar.

Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat. Agerpres

Citește mai departe