Connect with us

EVENIMENT

Revelion 2022: Cum se sărbătorește trecerea dintre ani, în mai multe colțuri ale lumii

Publicat

Încă de 6.000 de ani, Anul Nou era sărbătorit de babilonieni, la prima lună nouă de după solstițiu. Timp de 11 zile se desfășurau diferite activități, apoi oamenii își propuneau scopuri pentru noul an.

În prezent, momentul trecerii în Anul Nou este sărbătorit în întreaga lume, dar fiecare popor are un mod diferit de a-l marca.

Prezentăm obiceiurile din diferite ţări:

Austria – La salonul imperial s-a păstrat tradiţia balului de pe vremea habsburgilor, astfel încât la miezul nopţii se aud acordurile „Dunării albastre” şi ale operetei „Liliacul” de Johann Strauss. Pe masa festivă se află carne de purcel – semn de noroc – iar mesele se decorează cu purceluşi din ciocolată.

Belgia – De 1 ianuarie, în Liege, se păstrează obiceiul de a mânca, în familie, choucroute (un fel de varză murată cu cârnaţi), fiecare persoană având sub farfurie, în mână sau în buzunar o monedă.

Brazilia – Oamenii întâmpină noul an cu lenjerie intimă foarte vesel colorată (nuanţe de roşu şi galben). Pe bulevardul Paulista din oraşul Sao Paulo sunt aprinse focuri în aer liber la miezul nopţii.

Danemarca – Cel mai cunoscut obicei este acela de a sparge farfurii în uşa vecinilor, existând convingerea că familia care are cele mai multe cioburi în faţa uşii va avea parte şi de cel mai mult noroc în noul an.

Ecuador – Se confecţionează sperietori de ciori cărora li se dă foc la miezul nopţii, sperând că astfel va fi distrus răul acumulat în cele 12 luni trecute, deschizând calea către fericire.

Franţa – Trecerea în Anul Nou – numită „le Réveillon” – este marcată în mod festiv, cu ţinute elegante, cu preparate fine, de lux, cu şampanie şi cadouri.

Grecia – Preparatul tradiţional este „Vasilopita” – o pâine în interiorul căreia  a fost ascuns un bănuţ înainte de a o băga la cuptor. Pâinea se taie exact la miezul nopţii şi cine primeşte bucata cu premiul va avea noroc în noul an.

Irlanda – Tinerele fete cred că noaptea dintre ani este un prilej să-şi găsească adevărata dragoste, aşa că pun vâsc sub pernă, visând la momentul când îşi vor cunoaşte alesul.

Italia – În noaptea de Anul Nou, numită „Capodanno”, se pun pe masă mâncăruri speciale, despre care se spune că aduc bogăţie şi abundenţă. Anul Nou este întâmpinat printr-un obicei special la Napoli, care constă în a arunca pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut.

Japonia – Anul Nou, numit „Oshogatsu”, reprezintă un simbol al înnoirii. Sunt organizate „petreceri de uitat anul” sau „Bonenkai”, prin care oamenii lasă în urmă problemele şi grijile anului pe cale să se încheie şi se pregătesc pentru un nou început.

Copiii primesc otoshidamas – mici cadouri cu bani înăuntru, iar în ziua de 1 ianuarie oamenii scriu pe o hârtie dorinţele pentru noul an.

Mexic – Cel mai cunoscut obicei este scoaterea bagajelor afară pentru călătorii bune în anul ce vine şi agăţarea unor figurine în formă de oaie pe clanţa uşii pentru prosperitate.

Olanda – „Oudejaarsdag” („ziua anului trecut” – 31 decembrie) este sărbătorită prin multe focuri de artificii, care încep în zori şi ţin până târziu în noapte.

Portugalia – În noaptea dintre ani există obiceiul (mai ales în insula Madeira) să se mănânce 12 smochine, care simbolizează 12 dorinţe pentru anul ce vine.

Rusia – Se deschid uşile şi ferestrele pentru ca noul an să intre în casă. De asemenea, pe masă se pune o băutură făcută din votcă, suc de lămâie şi apă de la robinet numită „apă murdară”, care se bea pentru a înlătura ghinionul în noul an.

Scoţia – Anul Nou este numit „Hogmanay”, iar în unele sate sunt aprinse suluri de smoală, care sunt lăsate apoi să se rostogolească pe străzi. Astfel, anul vechi este ars şi celui nou îi este permis să vină.

Spania – Oamenii mănâncă 12 boabe de strugure la miezul nopţii dintre ani, fiecare boabă reprezentând o lună din anul ce urmează. În funcţie de cât de dulce este, aşa va fi şi luna respectivă: mai bună sau mai dificilă.

SUA – Anul Nou este aşteptat pe străzile oraşelor. La miezul nopţii, sună clopotele şi sirenele, cerul este inundat de artificii şi toată lumea strigă într-un glas „Happy New Year!”. În New York, o tradiţie de peste 100 de ani o reprezintă aruncarea unei mingi  în Times Square.

Turcia – Trecerea în noul an este marcată printr-o sărbătoare a alimentelor tradiţionale turceşti, când se face un schimb de cadouri între participanţi.

Cea mai populară băutură de Revelion este şampania. În Europa şi în America, oamenii ciocnesc paharele urându-şi un an fericit, cu sănătate şi noroc.

Agerpres

Sursa – ”Cartea de Crăciun” de Sorin Lavric, Editura Humanitas, 1997.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Rhodos te așteaptă cu zboruri charter din Cluj-Napoca! Descoperă insula cavalerilor cu Karpaten Turism

Publicat

img 20250613 151047 corr scaled.jpg

Clujenii pot ajunge vara aceasta direct în insula grecească Rhodos prin zborurile charter organizate săptămânal de Karpaten Turism. Recent, o echipă de specialiști a testat această destinație pentru a vă oferi cele mai bune recomandări de cazare și experiențe de neuitat.

De ce să alegi  Rhodos pentru vacanța ta?

Rhodos, cunoscută și ca „Insula Cavalerilor”, îmbină perfect plajele cu nisip auriu și apa cristalină cu o istorie fascinantă ce datează din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

The Parenting Show, în premieră la Wonder Family Fest Cluj, stand-up parenting cu un twist științific și relațional

Publicat

afis parenting show landscape.png

Sâmbătă, 2 august, între orele 16:00 și 18:00, părinții prezenți la festival au prilejul de a participa la The Parenting Show – o experiență special concepută pentru a oferi inspirație, sfaturi, conexiuni, dar și râsete și voie bună, dar și perspective noi asupra provocărilor și bucuriilor care vin odată cu rolul de părinte. Dan Cruceru, cunoscut publicului drept “TatiCOOL”, este amfitrionul, iar alături de el vor fi psihoterapeuta Raluca Anton și actorul Dan…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Incendiu în Gruia. Poliția face cercetări pentru distrugere din culpă

Publicat

incendiu gruia restaurant1 scaled.jpg

Polițiștii au demarat verificări după ce un incendiu a distrus acoperișul unui restaurant, dar și alte două clădiri.

Incendiul, spun polițiștii, a fost anunțat în jurul orei 17.00.

Incendiu în Gruia. Unde a pornit focul

Potrivit Poliției Cluj, cercetările preliminare arată că incendiul a pornit inițial de la o anexă situată în apropierea restaurantului, după care flăcările s-au extins, afectând atât localul, cât și un alt imobil din vecinătate.