EVENIMENT
Risc mare de avalanșă în Munții Bucegi

Potrivit meteorologilor, există un risc ridicat de avalanșă în Munții Bucegi, iar în munții Făgăraș, Țarcu-Godeanu, Parâng-Șureanu, Rodnei și Călimani-Bistriței-Ceahlău, riscul este semnificativ.
Potrivit ANM, în Munții Bucegi, la peste 1800 m, la suprafață s-au depus local 10-15 cm de zăpadă proaspătă în ultimele zile, peste stratul precedent depus şi încă instabil. Temporar va mai ninge, iar stratul va mai înregistra creșteri.
La altitudini de 1800-2100 m stratul este umezit, iar acolo condițiile pentru curgeri spontane vor fi crescute.
Sub straturile instabile din partea superioară a zăpezii se află vechiul strat de zăpadă, parțial înghețat şi cu rezistență crescută spre bază.
Pe văi și în zonele adăpostite se întâlnesc depozite ma.te de zăpadă, iar în zona crestelor plăci de vânt și cornișe.
Risc mare de avalanșă în Munții Bucegi. La altitudini mai mici de 1800 m stratul s-a redus semnificativ
Pe pantele suficient de înclinate, straturile instabile și cu rezistență scăzută de la suprafaţă pot aluneca spontan peste vechiul strat înghețat, ducând astfel la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe.
În cazuri izolate se pot angrena și straturi mai vechi în avalanșe, iar acestea pot coborî și la altitudini de sub 1800 m.
La altitudini mai mici de 1800 m stratul s-a redus semnificativ, menținându-se în special pe unele văi umbrite la altitudini de peste 1600 m, iar ploile local consistente care se vor mai înregistra vor accelera topirea stratului rămas. Spontan vor fi condiţii pentru declanșarea unor curgeri și avalanșe de dimensiuni mici și chiar medii la altitudini de peste 1600 m, riscul fiind amplificat la supraîncărcări.
De asemenea, este risc însemnat de avalanșă în munții Făgăraș, Țarcu-Godeanu, Parâng-Șureanu, Rodnei și Călimani-Bistriței-Ceahlău.
Avertizarea meteorologilor este valabilă până miercuri la ora 21.00.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
Tarife mai mari pentru ridicarea mașinilor și trotinetelor parcate neregulamentar la Cluj-Napoca

Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca va încasa mai mulți bani pentru ridicarea mașinilor și trotinetelor parcate neregulamentar.
Consilierii locali vor dezbate, în ședința de luni, 7 aprilie, un proiect de hotărâre privind majorarea tarifelor pentru ridicarea, transportul și depozitarea vehiculelor staționate neregulamentar, a vehiculelor fără stăpân sau abandonate, cât și a trotinetelor electrice staționate neregulamentar pe domeniul public al…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Horoscop de weekend: 5-6 aprilie 2025. Conectare emoțională și spirituală, creativitate și claritate în relațiile personale

Horoscop de weekend: 5-6 aprilie 2025. Astrele spun că va fi un weekend pentru conectare emoțională și spirituală.
Sâmbătă favorizează momentele de visare și creativitate, iar duminică aduce claritate în relațiile personale importante.
Berbec (21 martie – 19 aprilie)
Weekend-ul aduce oportunități neașteptate în sfera relațiilor. Sâmbătă este ideală pentru întâlniri spontane, iar duminică vă regăsiți energia pentru proiecte personale. Fiți deschiși la schimbări…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
AVERTIZARE METEO. Cod galben la Cluj: Ploi, descărcări electrice, vijelii și izolat grindină

Administrația Națională de Meteorologie anunță un cod galben în județul Cluj în perioada 5 aprilie, ora 10 – 7 aprilie, ora 18, fenomenele vizate fiind instabilitate atmosferică, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, răcire accentuată, brumă și îngheț la sol.
Vor fi precipitații ce vor avea mai ales caracter de aversă și vor acumula local cantități de apă de 10…20 l/mp și izolat de 30…40 l/mp.
Sâmbătă vor fi…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
„Între pite”, în satul clujean Ceaba. Din ce făceau strămoșii pâine, când nu mai aveau nici făină de grâu, nici de porumb

În satul Ceaba din județul Cluj, una dintre cele mai grele perioade era cunoscută sub numele de „între pite”, ce desemna perioada dintre seceriș și treierat. În acest interval, gospodarii trăiau cu ce aveau la îndemână.
În „vremea dintre pite”, oamenii nu mai aveau făină nici de grâu, nici de porumb, așa că mergeau în holde, secerau câțiva snopi de grâu, îi îmblăteau cu bâta pe un lipideu mare și duceau sacii cu greu, în spate, la moara din Batin…
Citește mai mult pe Cluj24.ro