Connect with us

EVENIMENT

Resurse terapeutice şi financiare, asigurate pentru 200 de pacienți cu atrofie musculară spinală, anunță Ministrul Sănătății

Publicat

Arhivă foto

Luni, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că sunt asigurate resurse terapeutice și financiare pentru 200 de pacienți cu atrofie musculară spinală. De asemenea, a subliniat că detectarea precoce a acestei boli poate avea un impact pozitiv asupra evoluției și speranței de viață a copiilor afectați de această patologie.

„Este accesibil în momentul de faţă din punct de vedere tehnologic – diagnostic precoce pentru această boală.

Această incidenţă redusă între 1 la 10.000 şi 1 la 4.000 de cazuri nu va avea un impact mare, în sensul numărului de cazuri detectate.

Pe de altă parte există resurse terapeutice şi există şi un mare efort financiar pentru a trata peste 200 de pacienţi, în marea lor majoritate copii. Detectarea precoce a acestei boli poate să îmbunătăţească evoluţia şi speranţa de viaţă a acestor copii.

Lucrăm acum împreună cu comisiile de specialitate care examinează o propunere făcută de câţiva medici din Centrul „Robănescu”, a declarat ministrul, într-o conferinţă.

El a participat online la conferinţa „Atrofia musculară spinală – cum creştem şansa la o viaţă fără dizabilităţi”, organizată de Centrul Naţional Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii „Dr. Nicolae Robănescu”.

Potrivit ministrului Sănătăţii, ar putea fi realizat un program de screening pentru detectarea precoce a atrofiei musculare spinale, însă acest lucru nu ar putea fi făcut „peste noapte”.

Resurse terapeutice şi financiare, asigurate pentru 200 de pacienți cu atrofie musculară spinală, anunță Ministrul Sănătății. „Putem să avem undeva între 17 şi 40 şi ceva de cazuri în fiecare an”

„Cred că se poate face un astfel de program, dar trebuie să fim conştienţi că nu se poate face peste noapte.

Cu toate că ar fi bine să facem câteva centre regionale care să implice maternităţi cu accesibilitate mai bună şi ulterior să putem să le extindem şi trebuie să existe în mod evident o coordonare regională a acestor programe, pentru că există o serie întreagă de instituţii care tratează această boală rară în momentul de faţă şi ele ar putea să fie centrele regionale care să colecteze datele şi să iniţieze procedurile legate de tratament. (…)

Aşa văd – în doi paşi (n.r. un program de screening): o dezvoltare regională care ulterior să fie extinsă şi însumate aceste proiecte regionale care să ducă la un screening al nou născuţilor care în momentul de faţă sunt undeva în jur de 160.000 – 170.000 anual.

Asta înseamnă că putem să avem undeva între 17 şi 40 şi ceva de cazuri în fiecare an, în funcţie de incidenţă.

Resurse terapeutice şi financiare, asigurate pentru 200 de pacienți cu atrofie musculară spinală, anunță Ministrul Sănătății. „În ţară funcţionează 14 – 15 centre”

Sperăm să putem să facem acest lucru în noul exerciţiu – în Programul Operaţional pentru Sănătate în care astfel de centre sunt finanţabile. Este un program care se desfăşoară în intervalul 2023 – 2030.

În momentul în care vom avea toate propunerile de investiţii cu siguranţă o să identificăm şi oportunitatea dezvoltării unor astfel de centre”, a susţinut Rafila.

El a afirmat că în ţară funcţionează 14 – 15 centre care se ocupă de această patologie. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Alunecarea de teren de pe str. Uliului, văzută din DRONĂ. Strada e blocată total pentru accesul mașinilor

Publicat

drona 3 e1714192593664.jpg

Craterul apărut pe strada Uliului din Cluj-Napoca în urma surpării de teren de vineri seara a fost surprins de un clujean din dronă, iar imaginile arată dimensiunea sa și faptul că strada este complet blocată pentru accesul mașinilor.

Porțiunea afectată, o lungime de aproximativ 20 m, este îngrădită cu benzi de avertizare și de interzicere a accesului.

Clujenii care locuiesc mai sus pe stradă nu pot folosi mașinile pentru a coborî în oraș.

Vom reveni…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Săptămâna verde la Centrul Cultural Lucian Blaga din Sebeș: Activități pentru elevii din oraș

Publicat

săptămâna verde la centrul cultural lucian blaga din sebeș: activități

  La Sebeș, „Săptămâna Verde” a adus o explozie de activități creative și educative, reunind comunitatea în jurul valorilor de conservare a mediului înconjurător și de promovare a unui stil de viață sustenabil, au transmis reprezentații primăriei, într-un comunicat de presă. 

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a fost gazda unor evenimente pline de culoare și inspirație, aducând împreună peste 2000 de copiii, însoțiți de părinți, bunici și cadre…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. O nouă MESERIE în România. Pot lucra și tinerii, de la 16 ani

Publicat

lucrator casnic angajat pixabay.jpg

Noutate pe piața muncii din România. Persoanele fizice pot plăti, legal, un angajat în gospodărie. Munca presupune activități casnice.

Cei care prestează astfel de servicii vor primi tichete pe baza cărora vor fi remunerați și vor beneficia de drepturile pe care le au și alți salariați, respectiv plata contribuțiilor sociale. Statul va lua 3 lei din 15.

Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. O nouă MESERIE în România. Pot lucra și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Salariul minim european. Marcel Ciolacu: Formă de stabilire este „un pic cam empirică”. În realitate, Directiva Europeană e clară

Publicat

salariul minim european. marcel ciolacu: formă de stabilire este „un

Salariul minim european: Premierul Marcel Ciolacu a spus că actuala formă de stabilire a salariului minim este „un pic cam empirică” și crede că acest mecanism trebuie să devină foarte clar, predictibil.

„Nu putem rămâne. E un pic cam empirică această formă în care e o negociere cu actorii sociali, cu patronate și sindicat, și Guvernul hotărăște cu cât se mărește și cum, în funcție de anumiți parametri”, a spus Marcel Ciolacu.

Salariul minim european

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe