ACTUALITATE
Reguli noi pentru proprietarii de câini. Care sunt obligaţiile şi ce trebuie să facă medicii veterinari
Regulile privind indentificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân au fost modificate recent printr-un ordin ANSVSA. Schimbările sunt menite să actualizeze legislaţia după ce a fost admisă excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi referitoare la acțiunea de vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân. Normele prevăd că deținerea de câini neidentificați și neînregistrați este interzisă.
Potrivit Ordinului 38/2019 al ANSVSA, este acceptat exclusiv registrul în format electronic. Pentru câinii adulți cu proprietar, înregistrarea se face la solicitarea proprietarului, înainte de vânzarea, donarea sau scoaterea în spații publice a acestora.
Colegiul Medicilor Veterinari gestionează registrul electronic, în care sunt trecute datele de identificare ale animalului, evenimentele, informațiile veterinare și datele de identificare ale proprietarului, nominale. Acesta permite asigurarea trasabilității unui animal de la momentul identificării și înregistrării până la momentul ieșirii acestuia din sistemul informatic.
A fost adăugată obligaţia ca, pentru fiecare câine vaccinat antirabic, să se elibereze un carnet de sănătate cu serie și număr unic.
Obligaţiile medicului veterinar
– să completeze, să semneze, să parafeze carnetul de sănătate și să înmâneze documentul proprietarului animalului pentru fiecare câine vaccinat antirabic;
– pentru câinii care părăsesc teritoriul României și au fost identificați prin microcipare, să elibereze, la cererea proprietarilor, suplimentar față de carnetul de sănătate, un pașaport, doar dacă prin carnetul de sănătate se face dovada că animalul a fost vaccinat antirabic în ultimele 12 luni, iar în cazul rapelului ce a depășit 12 luni de la ultima vaccinare, că nu au trecut mai puțin de 21 de zile de la ultima vaccinare antirabică, fără a fi depășit termenul de un an de la ultima vaccinare.
– pentru câinii care părăsesc teritoriul României și au fost identificați prin microcipare, să elibereze, la solicitarea proprietarului, suplimentar față de carnetul de sănătate, un pașaport, cu condiția ca datele înscrise în carnetul de sănătate al câinelui și cele înscrise în RECS să certifice faptul că acesta a fost vaccinat antirabic după ce a fost identificat și, în cazul primei vaccinări sau al rapelului ce a depășit 12 luni de la ultima vaccinare, că nu au trecut mai puțin de 21 de zile de la data vaccinării, iar în cazul vaccinărilor de rapel, că acestea au fost efectuate în ultimele 12 luni, fără a fi depășit termenul de un an de la ultima vaccinare;
– să vaccineze contra rabiei doar câinii care, la momentul vaccinării, sunt însoțiți de carnete de sănătate, conform prezentelor norme, sau pentru care se eliberează un carnet de sănătate, conform prezentelor norme, cu ocazia vaccinării
Obligaţiile ANSVSA
ANSVSA, prin serviciile specializate din cadrul direcțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București:
– răspunde sesizărilor CMV prin efectuarea controalelor oficiale;
– anual efectuează verificări privind corespondența datelor înscrise în RECS și constatările din teren, prin sondaj, pentru un procent de minimum 10% din câinii identificați și vaccinați.
– legalizează pașaportul la solicitarea proprietarilor, dacă animalul de companie face obiectul unei mișcări în țări terțe care solicită acest lucru, efectuând următoarele acțiuni:
● verificarea identității animalului și coroborarea informațiilor din RECS cu informațiile din pașaport și carnetul de sănătate;
● aplicarea, pe pașaport, a unui timbru sec, precum și aplicarea ștampilei direcției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor competente în realizarea legalizării, în locul prevăzut la rubrica XI din pașaport.
Obligațiile administratorilor și personalului din adăposturilor publice
După emiterea deciziei de adopție sau de revendicare, după caz, câinii neidentificați la intrarea în adăpost se identifică și se înregistrează în RECS și li se eliberează un carnet de sănătate în care sunt înscrise datele lor de identificare, datele de identificare ale proprietarului și acțiunile sanitar-veterinare efectuate.
Adăposturile publice și private care dețin câini adoptați la distanță sunt proprietarii de drept ai animalelor, acestea fiind în consecință înregistrate în RECS, și au obligația de a respecta cerințele privind identificarea și înregistrarea în RECS a animalelor cazate în acest scop.
Sursa: Alba24.ro
Citește mai mult pe Botosani24.ro