Connect with us

EVENIMENT

Restricţii de circulaţie impuse într-o comună din Bistrița-Năsăud unde este înregistrat un singur caz activ de COVID-19

PublicatComuna Milaş din judeţul Bistriţa-Năsăud, care are puţin peste 1.200 de locuitori, se pregăteşte pentru cel de-al doilea sfârşit de săptămână cu restricţii de circulaţie, chiar dacă la această dată incidenţa cazurilor de COVID-19 este sub unu la mie, iar în comună este înregistrat un singur caz activ de infecţie cu virusul SARS-CoV-2.

Motivul este acela că, odată cu decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Bistriţa-Năsăud din data de 30 martie, când Milaş înregistra o incidenţă de 4,08 la mia de locuitori, autorităţilor locale li s-a comunicat că măsura va rămâne valabilă timp de 14 zile.

Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, Bianca Danci, a precizat vineri că restricţiile de weekend din Milaş au fost introduse prin Hotărârea CJSU nr. 93 din 30 martie, în care scrie că “aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5 la 1.000 de locuitori”, şi că măsurile vor fi menţinute şi la acest sfârşit de săptămână.

Primarul din Milaş, Iosif Gabor, a declarat, pentru AGERPRES, că incidenţa a scăzut de câteva zile sub unu la mia de locuitori şi că, la această dată, în comună se înregistrează un singur caz activ de COVID-19, dar că nu a fost informat cine este persoana în cauză.

“Ştiu că am unul (o persoană cu COVID-19 – n.r.), dar nu ştiu cine. Nu ne mai anunţă nimeni acum ori nimeni nu mai ştie, dar noi am avut 4 şi ceva (rată incidenţă – n.r.) săptămâna trecută. Am ieşit, dar zice că 14 zile se menţine hotărârea aia. Noi, de două zile, am trecut la 0,82. Apoi, eu chiar nu mai înţeleg nimic. Anul trecut, îmi spunea cine este, cum este, ca să ştie lumea, să nu meargă, să stea în izolare. Acum, nu mai ştie nimeni nimic”, a afirmat primarul Iosif Gabor.

Întrebat cum s-a ajuns la incidenţă de peste 4 la mie, edilul comunei spune că, la un moment dat, pentru Milaş s-au raportat cinci cazuri de COVID-19, dintre care trei sunt persoane care locuiesc în prezent în municipiul Bistriţa sau în judeţul Mureş, dar nu şi-au schimbat domiciliul în actele de identitate.

“Noi am avut cinci cazuri, din care două din Milaş, şi restul aveau domiciliul în Milaş, dar erau prin Bistriţa, prin judeţul Mureş. În majoritatea cazurilor se întâmplă treaba asta. (…) Aşa a fost la aproape toate comunele. Au domiciliul pe Milaş, dar ei sunt bolnavi în judeţul Mureş sau locuiesc în Bistriţa”, a explicat primarul.

Comuna Milaş a înregistrat, începând cu data de 29 martie, o incidenţă de 4,08 la mia de locuitori, care a coborât în 4 aprilie la 3,27 la mie, iar mai apoi, în zilele de 5 şi 6 aprilie, la 2,45 la mie.

În data de 7 aprilie, incidenţa calculată pentru Milaş, conform datelor comunicate de Instituţia Prefectului, a fost de 0,82 la mie, în 8 aprilie a crescut la 1,63 la mie, pentru ca doar o zi mai târziu, în 9 aprilie, să revină la 0,82 la mie.

Prefectura a anunţat vineri, printr-un comunicat de presă, că, pentru sfârşitul de săptămână 9-11 aprilie, se aplică măsurile corespunzătoare incidenţei cazurilor de COVID-19 de peste 4 la mia de locuitori în nouă unităţi administrativ-teritoriale, cu două mai multe faţă de săptămâna anterioară: municipiul Bistriţa şi comunele Braniştea, Budacu de Jos, Chiochiş, Ciceu-Mihăieşti, Milaş, Nuşeni, Sânmihaiul de Câmpie şi Teaca.

Potrivit Instituţiei Prefectului, la data de 9 aprilie aveau incidenţă de peste 4 la mie Ciceu-Mihăieşti (4,92), Braniştea (4,7), Bistriţa (4,61), Sânmihaiu de Câmpie (4,22) şi Chiochiş (4,02), în timp ce restul de patru comune au incidenţe sub 4 la mie: Budacu de Jos – 3,85, Teaca – 3,15, Nuşeni – 2,12, Milaş – 0,82.

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

FOTO: Incendiu în Argeș. Un camion a luat foc pe șosea

Publicat

Pompierii argeșeni intervin să stingă focul care a pus stăpânire pe un camion, în satul Zamfirești din comuna Cotmeana.

Nu sunt anunțate persoane rănite ca urmare a acestui eveniment.

Intervin pompierii cu două autospeciale de stingere și un echipaj SMURD.

A ars izolație pe aproximativ 1 mp din cauza efectului termic.

Citește mai departe

EVENIMENT

Declarație controversată a ÎPS Teodosie: Femeia a început păcatul

Publicat

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a avut o remarcă mai puțin obișnuită, joi, când a încercat să explice de ce nu e discriminatoriu faptul că o femeie nu poate avea roluri importante în biserică: „Ea a început păcatul”, a spus ierarhul.

„Nicio femeie nu poate fi preot. Aceasta e condiția ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune pentru că are condiția slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul și iată că se află cu această neputință, pentru că – ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur – dacă nu ar fi fost păcatul nu s-ar fi înmulțit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeiești care le-a zis înainte de păcat <Creșteți și vă înmulțiți și stăpâniți pământul>”, a spus ÎPS Teodosie, la Radio Dobrogea.

El spune că strămoșii nu nu își cunoșteau intimitățile înainte de păcat.

Înaltul ierarh a continuat spunând că din cauza păcatului primordial femeia „naște fii în dureri”.

„Femeii i s-a spus: <în dureri vei naște fii>. Dacă nu păcătuia n-ar fi născut în fii în dureri. Toate acestea lămuresc diferența dintre bărbat și femeie și iată, ca să arate că nu este discriminare, Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat ca bărbat. Și Sfântul Sfinților este bărbat~, a mai spus ÎPS Teodosie.

În final el vede condiția femeii, totuși, alături de sfinți, vorbind de Maica Domnului.

„Maica Domnului este mai sfântă decât îngerii și decât sfinții. Este deasupra îngerilor și a sfinților. Nu este egală cu Dumnezeu, dar este aproape de Dumnezeu. Este cel mai aproape de Dumnezeu din neamul omenesc, astfel încât Dumnezeu, cu înțelepciunea Sa, a făcut echilibru ca nimeni să nu se simtă discriminat și fiecare să își poarte crucea vieții sale așa cum l-a lăsat Dumnezeu”, a mai spus înaltul ierarh. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Twitter suspendă conturi care difuzau afirmaţii ale lui Donald Trump, interzis pe viaţă în reţea

Publicat

Twitter a suspendat săptămâna aceasta câteva conturi al căror scop aparent era transmiterea mesajelor fostului preşedinte Donald Trump, care a fost interzis definitiv de pe platforma sa preferată în ianuarie, notează AFP.

Reţeaua de socializare a confirmat joi că a intervenit împotriva profilurilor respective, după mai multe articole apărute în presa americană despre aceste conturi care au difuzat afirmaţii preluate de pe blogul omului de afaceri republican, “From the desk of Donald Trump” (De la biroul lui Donald Trump).

Fostul şef de stat a fost blocat pe Twitter la începutul acestui an, pentru că a încurajat asaltul asupra Capitoliului de către o mulţime de partizani ai săi în cursul ceremoniei de certificare a victoriei lui Joe Biden, la 6 ianuarie.

“După cum precizează regulamentul nostru privind încercările de a se sustrage excluderii, luăm măsuri împotriva conturilor a căror intenţie aparentă este de a înlocui sau promova conţinuturi afiliate unui cont suspendat”, a detaliat un purtător de cuvânt al companiei californiene.

Platforma l-a suspendat iniţial temporar, înainte de a face sancţiunea permanentă.

Jack Dorsey, fondatorul şi directorul general al Twitter, îşi motivase hotărârea pe profilul său. El a spus că a fost decizia “corectă”, dar ea a reprezentat, totuşi, un “eşec în promovarea unei conversaţii sănătoase”.

Majoritatea reţelelor sociale importante au luat măsuri similare, dar natura lor temporară sau definitivă nu a fost încă decisă.

YouTube (Google) a indicat că aşteaptă ca riscul de violenţă să scadă.

Facebook s-a încredinţat consiliul său de supraveghere, însă tânăra instanţă a trimis mingea înapoi în terenul grupului, solicitându-i acestuia să decidă în termen de şase luni dacă Donald Trump poate reveni şi când, în caz afirmativ.

Membrii internaţionali ai acestui tip de “curte supremă” au recunoscut însă necesitatea de a-l bloca deocamdată.

Donald Trump avea circa 89 de milioane de abonaţi pe Twitter, 35 de milioane pe Facebook şi 24 de milioane pe Instagram înainte de a fi interzis.

Pe site-ul său, el continuă să susţină că alegerile i-au fost “furate” prin “fraude” masive, fără nicio dovadă. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Tragedie fără margini în Satu Mare. Mureș. Un bărbat a murit carbonizat în mașină

Publicat

Tragedie fără margini noaptea trecută în județul Satu Mare. Mureș. Un bărbat de 37 de ani a murit carbonizat în mașină.

Pompierii negreșteni au intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit în urma producerii unui accident rutier, la un autoturism, în localitatea Gherta Mică.

La fața locului s-au deplasat o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială de primă intervenție și comandă și o ambulanța cu echipaj de prim ajutor din cadrul Punctului de Lucru Turț, o ambulanța cu modul de terapie intensiva mobila din cadrul Detașamentului de Pompieri Satu Mare și o ambulanță aparținând Serviciului de Ambulanță Județean.

Din nefericire, în autoturism se afla o persoana care a fost găsită carbonizată. Este vorba despre un bărbat, în vârsta de 37 de ani.

Citește mai departe