Connect with us

EVENIMENT

Restricţii suplimentare în patru localităţi din Argeș cu incidenţă cumulată a cazurilor de COVID-19 de peste 4/1.000 de locuitori

Publicat

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Argeş a decis, vineri, introducerea de restricţii suplimentare în patru localităţi în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori.

Potrivit hotărârii CJSU Argeş, în comunele Valea Iaşului, Lereşti, Budeasa şi Morăreşti este interzisă circulaţie persoanelor după ora 20,00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, iar programul operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ şi prestării servicii se va încheia la ora 18,00. De asemenea, se suspendă activităţile sportive în spaţii închise.

Aceleaşi restricţii au fost impuse anterior în comunele Mărăcineni, Bălileşti şi Dârmăneşti.

CJSU Argeş a decis, totodată, suplimentarea restricţiilor în municipiul Curtea de Argeş şi în şase comune, în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile a depăşit pragul de 3/1.000 de locuitori.

„Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum a produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor (…). Este permisă activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, în intervalul orar 6,00-22,00, doar pentru persoanele cazate în aceste unităţi. (…) Este interzisă activitatea operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc (…). Sunt interzise activităţile în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte”, se precizează în hotărâre.

Conform aceleiaşi surse, prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate din exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum doi metri între mese, participarea a cel mult şase persoane la o masă dacă sunt din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

Noile măsuri dispuse de CJSU Argeş vor intra în vigoare de sâmbătă, pentru o perioadă de 14 zile.

Judeţul Argeş înregistrează, vineri, o incidenţă cumulată a cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori în ultimele 14 zile de 2,47. În spitale sunt internate 408 persoane, dintre care 41 la ATI.

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 123 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus şi patru decese. De la începutul pandemiei, 24.125 de argeşeni au fost confirmaţi cu COVID-19 şi 706 au decedat.

AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ECONOMIE

Sindicatele de la metrou cer indexarea salariilor cu inflaţia şi ameninţă cu greva generală

Publicat

metrou

Sindicaliştii de la metrou au pichetat marţi sediul Ministerului Transporturilor, cerând majorări salariale cel puţin egale cu rata inflaţiei din ultimii doi ani, ameninţând că, în caz contrar, vor recurge la toate formele de protest, inclusiv la greva generală.

„Am demarat negocierile pentru încheierea contractului colectiv de muncă. Actualul expiră la 1 iunie. Am făcut propuneri. Am senzaţia că nu se mai doreşte un dialog social la nivel de Metrorex, dar noi nu vom renunţa la drepturile salariale câştigate cu atâta muncă şi vom lupta în continuare. Dacă nu ne vom înţelege, vom trece la următoarele forme de protest.

Astăzi pichetăm, apoi mitingurile, greva de avertisment şi greva generală. Noi nu dorim acest lucru, dar la momentul acesta, din păcate, Consiliul de Administraţie a mandatat conducerea executivă să negocieze, dar aceştia spun că nu au puterea să negocieze”, a declarat Marian Artimon, secretarul general al Unitatea Sindicatul Liber din Metrou (USLM).

El a spus că angajaţii doresc cel puţin majorarea salariilor cu rata inflaţiei din anul 2020 până acum.

„În general, metroul bucureştean este subfinanţat. Preţul energiei a crescut cu 430% şi ne sunt ameninţate locurile de muncă, pentru că administraţia doreşte să taie costurile prin reducerea de personal”, a adăugat Artimon. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Incident grav într-o localitate din Botoșani. Doi bărbați au rămas prinși sub dărâmături. Unul dintre ei a decedat

Publicat

daramaturi botosani

Un incident grav s-a produs, marți la amiază, în localitatea Trușești, județul Botoșani. Un bărbat a decedat și un altul a fost rănit după ce au rămași prinși sub dărâmături.

Potrivit ISU Botoșani, pompierii botoșăneni au fost solicitați să intervină, de urgență, pentru a extrage două persoane de sub dărâmături. Evenimentul s-a produs, în această după-amiază, în localitatea Trușești.

daramaturi botosani3

Persoanele în cauză efectuau lucrări de reabilitare, în momentul în care unul dintre pereții clădirii s-a prăbușit peste acestea.

La sosirea forțelor de intervenție, unul dintre bărbați era acoperit în totalitate de o bucată din perete, iar celălalt era surprins până la mijloc.

Incident grav în Trușești, Botoșani: Cine sunt victimele

Pompierii i-au scos de sub dărâmături și au constatat că unul dintre aceștia, în vârstă de 34 de ani, era inconștient, iar echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare. Acesta nu a mai putut fi salvat.

daramaturi botosani1

Cel de-al doilea bărbat, de 35 de ani a fost găsit conștient, fiind preluat de echipajul SAJ.

daramaturi botosani2

La fața locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SMURD, precum și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță.

Citește mai departe

ECONOMIE

Comisia Europeană a aprobat o schemă românească de 100 milioane de euro pentru a sprijini regenerarea pădurilor

Publicat

bai euro sursa foto pixabay

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească de 100 de milioane de euro pentru a sprijini regenerarea pădurilor deteriorate, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Schema va fi finanţată prin Facilitatea de redresare şi rezilienţă („FRR”), în urma evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare şi rezilienţă al României şi a adoptării acestuia de către Consiliu. Scopul schemei este de a sprijini proprietarii de păduri să facă progrese cu regenerarea pădurilor în zonele afectate de incendii forestiere, fenomene meteorologice nefavorabile, infestări cu dăunători şi evenimente dezastruoase.

Sprijinul va lua forma unor granturi directe pentru proprietarii de păduri privaţi şi publici, precum şi asociaţiile acestora. Schema se va desfăşura până la 30 iunie 2026.

Comisia a evaluat măsura în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat şi, în special, în conformitate cu Orientările din 2014 privind ajutorul de stat în sectoarele agricole şi forestiere şi în zonele rurale şi în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activităţi economice în anumite condiţii.

Comisia Europeană a aprobat o schemă românească de 100 milioane de euro pentru a sprijini regenerarea pădurilor: Schema adecvată pentru a încuraja regenerarea pădurilor

Comisia a constatat că schema este necesară şi adecvată pentru a încuraja regenerarea pădurilor. În plus, Comisia a concluzionat că schema este proporţională şi nu va avea efecte negative nedorite asupra concurenţei şi comerţului în UE.

Pe această bază, Comisia a aprobat schema în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. Comisia evaluează cu prioritate măsurile care presupun ajutor de stat cuprinse în planurile naţionale de redresare prezentate în contextul FRR şi oferă îndrumări şi sprijin statelor membre în fazele pregătitoare ale planurilor naţionale, pentru a facilita implementarea rapidă a Facilităţii de redresare şi rezilienţă.

Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Procurorii anunţă stadiul anchetei în cazul asasinatului cu bombă de la Arad. Autorul atentatului nu a fost identificat

Publicat

Parchetul General a anunţat marţi stadiul anchetei în cazul atentatului cu bombă de la Arad, în urma căruia a decedat omul de afaceri Ioan Crişan.

La un an de la producerea asasinatului, Parchetul General a transmis, într-un comunicat de presă, că în cadrul anchetei au fost audiaţi 400 de martori, au fost finalizate numeroase expertize, s-a stabilit că Ioan Crişan nu era implicat în activităţi de crimă organizată, însă anchetatorii nu au reuşit să-l identifice pe autorul atentatului.

Procurorii anunţă stadiul anchetei în cazul asasinatului cu bombă de la Arad. Autorul atentatului nu a fost identificat: Date despre victimă:

* S-a stabilit traseul victimei în perioada de interes, printre altele prin vizualizarea imaginilor obţinute din camerele de supraveghere din municipiul Arad.

* Au fost analizate relaţiile comerciale derulate de victimă. Situaţia economică şi financiară a societăţilor în care era implicat nu a relevat vulnerabilităţi şi acţiuni cu risc de escaladare violentă, la nivelul mijloacelor folosite pentru comiterea faptei.

* A fost realizată o analiză comportamentală de către structura de profil din cadrul IGPR.

* Până la acest moment, nu au fost confirmate informaţiile, vehiculate şi în spaţiul public, privind implicarea victimei în activităţi de crimă organizată. Au fost verificate raporturile civile rezultate din activităţi specifice cămătăriei pe care victima le derula, fără concursul altor persoane. S-au stabilit şi au fost investigate posibilele surse de conflict în anturajul victimei.

Procurorii anunţă stadiul anchetei în cazul asasinatului cu bombă de la Arad. Autorul atentatului nu a fost identificat: Date despre administrarea probelor:

*Au fost audiate peste 400 de persoane şi au fost efectuate percheziţii domiciliare şi percheziţii informatice pe un număr important de dispozitive (35).

*Au fost dispuse şi finalizate multiple (18) constatări balistice, fizico-chimice, traseologice şi expertize genetice.

*S-a stabilit tipul de exploziv, de mare putere, din coroborarea rezultatelor a 3 constatări fizico-chimice. A fost stabilită poziţia materialului exploziv prin experiment judiciar şi constatări tehnico-ştiinţifice. S-au realizat determinări cantitative ale materialului exploziv care a cauzat decesul victimei.

*Din punct de vedere al stadiului cercetărilor, urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă (in rem), până în acest moment nu s-a dispus continuarea urmării penale faţă de o persoană.

*Poliţia Română a furnizat sprijin prin alocarea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie pentru delegarea de activităţi, principala structură care efectuează acte de urmărire penală în cauză fiind Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR.

*Capacităţile tehnice ale structurilor IGPR au fost disponibile pentru efectuarea cu celeritate a actelor de urmărire penală, astfel încât versiunile de anchetă verificate să nu întâmpine întârzieri.

*Efectivul a fost redimensionat constant, în funcţie de specificul actelor de urmărire penală efectuate, astfel încât versiunile de anchetă să fie verificate cu celeritate.

Procurorii anunţă stadiul anchetei în cazul asasinatului cu bombă de la Arad. Autorul atentatului nu a fost identificat: Activităţi de cooperare internaţională:

*Au fost solicitate date de interes pentru soluţionarea cauzei de la toate statele afiliate reţelei Interpol, fiind iniţiate şi derulate proceduri punctuale de cooperare judiciară şi poliţienească, în relaţie cu autorităţi ale mai multor state. Totodată, a fost solicitată şi s-a beneficiat de asistenţa Europol.

Pe 29 mai 2021, omul de afaceri Ioan Crişan a murit la Arad, după ce maşina în care se afla a explodat.

Ioan Crişan deţinea una dintre puţinele ferme de somn african din Europa de Est, amenajată de mai mulţi ani în perimetrul unei foste fabrici de cânepă situate la câţiva kilometri de municipiul Arad. Ferma are 22 de bazine alimentate cu apă termală provenită dintr-un foraj adânc de 900 de metri, iar o parte dintre acestea sunt populate de zeci de tone de peşte. Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate