Connect with us

EVENIMENT

Rețete delicioase pentru masa tradițională de Paște: Drob, friptură și ciorbă de miel

Publicat



masa traditionala paste

Masa tradițională de Paște este una de la care nu trebuie să lipsească drobul, friptura și ciorba, bineînțeles toate din carne de miel. Și, cum deja cumpărăturile sunt făcute, urmează cea mai importantă parte: gătitul.

Citește și URĂRI DE PAŞTE 2020 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Dacă încă nu ați stabilit după ce rețete vreți prepara aceste feluri de mâncare tradiționale vă punem la dispoziție trei rețete după care vă puteți ghida.

DROB DE MIEL:

drob

Ingrediente:

-1 kg organe de miel (plămâni, ficat, inima, limbă; cântărițe după fierbere și tocare)

-2 cepe

-2 legături de ceapa verde (10 fire)

-2 legături pătrunjel

-2 felii pâine mai veche (fără coajă)

-150 ml lapte

-8 ouă fierte tari

-4 ouă crude

-1 linguriță rasă sare

-1 linguriță rasă piper

-80 ml ulei

Mod de preparare

Se spală organele bine în câteva ape, până rămâne curată apa pe ele. Se pun în apă cu oțet și sare pentru 30 minute. Se fierb organele timp de 5 minute. Se aruncă apa murdară de pe ele, se spală bine oala și se pun la fiert încă 30 minute din momentul primului clocot. Cât timp fierb organele, se toacă foarte mărunt ceapa, ceapa verde și pătrunjelul. Se toacă mărunt și 4 oua fierte. Pâinea se pune la înmuiat cu puțin lapte. Pâinea va face drobul mai pufos

Se scurg bine organele și cum se răcoresc se toacă cu cutițul cât mai mărunt. Se pot da prin mașina de tocat și veți obține pate Se încinge uleiul într-o tigaie mare și se călește ceapa la foc mediu spre mic până este moale. Se adaugă organele tocate și se prăjesc la foc mediu timp de 10 minute, amestecând mereu. Se trage de pe foc. Se adaugă ceapa verde și pătrunjelul, ouăle tocate și pâinea stoarsa de lapte. Se amestecă totul foarte bine. Se condimentează amestecul cu sare și piper. Puteți gusta compoziția.

Se bat 3 ouă mari crude și se pun peste amestecul răcorit. Se amestecă bine. O tavă de chec se unge foarte bine cu ulei (inclusiv pe margini). Se așează 1/3 din compoziție pe fundul formei. Deasupra așezați restul de 4 ouă fierte întregi. Se acoperă ouăle cu restul de umplutură. Bateți ultimul ou crud rămas și ungeți drobul cu el. Dați drobul la cuptor, la 180C pentru 50 minute. Când îl scoateți treceți cu un cuțit pe margini. Lăsați să se răcească. Se păstrează la frigider.

FRIPTURA DE MIEL

miel

Ingrediente:

-1 bucată pulpă de miel, curăţată de pielite şi grăsimea în exces

-1 lingura rasă de boia dulce

-1 linguriţă rasă de piper proaspăt măcinat

-2 linguri de rozmarin mărunţit

-3-4 căţei de usturoi mărişori

-2 linguri de oţet balsamic

-1 lingura bună de sare marină grunjoasă

pentru sos:

-100 de ml. de vin roşu

-2 linguri de sos worcester

-1 lingura rasă de zahăr brun

-câteva fire de rozmarin verde pentru decor

Mod de preparare:

Se curăţă pulpa de miel, întreagă, de pielite şi seu. Se poate şi dezosa şi apoi lega cu sfoară de bucătărie.

Într-un castronel, se amestecă bine-bine: sarea, usturoiul tocat mărunt, rozmarinul, paprikă, piperul şi oţetul balsamic, până se formează o pastă omogenă.

Cu această pastă se freacă bine carnea peste tot, apoi se aşează în tavă în care se va coace, se acoperă (cu foile de aluminiu) şi se lăsa timp de o oră la marinat, la temperatura bucătăriei.

Se încinge cuptorul la 190 de grade, în tavă se adăuga o ceaşcă de apă fierbinte, se sigilează bine folia de aluminiu şi carnea se dă la cuptor. După o oră, se întoarce pe partea cealaltă, se acoperă la loc şi se coace mai departe.

După alte 45 de minute de coacere, se îndepărtează folia de aluminiu şi se înţeapă carnea cu furculiţa, cât mai adânc (către os). Dacă ies sucuri clare, înseamnă că friptura este gata, se unge cu sosul din tava şi se mai da la cuptor cât să se rumenească. Dacă din înţepături se eliberează sânge, se acoperă friptura la loc cu folia de aluminiu şi se continua coacerea încă 15-30 de minute, sau cât va fi necesar (depinde de mărimea pulpei de miel). Friptura rumenită se scoate pe un platou şi se acoperă cu foile de aluminiu, lăsând-o să se odihnească 15 minute înainte de a o tăia (pentru a deveni mai suculentă).

Pentru sos: se adăugă în tavă în care s-a fript mielul vinul roşu şi sosul worcester. Se pune tava pe foc iute (la aragaz) şi se dă în clocot, râcâind toate bucăţelele prinse pe fund. Deîndată ce toate s-au desprins, sosul se strecoară prin sită într-o crăticioara, se adăugă zahărul brun şi se fierbe până se reduce la jumătate (va avea consistenta ciocolatei topite).După 15 minute, friptura se taie foarte frumos, obţinând felii fine şi aspectuoase. Eu am alăturat acestei fripturi garnitura mea de cartofi cu muştar şi usturoi şi cred că a fost o alegere bună, s-au potrivit foarte bine între ele carnita fragedă de miel, garnitura picantă şi sosul fripturii.

CIORBĂ DE MIEL

ciorba

Ingrediente:

– capul, oase de miel,

– 250 de grame de zarzavat: pătrunjel, morcov şi ţelină,

– o legătură de tarhon

– o legătură de leuştean

– o ceapă

– 500 de mililitri de borş

– o lingură de orez

– 100 de mililitri de smântână

– un ou, de la care se va folosi doar gălbenuşul

– două linguri de ulei

– sare

Modul de preparare:

La ciorba de miel se folosesc capul de miel, oasele pulpelor, pieptul şi gâtul. Acestea se pun într-o oală de cinci litri peste care se toarnă doi litri de apă rece şi se lasă 20 de minute pentru ca gustul de miel să se difuzeze în apă, iar ciorba de miel să iasă gustoasă. Între timp, se toacă ceapa şi se pune la călit în ulei, apoi se adaugă şi zarzavatul tocat (pătrunjel, morcov, ţelină) cubuleţe mici şi, după două minute, oasele şi carnea de miel, împreună cu apa în care au stat, şi 1 linguriţă de sare. Toate se vor amesteca în oala de cinci litri.

Ciorba de miel se fierbe 60 de minute, la foc mic. Oala va fi acoperită cu un capac. După trecerea celor 60 de minute se va adăuga şi orezul, care se va lăsa să fiarbă timp de 15 minute, după care se va adăuga borşul.

Întregul amestec se va lăsa să dea în clocot. Apoi se va adăuga sare după gust. Se va mai lăsa cinci minute pe foc, după care se va adăuga smântâna amestecată cu gălbenuşul de ou, tarhonul şi leuşteanul. Se acoperă şi se ţine caldă până în momentul servirii.

Sursa: Alba24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Instabilitate atmosferică în București: Urmează trei zile de ploi și vijelii

Publicat

nori meteo

Administrația Națională de Meteorologie a emis miercuri o prognoză specială pentru București, de instabilitate atmosferică până vineri seară.

În intervalul miercuri ora 16.00 – vineri ora 21.00, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel încât, îndeosebi în cursul nopților de miercuri spre joi (12/13 mai) și joi spre vineri (13/14 mai) vor fi perioade în care se vor semnala averse și descărcări electrice, iar cantitățile de apă vor putea depăși 10 l/mp.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în timpul ploilor, dar și pe parcursul zilei de vineri (14 mai), cu viteze la rafală de 40…55 km/h.

Temperaturile minime vor fi de 10…12 grade, iar cele maxime de 22…25 de grade.

sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Caz șocant într-o localitate din Galați: Bebeluș în stare gravă, după ce a fost lovit de tatăl său, în timp ce dormea cu el

Publicat

maternitate
arhiva foto

Un bărbat de 24 ani, din comuna Ghidigeni, s-a ales cu dosar penal, după ce şi-ar fi lovit copilul de o lună, fără intenţie, în zona capului, în timp ce dormea cu el în acelaşi pat, informează, miercuri, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Galaţi.

Potrivit sursei citate, la data de 11 mai, Spitalul de Pediatrie Galaţi a sesizat Poliţia cu privire la faptul că la aceasta unitate se află internat, în stare gravă, un copil minor, în vârstă de o lună.

În urma sesizării, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, din primele verificări rezultând ca tatăl bebeluşului, un bărbat, de 24 ani, din comuna Ghidigeni, l-ar fi lovit, fără intenţie, în zona capului, în timp ce dormea cu acesta în acelaşi pat.

În cauză a fost dispusă efectuarea unei expertize medico-legale, în funcţie de concluziile acesteia şi de rezultatele investigaţiilor, urmând saă se stabilească încadrarea juridică a faptei. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Anexa unei gospodării din Adămuș – Mureș, cuprinsă de flăcări. În interior, pompierii au găsit un sicriu cu o persoană decedată

Publicat

arhiva foto

Un incendiu a izbucnit, miercuri dimineață, la o gospodărie din localitatea Adămuș, județul Mureș. La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta la anexă, focul fiind localizat în cel mai scurt timp.

Potrivit ISU Mureș, la fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Târnăveni.

La sosirea pompierilor, ardea în totalitate o anexă gospodărescă de aproximativ 16 mp, iar în interior se afla un sicriu în care se afla o persoană decedată.

S-a acționat pentru localizarea, lichidarea și înlăturarea efectelor negative a incendiului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Impact între un autoturism și o camionetă pe DN 6 în Caraș-Severin. Două victime

Publicat

arhiva foto

Două persoane au fost rănite într-un accident rutier produs, miercuri dimineață, pe DN 6, în județul Caraș-Severin, duoă coliziunea dintre un autoturism și o camionetă. 

Potrivit ISU Caraș-Severin, accidentul s-a produs în jurul orei 08.30, pe DN6 în zona Teregova.

În evenimentul  rutier au fost implicate un  autoturism și o camionetă.

În urma accidentului, două persoane au fost rănite, fără a fi încarcerate.

Victimele au fost transportate la CPU Caransebeș.

La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentul de Pompieri Caransebeș cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o ambulanță SMURD, precum și un echipaj SAJ de la Stația Domașnea.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate