Connect with us

ACTUALITATE

Rețetă de Înviere. Mască doar pe față, nu și pe suflet

Publicat

Cum împarte părintele catolic Francisc Doboș, neconvențional, plin de umor, efervescent, bucuria Învierii. Plin de „metafore cu drojdie”, părintele ne „învață” să vedem binele cu frumosul, lumina, să trăim Învierea, nu doar s-o povestim, scrie Mediafax.

Am ales să împărțim discuția noastră în 2 părți, tocmai pentru a nu pierde din bucurie. Azi vom scrie despre Înviere, iar mâine despre credința „pe canapea”.

În cel de-al doilea Paște catolic petrecut în pandemie, ne spune părintele, suntem mai antrenați cu restricțiile.

Învierea în 2021

Francisc Doboș: „Învierea din morți a lui Hristos îndepărtează frica de moarte, îndepărtează piatra de pe mormântul pandemiei. Reușim să trăim bucuria chiar și acolo unde există durere. Noi nu trebuie doar să cicatrizăm răni sau să ne facem că nu vedem. Ba da, vedem, așa cum o familie vede acolo unde sunt problemele, stă de vorbă, reacționează, uneori se ceartă, dar mai apoi se împacă. Asta este Trăirea învierii lui Hristos actualizată, să ne lăsăm împăcați cu Dumnezeu, să ne dăm seama de înverșunări, de probleme, de răzvrătiri, dar în același timp să nu devină acesta stilul nostru de viață”.

L-am întrebat pe părinte dacă este o soluție revenirea la simplitate.

Francisc Doboș: „Simplitatea este cea mai scumpă, pentru că suntem obișnuiți să fim întortocheați, complicați, mofturoși sau răzvrătiți într-un stil țanțoș. Redescoperirea smereniei, dar nu smerenia gheboasă – pentru că nu sunt adeptul smereniei gheboase – ci a smereniei bucuroase”.
Francisc Doboș: „Cine îl întâlnește pe Dumnezeu e imposibil să nu vorbească despre El fără să își propună lucrul acesta. Dumnezeu cucerește inimi, ne atinge, ne vorbește la inimă, nu ne vindecă doar de bolile noastre, ci ne vindecă în bolile noastre. Nu ne vindecă de moarte, pentru că nimeni nu a scăpat viu din această viață, ci ne vindecă în moarte, asta înseamnă Învierea. Nu doar să dăm sens așa, figurativ, ci să respirăm fărâme de cer pe pământ, dându-ne seama că nu totul este pe acest pământ. Toate ne sunt permise, dar nu toate ne sunt de folos. Facem alegeri, alegem pe ce să punem accentul, alegem pe ce vrem să focalizăm”.

Francisc Doboș: Învierea din morți a lui Cristos înseamnă și acest aspect paradoxal, să facem curat și ca să facem curat nu e suficient doar să măturăm, ci să facem să crească grădina, natura divină din om. Să se simtă că nu am fost cuprins de „COVID-ul spiritual” atunci când simțim parfumul prezenței lui Dumnezeu printre oameni, atunci când reușim să-L recunoaștem pe Dumnezeu în oameni, în carne, în slăbiciune, în durere, se înfrumusețează și cei care sunt cuprinși de durere, ne înfrumusețăm noi, pentru că Dumnezeu nu înseamnă doar bunătate, ci înseamnă și frumusețe, o frumusețe care are și acest aspect al bunătății. Nu este moralizator, Dumnezeu nu doar stă cu biciul spiritual pe noi ca să ne îndrepte spinarea. Dumnezeu este Tată. Uităm lucrul acesta. Nu este stăpân, Dumnezeu ne iubește mai mult decât reușim noi să ne închipuim, dar asta nu înseamnă că ne face reducere la infinit.

L-am întrebat pe părinte dacă mai merităm noi, omenirea, răstignirea.

„Noi nu merităm nimic”, ne-a spus Francisc Doboș: „Mântuirea, răstignirea lui Hristos nu e pe merit. Învierea din morți a lui Cristos nu este pe merit. Dacă ar fi pe merit nu s-ar mai fi deranjat să coboare din cer, să se întrupeze, să pătimească și să învie. Viața divină nu e pe merit pentru că nu este un troc spiritual, nu este un business, nu este un contract de vânzare cumpărare. Este o problemă de convertire, de perspectivă. Noi ne luminăm atunci când realizăm ce a făcut Dumnezeu pentru noi când spunem sau tăcem făcând <Wow!>”.

Francisc Doboș: „Convertirea mea, faptul că reacționez mai apoi prin bine, înseamnă că am recunoscut pașii lui Dumnezeu în viața mea. Nu încerc prin faptele mele bune să obțin mântuirea lui Dumnezeu, ar însemna că aș fi un egoist spiritual, m-ar interesa doar mântuirea mea, pe care eu mi-o plătesc cu fapte bune, cu rugăciuni, cu liturghii, cu rozarii sau cu mătănii. Viața în Dumnezeu, bucuria, soarele, luna nu e pe merit, nimic nu este pe merit. Sunt darurile lui Dumnezeu. Toți avem nemulțumiri, frustrări, dar pe un câmp putem să privim la florile care cresc sau la vacile care au trecut și au lăsat în urmă îngrășământ care mai apoi vor face să crească alte flori. Răutatea oamenilor poate să devină o ocazie de convertire sau de bunătate pentru alții. Chiar și pandemia poate să devină o ocazie de înfrumusețare dacă o trăiesc bine”.

Francisc Doboș: „Suntem iubiți și noi nu realizăm lucrul acesta. Tratăm toate lucrurile așa cum ne tratăm și pe noi, relațional, cumpărând atenția celorlalți prin prestarea noastră, prin ceea ce putem noi vinde din noi. Cât putem plăti ca să avem atenția celorlalți, știind că atenția celuilalt nu îmi dăruiește veșnicie? Mă poate îmbăta oarecum sau droga că aș fi important, că aș conta, că aș deveni star, vip, orice. Sunt toate baloane de săpun care nu mă fac fericit. Avem nevoie să redescoperim autenticitatea, iar autenticitatea este un rod al întâlnirii cu Dumnezeu, cu mine însumi. Să nu mai fug nici de Dumnezeu, dar nici de mine, de întâlnirea cu mine. Pentru că fug de convertire, fug de crizele care, de fapt, mă pot schimba și practic mă pot înfrumuseța”.

De ce fugim de noi, de Dumnezeu?

Francisc Doboș: „De frică. De frica de moarte, de frica de a rămâne singuri. Ca la mașinile electrice dual- motor. Și în față și în spate avem frică de multe ori și nici nu reușim să facem drift, adică artă din viață, să accelerăm și să frânăm în același timp, să alunecăm, să creăm dansul, nu doar al roților”.

„Ieșim din casă în intervalul orar stabilit, cu măștile doar pe față, nu și în suflet și mergem la biserică. Este evident, avem nevoie de drumul acesta. Sau mergem către oameni, chiar dacă nu o putem face așa cum o făceam înainte de pandemie, dar mergem către oameni, mergem către Dumnezeu. Asta o putem face după ce realizăm că Dumnezeu a venit spre noi și că deja a făcut El mare parte din drum. Noi nu mai avem altceva de făcut decât să recunoaștem minunile lui, care pot fi atât de naturale, acele minuni naturale pe care numai Dumnezeu le poate face”, spune preotul.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Se oprește apa la marginea municipiului Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

1711463397 nova apaserv.jpg

Din cauza unei avarii apărută pe conducta de distribuție apă din Azbo Dn 125 mm, localizată în zona străzii Parcul Tineretului,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a oprit sistemul de alimentare cu apă, astăzi 26 martie 2024 începând cu ora 14:00, până mâine 27 martie 2024 ora 10:00, către utilizatorii din municipiul Botoșani strada Parcul Tineretului nr. 3, scările A, B, C, Aleea Parcul Tineretului nr. 8, scările A, B, Aleea Zimbrului.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat prin această intervenție bruscă!”, au transmis reprezentanții Nova APaserv.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ludoteca de la Botoșani, proiectul unic care dă speranțe copiilor cu probleme de vedere sau de auz

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

În municipiul Botoșani se află un centru educațional unicat în România. Este vorba despre o ludotecă specializată pentru copii cu deficiențe de auz și văz. Ludoteca beneficiază de jocuri și materiale didactice personalizate pentru aceste deficiențe, dar și de creații originale, scrie Adevărul.

Copiii la joacă FOTO Adevărul
Copiii la joacă FOTO Adevărul

În România, sunt numeroși copii cu deficiențe de văz și auz care nu au parte de o șansă reală de integrare în societate, mai ales din cauza lipsei spațiilor gratuite pentru terapie sau a materialelor educaționale adaptate nevoilor acestora.

În județul Botoșani, o echipă de voluntari condusă de Laura Dănilă, un apreciat specialist în logopedie și psihologie pediatrică, a reușit, în 2021 să deschisă prima…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Beat criță, așa a condus un bărbat din municipiul Botoșani. Polițiștii l-au dat jos de la volan la Stăuceni

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit luni pe drumul național, DN 29D, în comuna Stăuceni, un autoturism condus de un bărbat, de 62 de ani, din municipiul Botoșani.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior,  bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Locuri de muncă disponibile la Botoșani. 492 de locuri pe LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

bucatar1.jpg

AJOFM Botoșani a anunțat astăzi că nu mai puțin de 492 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de de la agenții economici.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
DIRECTOR TEHNIC SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

DIRECTOR TEHNIC SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI” BOTOSANI

Str. Marchian nr. 11

Tel:0231/518812

SEF FERMA AGRICOLA SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr.3,parter

Tel. 0745521363

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe