Connect with us

ACTUALITATE

Restricţii în Stațiunea Covasna și în alte trei localități, unde incidenţa a depăşit 6 la mia de locuitori

Publicat

Noi restricţii se vor aplica, începând de miercuri, 19 octombrie 2021, în mai multe localităţi din judeţul Covasna unde incidenţa cazurilor de COVID-19 a depăşit pragul de 6 la 1.000 de locuitori, informează Instituţia Prefectului.

Conform hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă adoptate marţi, sunt vizate staţiunea Covasna, unde incidenţa este de 9,76 la mia de locuitori şi comunele Valea Mare (8,7 la mie), Arcuş (7,57 la mie) şi Bodoc (6,19 la mie).

Carantină în week-end și circulație cu declarație pe timp de noapte

Potrivit prevederilor Hotărârii de Guvern 1.090/06.10.2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, localităţile cu incidenţa de peste 6 la mie intră în carantină în weekend.

De asemenea, circulaţia între orele 20 şi 5 dimineaţa se face doar cu declaraţie pe proprie răspundere, excepţie făcând persoanele care au schema completă de vaccinare sau au trecut prin boală.

În localităţile în care incidenţa este de peste 7,5 la mie, măsura este valabilă pentru toate zilele săptămânii.

Programul activităţilor economice

Programul activităţilor economice este permis până la ora 24,00 şi în weekend, până la ora 22,00, când incidenţa este cuprinsă între 6 şi 7,5 la mie iar când depăşeşte acest prag, magazinele, restaurantele şi alte activităţi se închid la ora 22,00.

Masca devine obligatorie şi în spaţii deschise în localităţile în care rata de infectare este de peste 6 la mie şi şcolile rămân deschise chiar dacă incidenţa trece de acest prag, urmând să fie închise clase sau şcoli, individual, în funcţie de apariţia cazurilor de COVID-19.

Măsurile se aplică pe o perioadă de 14 zile

Măsurile se aplică pe o perioadă de 14 zile, urmând să fie reevaluate după expirarea acestora în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.

Potrivit Prefecturii Covasna, incidenţa cazurilor de COVID-19 în judeţ este de 3,77 la mia de locuitori, fiind înregistrate 854 de cazuri active.

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Rafila infirmă deocamdată să se renunță la tichetele de masă pentru cei care se vaccinează

Publicat

Renunțarea la tichetele de masă pentru cei care se vaccinează a fost doar o discuție informală și nici măcar nu s-a pus problema unei decizii, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, întrebat despre posibilitatea renunțării la tichetele de masă pentru cei care se vaccinează, că nu s-a discutat despre renunțare.

A fost o discuție informală cu reprezentanții medicilor de familie, iar unul dintre participanți a transmis presei informația, declară ministrul.

„Au fost două discuții: una dintre ele a fost legată de plata tuturor restanțelor către medicii de familie pentru că există în continuare pentru serviciile de vaccinare efectuate de medicii de familie restanțe, unele foarte mari și trebuie toate plătite și intenționăm să plătim în măsura posibilului în această lună și cea de-a doua discuție: am observat că, în ciuda introducerii acelor tichete de 100 de lei, interesul a scăzut foarte mult și discuția a fost legată de găsirea unei alternative care să stimuleze vaccinarea. Adică dacă ai o măsură și vezi că nu mai aduce lumea la vaccinare te gândești la o alternativă. Asta a fost discuția informală, nimic mai mult, nu este nicio decizie, nici măcar nu s-a pus problema unei decizii. Este mai degrabă speculație care nu face altceva decât să aducă în spațiul public subiecte care pot scădea interesul”, e de părere Rafila.

Ministrul, personal, crede că cei care se vaccinează în acest momentu o fac pentru sănătatea lor, nu pentru tichetul de masă.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Două doze din serul Pfizer nu sunt suficiente împotriva variantei Omicron. Un nou vaccin va fi gata în martie

Publicat

Reprezentanții companiei Pfizer anunță că doza 3 a vaccinului anti-COVID este eficientă împotriva variantei Omicron. Un nou vaccin, adaptat noii variante a virusului, ar putea fi lansat în luna martie.

Potrivit reprezentanților companiei, studiile preliminare de laborator demonstrează că trei doze de vaccin Pfizer-BioNTech neutralizează varianta Omicron, în timp ce două doze arată un grad de neutralizare semnificativ redus.

Datele indică faptul că a treia doză crește numărul de anticorpi de 25 ori comparativ cu primele două doze. Totuși, două doze pot încă induce protecție împotriva bolilor severe, arată reprezentanții Pfizer.

“Deși două doze de vaccin pot oferi în continuare protecție împotriva bolilor severe cauzate de tulpina Omicron, este clar din aceste date preliminare că protecția este îmbunătățită cu o a treia doză din vaccinul nostru. Vaccinarea rămâne cel mai bun curs de acțiune pentru a preveni răspândirea Covid-19”, a declarat Albert Bourla, președinte și director executiv al Pfizer.

Reprezentanții companiei au mai anunțat că un vaccin împotriva variantei Omicron ar putea fi gata în luna martie, anul viitor.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Plan B în Marea Britanie. E posibil să fie aplicat deja de joi

Publicat

sursa foto: pixabay

Marea Britanie ar putea pune în aplicare măsuri mai severe anti-COVID-19, inclusiv munca de acasă, încă de joi, în încercarea de a încetini răspândirea variantei Omicron a coronavirusului, potrivit unor rapoarte media.

Informațiile arată că premierul britanic Boris Johnson ar putea anunța încă de miercuri noul plan B, care ar putea include și certificate COVID pentru localurile mari, scrie Reuters.

Prezentatorul Times Radio Tom Newton Dunn, citând surse guvernamentale anonime, a scris pe Twitter că anunțul Planului B este „85% probabil”.

Jessica Elgot de la The Guardian a declarat: „O sursă îmi spune că noile reguli COVID sunt iminente, o versiune a Planului B e în lucru chiar de mâine”.

Purtătorul de cuvânt al biroului lui Johnson nu a avut niciun comentariu legat de aceste informații

Purtătorul de cuvânt al biroului lui Johnson nu a avut niciun comentariu legat de aceste informații, care cresc perspectiva unei noi palme pentru redresarea economică a Marii Britanii după prăbușirea istorică în 2020.

Premierul britanic Boris Johnson a provocat un val de reacții negative după dezvăluirea unor informaţii despre o presupusă petrecere de Crăciun la care au participat anul trecut membri ai personalului său, cu încălcarea interdicţiilor de circulaţie. Reuters scrie că oficiali de rang înalt din biroul lui Johnson ar fi glumit despre petrecere, în condițiile în care astfel de festivități erau interzise.

Johnson și miniștrii săi au negat în repetate rânduri că ar fi fost încălcate regulile

Johnson și miniștrii săi au negat în repetate rânduri că ar fi fost încălcate regulile la sfârșitul anului 2020.

Presupusa petrecere din Downing Street ar fi avut loc când zeci de milioane de oameni din Marea Britanie nu au avut voie să se întâlnească cu familia și prietenii apropiați pentru Crăciun.

Aproape 146.000 de persoane au murit din cauza COVID în Regatul Unit.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Începe marea relaxare: Decât reguli extrem de dure și nerespectate, mai bine relaxare și respect. Precizările ministrului Sănătății

Publicat

alexandru rafila ministrul sanatatii

Decât să existe în România reguli extrem de dure care nu sunt respectate, e mai bine să fie o anumită relaxare, cu respectarea riguroasă a regulilor, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a declarat, miercuri, după ședința de Guvern, că sunt mulți care fac o comparație între măsurile de relaxare luate acum și cele din vară.

„Cele din vară au fost luate pe un trend crescător constant, acum ne aflăm pe un trend descendent și sperăm să putem să îl menținem așa. Pentru acest lucru trebuie să înțeleagă toată lumea că trebuie să respectăm regulile. Decât să avem reguli extrem de dure, limitative care nu sunt respectate, este mai bine să avem o anumită relaxare și cu respectarea riguroasă a tuturor acestor reguli. În paralel ne pregătim și pentru situația generată de apariția noii tulpini”, afirmă ministrul.

Faptul că sunt patru zile – 24 și 25 decembrie, 31 decembrie și 1 ianuarie – în care manifestările în aer liber pot fi organizate fără limitări deosebite nu înseamnă că „trebuie să transformăm aceste manifestări în vector de propagare a infecției. De asta este practic posibilă organizarea de manifestări în spații deschise fără niciun fel de probleme, cu o condiție: populația să aibă un comportament preventiv”.

Rafila adaugă că autoritățile nu își doresc sancționări, dar unde se vor impune, se vor da.

„Eu cred că, dincolo de cetățeni, principalii avocați ai respectării măsurilor trebuie să fie operatorii economici. Trebuie să asigure respectarea tuturor măsurilor la toate tipurile de activități pe care le realizează. Este un lucru esențial și este cheia ieșirii din pandemie, alături de vaccinare și testare”, spune ministrul Sănătății.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe