Connect with us

ACTUALITATE

Reprezentant al unei firme cu sediul în Spania, judecat în legătură cu închiderea gropilor de gunoi Orăştie şi Deva

Publicatsentinta proces tribunal

Reprezentantul unei firme cu sediul în Spania a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat că ar fi falsificat mai multe documente pentru câştigarea unei licitaţii în legătură cu închiderea a două gropi de gunoi din Orăştie şi Deva.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis miercuri, AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a unui reprezentant al unei societăţi comerciale cu sediul în Spania, pentru participaţie improprie, sub forma complicităţii, la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, săvârşită în formă continuată.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că, în cursul anului 2014, între Consiliul Judeţean Hunedoara, în calitate de beneficiar, şi Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu, a fost încheiat un contract finanţat din fonduri europene nerambursabile ce avea ca obiect proiectul “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Hunedoara”.

În cadrul acestui proiect, spun anchetatorii, Consiliul Judeţean Hunedoara a desfăşurat simultan procedura de achiziţie pentru ambele loturi ale proiectului: lotul 1 – Închiderea depozitului urban neconform Orăştie şi lotul 2 – Închiderea depozitului urban neconform Deva (gropile de gunoi neconforme).

“Întrucât cele două asocieri de firme înscrise la licitaţii nu îndeplineau condiţiile minime de calificare referitoare la experienţa similară şi capacitatea profesională, acestea au apelat la ajutorul unui terţ susţinător, în persoana societăţii reprezentată de inculpat”, arată DNA.

În acest context, arată procurorii, bărbatul, în calitatea menţionată, ar fi remis reprezentanţilor celor două asocieri mai multe documente false şi inexacte (procuri, angajamente, diplome de studii, cv-uri, etc.) ajutând astfel la îndeplinirea condiţiilor pentru câştigarea licitaţiilor.

Ulterior, menţionează procurorii, reprezentanţii celor două asocieri, fără să cunoască caracterul acelor înscrisuri, le-au depus la autoritatea contractantă Consiliul Judeţean Hunedoara.

“Rezultatul acestor demersuri a fost atribuirea, în urma evaluării ofertelor, a celor două contracte către asocierile respective şi obţinerea de către acestea a sumei de totale 20.624.257 lei reprezentând fonduri nerambursabile. Pentru ‘susţinerea’ menţionată mai sus inculpatul ar fi primit de la cele două asocieri, conform contractelor încheiate anterior, suma totală de 747.032 lei”, se precizează în comunicat.

Ministerul Fondurilor Europene şi Consiliul Judeţean Hunedoara s-au constituit părţi civile în procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Irlanda anulează pentru a doua oară parada de Sf. Patrick la Dublin

Publicat

Parada de Sf. Patrick, ocrotitorul Irlandei, a fost anulată pentru a doua oară consecutiv la Dublin, din cauza restricţiilor impuse pentru limitarea epidemiei de coronavirus, transmite miercuri AFP.

Evenimentul sărbătorit tradiţional în 17 martie va fi marcat online, din 12 în 17 martie, prin festivităţi care vor fi transmise pe un canal de televiziune prin internet accesibil pe site-ul festivalului, www.stpatrickfestival.ie, au precizat organizatorii într-un comunicat.

În 2019, la festivalul din capitala Irlandei au participat 500.000 de oameni, din care aproximativ 100.000 de turişti, estima atunci presa locală.

În 2020, festivităţile au fost anulate în toată ţara, cu o săptămână înainte de sărbătoarea când puburile sunt de obicei luate cu asalt; era începutul celui de-al doilea val al epidemiei de coronavirus şi se înregistraseră doar 24 de cazuri.

Acum, Irlanda se confruntă cu un “tsunami”, apreciază premierul Micheal Martin: 176.839 de cazuri şi 2.708 decese consemnate oficial, la o populaţie de cinci milioane. Din ianuarie, circulaţia a fost din nou interzisă timp de cel puţin o lună. Media pe şapte zile a ratei de incidenţă a contaminărilor cu coronavirus a fost recent printre cele mai ridicate din lume.

AFP reaminteşte că paradele de Sf. Patrick au mai fost anulate în Irlanda şi în 2011, când s-a produs o epidemie de febră aftoasă.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Marea Britanie va reexamina eficacitatea vaccinului Pfizer/BioNTech, în urma datelor primite din Israel

Publicat

Marea Britanie va reexamina în detaliu eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 produs de Pfizer/BioNtech, ca urmare a unor semne de întrebare ridicate de experţi israelieni, relatează miercuri agenţia EFE.

Planul naţional de imunizare elaborat de guvernul britanic, care prevede vaccinarea masivă deocamdată cu vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Oxford/AstraZeneca, este principala armă prin care acesta speră să stăvilească răspândirea virusului, care în Marea Britanie s-a propagat mai accentuat, din cauza unei noi mutaţii mai contagioase.

De aici rezultă şi neliniştea generată de rezultatele unei analize elaborate de cercetători din Israel, ţară care este foarte avansată în procesul de vaccinare a populaţiei, unde până marţi au fost vaccinate cu prima doză 2,2 milioane de persoane, dintre care 422.000 au primit şi a doua doză. Cei mai mulţi israelieni au fost vaccinaţi cu vaccinul Pfizer/BioNTech, foarte puţini primind celălalt vaccin autorizat în această ţară, cel produs de Moderna.

Conform datelor acestei analize, protecţia oferită de vaccinul Pfizer/BioNTech după administrarea primei doze este semnificativ mai redusă, de 33%, faţă de estimarea iniţială de 89% din studiile clinice.

Consilierul ştiinţific al guvernului britanic, Patrick Vallance, a admis miercuri la postul Sky News că ”în practica lumii reale lucrurile rareori sunt la fel de bune ca în timpul testelor”. Totuşi, deşi ”probabil (eficacitatea vaccinului) nu va fi la fel de ridicată în practică, nu cred că va fi atât de redusă cum sugerează aceste cifre” oferite de experţii israelieni, a adăugat el.

Preocuparea guvernului de la Londra este generată mai ales de faptul că procentul ridicat al eficacităţii primei doze de vaccin Pfizer/BioNTech avut iniţial în vedere a determinat autorităţile britanice să decidă administrarea celei de-a doua doze de vaccin după termenul de 21 de zile de la prima doză recomandat de producător, pentru a vaccina astfel cât mai multe persoane într-un timp cât mai scurt. Până miercuri, 4,6 milioane de britanici au primit prima doză de vaccin. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Avertizare meteo: Cod galben de CEAȚĂ și GHEȚUȘ în localități din patru județe

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a emis, joi dimineața, avertizări nowcasting cod galben de ceață densă în localități din patru județe.

Potrivit meteorologilor, avertizarea este valabilă până ala ora 10.00 și vizează localități din județele: Cluj, Mureș, Brașov și Covasna.

Se va semnala local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului.

Zone vizate:

Județul Covasna: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt, Zăbala, Ozun, Sânzieni, Ghelința, Brăduț, Bățani, Cernat, Brețcu, Ojdula, Catalina, Vâlcele, Boroșneu Mare, Ghidfalău, Dobârlău, Reci, Lemnia, Vârghiș, Ilieni, Aita Mare, Chichiș, Brateș, Malnaș, Moacșa, Dalnic;
Județul Braşov:
Brașov, Săcele, Zărnești, Codlea, Râșnov, Prejmer, Tărlungeni, Feldioara, Bran, Ghimbav, Moieciu, Hărman, Bod, Vulcan, Hălchiu, Cristian, Teliu, Sânpetru, Budila, Holbav, Augustin;
Județul Mureş: zona joasă;

Județul Cluj: zona joasă.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Avertizare INFOTRAFIC: Ceață DENSĂ pe Autostrada A3 Turda – Borș

Publicat

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la această oră (06:45), pe A3 Turda – Borș, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ceaţă densă, vizibilitatea fiind, pe alocuri, sub 150 de metri.

Pe timp de ceaţă, în afară de reducerea vitezei, mărirea distanţei în mers şi folosirea corespunzătoare a luminilor, în ceea ce priveşte autostrăzile trebuie respectate şi alte reguli specifice:

– nu opriţi pe benzile de circulaţie şi pe banda de urgenţă!

– în cazul unei pene sau defecţiuni tehnice, porniţi luminile de avarie, echipaţi-vă cu vesta reflectorizantă, scoateţi pasagerii din autovehicul în afara părţii carosabile şi amplasaţi triunghiurile reflectorizante, unul după celălalt, la distanţe mai mari!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate