Connect with us

EVENIMENT

Renumitul virusolog Molnar Geza – interviu pentru Cluj24.ro: ”Vor fi două vârfuri ale epidemiei de coronavirus în România. Virusul va ajunge la sate”

Publicat

molmar geza virusolog

Un renumit virusolog a acordat un interviu în exclusivitate ziarului cluj24.ro, în care răspunde întrebărilor care stau pe buzele tuturor, chiar și oamenilor de știință.

Într-un amplu interviu, Molnar Geza răspunde unor întrebări de genul: ”De unde a apărut acest nou tip de coronavirus?

Exista și înainte sau este rezultatul vreunei mutaţii în familia coronavirusului?” De asemenea, virusologul demontează și unele idei cum că acest COVID 19 ar putea să fi fost creat în laborator.

”Coronavirusurile sunt cunoscute în lumea animală din anii 1960-1965. În lumea umană nu a existat până în 2002, până la apariţia SARS. Atunci a început să se identifice ca patologie umană.”- spune virusologul

”(..)este o recombinare, o schimbare în structura virusului, pentru că virusul propriu-zis al liliacului nu poate infecta omul, fiindcă omul nu are receptori pentru a primi virusul. Deci, tocmai de aceea se caută şi specia animală intermediară. E exact ca în cazul virusului gripal H1N1, cu epidemia din Mexic.”

”Aceste microorganisme, încercând să se adapteze, fac anumite schimbări, pentru că şi microorganismele, ca şi umanitatea, doreşte să supravieţuiască.

E un fenomen absolut biologic, absolut natural. Dar în care avem o mare vină şi noi sub astectul ştergerii acestor graniţe între habitatul uman şi habitatul natural din jurul habitatului natural.”

Interesantă este estimeazarea omul de știință legată de momentul când va avea loc vârful epidemiei. Doctorul Geza este de părere că vor fi două vârfuri ale epidemiei de coronavirus în România, iar primul va fi undeva în maximum două săptămâni.

Molnar Gheza susține că ”sunt două strategii posibile de aplicat. Una, aşa ca olandezii şi britanicii –dar şi acolo doar declarativ, fiindcă nu procedează chiar aşa, că şi ei au introdus o mulţime de îngrădiri.

Dar ei zic aşa: lasă ca să se infecteze, să am vârful epidemic cât mai apropiat la mine în ţară, ca să treacă cât mai repede epidemia. Dar la mine în teritoriu.

Această abordare are două riscuri majore. Unul din punct de vedere economic şi al sistemelor, alta din punct de vedere umanitar şi deontologic. Bun, zic ei: din moment ce 80% din cazuri sunt viroze banale, uşoare, pe care le poţi trata şi la domiciliu şi trec în 5-7 zile….

Dar poate supraîncărca la un moment dat sistemul sanitar, cum s-a întâmplat în Italia de Nord. Nu s-au mai putut trata toate cazurile existente. Din punct de vedere deontologic: bine-bine, eu las să sară vârful şi să treacă cât mai repede, dar trebuie să ştiu că dintre cei bolnavi vor şi muri.”

De asemenea, virusologul susține că virusul va ajunge și la sate, unde marea majoritate a populației este îmbătrânită, ceea ce va duce la apariţia cazurilor cu indice de gravitate mare şi, din păcate, la decese. ”Totuși, mortalitatea în Europa, exceptând Italia, nu depăşeşte nicăieri 3%, care nu este o mortalitate nici înspăimântătoare, nici dătătoare de panică”, mai susține Gheza.

”În Europa ne pregătim spre vârf. În schimb, în America de Sud, în America Centrală a intrat cu două-trei săptămâni mai târziu şi încă n-au cazuri multe. În zone din Africa subsahariană nu au niciun caz, cel puţin raportat. Virusul se va plimba, inclusiv cu posibilitatea de reîntoarcere în iarna următoare.”

Citiți interviul acordat ziarului Cluj24.ro integral AICI.

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Taxele plătite de studenți la universitate nu pot fi modificate pe parcursul perioadei de studii. Modificare în lege

Publicat

taxele plătite de studenți la universitate nu pot fi modificate

Taxele pe care trebuie să le plătească studenții la universitate nu pot fi majorate pe parcursul ciclului de studii. Legea învățământului superior a fost modificată printr-un act normativ publicat în Monitorul Oficial.

Modificările sunt introduse prin Legea 98/15 aprilie 2024. Inițiativa este ca taxele de şcolarizare să fie comunicate candidaţilor din timp. De asemenea, să nu poată fi modificate de instituţiile de învăţământ superior pe perioada unui ciclu de studii,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Zăpadă la Mărișel și la Dealul Negru, la jumătatea lunii aprilie. ”Una caldă, una rece”

Publicat

cabana mot.jpg

Un strat consistent de zăpadă s-a așternut în noaptea de marți spre miercuri în comuna Mărișel din județul Cluj, situată în zona de munte, dar și la Dealul Negru sau la Băișoara și Feleacu, unde încă ninge. 
”Una caldă, una rece… De la 22 de grade la zero grade. În mai puțin de 24 de ore”, au spus cei de la Cabana Moților care au și surprins zăpada într-o fotografie din dimineața zilei de 17 aprilie.
Un clujean a postat și el fotografii de la Dealul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un deținut închis pe viață la Penitenciarul Aiud vrea o pedeapsă mai mică. Crima îngrozitoare pe care a comis-o în Harghita

Publicat

un deținut închis pe viață la penitenciarul aiud vrea o

Un deținut al Penitenciarului Aiud, condamnat la închisoare pe viață, a vrut să i se schimbe pedeapsa. Mai exact să fie schimbată la 25 de ani de închisoare. 

Cererea sa a fost judecată de magistrații Tribunalului Alba. O soluție a fost dată pe 15 aprilie 2024. 

Este vorba despre Istvan Krafft Szabo, un bărbat care a comis o crimă oribilă, în 2012. Pentru fapta comisă Curtea de Apel Târgu Mureș l-a condamnat definitiv la închisoare pe viață, în 2014.

După aproape 10…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Incendiu de amploare la Gilău. Trei case afectate și un grajd. Doi cai nu au putut fi salvați

Publicat

grajd cai e1713326817260.jpeg

Un incendiu de amploare a izbucnit în noaptea de marți spre miercuri la o casă în comuna Gilău, iar focul s-a extins la alte două  case din vecinătate, dar si la un grajd cu cai.

Incendiul a fost lichidat de pompierii clujeni după câteva ore de luptă cu flăcările.

”Au ars in total aproximativ 400 mp acoperiș de la o casă cu 2 camere, bucătărie de vară și un grajd cu cai.

Trei cai au fost evacuați.

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe