Connect with us

SOCIAL

Reglementări pentru retrocedarea pădurilor către foştii proprietari. Proiect de lege la Senat

Publicatpadure

Un proiect ce reglementează retrocedarea terenurilor forestiere care erau în proprietatea unor persoane fizice sau juridice până în 1948 intră la dezbateri în Senat.

În prezent, pădurile sunt în proprietatea Romsilva și pentru a fi retrocedate foștilor proprietari, trebuie trecute mai întâi din proprietatea publică a statului, în proprietatea privată a statului.

Propunerea de modificare a Codului Silvic include introducerea următoarelor prevederi:

“Fondul forestier, proprietate publică a statului se compune din terenurile forestiere ce au aparținut în proprietate publică a Statului român anterior anului 1948.

Terenurile forestiere, care până în anul 1948 erau proprietatea unor persoane fizice sau juridice și care în prezent sunt în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, aparțin domeniului privat al statului și sunt la dispoziția comisiilor județene/municipale/orășenești/comunale, constituite în temeiul Legii nr. 18/1991 privind fondul funciar, în scopul retrocedării către persoanele îndreptățite conform legii.

În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva are obligația actualizării și întocmirii unor noi amenajamente silvice în care să fie evidențiate proprietatea publică, respectiv proprietatea privată a statului”.

Anexa nr. 1 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică se modifică astfel:

“4. Pădurile care au fost în proprietatea publică a statului roman anterior anului 1948 și terenurile destinate împăduririi, cele care servesc nevoilor de cultură, de producție ori de administrație silvică, iazurile, albiile pâraielor, precum și terenurile neproductive incluse în amenajamentele silvice, care fac parte din fondul forestier național și nu sunt proprietate privată”.

În acest caz, decizia finală va fi în Camera Deputaţilor.

sursă: legestart.ro, Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

FOTO: Două lebede, salvate de poliţiştii din Iași

Publicat

Două lebede care s-au adăpostit de frig în extravilanul localităţii Dancu au fost salvate după ce prezenţa acestora a fost sesizată şefului Postului de Poliţie Holboca, Ionel Boboc.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi, Anca Vâjiac, a declarat că prima sesizare a venit din partea unui poliţist local care anunţa că în extravilanul localităţii Dancu a găsit o lebădă. La scurt timp, şeful de post din Dancu a primit o nouă solicitare de la un cetăţean care observat o altă lebădă pe raza localităţii Golăeşti.

“Colegul nostru s-a deplasat de îndată in zonele indicate şi s-a asigurat că lebedele sunt bine, iar apoi a luat toate măsurile ca înaripatele să ajungă în siguranţă la reprezentanţii Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinaă Iaşi”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Porturile Midia, Constanța Nord și Constanța Sud, închise din cauza ceții

Publicat

Porturile Midia, Constanța Nord și Constanța Sud au fost închise marți dimineața, din cauza ceții dense care se manifestă în tot județul. De asemenea, nodul rutier de acces în localităţile Cernica şi Bălăceanca, din județul Ilfov, a fost închis.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că marți dimineața se circulă în condiții de ceață densă pe numeroase drumuri naționale din județe precum Ialomița, Ilfov, Cluj, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Alba, Brașov, Mureș, Harghita, Sibiu, Constanța, Tulcea, Gorj, Dolj, Mehedinți, Bacău, Galați, Iași sau Vrancea.

Tot din cauza ceții, în județul Constanța, au fost închise în această dimineață porturile Midia, Constanța Nord și Constanța Sud.

A fost închis nodul rutier de acces în localităţile Cernica şi Bălăceanca, din județul Ilfov, fiind restricţionată circulaţia pe breteaua de intrare/ieşire din autostradă și DNCB, pe sensul Constanța – București.

Sursa: Mediafax

Sursa foto: facebook/elena elena

Citește mai departe

ACTUALITATE

Incendiu la un magazin universal în județul Giurgiu, cauza – un scurtcircuit

Publicat

Un magazin universal din oraşul Mihăileşti a fost afectat de un incendiu, în noaptea de luni spre marţi, cauza probabilă a izbucnirii focului fiind un scurtcircuit electric.

“La faţa locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenţie Mihăileşti şi şi Gărzii de Intervenţie Măgurele (ISU-BIF), cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă. Pompierii au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă, atât la nivelul acoperişului, cât şi în interiorul magazinului”, se arată într-un comunicat de presă remis, marţi, de ISU Giurgiu.

Intervenţia a durat aproximativ trei ore.

În incendiu au ars astereala din lemn de la acoperiş, mobilier din interior, diluanţi şi vopseluri. De asemenea, au fost distruse casa de marcat, o centrală termică pe gaz, vitrine frigorifice, aparate electrice şi electronice şi produse de uz casnic.

Din primele cercetări efectuate la faţa locului a reieşit faptul că scurtcircuitul electric a fost cauza probabilă a producerii incendiului. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Carantina zonală pentru localitatea Gârdani, județul Maramureș, prelungită cu şapte zile

Publicat

Starea de carantinare zonală pentru localitatea Gârdani a fost prelungită cu încă şapte zile, a informat, marţi, purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Maramureş, Dan Bucă.

Potrivit acestuia, s-a primit ordinul şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat Raed Arafat, de prelungire a măsurii de carantinare zonală pentru localitatea Gârdani.

“Aceasta a intrat în vigoare de astăzi (marţi n.r.), începând cu ora 8,00, pentru o perioadă de 7 zile. Restricţiile impuse şi măsurile care trebuie respectate de către locuitorii localităţii, dar şi de către cetăţenii care vor tranzita localitatea carantinată zonal sunt aceleaşi care au fost stabilite anterior”, a spus Dan Bucă.

Conform acestuia, alte măsuri pentru prevenirea şi combaterea răspândirii SARS-CoV-2, precum şi pentru soluţionarea unor probleme deosebite pe perioada carantinei vor fi stabilite prin Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei. AGERPRES

Citește mai departe