Connect with us

EVENIMENT

Revelion 2023: Cum se sărbătorește trecerea în Noul AN în mai multe colțuri ale lumii

Publicat

Încă de 6.000 de ani, Anul Nou era sărbătorit de babilonieni, la prima lună nouă de după solstițiu. Timp de 11 zile se desfășurau diferite activități, apoi oamenii își propuneau scopuri pentru Noul An.

În prezent, momentul trecerii în Anul Nou este sărbătorit în întreaga lume, dar fiecare popor are un mod diferit de a-l marca.

Prezentăm obiceiurile din diferite ţări:

Austria – La salonul imperial s-a păstrat tradiţia balului de pe vremea habsburgilor, astfel încât la miezul nopţii se aud acordurile „Dunării albastre” şi ale operetei „Liliacul” de Johann Strauss. Pe masa festivă se află carne de purcel – semn de noroc – iar mesele se decorează cu purceluşi din ciocolată.

Belgia – De 1 ianuarie, în Liege, se păstrează obiceiul de a mânca, în familie, choucroute (un fel de varză murată cu cârnaţi), fiecare persoană având sub farfurie, în mână sau în buzunar o monedă.

Brazilia – Oamenii întâmpină noul an cu lenjerie intimă foarte vesel colorată (nuanţe de roşu şi galben). Pe bulevardul Paulista din oraşul Sao Paulo sunt aprinse focuri în aer liber la miezul nopţii.

Danemarca – Cel mai cunoscut obicei este acela de a sparge farfurii în uşa vecinilor, existând convingerea că familia care are cele mai multe cioburi în faţa uşii va avea parte şi de cel mai mult noroc în noul an.

Ecuador – Se confecţionează sperietori de ciori cărora li se dă foc la miezul nopţii, sperând că astfel va fi distrus răul acumulat în cele 12 luni trecute, deschizând calea către fericire.

Franţa – Trecerea în Anul Nou – numită „le Réveillon” – este marcată în mod festiv, cu ţinute elegante, cu preparate fine, de lux, cu şampanie şi cadouri.

Grecia – Preparatul tradiţional este „Vasilopita” – o pâine în interiorul căreia  a fost ascuns un bănuţ înainte de a o băga la cuptor. Pâinea se taie exact la miezul nopţii şi cine primeşte bucata cu premiul va avea noroc în noul an.

Irlanda – Tinerele fete cred că noaptea dintre ani este un prilej să-şi găsească adevărata dragoste, aşa că pun vâsc sub pernă, visând la momentul când îşi vor cunoaşte alesul.

Italia – În noaptea de Anul Nou, numită „Capodanno”, se pun pe masă mâncăruri speciale, despre care se spune că aduc bogăţie şi abundenţă. Anul Nou este întâmpinat printr-un obicei special la Napoli, care constă în a arunca pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut.

Japonia – Anul Nou, numit „Oshogatsu”, reprezintă un simbol al înnoirii. Sunt organizate „petreceri de uitat anul” sau „Bonenkai”, prin care oamenii lasă în urmă problemele şi grijile anului pe cale să se încheie şi se pregătesc pentru un nou început.

Copiii primesc otoshidamas – mici cadouri cu bani înăuntru, iar în ziua de 1 ianuarie oamenii scriu pe o hârtie dorinţele pentru noul an.

Mexic – Cel mai cunoscut obicei este scoaterea bagajelor afară pentru călătorii bune în anul ce vine şi agăţarea unor figurine în formă de oaie pe clanţa uşii pentru prosperitate.

Olanda – „Oudejaarsdag” („ziua anului trecut” – 31 decembrie) este sărbătorită prin multe focuri de artificii, care încep în zori şi ţin până târziu în noapte.

Portugalia – În noaptea dintre ani există obiceiul (mai ales în insula Madeira) să se mănânce 12 smochine, care simbolizează 12 dorinţe pentru anul ce vine.

Rusia – Se deschid uşile şi ferestrele pentru ca noul an să intre în casă. De asemenea, pe masă se pune o băutură făcută din votcă, suc de lămâie şi apă de la robinet numită „apă murdară”, care se bea pentru a înlătura ghinionul în noul an.

Scoţia – Anul Nou este numit „Hogmanay”, iar în unele sate sunt aprinse suluri de smoală, care sunt lăsate apoi să se rostogolească pe străzi. Astfel, anul vechi este ars şi celui nou îi este permis să vină.

Spania – Oamenii mănâncă 12 boabe de strugure la miezul nopţii dintre ani, fiecare boabă reprezentând o lună din anul ce urmează. În funcţie de cât de dulce este, aşa va fi şi luna respectivă: mai bună sau mai dificilă.

SUA – Anul Nou este aşteptat pe străzile oraşelor. La miezul nopţii, sună clopotele şi sirenele, cerul este inundat de artificii şi toată lumea strigă într-un glas „Happy New Year!”. În New York, o tradiţie de peste 100 de ani o reprezintă aruncarea unei mingi  în Times Square.

Turcia – Trecerea în noul an este marcată printr-o sărbătoare a alimentelor tradiţionale turceşti, când se face un schimb de cadouri între participanţi.

Cea mai populară băutură de Revelion este şampania. În Europa şi în America, oamenii ciocnesc paharele, urându-şi un an fericit, cu sănătate şi noroc.

Agerpres

Sursa – ”Cartea de Crăciun” de Sorin Lavric, Editura Humanitas, 1997.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Atenție, șoferi! Trafic cu restricții din cauza unor transporturi agabaritice

Publicat

controale desfășurate de polițiștii din harghita. au fost aplicate amenzi
Arhivă foto

Traficul se va desfășura cu restricții luni, 27 martie, din cauza a trei transporturi agabaritice.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române informează că astăzi, 25.03.2023, se vor efectua trei transporturi agabaritice, astfel:

La ora 20:00, pe ruta: Călărași – DN 21 – DN 3A – DN 3B – DN 2A – Giurgeni – Gălbiori – DN 22C – Murfatlar – A 4 – Port Constanța – Poarta 10; transport format dintr-un camion cu masa de 74 tone, lungimea de 24 metri și lățimea de 3,95 metri;

La ora 20:00, pe ruta: Agigea Port Constanța – DN 39A – DN 39 – A 4 – Ovidiu – DN 2A – Hârșova – Slobozia – Urziceni – DN 2 – DN CB – A 1 – Căteasca; transport format din 2 camioane cu masa de 82 tone, respectiv 107 tone, lungimea de 22,5 metri, respectiv 30 metri și lățimea de 4, 2 metri, respectiv 4 metri;

La ora 23:30, pe ruta: SC. FAUR SA. – DN CB – A 1 – Curta de Argeș – Râmnicu Vâlcea – Boița – Centura Sibiu – A 1 – Chișcădaga; transport format dintr-un camion cu masa de 51 tone, lungimea de 16,5 metri și lățimea de 5,95 metri.

Transporturile vor fi însoțite pe traseele precizate de echipaje de poliție rutieră.

Citește mai departe

EVENIMENT

Trafic restricționat pe DN 1, în Ilfov. Două autoturisme, implicate într-o coliziune

Publicat

politia general
Arhivă foto

Traficul rutier este restricționat luni după-amiază pe DN 1, în județul Ilfov, după ce două mașini au intrat în coliziune. Din primele date, două persoane au fost rănite.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe DN 1, localitatea Otopeni, județul Ilfov, s-a produs un accident rutier între două autoturisme.

În urma căruia au rezultat două victime, evaluate medical.

Circulația rutieră este restricționată pe prima bandă a sensului de mers către București.

Valorile de trafic sunt ridicate în ambele direcții.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident cu trei autovehicule implicate pe DN 24, în județul Iași. Două victime

Publicat

112 ambulanta bun general
Arhivă foto

Două persoane au fost rănite, luni după-amiază într-un accident rutier produs pe DN 24, în județul Iași.

Potrivit ISU Iași, accidentul rutier s-a produs pe DN 24, pe raza localității Sculeni, comuna Victoria.

În eveniment au fost implicate două autovehicule și un TIR.

În urma acestuia au rezultat două victime conștiente și neîncarcerate.

La locul solicitării acționează o autospecială de intervenție cu modul de descarcerare, o autospecială de descarcerare și o ambulanță tip „B” de la SAJ Iași.

Citește mai departe

AUTO

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere proiectul de plafonare a polițelor RCA

Publicat

coloana masini coada masini trafic aglomeratie 590x354

Ministerul Finanțelor a publicat luni pe site-ul instituției proiectul de privind stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatoriede răspundere civilă auto.

„Tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (1) se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se arată în proiect.

Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, mai prevede proiectul.

Conform acestuia, depășirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite conform acestei hotărâri și practicarea comisioanelor de distribuție la un nivel mai mare decât cel prevăzut de către asigurătorii RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.

Potrivit notei de fundamentare, în ultima perioadă a fost înregistrată o evoluție ascendentă a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA.

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere proiectul de plafonare a polițelor RCA. Care ar fi o soluție temporară

„Majorarea acestora și practicarea unor tarife comparabile atât la încheierea contractelor RCA anuale, cât și a celor subanuale, precum și suprapunerea acestor practici cu politica majorității asigurătorilor de a nu oferi plata în rate la comercializarea contractelor RCA au apărut în contextul unei creșteri ample a prețurilor la energie și materii prime înregistrate la nivelul economiei naționale, ce se reflectă în costurile bunurilor de larg consum și a serviciilor care generează în final dificultăți financiare atât populației, cât și operatorilor economici care au obligația de a încheia asigurarea RCA pentru vehiculele aflate în proprietate”, se arată în document.

Potrivit acestuia, o soluție temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui înghețarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate și practicate de către aceștia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referință de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieței de asigurări.

„Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potențialul impact negativ al creșterii prețurilor inclusiv ca urmare a inflației și a luării în calcul a ultimului tarif de referință publicat de către A.S.F. în luna martie 2023”, se mai precizează în proiect.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe