Connect with us

ACTUALITATE

Reţeaua unităţilor sanitare s-a dezvoltat în principal în mediul urban, pe parcursul anului trecut

Publicat

spital

Reţeaua unităţilor sanitare s-a dezvoltat în principal în mediul urban pe parcursul anului trecut, la oraşe regăsindu-se 91,3% din numărul total de spitale şi unităţi asimilate, potrivit publicaţiei „Activitatea unităţilor sanitare” elaborată de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Distribuţia reţelei unităţilor sanitare pe medii de rezidenţă evidenţiază faptul că reţeaua sanitară s-a dezvoltat, în principal, în mediul urban, unde s-au regăsit: 91,3% din numărul total de spitale şi unităţile asimilate spitalelor şi 93,2% din totalul ambulatoriilor integrate spitalelor şi al ambulatoriilor de specialitate, 97,8% din totalul dispensarelor medicale, 98,1% din totalul policlinicilor, 98,2% din centrele medicale de specialitate, 97,4% din unităţile de ambulanţă, transport pacienţi şi SMURD, precum şi toate centrele de sănătate mintală, centrele de transfuzie sanguină şi sanatoriile TBC”, se precizează în documentul citat.

Cele mai multe dintre cabinetele medicale au funcţionat, de asemenea, în mediul urban: 59,7% din totalul cabinetelor independente de medicină de familie, 85,5% dintre cabinetele stomatologice independente, 86,8% din cabinetele independente de medicină generală, 96,2% dintre cabinetele medicale independente de specialitate, 94,9% dintre alte tipuri de cabinete medicale (cabinete de medicina muncii, cabinete de întreprindere, cabinete de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă etc.), 99,1% dintre cabinetele medicale şcolare, 99,6% dintre cabinetele stomatologice şcolare, precum şi toate cabinetele medicale şi stomatologice studenţeşti.

În mediul urban au funcţionat şi 66,9% dintre farmacii, 95,8% dintre laboratoarele de tehnică dentară, 95,9% dintre laboratoarele medicale, precum şi 7 din cele 8 sanatorii balneare.

Sistemul de îngrijire socială a oferit, în anul 2018, servicii de îngrijire medicală în 215 de unităţi rezidenţiale pentru persoane vârstnice (60,9% dintre unităţi fiind în mediul urban), 536 centre rezidenţiale destinate persoanelor cu dizabilităţi (68,8% în mediul urban) şi în 106 de centre de zi, de asemenea, destinate persoanelor cu dizabilităţi (104 dintre acestea situate în mediul urban).

Cât priveşte mediul rural, acesta este deficitar din punct de vedere al acoperirii cu unităţii medicale astfel că este important ca reţeaua de cabinete medicale de medicină de familie să fie bine reprezentată, explică autorii documentului.

În mediul rural, asistenţa medicală primară a fost asigurată de 40,3% dintre cabinetele independente de medicină de familie. Totodată, 60 de spitale şi alte unităţi medicale asimilate spitalelor în structura cărora s-au regăsit 24 de ambulatorii de spital, un număr de 8 ambulatorii de specialitate, 4 centre de diagnostic şi tratament, unul din cele două sanatorii de neuropsihiatrie au oferit asistenţă medicală de specialitate în mediul rural.

Potrivit documentului citat, primul contact al pacienţilor cu sistemul sanitar se realizează la cabinetul medicului de familie. Reţeaua de cabinete independente de medicină de familie includea, în anul 2018, cele mai multe cabinete în regiunile
Nord-Est (1614 cabinete), Bucureşti-Ilfov (1553 cabinete) şi Sud-Muntenia (1486 cabinete), iar cele mai puţine în regiunea Sud-Est (1160 cabinete) şi Vest (1150 cabinete).

În Municipiul Bucureşti au funcţionat 1390 cabinete independente de medicină de familie. Pe judeţe, cele mai multe cabinete de medicină de familie au funcţionat în Timiş (480 cabinete), Iaşi (473 cabinete) şi Dolj (460 cabinete), iar cele mai puţine în Covasna şi Giurgiu (fiecare cu câte 98 cabinete).

„În anul 2018, faţă de anul 2017, schimbările intervenite în structura şi numărul unităţilor sanitare au condus la creşteri ale numărului de paturi din spitale şi unităţi medico-sociale. Astfel, a crescut cu 707 numărul paturilor din spitale şi cu 122 numărul paturilor din unităţile medico-sociale. Numărul paturilor din sanatoriile balneare, din cele de nevroze şi din preventorii a rămas, în anul 2018, la acelaşi nivel ca în anul 2017. Numărul paturilor din centrele de sănătate (cu paturi de spital) s-a diminuat cu 6 paturi, iar numărul paturilor din sanatoriile TBC s-a diminuat cu 8 paturi”, se mai arată în publicaţia citată. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Se oprește apa la marginea municipiului Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

1711463397 nova apaserv.jpg

Din cauza unei avarii apărută pe conducta de distribuție apă din Azbo Dn 125 mm, localizată în zona străzii Parcul Tineretului,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a oprit sistemul de alimentare cu apă, astăzi 26 martie 2024 începând cu ora 14:00, până mâine 27 martie 2024 ora 10:00, către utilizatorii din municipiul Botoșani strada Parcul Tineretului nr. 3, scările A, B, C, Aleea Parcul Tineretului nr. 8, scările A, B, Aleea Zimbrului.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat prin această intervenție bruscă!”, au transmis reprezentanții Nova APaserv.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ludoteca de la Botoșani, proiectul unic care dă speranțe copiilor cu probleme de vedere sau de auz

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

În municipiul Botoșani se află un centru educațional unicat în România. Este vorba despre o ludotecă specializată pentru copii cu deficiențe de auz și văz. Ludoteca beneficiază de jocuri și materiale didactice personalizate pentru aceste deficiențe, dar și de creații originale, scrie Adevărul.

Copiii la joacă FOTO Adevărul
Copiii la joacă FOTO Adevărul

În România, sunt numeroși copii cu deficiențe de văz și auz care nu au parte de o șansă reală de integrare în societate, mai ales din cauza lipsei spațiilor gratuite pentru terapie sau a materialelor educaționale adaptate nevoilor acestora.

În județul Botoșani, o echipă de voluntari condusă de Laura Dănilă, un apreciat specialist în logopedie și psihologie pediatrică, a reușit, în 2021 să deschisă prima…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Beat criță, așa a condus un bărbat din municipiul Botoșani. Polițiștii l-au dat jos de la volan la Stăuceni

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit luni pe drumul național, DN 29D, în comuna Stăuceni, un autoturism condus de un bărbat, de 62 de ani, din municipiul Botoșani.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior,  bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Locuri de muncă disponibile la Botoșani. 492 de locuri pe LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

bucatar1.jpg

AJOFM Botoșani a anunțat astăzi că nu mai puțin de 492 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de de la agenții economici.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
DIRECTOR TEHNIC SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

DIRECTOR TEHNIC SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI” BOTOSANI

Str. Marchian nr. 11

Tel:0231/518812

SEF FERMA AGRICOLA SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr.3,parter

Tel. 0745521363

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe