Connect with us

EVENIMENT

Rezerva de uminitate în cultura grâului de toamnă, apropiată de optim în majoritatea regiunilor agricole

PublicatRezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

De asemenea, condiţiile agrometeorologice vor fi favorabile parcurgerii în bune condiţii a proceselor vegetative la culturile de câmp, relevă prognoza de specialitate publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 23 – 29 decembrie 2020.

Potrivit ANM, conţinutul de apă din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, local în estul, sud-estul şi centrul Dobrogei, unde seceta pedologică va fi moderată şi puternică.

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, condiţiile agrometeorologice vor fi, în general, favorabile parcurgerii în bune condiţii a proceselor vegetative la culturile de câmp, în majoritatea regiunilor. Totodată, în zonele depresionare, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor evolua în continuare mai lent.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla la răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (30-100%), pe aproape întreg teritoriul, cu o stare de vegetaţie a culturilor în general medie şi bună, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe suprafeţele agricole cu deficite de umiditate în sol. La rapiţă se va semnala dezvoltarea aparatului foliar, plantele având în medie 9-13 frunze, în cea mai mare parte a ţării. Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua stadiul de repaus vegetativ în majoritatea plantaţiilor.

În cea mai mare parte a zonelor de cultură, lucrările agricole în câmp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături în vii şi livezi etc.) se vor putea efectua doar în zilele fără precipitaţii.

Regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit

Sub aspect termic, în acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -3 şi 12 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 9 grade Celsius, în aproape toată ţara.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 1 şi 15 grade Celsius, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar cea minimă se va situa între -6 şi 9 grade Celsius în majoritatea regiunilor.

În perioada menţionată se întrevăd ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate. În zonele joase şi de luncă se va semnala ceaţă, asociată cu burniţă, iar izolat vor fi condiţii de producere a poleiului, se menţionează în prognoza agrometeorologică emisă de ANM. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Trafic deviat pe Autostrada Deva-Nădlac pentru efectuarea unor lucrări

Publicat

Traficul este deviat joi pe un tronson din Autostrada Deva-Nădlac, în județul Timiș, pentru efectuarea unor lucrări la carosabil.

Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române, circulația este deviată joi, în intervalul orar 6.00 – 16.00, pe Autostrada A1, sensul de mers Timișoara – Lugoj, prin nodul rutier Topolovățu Mare, județul Timiș (kilometrul 475) – DN 6 – A6 – Autostrada A1.

În zonă au loc lucrări la dispozitivele de acoperire a rosturilor de dilatație de la un pod aflat la kilometrul 467.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident în lanț în județul Dâmbovița. O persoană a fost rănită după impactul dintre trei autoturisme

Publicat

Un accident în lanț a avut loc joi dimineața în sat Gherghești, la ieșire spre autostrada A1, județul Dâmbovița. O persoană a fost rănită după impactul dintre trei autoturisme.

La fața locului au intervenit Detașamentul Găești cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și o ambulanță SAJ.

Din primele informatii o persoana este rănită și sunt implicate 3 autovehicule.

Persoana rănită nu este încarcerată.

Polițiștii efectuează cercetări la fața locului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cutremur cu magnitudinea de 3, produs în Vrancea joi dimineața

Publicat

cutremur

Un cutremur cu magnitudinea de 3 a avut loc joi dimineața în județul Vrancea.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc la ora 5.25 în județul Vrancea.

Acesta a avut magnitudinea de 3 și s-a produs la o adâncime de 81 de kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Brașov (85 km), Bacău (90 km), Ploiești (104 km), Galați (111 km), Brăila (115 km), București (155 km).

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Amendă pentru fabrica din TImișoara unde a izbucnit un incendiu

Publicat

Fabrica din Timișoara unde a izbucnit un incendiu, miercuri, din cauza căruia au fost evacuați peste 600 de oameni, a fost amendată cu 5.000 de lei de inspectorii din cadrul ISU TImiș pentru exploatarea instalației electrice și a echipamentelor în condiții necorespunzătoare.

În urma incendiului izbucnit într-o hală a fabricii Continental Automotive, au ars materialele combustibile ale conductorilor electrici și s-a deteriorat o țeavă ce transporta agent termic.

În urma incendiului nu s-au înregistrat victime.

Inspectorii din cadrul inspecției de prevenire din cadrul ISU Timiș au aplicat, însă, o sancțiune contravențională în cuantum de 5.000 de lei pentru exploatarea instalației electrice și echipamentelor în condiții necorespunzătoare, ceea ce a condus la producerea unui incendiu.

Incendiul a fost anunțat prin apel la 112 la ora 16.33. Se pare că focul a izbucnit în subsolul unei hale de producție și depozitare produse finite elemente automotive, la operatorul economic Continental Automotive, de pe strada Siemens, din Timișoara.

„În urma informațiilor primite, s-a dispus alertarea Detașamentului 1 si 2 Timișoara care s-au deplasat la locul intervenției cu 3 autospeciale de stingere, un echipaj SMURD și autoscara S42 din cadrul Detașamentului 2. Din primele informații, s-au autoevacuat un număr de 334 de persoane. De asemenea, preventiv au fost evacuate încă 306 persoane dintr-o hală alăturată”, au transmis reprezentanții ISU Timiș. MEDIAFAX

Citește mai departe