Connect with us

ACTUALITATE

Reguli noi pentru dezvoltatorii imobiliari. Actele pe care vor trebui să le dea cumpărătorilor de locuinţe. Proiect

Publicat

bloc

O nouă autoritate națională pentru locuințe urmează să fie înfiinţată, iar aceasta va ţine evidența proiectelor imobiliare și va da amenzi dacă dezvoltatorii imobiliari nu respectă normele. Autoritatea va funcționa după o lege nouă. Detaliile sunt trecute într-un proiect ce va intra în dezbatere la Senat.

Proiectul prevede ca orice dezvoltare imobiliară, adică orice ansamblu de locuințe format din construcția a cel puțin o clădire de minim 6 locuințe individuale și cu o amprentă la sol de minim 500 metri, să fie înregistrată la noua autoritate, după ce dezvoltatorul trimite toate datele societății, planurile de dezvoltare imobiliară, aprobările obținute sau în curs de obținere, istoricul firmei.

Abia după obținerea acestei înregistrări la Autoritatea pentru Locuințe, dezvoltatorul va avea voie să își facă publicitate privind vânzarea locuințelor, ofertele acestuia fiind publice doar după această etapă.

Noua Autoritate pentru Locuinţe se va baza pe actuala Agenție Națională pentru Locuințe. Însă vor fi create proceduri astfel încât niciun cumpărător de locuință din România să nu mai fie păcălit de vreun dezvoltator.

Reglementările după care va funcţiona noua autoritate sunt trecute în Legea privind cerințele fundamentale aplicabile dezvoltatorilor imobiliari și construcțiilor din cadrul dezvoltărilor imobiliare, al cărei proiect a fost pus în dezbatere publică la Senat.

Potrivit proiectului, sunt considerate tehnici de vânzare agresive, următoarele activități:

– oferirea de informații cu privire la dimensiune, specificații sau alte detalii ale locuinței care pot induce în eroare

– oferirea de stimulente financiare în schimbul unor decizii imediate

– sugerarea unei creșteri viitoare de preț.

La momentul rezervării locuinţei, cumpărătorii vor trebui să primească de la dezvoltator următoarele acte:

– planurile de proiectare aprobate, cu toate specificațiile

– calendarul etapelor de finalizare a proiectului, cu toate prevederile privind apa, salubrizarea și electricitatea.

În proiect se arată că “un dezvoltator nu poate pretinde sau accepta o sumă mai mare de 10% din costul apartamentului, parcelei sau clădirii, după caz, ca plată în avans sau o taxă de rezervare, din partea unui cumpărător, fără a încheia în prealabil o promisiune de vânzare, înscris autentic, cu o astfel de persoană și fără să autentifice acel antecontract de vânzare, în temeiul oricărei legi care este în vigoare la acel moment.

Dacă dezvoltatorul nu respectă prevederile înțelegerii prealabile, a promisiunii de vânzare sau a contractului de vânzare-cumpărare, cumpărătorul are dreptul de a solicita rambursarea sumei achitate, împreună cu dobânda legală și despăgubiri de la 10% la 20%, în funcție de încălcarea normelor. Autoritatea pentru Locuințe va fi obligată să verifice reclamațiile și să anuleze înregistrarea firmelor care nu își respectă contractele, sau să aplice amenzi în cazurile prevăzute de noua lege”.

După dezbaterea în Senat, decizia finală pentru acest proiect legislative va fi luată în Camera Deputaților.

sursa: legestart.ro, Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe