Connect with us

ACTUALITATE

REPORTAJ Festivalul salamului uscat tradiţional de la Nădlac, produs de familiile de slovaci din localitate

Publicat

salam

Comunitatea slovacă din oraşul arădean Nădlac, cea mai mare din ţară, a organizat un festival al salamului tradiţional, produs în zonă de sute de ani şi devenit un brand local, cele mai bune reţete fiind premiate, vineri seară, de specialişti din Serbia, Ungaria şi România.

În oraşul arădean Nădlac, de la graniţa cu Ungaria, aproape că nu există gospodărie în care să nu se facă salam tradiţional. Produsul a devenit foarte cunoscut în zonă, iar arădenii s-au obişnuit să meargă la Nădlac special pentru a-l cumpăra direct de la familii care şi-au transmis reţeta din generaţie în generaţie.

Salamul de casă se produce la Nădlac din secolul al XIV-lea, însă slovacii care s-au stabilit în zonă în urmă cu două secole au îmbunătăţit reţeta, iar astăzi această specialitate nu lipseşte din nicio gospodărie a zonei.

Pentru că este atât de celebru, comunitatea slovacă s-a gândit să-i dedice un festival, în care cele mai gustos salam uscat să fie premiat, aproape 30 de producători locali prezentându-şi specialităţile.

salam

Festivalul Salamului Uscat, organizat de Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR), s-a aflat la a treia ediţie, iar sute de localnici au petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce comisia de evaluare formată din specialişti din Serbia, Ungaria şi România şi-a dat verdictul.

„Acest salam se produce din 1803, de când slovacii s-au aşezat în aceste locuri. Salamul de Nădlac are o legătură directă cu minoritatea slovacă, deoarece ca şi gust, aromă şi aspect seamănă foarte mult cu un salam produs în Serbia sau în Ungaria, unde avem minorităţi slovace. Sunt multe familii care de generaţii întregi produc salam, devenit un brand local foarte cunoscut”, a declarat, pentru AGERPRES, Milan Kelo, vicepreşedinte al UDSCR Nădlac.

Reţeta acestei specialităţi nu diferă cu aproape nimic de la un producător la altul, având în general aceleaşi ingrediente, însă gustul salamului este dat şi de modul de preparare şi păstrare.

„Toate familiile folosesc cam aceeaşi reţetă, diferă doar cât timp este afumat, cât timp este ţinut la fum, cum este păstrat produsul, cât timp este lăsat la maturat. Nicio familie nu face un salam cu acelaşi gust. Ideal e să fie produs în noiembrie-decembrie şi este pregătit pentru a fi consumat după 60-90 de zile. Este foarte bine păstrat, deşi nu conţine aditivi sau conservanţi, astfel că se poate consuma şi după doi ani”, a spus Milan Kelo.

Unul dintre cei mai cunoscuţi producători locali, Gheorghe Zelena, spune că gustul deosebit este dat de ingredientele produse chiar în gospodăria sa.

„La acest salam nu folosim ingrediente din comerţ. De exemplu, dacă am folosi boia cumpărată, produsul nu s-ar păstra atât de mult. Eu îmi produc boiaua în seră, eu cresc porcii în gospodărie, totul este natural, nu adăugăm chimicale. Am clienţi care vin la poarta mea de ani de zile să cumpere salam, noi nu vindem la magazin”, spune Gheorghe Zelena.

Localnicii folosesc un amestec de carne de porc şi vită, adaugă slănină, iar principalele condimente sunt boiaua, chimenul, piperul şi usturoiul.

„Eu fac salam de peste 40 de ani, familia mea a luat reţeta de la slovaci, care s-au stabilit în Nădlac în vremea austro-ungară. Toţi nădlăcanii folosim cam aceleaşi ingrediente, dar le producem singuri, în gospodăriile noastre”, a spus un alt localnic, Pavel Sinka.

Salamul de Nădlac se vinde cu 60 – 70 de lei kilogramul, iar cumpărătorii sunt din toate colţurile ţării, însă localnicii primesc comenzi inclusiv din ţări învecinate, unde produsul a câştigat diverse premii la competiţii culinare.

În Nădlac se află cea mai mare comunitate de slovaci din România, numărând aproximativ 4.000 de persoane, adică jumătate din populaţia oraşului de la graniţa cu Ungaria. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Noi posturi scoase la CONCURS de Spitalul de Urgență Cluj. Caută personal MEDICAL, auxilar și TESA, pe perioadă determinată

Publicat

spital urgenta facebook.jpg

După ce a scos la concurs zeci de posturi pe perioadă nedeterminată, Spitalul Județean de Urgență Cluj anunță concurs și pentru mai multe posturi vacante temporar.

Astfel, spitalul organizează concurs pentru ocuparea de posturi de personal medical, personal auxiliar și TESA.

Posturi scoase la concurs de Spitalul de Urgență Cluj

Înscrierile se fac în perioada 29 iunie – 5 iulie, iar concursul va fi organizat pentru posturi vacante temporar.

  • asistent medical generalist principal – 8 posturi – diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală, grad principal, 5 ani…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bani pentru profesori și elevi la Alba Iulia, din bugetul local. Cum se acordă granturile pentru stimularea performanței școlare

Publicat

taxe tva bani impozite sursa alba24 1000x600.jpg

Consiliul Local Alba Iulia are de aprobat, în ședința din iunie, metodologia prin care profesori din municipiu și elevi cu rezultate deosebite vor primi bani, ca stimulent pentru performanță școlară și în procesul educațional.

Inițiatorii proiectului precizează că în municipiu ”există un număr relativ important de unități de învățământ preuniversitar care au nevoie de o finanțare corespunzătoare pentru a garanta un serviciu public de învățământ de calitate”.

Prin urmare, sunt stabilite criterii de acordare a unor granturi pentru unitățile de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

TIFF vine din nou la Oradea. Când va avea loc festivalul

Publicat

tiff cluj 28062022.jpg

După încheierea unei noi ediții, cea de-a 21-a, a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care a avut loc în Cluj-Napoca, organizatorii au anunțat că s-a înregistrat un record în istoria evenimentului, mai precis au fost 102.000 de plătitori de bilete. De asemenea, aceștia au precizat că filmele TIFF vor ajunge și-n alte orașe din țară, printre care și Oradea.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sfaturile experților pentru a te proteja pe timp de caniculă: Ce să faci ca să nu ajungi victimă a temperaturilor ridicate

Publicat

caldura canicula e1566549203305.jpg

Următoarele trei zile vor fi arzătoare. Meteorologii au anunțat trei zile cu temperaturi cuprinse între 33 și 37 de grade. Județul Alba, alături de marte parte a județelor din țară se află sub un cod galben de caniculă. 

În acest context, experții în temperaturi ridicate și pompierii de la ISU Alba transmit populației o serie de sfaturi pentru ca cetățenii să treacă cu bine de perioada cu temperaturi ridicate.

Pe platforma fiipregătit.ro au fost exemplificate mai multe măsuri pe care populația le poate pune în practică.

CITEȘTE ȘI: Urmează trei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe