Connect with us

ACTUALITATE

Republica Moldova: Maia Sandu cere Curţii Constituţionale să constate că sunt întrunite circumstanţele pentru dizolvarea Parlamentului

Publicat

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat luni că a sesizat Curtea Constituţională pentru a constata că sunt întrunite circumstanţele constituţionale de dizolvare a parlamentului, relatează Radio Chişinău şi deschide.md.

Ea a declarat, în cadrul unui briefing, după consultări cu partidele parlamentare, că au fost întrunite circumstanţele legale pentru dizolvarea legislativului.

Potrivit Maiei Sandu, Parlamentul a eşuat să aleagă un guvern din două încercări, iar majoritatea parlamentară protejează grupările corupte şi nu caută soluţii pentru oameni.

„Aşa cum prevede Constituţia, am avut consultări cu fracţiunile şi grupurile parlamentare în legătură cu situaţia politică din ţară şi eventuala dizolvare a Parlamentului. Parlamentul a eşuat să aleagă un Guvern din două încercări şi după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la demisia guvernului Chicu au trecut mai mult de 3 luni. Ca şi experţii în drept constituţional, consider că sunt întrunite circumstanţele legale pentru dizolvarea Parlamentului”, a spus Maia Sandu.

„În ultimele trei luni, aceşti deputaţi care controlează deciziile publice au luat decizii în interes propriu, care au făcut viaţa oamenilor şi mai grea. Au crescut preţurile la medicamentele cele mai solicitate, nu s-au planificat bani pentru achiziţiile de vaccin. În schimb, continuă să crească schemele de corupţie. Au continuat să voteze legi care continuă să blocheze asistenţa externă. Acest Parlament lucrează contra cetăţenilor. Ei au adus statul în pragul eşecului total şi ne cer acum să le mai dăm timp”, a adăugat preşedinta R. Moldova.

Ea a mai spus că oamenii au nevoie de un stat funcţional şi de un Parlament responsabil, care să învestească şi să sprijine un Guvern stabil şi competent. „Oamenii nu au nevoie de deputaţi care vor să se salveze pe ei înşişi. Oamenii au nevoie de deputaţi care să salveze ţara”, a subliniat Maia Sandu.

„Alegerile anticipate constituie şansa cetăţenilor de a-şi alege deputaţi care să le reprezinte cu adevărat interesele, să scoată ţara din criză şi să o scape de corupţie. Alegerile anticipate sunt soluţia care poate vindeca ţara noastră. Din aceste considerente, am decis să sesizez astăzi Curtea Constituţională pentru constatarea circumstanţelor constituţionale de dizolvare a Parlamentului. Dacă Curtea Constituţională va spune că există circumstanţe, voi dizolva Parlamentul şi vom merge la judecata oamenilor”, a mai spus Maia Sandu.

Guvernul lui Igor Grosu, al doilea candidat propus pentru funcţia de premier de preşedintele Maia Sandu, nu a putut fi învestit la reuniunea desfăşurată joi din cauza lipsei de cvorum, după ce deputaţii socialişti şi cei ai platformei „Pentru Moldova” au părăsit şedinţa parlamentului.

Chiar înainte de reuniune, majoritatea parlamentară – formată din Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Şor şi foştii democraţi de la platforma „Pentru Moldova” – a anunţat că nu susţine candidatura propusă de Maia Sandu pentru funcţia de premier, insistând, în schimb, să fie desemnat Vladimir Golovatiuc la şefia executivului.

Înaintea anunţului său de luni, Maia Sandu a avut consultări cu deputaţii Partidului Socialiştilor (PSRM) şi cei ai Platformei „Pentru Moldova”. În urma acestora, deputaţii celor două formaţiuni parlamentare s-au pronunţat împotriva dizolvării Parlamentului invocând existenţa unei majorităţi parlamentare şi a candidatului la funcţia de premier, Vladimir Golovatiuc, relatează deschide.md. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Restricții relaxate în Austria. Masca nu va mai fi obligatorie în mijloacele de transport public şi în supermarketuri

Publicat

steag austria

Austria urmează să relaxeze de la 1 iunie reglementările privind purtarea măştilor, impuse pentru a contracara pandemia de coronavirus, a anunţat marţi, la Viena, ministrul Sănătăţii, Johannes Rauch, potrivit DPA.

Obligativitatea în vigoare în prezent de a purta mască FFP-2 în mijloacele de transport public şi în supermarketuri urmează să fie ridicată provizoriu pentru trei luni pe perioada verii, a precizat Rauch.

Purtarea măştii va continua să fie obligatorie în spitale şi centrele pentru bătrâni.

”Pandemia ne oferă în prezent o pauză”, a spus Rauch. Oficialul a menţionat rata de incidenţa pe şapte zile de doar 230 de noi infectări la 100.000 de rezidenţi.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că se aşteaptă ca purtarea măştii să fie obligatorie din nou în cazul în care numărul infectărilor va creşte în toamnă aşa cum se anticipează.

Obligativitatea vaccinării împotriva noului coronavirus este în continuare suspendată, aşa cum a anunţat ministrul pentru Constituţie, Karoline Edtstadler. La începutul anului, parlamentul austriac a adoptat o lege privind obligativitatea vaccinării, dar care nu a fost implementată. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cluj-Napoca este CEL MAI SCUMP oraş din Transilvania, iar la polul opus se situează Gheorgheni

Publicat

matei corvin e1653404676985.png

Potrivit unui studiu publicat marţi de portalul de statistică clujean Erdelystat.ro, dintre oraşele din Transilvania cu o populaţie maghiară semnificativă, cel mai mare indice al costurilor de trai este la Cluj-Napoca, iar la Gheorgheni este cel mai mic.

Portalul de statistică a realizat propriul său indice care compară costurile de trai în cele mai importante oraşe cu populaţie semnificativă maghiară din Transilvania folosind o metodologie similară cu cea a indicelui WCOL, realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), care compară în mod regulat preţurile din 173 de oraşe din întreaga lume.

Erdelystat.ro a comparat costurile locuirii, preţurile alimentelor din piaţă şi din magazine, preţurile din restaurante, costurile de transport urban, precum şi costurile legate de activităţile sportive şi culturale, în cele 14 oraşe analizate, comparând preţurile cu cel mai scump oraş din Transilvania,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dosare penale pentru violență în familie la Teiuș și Baia de Arieș. Femei agresate de parteneri

Publicat

politie sursa alba24 1000x600.jpg

Două femei, din Teiuș și Baia de Arieș, au fost agresate de parteneri. Polițiștii au deschis dosare penale și au emis ordine de protecție provizorii. 

Potrivit IPJ Alba, luni, în jurul orei 14.50, polițiștii din Teiuș au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie din oraș, cu privire la faptul că ar fi fost agresată de către fostul soț.

Din primele verificări efectuate de polițiști, a rezultat faptul că, în urma unor discuții în contradictoriu avute cu fosta sa soție, bărbatul, în vârstă de 52 de ani, din Teiuș, ar fi agresat-o și amenințat-o.

Față de bărbat, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ce spune premierul Nicolae Ciucă despre reforma administrației publice

Publicat

nicolae ciuca premier

Premierul Nicolae Ciucă, liderul PNL, spune că nu urmează să se decidă în perioada următoare o reformă administrativă: „În momentul de față, guvernul este angajat în gestionarea unei situații de criză”.

„În această perioadă nu urmează să discutăm problema unei reforme administrative, atât timp cât, în momentul de față, guvernul este angajat în gestionarea unei situații de criză”, spune Nicolae Ciucă.

El afirmă că „în aceste condiții avem nevoie de stabilitate”.

„Măsurile pe care le luăm punctual, în funcție de dinamica în care evoluează situația ne-au pus să avem această decizie ca în pachetul de măsuri pe care continuăm să-l luăm și să adaptăm în funcție de evoluția situației să comunicăm aceste decizii”, adaugă liderul PNL.

Ce spune premierul Nicolae Ciucă despre reforma administrației publice: Măsurile, premergătoare unei crize economice

Nicolae Ciucă menționează că măsurile nu sunt premergătoare unei crize economice, ci sunt luate pentru asigurarea atât echilibru economic, cât și stabilitate.

Coaliția de guvernare a decis luni lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro. Între măsurile anunțate se numără amânarea pentru 9 luni a tratelor la bănci și un sprijin unic de 700 de lei pentru pensionarii cu pensii mici.

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public.

Astfel, vor fi diminuate cheltuielile bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială. Vor fi suspendate angajările la stat începând cu 1 iulie. Un alt angajament ține de creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.

Un alt angajament este accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe