Connect with us

ACTUALITATE

Rețetă de Înviere. Mască doar pe față, nu și pe suflet

PublicatCum împarte părintele catolic Francisc Doboș, neconvențional, plin de umor, efervescent, bucuria Învierii. Plin de „metafore cu drojdie”, părintele ne „învață” să vedem binele cu frumosul, lumina, să trăim Învierea, nu doar s-o povestim, scrie Mediafax.

Am ales să împărțim discuția noastră în 2 părți, tocmai pentru a nu pierde din bucurie. Azi vom scrie despre Înviere, iar mâine despre credința „pe canapea”.

În cel de-al doilea Paște catolic petrecut în pandemie, ne spune părintele, suntem mai antrenați cu restricțiile.

Învierea în 2021

Francisc Doboș: „Învierea din morți a lui Hristos îndepărtează frica de moarte, îndepărtează piatra de pe mormântul pandemiei. Reușim să trăim bucuria chiar și acolo unde există durere. Noi nu trebuie doar să cicatrizăm răni sau să ne facem că nu vedem. Ba da, vedem, așa cum o familie vede acolo unde sunt problemele, stă de vorbă, reacționează, uneori se ceartă, dar mai apoi se împacă. Asta este Trăirea învierii lui Hristos actualizată, să ne lăsăm împăcați cu Dumnezeu, să ne dăm seama de înverșunări, de probleme, de răzvrătiri, dar în același timp să nu devină acesta stilul nostru de viață”.

L-am întrebat pe părinte dacă este o soluție revenirea la simplitate.

Francisc Doboș: „Simplitatea este cea mai scumpă, pentru că suntem obișnuiți să fim întortocheați, complicați, mofturoși sau răzvrătiți într-un stil țanțoș. Redescoperirea smereniei, dar nu smerenia gheboasă – pentru că nu sunt adeptul smereniei gheboase – ci a smereniei bucuroase”.
Francisc Doboș: „Cine îl întâlnește pe Dumnezeu e imposibil să nu vorbească despre El fără să își propună lucrul acesta. Dumnezeu cucerește inimi, ne atinge, ne vorbește la inimă, nu ne vindecă doar de bolile noastre, ci ne vindecă în bolile noastre. Nu ne vindecă de moarte, pentru că nimeni nu a scăpat viu din această viață, ci ne vindecă în moarte, asta înseamnă Învierea. Nu doar să dăm sens așa, figurativ, ci să respirăm fărâme de cer pe pământ, dându-ne seama că nu totul este pe acest pământ. Toate ne sunt permise, dar nu toate ne sunt de folos. Facem alegeri, alegem pe ce să punem accentul, alegem pe ce vrem să focalizăm”.

Francisc Doboș: Învierea din morți a lui Cristos înseamnă și acest aspect paradoxal, să facem curat și ca să facem curat nu e suficient doar să măturăm, ci să facem să crească grădina, natura divină din om. Să se simtă că nu am fost cuprins de „COVID-ul spiritual” atunci când simțim parfumul prezenței lui Dumnezeu printre oameni, atunci când reușim să-L recunoaștem pe Dumnezeu în oameni, în carne, în slăbiciune, în durere, se înfrumusețează și cei care sunt cuprinși de durere, ne înfrumusețăm noi, pentru că Dumnezeu nu înseamnă doar bunătate, ci înseamnă și frumusețe, o frumusețe care are și acest aspect al bunătății. Nu este moralizator, Dumnezeu nu doar stă cu biciul spiritual pe noi ca să ne îndrepte spinarea. Dumnezeu este Tată. Uităm lucrul acesta. Nu este stăpân, Dumnezeu ne iubește mai mult decât reușim noi să ne închipuim, dar asta nu înseamnă că ne face reducere la infinit.

L-am întrebat pe părinte dacă mai merităm noi, omenirea, răstignirea.

„Noi nu merităm nimic”, ne-a spus Francisc Doboș: „Mântuirea, răstignirea lui Hristos nu e pe merit. Învierea din morți a lui Cristos nu este pe merit. Dacă ar fi pe merit nu s-ar mai fi deranjat să coboare din cer, să se întrupeze, să pătimească și să învie. Viața divină nu e pe merit pentru că nu este un troc spiritual, nu este un business, nu este un contract de vânzare cumpărare. Este o problemă de convertire, de perspectivă. Noi ne luminăm atunci când realizăm ce a făcut Dumnezeu pentru noi când spunem sau tăcem făcând <Wow!>”.

Francisc Doboș: „Convertirea mea, faptul că reacționez mai apoi prin bine, înseamnă că am recunoscut pașii lui Dumnezeu în viața mea. Nu încerc prin faptele mele bune să obțin mântuirea lui Dumnezeu, ar însemna că aș fi un egoist spiritual, m-ar interesa doar mântuirea mea, pe care eu mi-o plătesc cu fapte bune, cu rugăciuni, cu liturghii, cu rozarii sau cu mătănii. Viața în Dumnezeu, bucuria, soarele, luna nu e pe merit, nimic nu este pe merit. Sunt darurile lui Dumnezeu. Toți avem nemulțumiri, frustrări, dar pe un câmp putem să privim la florile care cresc sau la vacile care au trecut și au lăsat în urmă îngrășământ care mai apoi vor face să crească alte flori. Răutatea oamenilor poate să devină o ocazie de convertire sau de bunătate pentru alții. Chiar și pandemia poate să devină o ocazie de înfrumusețare dacă o trăiesc bine”.

Francisc Doboș: „Suntem iubiți și noi nu realizăm lucrul acesta. Tratăm toate lucrurile așa cum ne tratăm și pe noi, relațional, cumpărând atenția celorlalți prin prestarea noastră, prin ceea ce putem noi vinde din noi. Cât putem plăti ca să avem atenția celorlalți, știind că atenția celuilalt nu îmi dăruiește veșnicie? Mă poate îmbăta oarecum sau droga că aș fi important, că aș conta, că aș deveni star, vip, orice. Sunt toate baloane de săpun care nu mă fac fericit. Avem nevoie să redescoperim autenticitatea, iar autenticitatea este un rod al întâlnirii cu Dumnezeu, cu mine însumi. Să nu mai fug nici de Dumnezeu, dar nici de mine, de întâlnirea cu mine. Pentru că fug de convertire, fug de crizele care, de fapt, mă pot schimba și practic mă pot înfrumuseța”.

De ce fugim de noi, de Dumnezeu?

Francisc Doboș: „De frică. De frica de moarte, de frica de a rămâne singuri. Ca la mașinile electrice dual- motor. Și în față și în spate avem frică de multe ori și nici nu reușim să facem drift, adică artă din viață, să accelerăm și să frânăm în același timp, să alunecăm, să creăm dansul, nu doar al roților”.

„Ieșim din casă în intervalul orar stabilit, cu măștile doar pe față, nu și în suflet și mergem la biserică. Este evident, avem nevoie de drumul acesta. Sau mergem către oameni, chiar dacă nu o putem face așa cum o făceam înainte de pandemie, dar mergem către oameni, mergem către Dumnezeu. Asta o putem face după ce realizăm că Dumnezeu a venit spre noi și că deja a făcut El mare parte din drum. Noi nu mai avem altceva de făcut decât să recunoaștem minunile lui, care pot fi atât de naturale, acele minuni naturale pe care numai Dumnezeu le poate face”, spune preotul.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

FOTO/ VIDEO: Peste 130.000 de doze de vaccin anti-COVID au plecat din România spre Republica Moldova

Publicat

“În urmă cu puţin timp, au plecat către Chişinău încă 132.000 de doze de vaccin anti-COVID. Suntem alături de autorităţile din Republica Moldova şi ne bucurăm că putem să dăm o mână de ajutor în lupta cu pandemia de coronavirus.

Până acum, peste Prut, au fost livrate alte 72.000 de doze de vaccin şi mai multe echipamente medicale”, a scris, pe pagina sa de Facebook, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu.

Pachetul de sprijin pentru Republica Moldova a fost anunţat de preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale la Chişinău din decembrie anul trecut.

Guvernul a aprobat joi, printr-o hotărâre, acordarea a încă 132.000 de doze vaccin împotriva COVID-19 Republicii Moldova, cu titlu gratuit.

“Actul normativ prevede acordarea unui ajutor umanitar, cu titlu gratuit, pentru Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică din Republica Moldova în vederea gestionării epidemiei împotriva COVID-19 ca urmare a activării Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii.

Un număr de 132.000 de doze vaccin împotriva COVID-19, din numărul de doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către compania AstraZeneca, vor fi alocate pentru Republica Moldova. Asigurarea transportului dozelor de vaccin se va realiza prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, structuri în cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, informa MS. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Germania a scos Marea Britanie din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat

Publicat

Germania a retras Marea Britanie de pe lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat, au anunţat vineri autorităţile sanitare, la aproape patru luni după suspendarea temporară a legăturilor cu Regatul Unit din cauza apariţiei unei mutaţii a coronavirusului, relatează France Presse.

Marea Britanie a intrat din nou în lockdown în ianuarie, pentru a treia de la începutul pandemiei, iar în prezent raportează sub 3.000 de cazuri de contaminări cu SARS-CoV-2 pe zi, datorită, în special, unei ample campanii de vaccinare.

Concret, începând de duminică, călătorii care sosesc în Germania din Marea Britanie nu vor mai trebui să stea în carantină timp de zece zile, potrivit Institutului german pentru boli infecţioase Robert-Koch (RKI).

În schimb, Germania a plasat regiunea turistică Algarve din sudul Portugaliei pe lista sa de zone cu risc ridicat. Sudul Portugaliei este una dintre destinaţiile preferate de turiştii germani, care vor trebui de acum să stea zece zile în carantină la revenirea în ţară. Ei ar putea să iasă din izolare peste cinci zile dacă prezintă un test negativ pentru coronavirus.

Arhipelagul Azore a fost inclus şi el pe această listă, la fel şi regiunea autonomă spaniolă Castilia-La Mancha şi Emiratele Arabe Unite (EAU), din cauza ratelor ridicate de infectare.

Marea Britanie şi-a redeschis luni pub-urile şi restaurantele în aer liber, de asemenea saloanele de înfrumuseţare şi frizeriile, după o carantină de trei luni.

Cu peste 127.000 de decese asociate COVID-19, Regatul Unit rămâne ţara cea mai afectată din Europa de pandemie, notează AFP. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

CEO Pfizer: COVID-19 va „deveni ca gripa” cu ajutorul vaccinurilor

Publicat

CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, se declară încrezător că viaţa în Europa va reveni la normal în toamnă. În declaraţiile sale pentru patru ziare europene, Bourla a declarat că noul coronavirus „va deveni ca gripa. Ne vom vaccina şi ne vom trăi vieţile”.

El a menţionat, de asemenea, că Pfizer va „creşte semnificativ” livrările de vaccin BioNTech / Pfizer către ţările membre ale UE în următoarele săptămâni, cu 250 de milioane de doze în total în al doilea trimestru, relatează Politico.

Potrivit lui Bourla, campania de vaccinare a UE – care s-a confruntat cu critici pentru că a rămas în urmă faţă de Regatul Unit şi Statele Unite – nu ar trebui comparată, spunând că „lucrurile par să arate mereu mai bine în curtea vecinului”.

„Furnizarea şi administrarea dozelor pentru 447 de milioane de oameni, populaţia UE, este o sarcină monumentală”, a adăugat Bourla.

De asemenea, joi, Bourla a declarat pentru CNBC că oamenii vor avea nevoie probabil de o a treia doză a vaccinului Pfizer în termen de 12 luni de la vaccinare şi a adăugat că este posibil ca vaccinarea să fie anuală.

„Este extrem de important să suprimăm grupul de persoane care pot fi susceptibile la virus”, a declarat el la CNBC. CEO Pfizer a mai precizat că vaccinurile vor fi un instrument important în lupta împotriva variantelor extrem de contagioase.

Pfizer a declarat la începutul acestei luni că datele actualizate din studiul său clinic au arătat că vaccinul său este extrem de eficient la şase luni după a doua doză.

În februarie, Pfizer şi BioNTech au declarat că testează o a treia doză din vaccinul anti-Covid-19 pentru a înţelege mai bine răspunsul imun împotriva noilor variante ale virusului.

Sursă: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vlad Voiculescu: Am făcut şi greşeli. L-am evaluat greșit pe premierul României

Publicat

Vlad Voiculescu spune că a făcut şi greşeli în activitatea de la Ministerul Sănătății, una fiind aceea că l-a evaluat greșit pe premierul Florin Cîțu. Declarația fostului ministru despre o eventuală revenire la MS.

Voiculescu a fost întrebat, vineri seara, la Digi24, dacă la în negocierile cu PNL, Dan Barna și Dacian Cioloș ar trebui să ceară, pe lângă doleanța ca Florin Cîțu să nu mai fie premier, și ca Vlad Voiculescu să revină la Ministerul Sănătății.

Fostul ministru a încercat să evite răspunsul clar, spunând că persoana sa contează mai puțin, însă la insistențele jurnalistului a spus: „este o opțiune pe care nu avem de ce să o exludem”.

Întrebat dacă ar accepta din nou funcția de ministru al Sănătății, Voiculescu a răspuns că nu se ferește de această responsabilitate, pe care și-a asumat-o.

Întrebat ce a greșit în cele patru luni de mandat pentru ca să se ajungă la criză politică, Vlad Voiculescu a răspuns: „Cred că unele lucruri aș fi putut să le fac mai repede, mai bine. Cred că l-am evaluat greșit pe premierul României, nu mi-aș fi închiput vreodată că situația de acum ar putea să fie pricinuită de dumnealui în decurs de câteva zile. Sunt sigur că aș fi putut să comunic mai bine munca colegilor mei din Ministerul Sănătății”.

Sursă: Mediafax

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate