Connect with us

EVENIMENT

Reprezentantul unei firme din Alba Iulia, cercetat penal după ce a vândut un precursor de exploziv unei persoane fizice

Publicat

peroxid

Reprezentantul unei firme din Alba Iulia este cercetat penal după ce a vândut o substanță considerată precursor de explozivi, unei persoane fizice. Este cercetat pentru nerespectarea regimului materiilor explozive.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, în urma unui control efectuat la o societate comercială din Alba Iulia, care are ca și obiect de activitate și comercializarea de substanțe folosite la igienizarea spațiilor, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au constatat că reprezentantul societății ar fi comercializat publicului larg, produse conținând peroxid de hidrogen 32,6%, o substanță considerată, conform Legii nr. 49/2018, precursor de exploziv restricționat. În varianta simplă, peroxidul de hidrogen se mai numește apă oxigenată.

Se pare că în concentrație mare este extrem de periculoasă. Este oxidant destul de puternic și arde (se poate utiliza de exemplu la albirea craniilor trofeu ale vânătorilor). Sub acțiunea unui catalizator, aceasta se descompune violent și poate forma chiar și accidental peroxid de acetonă, foarte instabil, care se descompune hipersonic cu ~ 5Km/s la cel mai mic șoc.

Pe numele reprezentantului societății, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului materiilor explozive, faptă prevăzută de art. 346 din Codul Penal.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba reamintește:

Precursorii de explozivi restricționați sunt peroxidul de hidrogen (val. limită 12% g/g), nitrometan (val. limită 30% g/g), acid nitric (val. limită 3% g/g), clorat de potasiu (val. limită 40% g/g), perclorat de potasiu (val. limită 40% g/g), clorat de sodiu (val. limită 40% g/g),  perclorat de sodiu (val. limită 40% g/g).

Conform Legii nr. 49 din 27 februarie 2018 privind precursorii de explozivi, introducerea pe teritoriul României, scoaterea de pe teritoriul României, producerea, experimentarea, prelucrarea, deținerea, transportul, tranzacția, utilizarea, punerea la dispoziție sau orice altă operațiune cu precursori de explozivi restricționați se realizează numai de către operatori economici.

Din motive de ordine și siguranță publică, în România se interzice operatorilor economici să pună la dispoziția persoanelor din rândul publicului larg precursori de explozivi restricționați, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 98/2013. Persoanelor din rândul publicului larg le este interzis să introducă pe teritoriul României, să dețină, să utilizeze, să producă, să experimenteze, să prelucreze sau să transporte astfel de precursori de explozivi restricționați.

Operatorii economici trebuie să țină evidența strictă a tranzacțiilor efectuate cu precursori de explozivi restricționați, într-un registru anume destinat.

Registrul se păstrează la sediul social al operatorului economic și se arhivează 5 ani de la terminarea acestuia. Este obligatorie etichetarea corespunzătoare a precursorilor de explozivi restricționați.

Punerea la dispoziție a precursorilor de explozivi restricționați către operatori economici se realizează numai în spații special amenajate în care nu au acces persoanele din rândul publicului larg. Depozitarea precursorilor de explozivi restricționați se face cu respectarea indicațiilor producătorului prevăzute în fişa cu date de securitate a acestora.

Operatorii economici din județul Alba, care desfășoară operațiuni cu precursori de explozivi restricționați au obligația de a notifica I.G.P.R. și de a se înregistra la I.P.J. Alba – Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Muniție preluată de pirotehniști în vederea DISTRUGERII controlate, în poligon. Sfaturile ISU Cluj

Publicat

proiectil 1 e1743610373601.jpg

Pirotehniștii din cadrul ISU Cluj au preluat, azi, muniție neexplodată din două locații din județul Cluj, Strucuț, respectiv Crăești, în vederea distrugerii ei controlate în poligon. Este vorba de un proiectil de 105mm și un proiectil de aruncător de 82mm, ambele din al Doilea Război Mondial.

„Echipajul pirotehnic din cadrul unității noastre a fost solicitat să desfășoare în această după-amiază două misiuni de asanare a unor elemente de muniție găsite pe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Concert de pricesne, poezii și învățăturile părintelui Amfilohie Brânză la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca

Publicat

whatsapp image 2025 04 02 at 13.19.35 1 e1743607599778.jpeg

Asociația Oastea Domnului a organizat în colaborare cu Mitropolia Clujului și Casa de Cultură a Studenților,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca un concert de pricesne și conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin”,  susținută de părintele Amfilohie Brânză.

Copii și pricesne, combinația perfectă pentru a crea emoții

În debutul evenimentului s-a rostit o rugăciune de binecuvântare, iar apoi părintele Claudiu Melean a ținut un discurs în care…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ANALIZĂ. Euro a revenit la 4,9774 lei, valoarea MAXIMĂ din acest an

Publicat

bani euro banca pixabay e1743607306579.jpg

În a doua ședință a pieței valutare din aprilie s-a observat o tendință de depreciere a leului față de euro, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune, în condițiile în care situația politică incertă a provocat ieșiri de fonduri din piața locală, unul dintre factorii care au redus rezerva valutară a BNR.

Cursul euro a urcat de la 4,9770 la 4,9774 lei, valoarea maximă atinsă în acest an, în timp ce tranzacțiile se realizau între 4,976 și 4,978…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii în ziua Învierii. Tradiții din satele clujene

Publicat

pasti tesut cjcpct cluj.jpg

În Postul Paștilor, în mai toate casele dn satele din județul Cluj răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut.

Asta pentru că, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, în Postul Mare erau pregătite hainele noi, purtate de Paști.

Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii

În vechime, în satul tradițional, femeia ocupa un rol important, ea fiind…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe