Connect with us

ACTUALITATE

Retrospectivă Florin Piersic, în Piaţa Unirii din Iaşi, la a zecea ediţie a Serilor Filmului Românesc

PublicatŞase dintre filmele în care joacă Florin Piersic, actorul căruia îi este dedicată această ediţie a Festivalului Serile Filmului Românesc, vor fi proiectate, la un deceniu de film românesc la Iaşi, pe marele ecran din Piaţa Unirii, au anunţat luni organizatorii prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, Festivalul Serile Filmului Românesc redeschide Cinefilia în perioada 12-16 iunie, iar pe scena cinematografică ieşeană vor fi prezenţi actori şi regizori care au susţinut SFR de-a lungul celor nouă ediţii.

În deschiderea festivalului, va avea loc proiecţia filmului de suflet al actorului, „Paraşutiştii” (1972), în care Luncan, un comandant de paraşutişti aspru şi intransigent, îşi neglijează soţia şi copilul în favoarea meseriei. Retrospectiva Florin Piersic include filmele: „De-aş fi Harap-Alb” (1965), „Haiducii lui Şaptecai” (1971), „Elixirul tinereţii” (1975), „Pintea” (1976), „Colierul de turcoaze” (1985). Filmele din Retrospectiva Florin Piersic vor fi vizionate pe marele ecran din Piaţa Unirii din Iaşi (open air), în perioada 12-16 iunie, de la ora 21,00, cu excepţia Serii de Gală, care va începe la ora 20,30.

„Florin Piersic este cel mai carismatic actor român, care în cei peste 60 de ani de carieră cinematografică a reuşit să demonstreze că are un talent indiscutabil şi nu este doar o prezenţă spectaculoasă, de altfel, extrem de rară în peisajul colegilor de breaslă”, declară prin intermediul comunicatului de presă Irina-Margareta Nistor, ambasador SFR.

Directorul SFR, Andrei Giurgia, declară la rândul său că este prima dată când în cadrul festivalului se pot vedea seară de seară proiecţii în aer liber în Piaţa Unirii.

„După reverenţele pe care le-am făcut pentru Mircea Daneliuc, George Mihăiţă, Mircea Diaconu, Victor Rebengiuc, Cristian Mungiu, acum a venit timpul să-i dedicăm ediţia unuia dintre cei mai iubiţi actori ai tuturor generaţiilor – Florin Piersic. Este un actor atât de complex, încât am stat să analizăm fiecare detaliu legat de filme şi proiecţii. De altfel, este pentru prima dată când vom avea, seară de seară, proiecţii open air, în Piaţa Unirii”, precizează Andrei Giurgia.

Festivalul SFR este organizat de Asociaţia ARTIS.

Proiectul este rezultatul pasiunii studenţilor din Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi pentru cinematografia românească. Iniţiat în 2010, continuat timp de nouă ani cu retrospective, invitaţi şi parteneri din lumea cinematografiei, festivalul a ajuns să fie recunoscut la nivel naţional de instituţiile reprezentative din mediul cultural.

Festivalul SFR este unicul de acest profil din ţară, dedicat în exclusivitate filmului românesc şi a reuşit, de-a lungul anilor, să transforme capitala Moldovei într-un pol al cinematografiei româneşti. Din 2017, Iaşiul a devenit Ţara Filmului Răsare, cu reşedinţa numită #Cinefilia.

Ediţia a IX-a a festivalului Serile Filmului Românesc a atras peste 8.000 de spectatori la cele peste 30 de evenimente dedicate filmului românesc. În cele cinci zile de festival, Iaşiul a găzduit peste 60 de invitaţi din cinematografia românească, în cinci locaţii permanente: Piaţa Unirii, Ateneul din Iaşi, Amfiteatrul Palas, Casa de Cultură a Studenţilor, Tiki Village şi Hala FiX. AGERPRES/(AS, autor: Daniela Malache, editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Energia nucleară asigură o treime din producţia de energie a ţării, duminică dimineață

Publicat

eoliana

Energia generată în centrala nucleară de la Cernavodă asigură o treime din totalul producţiei de electricitate la nivel naţional, duminică dimineaţă, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional, postate în timp real pe site-ul Transelectrica.

Astfel, la ora 10:00, reactoarele nucleare produceau 1.401 MW, însemnând 31,3% din total.

Urmează energia hidro, cu 23,53%, cea din cărbune – 21,98%, hidrocarburi – 11,89%, fotovoltaică – 10,01%, biomasă – 1,09%, eolian – 0,20%.

La ora menţionată, consumul naţional era de 5.643 MW, producţia – de 4.543 MW, diferenţa de 1.093 MW fiind importată.

De asemenea, preţul energiei cu livrare duminică, pe piaţa spot a bursei OPCOM, are o medie de 659 lei pe MWh, cu un vârf de 1.050 lei pe MWh între orele 19:00 – 21:00. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Crește numărul localităților din Ilfov cu rată de infectare peste 6 la mie

Publicat

Rata de infectare a trecut duminică de 6 cazuri la mia de locuitori, în nouă localități din județul Ilfov, sâmbătă când erau doar șapte.

Este vorba despre Afumați – 7,36 la mie, Bragadiru – 7,75 la mie, Chiajna – 7,25 la mie, Dărăști-Ilfov – 6,25 la mie, Dobroești – 8,91 la mie, Mogoșoaia – 8,57 la mie, Otopeni – 6,35 la mie, Popești – Leordeni – 6,68 la mie, Voluntari – 6,77 la mie.

Comitetul Județean pentru situații de Urgență Ilfov se întrunește duminică pentru a stabili restricții în localitățile unde rata de incidență a depășit 6 la mia de locuitori.

Doar opt din 40 de comune și orașe din Ilfov nu sunt în scenariul roșu, respectiv nu au depășit rata de infectare de 3 la mia de locuitori.

Hotărârea aprobată de Guvern instituie restricţii de circulaţie pe timp de noapte, în weekend şi reducerea programului de funcţionare al magazinelor pentru localitățile care au depășit pragul de 6 la mia de locuitori.

Copiii până la 12 ani nu trebuie să prezinte rezultatul negativ la unui test COVID-19 pentru a participa la unele activităţi.

Vaccinații se pot deplasa localităţile care au depăşit rata de infectare de 6 la mie.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Prima persoană din lume vaccinată anti-COVID cu Pfizer a primit a treia doză

Publicat

Prima persoană din lume vaccinată anti-COVID cu Pfizer a primit deja a treia doză. Margaret Keenan are 91 de ani și este din Marea Britanie.

Margaret Keenan spune că se simte bine şi că este fericită că a primit a treia doză, conform BBC.

Ea recomandă şi altor persoane să se vaccineze, fără teamă.

„Durează câteva secunde, mergeţi şi faceţi injecţia, vă salvează viaţa voastră şi a familiilor voastre”, a spus Margaret Keenan.

Tot al treilea ser l-a primit şi asistenta care a vaccinat-o pe vârstnică.

A treia doză este destinată persoanelor cu vârsta peste 50 de ani, tinerilor adulţi cu probleme de sănătate şi angajaţilor din sistemul de Sănătate britanic. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

De ce se crede Cîțu Superman

Publicat

Noul președinte al PNL, Florin Cîțu, a postat din nou, sâmbătă, imaginea editată în care apare costumat în Superman. El spune că i s-a părut amuzant și totul este doar o glumă.

După ce a câștigat competiția internă cu Ludovic Orban pentru șefia PNL, Florin Cîțu a postat din nou, pe Instagram, fotografia în care apare costumat în Superman.

El a fost întrebat, la Antena 3, de ce se crede Superman.

„Era o glumă (râde – n.r.). Eu sper că a fost o glumă apreciată. Era doar o glumă, pentru că s-a făcut așa de mult caz de acel filmuleț. Era normal să revin astăzi cu acest lucru. A fost doar o glumă, sper că s-a înțeles că a fost doar o glumă și nimic altceva”, a explicat președintele PNL.â

În 9 septembrie, Florin Cîțu a publicat un filmuleț care îl înfățișează ca având puterile lui Superman în timp ce salvează un avion de la prăbușire, apoi „super-eroul” iese din ape și rostește „Are you coming?” (Vii cu mine?). „Tehnologia asta”, a scris Cîțu peste videoclip.

Premierul Florin Cîțu este noul președinte al Partidului Național Liberal. El l-a învins în competiția internă pe Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și președinte în funcție. Cîțu a obținut 60,2% din sufragii. (MEDIAFAX)

Citește mai departe