EVENIMENT
Revelion 2022: Cum se sărbătorește trecerea dintre ani, în mai multe colțuri ale lumii

Încă de 6.000 de ani, Anul Nou era sărbătorit de babilonieni, la prima lună nouă de după solstițiu. Timp de 11 zile se desfășurau diferite activități, apoi oamenii își propuneau scopuri pentru noul an.
În prezent, momentul trecerii în Anul Nou este sărbătorit în întreaga lume, dar fiecare popor are un mod diferit de a-l marca.
Prezentăm obiceiurile din diferite ţări:
Austria – La salonul imperial s-a păstrat tradiţia balului de pe vremea habsburgilor, astfel încât la miezul nopţii se aud acordurile „Dunării albastre” şi ale operetei „Liliacul” de Johann Strauss. Pe masa festivă se află carne de purcel – semn de noroc – iar mesele se decorează cu purceluşi din ciocolată.
Belgia – De 1 ianuarie, în Liege, se păstrează obiceiul de a mânca, în familie, choucroute (un fel de varză murată cu cârnaţi), fiecare persoană având sub farfurie, în mână sau în buzunar o monedă.
Brazilia – Oamenii întâmpină noul an cu lenjerie intimă foarte vesel colorată (nuanţe de roşu şi galben). Pe bulevardul Paulista din oraşul Sao Paulo sunt aprinse focuri în aer liber la miezul nopţii.
Danemarca – Cel mai cunoscut obicei este acela de a sparge farfurii în uşa vecinilor, existând convingerea că familia care are cele mai multe cioburi în faţa uşii va avea parte şi de cel mai mult noroc în noul an.
Ecuador – Se confecţionează sperietori de ciori cărora li se dă foc la miezul nopţii, sperând că astfel va fi distrus răul acumulat în cele 12 luni trecute, deschizând calea către fericire.
Franţa – Trecerea în Anul Nou – numită „le Réveillon” – este marcată în mod festiv, cu ţinute elegante, cu preparate fine, de lux, cu şampanie şi cadouri.
Grecia – Preparatul tradiţional este „Vasilopita” – o pâine în interiorul căreia a fost ascuns un bănuţ înainte de a o băga la cuptor. Pâinea se taie exact la miezul nopţii şi cine primeşte bucata cu premiul va avea noroc în noul an.
Irlanda – Tinerele fete cred că noaptea dintre ani este un prilej să-şi găsească adevărata dragoste, aşa că pun vâsc sub pernă, visând la momentul când îşi vor cunoaşte alesul.
Italia – În noaptea de Anul Nou, numită „Capodanno”, se pun pe masă mâncăruri speciale, despre care se spune că aduc bogăţie şi abundenţă. Anul Nou este întâmpinat printr-un obicei special la Napoli, care constă în a arunca pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut.
Japonia – Anul Nou, numit „Oshogatsu”, reprezintă un simbol al înnoirii. Sunt organizate „petreceri de uitat anul” sau „Bonenkai”, prin care oamenii lasă în urmă problemele şi grijile anului pe cale să se încheie şi se pregătesc pentru un nou început.
Copiii primesc otoshidamas – mici cadouri cu bani înăuntru, iar în ziua de 1 ianuarie oamenii scriu pe o hârtie dorinţele pentru noul an.
Mexic – Cel mai cunoscut obicei este scoaterea bagajelor afară pentru călătorii bune în anul ce vine şi agăţarea unor figurine în formă de oaie pe clanţa uşii pentru prosperitate.
Olanda – „Oudejaarsdag” („ziua anului trecut” – 31 decembrie) este sărbătorită prin multe focuri de artificii, care încep în zori şi ţin până târziu în noapte.
Portugalia – În noaptea dintre ani există obiceiul (mai ales în insula Madeira) să se mănânce 12 smochine, care simbolizează 12 dorinţe pentru anul ce vine.
Rusia – Se deschid uşile şi ferestrele pentru ca noul an să intre în casă. De asemenea, pe masă se pune o băutură făcută din votcă, suc de lămâie şi apă de la robinet numită „apă murdară”, care se bea pentru a înlătura ghinionul în noul an.
Scoţia – Anul Nou este numit „Hogmanay”, iar în unele sate sunt aprinse suluri de smoală, care sunt lăsate apoi să se rostogolească pe străzi. Astfel, anul vechi este ars şi celui nou îi este permis să vină.
Spania – Oamenii mănâncă 12 boabe de strugure la miezul nopţii dintre ani, fiecare boabă reprezentând o lună din anul ce urmează. În funcţie de cât de dulce este, aşa va fi şi luna respectivă: mai bună sau mai dificilă.
SUA – Anul Nou este aşteptat pe străzile oraşelor. La miezul nopţii, sună clopotele şi sirenele, cerul este inundat de artificii şi toată lumea strigă într-un glas „Happy New Year!”. În New York, o tradiţie de peste 100 de ani o reprezintă aruncarea unei mingi în Times Square.
Turcia – Trecerea în noul an este marcată printr-o sărbătoare a alimentelor tradiţionale turceşti, când se face un schimb de cadouri între participanţi.
Cea mai populară băutură de Revelion este şampania. În Europa şi în America, oamenii ciocnesc paharele urându-şi un an fericit, cu sănătate şi noroc.
Agerpres
Sursa – ”Cartea de Crăciun” de Sorin Lavric, Editura Humanitas, 1997.
EVENIMENT
Peste 237.000 de persoane au trecut prin punctele de frontieră din țară, în ultimele 24 de ore

Un număr de peste 237.000 de persoane au trecut sâmbătă, 27 mai 2023, prin punctele de frontieră ale României.
Potrivit Poliției de Frontieră în data de 27.05.2023, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 237.950 de persoane, cetățeni români și străini și peste 61.500 de mijloace de transport, pe ambele sensuri.
Pe sensul de intrare în România, au fost 126.438 de persoane, dintre care 10.319 de cetăţeni ucraineni.
Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 27.05.2023, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 4.350.201 cetăţeni ucraineni.
În continuare, controlul de frontieră la intrarea în România prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislației naționale și comunitare, Poliția de Frontieră lucrând la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere.
EVENIMENT
Atenționare meteo de vreme rea: Cod galben de descărcări electrice, ploi torențiale, grindină și vijelii. HARTA

Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică dimineață o avertizare cod galben de vreme rea pentru jumătate din țară. Sunt vizate 24 de județe și municipiul București.
Potrivit meteorologilor, în intervalul 28 mai, ora 12.00 – 28 mai, ora 23.00, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină în Banat, cea mai mare parte a Crișanei, în vestul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, nordul Dobrogei și în sudul Moldovei.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.
Astfel de fenomene vor fi, pe arii mai restrânse, și în celelalte regiuni.
Județele vizate sunt: Alba, Argeș, Arad, București, Bihor, Brăila, Buzău, Cluj, Călărași, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Mehedinți, Olt, Prahova, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vâlcea și Vrancea.

Pe fondul fenomenelor meteorologice extreme care cauzează daune culturilor agricole din America de Nord, America de Sud și Africa de Nord, câmpiile din Europa beneficiază de condiții meteorologice favorabile, ceea ce duce la recolte abundente de grâu în regiune și menține prețurile globale ale alimentelor sub control, conform informațiilor transmise de Bloomberg.
Atât în nordul, cât şi în estul Europei, culturile de grâu sunt într-o situaţie foarte bună după ploile abundente de primăvară.
Perspectivele bune pentru cei mai mari exportatori mondiali de grâu au ajutat la înjumătăţirea cotaţiilor faţă de valorile record de anul trecut, contracarând impactul secetei înregistrate în alte regiuni cultivatoare de grâu precum şi deficitul de aprovizionare provocat de războiul din Ucraina.
Toate acestea sunt un semnal de bun augur pentru reducerea notei de plată cu importurile de alimente şi ar putea ajuta la ţinerea sub control a inflaţiei. Cu toate acestea, multe depind de cum va fi vremea în luna iunie, iar rezervele mondiale reduse fac ca pieţele să rămână tensionate.
„Mai avem un drum lung până la recoltat.
Însă pentru moment situaţia este ok”, spune Sebastien Poncelet, analist şef la firma franceză de consultanţă în agricultură Agritel.
Recoltele mari de grâu din Europa mențin prețurile alimentelor sub control. În România, producţia de grâu ar putea creşte cu 13%
Deocamdată, semnalele sunt pozitive.
Departamentul american al Agriculturii prognozează că o recoltă mare în Europa ar putea duce producţia mondială de grâu la noi recorduri în sezonul agricol 2023-2024.
Peste 90% din culturile de grâu ale Franţei sunt considerate a fi într-o stare „bună” şi „foarte bună”, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, iar guvernul de la Paris estimează că producţia totală a blocului comunitar ar putea să se ridice la 131,5 milioane de tone în acest an, cu aproximativ 6% peste media ultimilor cinci ani.
În România, producţia de grâu ar putea creşte cu 13%, revenindu-şi după seceta de anul trecut, susţin analiştii de la Agritel. Fermierul Ricardo Luis, care lucrează 5.000 de hectare în sudul României, este optimist. Dacă va ploua în curând, „situaţia în unele zone ar putea trece de la bună la foarte bună”, susţine Luis.
Şi recolta de grâu a Rusiei ar putea depăşi cu 7% media multianuală, chiar dacă nu va trece de recordul istoric din 2022, afirmă Andrey Sizov, director la firma de consultanţă SovEcon.
Cu toate acestea, stocurile mondiale de grâu vor scădea pentru al patrulea an la rând, ceea ce creează riscul unei relansări a preţurilor la o dată ulterioară. Invadarea Ucrainei de către Rusia a creat mari probleme, în condiţiile în care diminuarea profiturilor şi perturbarea exporturilor i-au forţat pe fermieri să reducă suprafeţele însămânţate.
Recoltele mari de grâu din Europa mențin prețurile alimentelor sub control. Seceta din Spania este un alt motiv de îngrijorare
Seceta din Spania este un alt motiv de îngrijorare, nivelul precipitaţiilor în acest an este la cel mai redus nivel din ultimul deceniu, în timp ce unele câmpuri nu mai pot fi folosite decât pentru păşunatul animalelor.
De asemenea, în Franţa o primăvară umedă ar putea duce la apariţia unor dăunători ai plantelor, avertizează Sebastien Poncelet.
În Uniunea Europeană recoltatul grâului începe în jurul lunii iulie, ceea ce înseamnă că evoluţiile meteo din următoarele săptămâni vor fi cruciale.
În Rusia, grâul de primăvară tocmai a fost însămânţat.
Dacă fie Rusia, fie UE se vor confrunta cu evoluţii meteo neaşteptate, „asta va modifica complet peisajul”, subliniază Dan Basse, preşedintele companiei de consultanţă AgResource. Agerpres
EVENIMENT
FOTO: Tânăr prins la volan cu viteză de peste 190 kilometri pe oră, pe o șosea din județul Tulcea

Un tânăr de 22 de ani a fost prins sâmbătă, conducând un autoturism cu o viteză de peste 190 kilometri pe oră pe DN 22 E87 în județul Tulcea.
Potrivit IPJ Tulcea, la data de 27 mai 2023, polițiștii Serviciului Rutier Tulcea au depistat în trafic, pe DN22 – E87, pe relația Tulcea-Constanța, un autoturism care circula cu viteza de 196 km/h, pe un sector de drum cu limita maximă de viteză de 100 km/h.
Autoturismul a fost oprit, iar la volanul acestuia a fost identificat un tânăr, în vârstă de 22 de ani, din județul Tulcea.
Acesta a fost sancționat contravențional, conform prevederilor O.U.G. nr.195/2002 Rep., fiind dispusă și măsura complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 120 de zile.