Connect with us

EVENIMENT

Risc mare de avalanșă în Munții Bucegi

Publicat

Potrivit meteorologilor, există un risc ridicat de avalanșă în Munții Bucegi, iar în munții Făgăraș, Țarcu-Godeanu, Parâng-Șureanu, Rodnei și Călimani-Bistriței-Ceahlău, riscul este semnificativ.

Potrivit ANM, în Munții Bucegi, la peste 1800 m, la suprafață s-au depus local 10-15 cm de zăpadă proaspătă în ultimele zile, peste stratul precedent depus şi încă instabil. Temporar va mai ninge, iar stratul va mai înregistra creșteri.

La altitudini de 1800-2100 m stratul este umezit, iar acolo condițiile pentru curgeri spontane vor fi crescute.

Sub straturile instabile din partea superioară a zăpezii se află vechiul strat de zăpadă, parțial înghețat şi cu rezistență crescută spre bază.

Pe văi și în zonele adăpostite se întâlnesc depozite ma.te de zăpadă, iar în zona crestelor plăci de vânt și cornișe.

Risc mare de avalanșă în Munții Bucegi. La altitudini mai mici de 1800 m stratul s-a redus semnificativ

Pe pantele suficient de înclinate, straturile instabile și cu rezistență scăzută de la suprafaţă pot aluneca spontan peste vechiul strat înghețat, ducând astfel la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe.

În cazuri izolate se pot angrena și straturi mai vechi în avalanșe, iar acestea pot coborî și la altitudini de sub 1800 m.

La altitudini mai mici de 1800 m stratul s-a redus semnificativ, menținându-se în special pe unele văi umbrite la altitudini de peste 1600 m, iar ploile local consistente care se vor mai înregistra vor accelera topirea stratului rămas. Spontan vor fi condiţii pentru declanșarea unor curgeri și avalanșe de dimensiuni mici și chiar medii la altitudini de peste 1600 m, riscul fiind amplificat la supraîncărcări.

De asemenea, este risc însemnat de avalanșă în munții Făgăraș, Țarcu-Godeanu, Parâng-Șureanu, Rodnei și Călimani-Bistriței-Ceahlău.

Avertizarea meteorologilor este valabilă până miercuri la ora 21.00.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

La mulți ani România! 1 Decembrie 1918 – MAREA UNIRE de la Alba Iulia. Momentele importante ale evenimentului de acum 105 de ani

Publicat

la mulți ani românia! 1 decembrie 1918 – marea unire

1 Decembrie 1918: Marea Unire de la Alba Iulia. Cele mai importante momente ale evenimentului, declarații, documente și semnficații politice au fost cuprinse în documentarul de mai jos. 

Alba Iulia a găzduit la data de 1 decembrie 1918, Marea Adunare Națională a Românilor, momentul unirii Transilvaniei cu România.

Adunarea a avut loc în Cetatea Alba Carolina și a reunit delegați din toate colțurile Transilvaniei.

În timpul adunării, s-au adoptat hotărâri privind unirea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Restricțiile de circulație de la Alba Iulia, 1 Decembrie 2023, cu ocazia manifestărilor de Ziua Națională. Străzi închise temporar

Publicat

alba iulia cetatea alba carolina e1554983183897.jpg

Vineri, 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia sunt restricții de circulație pentru desfășurarea evenimentelor cu ocazia Zilei Naționale. Pe mai multe străzi din municipiu circulația auto va fi oprită temporar.

Restricțiile sunt necesare pentru desfășurarea evenimentelor precum: Marșul Unirii, parada militară sau spectacolele din Cetatea Alba Carolina.

Vezi 1 Decembrie 2023 la Alba Iulia. Ghid pentru cei care sărbătoresc Ziua Națională. PROGRAM evenimente, parcări,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV VIDEO FOTO. Emil Boc, blocat pe Aeroportul Munchen din cauza zăpezii. Ratează ceremoniile de Ziua Națională de la Cluj

Publicat

boc aero 2.jpg

Zeci de clujeni sunt blocați, de joi seara, pe Aeroportul Munchen din Germania, care a fost închis din cauza unei ninsori abundente, printre pasageri numărându-se și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Acesta a ajuns joi seara pe aeroportul german venind de la Bruxelles, unde a participat la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor, și urma să plece spre Cluj-Napoca la ora 22,10 cu o cursă Air Dolomiti, dar zborul a fost anulat.

Primarul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Radare ale Poliției Rutiere, de 1 Decembrie, pe drumurile din județul Alba. Unde vor fi amplasate

Publicat

radare ale poliției rutiere, de 1 decembrie, pe drumurile din

Polițiștii rutieri din Alba se vor afla la datorie de Ziua Națională și vor supraveghea traficul din județ, care va avea valori mult mai mari decât cele obișnuite.

Amplasarea radarelor în perioada 01-02 decembrie 2023

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7  Săliştea –– Șibot – limită…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe