Connect with us

EVENIMENT

Rețete delicioase pentru masa tradițională de Paște: Drob, friptură și ciorbă de miel

Publicat

masa traditionala paste

Masa tradițională de Paște este una de la care nu trebuie să lipsească drobul, friptura și ciorba, bineînțeles toate din carne de miel. Și, cum deja cumpărăturile sunt făcute, urmează cea mai importantă parte: gătitul.

Citește și URĂRI DE PAŞTE 2020 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Dacă încă nu ați stabilit după ce rețete vreți prepara aceste feluri de mâncare tradiționale vă punem la dispoziție trei rețete după care vă puteți ghida.

DROB DE MIEL:

drob

Ingrediente:

-1 kg organe de miel (plămâni, ficat, inima, limbă; cântărițe după fierbere și tocare)

-2 cepe

-2 legături de ceapa verde (10 fire)

-2 legături pătrunjel

-2 felii pâine mai veche (fără coajă)

-150 ml lapte

-8 ouă fierte tari

-4 ouă crude

-1 linguriță rasă sare

-1 linguriță rasă piper

-80 ml ulei

Mod de preparare

Se spală organele bine în câteva ape, până rămâne curată apa pe ele. Se pun în apă cu oțet și sare pentru 30 minute. Se fierb organele timp de 5 minute. Se aruncă apa murdară de pe ele, se spală bine oala și se pun la fiert încă 30 minute din momentul primului clocot. Cât timp fierb organele, se toacă foarte mărunt ceapa, ceapa verde și pătrunjelul. Se toacă mărunt și 4 oua fierte. Pâinea se pune la înmuiat cu puțin lapte. Pâinea va face drobul mai pufos

Se scurg bine organele și cum se răcoresc se toacă cu cutițul cât mai mărunt. Se pot da prin mașina de tocat și veți obține pate Se încinge uleiul într-o tigaie mare și se călește ceapa la foc mediu spre mic până este moale. Se adaugă organele tocate și se prăjesc la foc mediu timp de 10 minute, amestecând mereu. Se trage de pe foc. Se adaugă ceapa verde și pătrunjelul, ouăle tocate și pâinea stoarsa de lapte. Se amestecă totul foarte bine. Se condimentează amestecul cu sare și piper. Puteți gusta compoziția.

Se bat 3 ouă mari crude și se pun peste amestecul răcorit. Se amestecă bine. O tavă de chec se unge foarte bine cu ulei (inclusiv pe margini). Se așează 1/3 din compoziție pe fundul formei. Deasupra așezați restul de 4 ouă fierte întregi. Se acoperă ouăle cu restul de umplutură. Bateți ultimul ou crud rămas și ungeți drobul cu el. Dați drobul la cuptor, la 180C pentru 50 minute. Când îl scoateți treceți cu un cuțit pe margini. Lăsați să se răcească. Se păstrează la frigider.

FRIPTURA DE MIEL

miel

Ingrediente:

-1 bucată pulpă de miel, curăţată de pielite şi grăsimea în exces

-1 lingura rasă de boia dulce

-1 linguriţă rasă de piper proaspăt măcinat

-2 linguri de rozmarin mărunţit

-3-4 căţei de usturoi mărişori

-2 linguri de oţet balsamic

-1 lingura bună de sare marină grunjoasă

pentru sos:

-100 de ml. de vin roşu

-2 linguri de sos worcester

-1 lingura rasă de zahăr brun

-câteva fire de rozmarin verde pentru decor

Mod de preparare:

Se curăţă pulpa de miel, întreagă, de pielite şi seu. Se poate şi dezosa şi apoi lega cu sfoară de bucătărie.

Într-un castronel, se amestecă bine-bine: sarea, usturoiul tocat mărunt, rozmarinul, paprikă, piperul şi oţetul balsamic, până se formează o pastă omogenă.

Cu această pastă se freacă bine carnea peste tot, apoi se aşează în tavă în care se va coace, se acoperă (cu foile de aluminiu) şi se lăsa timp de o oră la marinat, la temperatura bucătăriei.

Se încinge cuptorul la 190 de grade, în tavă se adăuga o ceaşcă de apă fierbinte, se sigilează bine folia de aluminiu şi carnea se dă la cuptor. După o oră, se întoarce pe partea cealaltă, se acoperă la loc şi se coace mai departe.

După alte 45 de minute de coacere, se îndepărtează folia de aluminiu şi se înţeapă carnea cu furculiţa, cât mai adânc (către os). Dacă ies sucuri clare, înseamnă că friptura este gata, se unge cu sosul din tava şi se mai da la cuptor cât să se rumenească. Dacă din înţepături se eliberează sânge, se acoperă friptura la loc cu folia de aluminiu şi se continua coacerea încă 15-30 de minute, sau cât va fi necesar (depinde de mărimea pulpei de miel). Friptura rumenită se scoate pe un platou şi se acoperă cu foile de aluminiu, lăsând-o să se odihnească 15 minute înainte de a o tăia (pentru a deveni mai suculentă).

Pentru sos: se adăugă în tavă în care s-a fript mielul vinul roşu şi sosul worcester. Se pune tava pe foc iute (la aragaz) şi se dă în clocot, râcâind toate bucăţelele prinse pe fund. Deîndată ce toate s-au desprins, sosul se strecoară prin sită într-o crăticioara, se adăugă zahărul brun şi se fierbe până se reduce la jumătate (va avea consistenta ciocolatei topite).După 15 minute, friptura se taie foarte frumos, obţinând felii fine şi aspectuoase. Eu am alăturat acestei fripturi garnitura mea de cartofi cu muştar şi usturoi şi cred că a fost o alegere bună, s-au potrivit foarte bine între ele carnita fragedă de miel, garnitura picantă şi sosul fripturii.

CIORBĂ DE MIEL

ciorba

Ingrediente:

– capul, oase de miel,

– 250 de grame de zarzavat: pătrunjel, morcov şi ţelină,

– o legătură de tarhon

– o legătură de leuştean

– o ceapă

– 500 de mililitri de borş

– o lingură de orez

– 100 de mililitri de smântână

– un ou, de la care se va folosi doar gălbenuşul

– două linguri de ulei

– sare

Modul de preparare:

La ciorba de miel se folosesc capul de miel, oasele pulpelor, pieptul şi gâtul. Acestea se pun într-o oală de cinci litri peste care se toarnă doi litri de apă rece şi se lasă 20 de minute pentru ca gustul de miel să se difuzeze în apă, iar ciorba de miel să iasă gustoasă. Între timp, se toacă ceapa şi se pune la călit în ulei, apoi se adaugă şi zarzavatul tocat (pătrunjel, morcov, ţelină) cubuleţe mici şi, după două minute, oasele şi carnea de miel, împreună cu apa în care au stat, şi 1 linguriţă de sare. Toate se vor amesteca în oala de cinci litri.

Ciorba de miel se fierbe 60 de minute, la foc mic. Oala va fi acoperită cu un capac. După trecerea celor 60 de minute se va adăuga şi orezul, care se va lăsa să fiarbă timp de 15 minute, după care se va adăuga borşul.

Întregul amestec se va lăsa să dea în clocot. Apoi se va adăuga sare după gust. Se va mai lăsa cinci minute pe foc, după care se va adăuga smântâna amestecată cu gălbenuşul de ou, tarhonul şi leuşteanul. Se acoperă şi se ţine caldă până în momentul servirii.

Sursa: Alba24.ro

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EVENIMENT

FOTO: Explozie urmată de incendiu la etajul 9 al unui bloc din Râmnicu Vâlcea

Publicat

incendiu 2

O explozie urmată de un incendiu puternic s-a produs, vineri seară, într-un apartament, la etajul 9 al unui bloc din Râmnicu Vâlcea. Două persoane au suferit atacuri de panică  și intoxicații cu fum.

Potrivit ISU Vâlcea, pompierii militari din cadrul ISU Vâlcea au fost solicitați în această seară, în jurul orei 21.40, pentru înlăturarea efectelor unei explozii urmată de un incendiu, în Râmnicu Vâlcea, Zona Nord, pe Strada Doctor Hacman, bloc A1, scara B, etaj 9.

incendiu 1

La fața locului s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autoplatformă de lucru la înălțime, o ambulanță SMURD și o ambulanță SAJ.

Ajunși la fața locului, pompierii militari au evacuat locatarii de pe scara pe care se manifesta incendiul, după care au pătruns în apartamentul afectat.

Pompierii au constatat că flăcările s-au declanșat în zona bucătăriei apartamentului situat la etajul 9.

incendiu 4

Au fost afectate elementele de mobilier și electrocasnicele din bucătărie. De asemenea au fost afectați pereții prin afumare și o fereastră care s-a spart. Din fericire, nu a fost nimeni rănit.

incendiu 5

Două persoane au suferit atacuri de panică și ușoare intoxicații cu fum, motiv pentru care au fost evaluate de echipajele SAJ și SMURD, persoanele în cauză refuzând ulterior transportul la spital. Incendiul a fost lichidat în jurul orei 22.00.

incendiu 3

Din relatarile proprietarului locuinței, incendiul s-a declanșat în interiorul bucătăriei, după ce a uitat o cratiță cu untură pe aragazul aprins, căldura degajată ducând la spargerea geamurilor imitând producerea unei explozii.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Cum arată automobilul Mercedes vândut cu suma record de 135 de milioane de euro

Publicat

automobil 2

Un automobil Mercedes din anul 1955, din care mai există în prezent doar două exemplare, a fost vândut la începutul acestei luni pentru suma de 135 de milioane de euro. Suma reprezintă un nou record mondial pentru un automobil vândut la licitaţie, a anunţat casa de licitaţii RM Sotheby’s, transmite AFP.

Automobilul Mercedes Coupé 300 SLR Uhlenhaut, produs în anul 1955, a fost vândut de muzeul Mercedes-Benz din oraşul german Stuttgart în colaborare cu o filială a casei de licitaţii RM Sotheby’s către un colecţionar privat, la o licitaţie confidenţială.

automobil 1

FOTO: Cum arată automobilul Mercedes vândut cu suma record de 135 de milioane de euro. Precedentul record, un Ferrari din 1962

La un preţ de 135 de milioane de euro, acest rar automobil Mercedes conceput de inginerul Rudolf Uhlenhaut, a fost adjudecat la un preţ de aproape trei ori mai mare decât precedentul record stabilit în 2018 de un Ferrari 250 GTO din anul 1962 care a fost vândut, tot de casa de licitaţii RM Sotheby’s, pentru 48 de milioane de dolari (45 de milioane de euro).

Graţie acestui record, automobilul Mercedes Coupé 300 SLR Uhlenhaut „se plasează în top 10 cele mai scumpe obiecte vândute vreodată la licitaţie”, a subliniat casa de licitaţii RM Sotheby’s.

automobil 5

Coupe-urile Uhlenhaut reprezintă „un punct de cotitură în dezvoltarea automobilelor sportive şi un moment istoric pentru brandul nostru”, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie de la Mercedes, Ola Källenius.

FOTO: Cum arată automobilul Mercedes vândut cu suma record de 135 de milioane de euro. Ce va face constructorul german cu suma strânsă la licitație

Suma strânsă la licitaţie va fi utilizată de constructorul auto german pentru a pune la punct un program global de burse denumit Mercedes-Benz Fund. Graţie acestui program va putea fi sprijinită o nouă generaţie de specialişti care să dezvolte noi tehnologii, în special pentru decarbonizare şi conservarea resurselor.

automobil 3

Recordul absolut cu privire la un obiect de artă vândut la licitaţie a fost stabilit de tabloul ‘Salvator Mundi’ de Leonardo de Vinci, care în luna noiembrie a fost vândut pentru 450,3 milioane de dolari de casa de licitaţii Christie’s de la New York. Agerpres

Sursa foto: RM Sotheby’s / Twitter

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Furtuni puternice în Germania: Trafic perturbat și copaci smulși de vânt. Doi cetățeni francezi au murit

Publicat

colaj furtuni germania

Furtunile au perturbat joi traficul, au dezrădăcinat copaci care s-au prăbuşit pe şinele de cale ferată şi pe drumuri şi au inundat sute de subsoluri în vestul Germaniei.

Meteorologii au anunţat că se aşteaptă precipitaţii abundente şi grindină în unele părţi ale ţării. Mdeteorologii anunță vântu cu viteze de până la 130 de kilometri pe oră.

Şcolile din oraşul Köln, situat în vestul ţării, s-au închis înainte de prânz, pentru a le da timp elevilor să ajungă acasă în siguranţă înainte ca furtuna să lovească.

Mai la sud, în Ahrweiler, toate şcolile au rămas închise vineri.

VIDEO: Furtuni puternice în Germania. Doi francezi au murit, după ce parapanta lor a fost surprinsă de o rafală

Poliţia din Germania a anunțat că doi cetăţeni francezi au murit după ce parapanta lor motorizată a fost surprinsă de o rafală puternică de vânt şi s-a prăbuşit pe un câmp din centrul ţării.

Autorităţile au avertizat că vor fi furtuni puternice în mare parte din Germania.

Parapantiştii, un bărbat şi o femeie, au decolat joi de pe un aerodrom din Ballenstedt, la aproximativ 175 de kilometri sud-vest de Berlin, au declarat autorităţile din landul Saxonia-Anhalt.

Cei doi, ambii în vârstă de 59 de ani, au fost îndemnaţi să aterizeze din cauza unei prognoze care anunţa o schimbare bruscă a vremii, potrivit AP.

La scurt timp după avertisment, „se pare că au fost loviţi de o rafală de vânt care a făcut ca parapanta să se prăbuşească.

Vehiculul aerian s-a prăbuşit pe câmp, de la o înălţime de aproximativ 40 de metri”, a precizat poliţia.

(sursa: Mediafax)

sursa video: Facebook/ Meteo

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 40.000 de locuri de muncă disponibile la Bursa Generală a Locurilor de Muncă

Publicat

locuri de munca

Peste 40.000 locuri de muncă au fost oferite la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

ANOFM a organizat vineri, 20 mai 2022, „Bursa Generală a Locurilor de Muncă”, una dintre cele mai importante acţiuni implementate la nivel naţional atât pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, cât şi pentru angajatori.

Conform sursei citate, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a participat la deschiderea oficială a evenimentului la AJOFM Botoşani salutând parteneriatele pe care direcţiile judeţene de asistenţă socială le au cu agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă în vederea încadrării în muncă a persoanelor ce fac parte din categorii sociale vulnerabile.

 Peste 40.000 locuri de muncă au fost oferite la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată de ANOFM: Ce a spus președintele ANOFM

„Sunt convins că Bursa Locurilor de Muncă va fi un real succes, ca şi în anii anteriori pandemiei, şi doresc ca aşteptările celor prezenţi să devină realitate. „Omul potrivit la locul potrivit” este ceea ce ne dorim cu toţii”, a declarat Florin Cotoşman, preşedintele ANOFM, prezent la Slatina, la evenimentul organizat la AJOFM Olt.

De asemenea, secretarul general al ANOFM, Marcel-Dumitru Miclău, a participat în Timişoara la Bursa Locurilor de Muncă organizată de AJOFM Timiş. El a subliniat importanţa inserţiei tinerilor pe piaţa muncii şi rolul deosebit pe care îl au în acest proces proiectele implementate de ANOFM şi dedicate tinerilor NEET.

Mihai Tomescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD), a participat la evenimentul organizat de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, menţionând importanţa proiectului „Facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi” în procesul de creştere a şanselor de integrare pe piaţa liberă a muncii a persoanelor cu dizabilităţi. Proiectul este implementat de ANPDPD în parteneriat cu ANOFM.

 Peste 40.000 locuri de muncă au fost oferite la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată de ANOFM: Au fost prezenţi 2.332 de agenţi economici

La Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată astăzi, 20 mai 2022, au fost prezenţi 2.332 de agenţi economici, dintre care 27 de angajatori de inserţie şi au fost oferite 40.071 locuri de muncă.

Precizăm că la acest eveniment organizat la nivel naţional au fost prezente 30.126 persoane, dintre care 2.041 tineri cu risc de marginalizare socială.

Un număr de 10.008 de persoane au fost selectate în vederea încadrării, dintre care 426 tineri cu risc de marginalizare socială, iar 634 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, prezente la eveniment, au fost angajate pe loc. Dintre acestea 26 au studii superioare.

Peste 40.000 locuri de muncă, oferite la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată de ANOFM: Cele mai des întâlnite domenii

Principalele ramuri de activitate cărora le corespund meseriile în care au fost încadrate pe loc cele 634 de persoane sunt următoarele: construcţii de clădiri (156), restaurante şi alte servicii de alimentaţie (70), industria alimentară (56) comerţ cu amănuntul cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor (54)

Muncitor necalificat (140), ospătar (38), manipulant mărfuri (36), ucenic (32), vânzător (29) sunt principalele meserii în care au fost încadrate pe loc cele 608 de persoane fără studii superioare. Dintre cele 26 de persoane cu studii superioare încadrate pe loc, cele mai multe au fost angajate ca inginer (13), economist (3), consilier economic (3).

Judeţele cu cele mai multe locuri de muncă ocupate pe loc sunt: Hunedoara (203), Botoşani (65), Neamţ (62), Constanţa (56), Maramureş (49).

Evaluarea finală a rezultatelor Bursei Generale a Locurilor de Muncă va fi realizată la o lună după eveniment. Agerpres

Citește mai departe