Connect with us

EVENIMENT

Remus Pricopie, fost ministru al Educației, propunerea PSD și Pro România pentru funcția de premier

Publicat


Liderii PSD și Pro România, Marcel Ciolacu și Victor Ponta, vor merge cu o propunere comună la Cotroceni, pentru funcția de premier: Remus Pricopie, fost ministru al Educației în Guvernul Ponta, scrie Alba24.

”Este rectorul SNPA, un pro-european și pro-american convins. A fost ministru al Educației în guvernul Ponta și a fost un ministru foarte bun”, a spus Marcel Ciolacu. Acesta a adăugat că este nominalizarea lui Pricopie reprezintă un prim pas spre o alianță electorală cu Pro România.

Cei doi au anunțat că vor merge cu propunerea de premier însoțită de o listă de semnături care să ateste existența unei majorități guvernamentale. Cele două formațiuni, reprezentând un PSD reunit, sunt pregătite astfel pentru preluarea guvernării.

Cine este Remus Pricopie

Remus Pricopie este Rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București (martie – decembrie 2012; decembrie 2014 – prezent) și profesor la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA.

În perioada decembrie 2005 – noiembrie 2007 și decembrie 2008 – martie 2014 a deținut funcția de decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA.

Are o vastă experiență ca profesor și manager în domeniul educație.

Remus Pricopie a fost responsabil cu elaborarea, implementarea și evaluarea Strategiei de cercetare a României și, de asemenea, a contribuit la elaborarea și implementarea politicilor de cercetare ale Uniunii Europene.

Potrivit G4Media, în mandatul său și al lui Mihnea Costoiu (care era ministru delegat pentru Învățământ Superior în același executiv), Guvernul Ponta a adoptat Ordonanță de urgență care a adus 97 de modificări la Legea Educației Naționale: angajarea profesorilor care trebuia să fie realizată pe școală a fost readusă la sistemul de titularizare, alegerea directorilor de școli a fost din nou centralizată, a fost introdusă posibilitatea doctoratului la frecvență redusă, a fost desființat de facto masteratul didactic și a fost introdusă posibilitatea de a fi rector pe viață.

Sursa: alba24.ro

EVENIMENT

Ungaria preia din atribuțiile statului român și construiește o identitate națională, în Transilvania – susține Asztalos Csaba, președintele CNCD

Publicat

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că Ungaria ”preia atribuțiile statului român și construiește o identitate națională pe un teritoriu care depășește granițele de stat”.

El a mai spus că Ungaria face pentru minoritatea maghiară din Transilvania ceea ce nu face statul român, care ”închide ușa în nas comunității maghiare”, iar ”maghiarul a apărut întotdeauna ca fiind un pericol” pentru români și că ”avem o lipsă de conciliere istorică”.

„Am cerut Universitate în limba maghiară și nu am primit. Așa că statul ungar a înființat Universitatea Sapientia; am cerut televiziune în limba maghiară. Nu am primit. Așa că a venit statul maghiar și a înființat entitățile de media. Am cerut la Universitatea de Medicină din Târgu-Mureș să avem și predare în limba maghiară. Această Universitate de Medicină din Târgu Mureș a fost înființată de Regele Mihai, ca universitate cu predare exclusivă în limba maghiară, și astăzi s-a ajuns acolo încât nu se respectă Legea Educației și nu s-a înființat linia de predare în limba maghiară, nu poți să faci practică bilingv în acest moment. Așa că oamenii se gândesc să creeze o altă universitate de medicină în limba maghiară.

Din nou, tot ce v-am spus înseamnă, cumva, autoizolare, dacă doriți, nu neapărat în sensul peiorativ. Am solicitat anumite bunuri, retrocedări de imobile, unele le-am primit, altele nu, altele sunt renaționalizate.

Ani la rând statul maghiar a investit în infrastructura imobiliară, școlară, socială, grădinițe etc. Am solicitat, la un moment dat, administrarea unui stadion în Sfântul Gheorghe, adică așa cum s-a făcut și în cadrul altor localități.

S-a refuzat, a decis guvernul că are să finanțeze cu nu știu câte milioane de euro construcția unui nou stadion, ca atare se lucrează la acest lucru, și pot să vă dau multe alte exemple în care statul român, într-un fel sau altul, a închis ușa, câte o dată chiar în nas, comunității maghiare”, a spus Asztalos Csaba pentru Europa Liberă.

Președintele CNCD susține că românii îi văd pe maghiari ca un pericol și constată că nu și-au cerut scuze reciproc pentru faptele reprobabile pe care și le-au făcut unii altora, astfel încât dialogul dintre cele două națiuni a ”scăzut spre inexistent”.

”În mentalul colectiv din România maghiarul a apărut întotdeauna ca fiind un pericol și s-a exprimat elementul de neîncredere în mod constant. Înainte de 1989, național-comunismul s-a construit pe acest element de pericol. Avem o lipsă de conciliere istorică. Întotdeauna ne folosim de acele evenimente istorice care ne sunt utile nouă, unei comunități sau alteia, nu am reușit să ne cerem scuze pentru faptele reprobabile pe care le-am săvârșit unii împotriva celorlalți de-a lungul istoriei și, practic, dialogul româno-maghiar, după integrarea României în UE, a scăzut spre inexistent în acest moment”, a declarat Csaba.

Sursa: Europa Libera

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Microbuz implicat într-un accident rutier, în județul Sibiu. Șoferul a fost rănit

Publicat

Un microbuz în care nu erau pasageri a fost implicat într-un accident rutier, miercuri seara, pe DJ 106, Dealul Dăii, în județul Sibiu.

Potrivit IPJ Sibiu, șoferul microbuzului, pe fondul neadaptării vitezei de deplasare la condițiile meteo-rutiere s-a răsturnat în afara părții carosabile.

La locul accidentului au intervenit de urgență cu un echipaj de terapie intensivă mobilă SMURD și un echipaj de descarcerare de la ISU Sibiu.

”Momentan se acordă îngrijiri medicale unei persoane implicate de sex masculin, neîncarcerate”, au informat pompierii sibieni.

Polițiștii rutieri continuă cercetările pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO/ Finala românească pentru Eurovision 2020 se ține într-o sală din Buzău cu WC-uri turcești, pereți scorojiți și calorifere stricate

Publicat

Pereți scorojiți, calorifere stricate, uși sau ferestre prinse cu sârmă și dar și WC-uri turcești, asta pot găsi cei care vizitează Sala Sporturilor “Romeo Iamandi”, din Buzău, unde pe 1 martie se va desfășura finala Selecției Naționale a Eurovision.

Potrivit descrierii făcute de jurnaliștii de la Libertatea, care au fost în weekend la Buzău, complexul sportiv nu este nici pe departe pregătit să găzduiască un asemenea eveniment, în ciuda faptului că primăria a scos din buget 200.000 de euro pentru asta.

Praful era la el acasă, tomberoanele de gunoi plus găleți și cârpe pline de mizerie stăteau la mai puțin de cinci metri de singura dugheană cu merdenele, plăcintă, popcorn și covrigi de unde spectatorii își pot cumpăra ceva de mâncare. Care nu avea casă de marcat, iar vânzătorul nu purta nici un fel de protecție, ci lua produsele cu un șervețel de hârtie. În pauze mai trăgea cu poftă și dintr-o țigară, scrie Libertatea.

În sală, situația e și mai rea. Lipsesc neoane, caloriferele de la etajul 1 nu funcționează, iar coșuri de gunoi nu există. Sunt doar niște saci legați de scările de acces. Tencuiala e căzută și sunt zone unde a rămas rugina scursă pe pereții sălii. Hidranții sunt închiși cu lacăte groase, iar de extinctoare nici nu poate fi vorba. Nu există nici măcar unul în toată sala, chiar dacă există autocolante care să semnaleze asta. Mai multe ghivece de flori și bidoane de apă de 5 kilograme fac peisajul din sală ca al unei scări de bloc.

Potrivit sursei citate, spectatorii au condiții groaznice atunci când ajung la toalete! Tencuiala e căzută, WC-urile sunt turcești, unele cu hârtie igienică, dar cele mai multe, nu. Ușile de la cabine nu se închid, geamurile sunt blocate de vreme, pline de mizerie și muște moarte.

Nu există mop de curățat și doar un furtun imens cu care se spală toaletele. Iar mirosul e greu de suportat! Nu există săpun, nici solid, nici lichid, iar singurul aparat de uscat mâinile nu funcționează.

La vestiare, întrerupătoarele sunt rupte, cabinele sunt foarte mici, iar marea majoritate a becurilor sunt arse.

Edilul Constantin Toma le-a explicat consilierilor locali că trebuie aprobată suma de 200.000 de euro pentru organizarea Eurovision la Buzău pentru ”dezvoltarea și dinamizarea mediului de afaceri, dar și de promovare a turismului buzoian”.

“Prezența acestei competiții în municipiul nostru constituie o oportunitate pentru dezvoltarea și dinamizarea mediului de afaceri, dar și de promovare a turismului buzoian. Dragi consiliere și stimați consilieri locali, prin votul dumneavoastră pozitiv veți contribui cu siguranță la un Buzău mai bun pentru toți buzoienii de oriunde s-ar afla. Respingerea acestui proiect de hotărâre ar crea un prejudiciu de imagine și de credibilitate nu numai Buzăului, ci și României. Buzăul va fi promovat la nivel național și internațional, cum nu a fost niciodată promovat până acum”, le-a scris primarul consilierilor săi.

Totuși, unii localnici nu sunt deloc încântați că spectacolul se va desfășura în orașul lor, și și-au exprimat pe internet nemulțumirea privind banii cheltuiți de administrația locală.

”A rezolvat primarul toate problemele urbei astfel încât să își permită luxul de a irosi bani pe un spectacol anost, la care mulți din aplaudaci nici măcar nu vor avea acces? Invitațiile vor fi date prin instituții, prin birourile primăriei, pe la prieteni, în cercuri închise. Iar eu, biet muncitor, plătitor de taxe, impozite, nu voi fi la megaspectacolul plătit și din banii mei”, a scris Nicu Mihăilă, buzoienii.ro

”Este strigător la cer! Nu avem încălzire în apartamente, sunt mereu avarii la rețea, ne spălăm la lighean ca acum 30 de ani. Mizeria în oraș este la tot pasul și ăsta plătește 200.000 de euro pe un spectacol. Sunt total revoltat! Trebuie sesizată DNA, Curtea de Conturi și trebuie făcută plângere penală împotriva acestui primar”, a declarat Liviu, un locuitor din Buzău, pentru Libertatea.

Sursa: libertatea.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Improvizația CFR în cazul unei bariere defecte din Hunedoara, VIRALĂ pe Facebook. Cum a fost oprită circulația mașinilor

Publicat

Barierele de la trecerea peste calea ferată de pe DN 7, la intrarea în Simeria, s-au defectat marţi, astfel că a fost nevoie de o improvizație pentru oprirea circulației autoturismelor.

Restricția a fost făcută de o angajată a CFR, care a pus garduri mobile pe drum, iar maşinile aflate în trafic au staţionat zeci de minute, în coloane formate pe mai mulţi kilometri.

Ea a fost filmată de un șofer, în timp ce căra aceste garduri, iar imaginile postate pe Facebook au devenit virale.

În imagini se poate vedea cum femeia aleargă cu gardurile în spate, pentru a elibera drumul, fiind claxonată de şoferii nemulţumiţi.

Referitor la acest incident, CFR a transmis că defecțiunea a durat aproximativ 4 ore, timp în care prin punctulul respectiv au trecut trei trenuri de marfă și o locomotivă, iar angajata a acționat conform instrucțiilor și reglementărilor de siguranță.

“Bariera mecanică de la trecere la nivel cu calea ferată situată pe DN 7, între stațiile Simeria – Hunedoara, nu a funcționat în condiții optime marți 18 februarie, între orele 9.10 – 13.25, din cauza unui mecanism blocat. În intervalul orar, necesar remedierii deranjamentului, angajata Regionalei CF Timișoara a semnalizat corespunzător trecerea la nivel respectivă, prin folosirea barierelor mobile, conform instrucțiilor și reglementărilor de siguranță.

Pe linia respectivă circulă doar trenuri de marfă, iar în intervalul orar 9.10 – 13.25, trecerea la nivel a fost tranzitată de 3 trenuri de marfă și o locomotivă izolată.

În final, menționez faptul că angajata noastră nu a recurs la improvizații, din contră a procedat regulamentar, conform instrucțiilor, prin amplasarea barierelor mobile pe perioada deranjamnetului, asigurând astfel condițiile optime de circulație atât pentru traficul rutier, cât și pentru cel feroviar”, a declarat Oana Brânzan, purtător de cuvânt al CFR.

Citește mai departe