Connect with us

EVENIMENT

Risc mare de avalanșă în Munții Făgăraș și Bucegi, din cauza încălzirii vremii

PublicatEste pericol mare de producere a avalanșelor în Munții Bucegi și Făgăraș, unde, din cauza încălzirii vremii, există posibilitatea declanșării spontane de avalanșe.

Meteorologii spun că în Munții Făgăraș vremea va fi caldă pentru această perioadă, cu valori pozitive de temperatură până spre 2.000 de metri, ceea ce va favoriza posibilitatea declanșării spontane de avalanșe, în special la orele prânzului pe versanții însoriți și suficient de înclinați, prin alunecarea stratului instabil și încă consistent de la suprafață.

Stratul de zăpadă are circa 65 cm cu rezistență scăzută în partea superioară, la Bâlea-Lac. În locurile adăpostite, sunt depozite de zăpadă ce depășesc 3-4 m.

La peste 1.800 m se mențin plăcile de vânt pe versanții nordici, estici și sudici, plăci local consistente și cu coeziune slabă cu straturile subiacente. La supraîncărcări oricât de mici, stratul însemnat și puțin stabilizat de zăpadă din partea superioară poate aluneca peste cel vechi, mai ales pe versanții înclinați, declanșându-se avalanșe de dimensiuni medii și chiar mari.

La altitudini mai mici de 1.800 de metri, temperaturile ridicate vor favoriza în continuare umezirea și îngreunarea stratului de zăpadă de la suprafață, mai însemnat pe versanții nordici, care poate aluneca cu ușurință peste stratul vechi, consolidat, pe pantele mai înclinate, atât la supraîncărcări cât și spontan, ducând la declanșare avalanșelor de dimensiuni medii și izolat mari.

În Munții Bucegi, vremea va fi caldă pentru această perioadă, cu valori pozitive ale temperaturii până spre 2.000 de metri, ceea ce va favoriza compactarea în continuare a stratului de zăpadă de la suprafață, care, îndeosebi la orele prânzului, poate aluneca în mod spontan, îndeosebi pe versanții însoriți și mai înclinați.

Plăcile de vânt de pe versanții nordici, estici și sudici se pot rupe cu ușurință la supraîncărcări.

În profunzime, straturile mai vechi sunt relativ stabile. La peste 1.800 de metri, pe pantele suficient de înclinate, la supraîncărcări oricât de mici dar și spontan, există un risc mare de declanșare a avalanșelor de dimensiuni medii și mari, care pot coborî până spre fundul văilor, la altitudini mai joase. La altitudini mai mici de 1.800 de metri, stratul de zăpadă va continua să se umezească. Pe pantele mai înclinate, atât spontan cât și la supraîncărcări, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mari, în zonele cu depozite însemnate.

În Munții Rodnei, Munții Parâng-Șureanu, Munții Țarcu – Godeanu și în Munții Călimani – Bistriței- Ceahlău gradul de producere a avalanșelor este de gradul 3, iar în Munții Vlădeasa – Muntele Mare, de gradul 2.

Stratul de zăpadă a scăzut ușor la altitudini de sub 2000 de metri, în ultimele 24 de ore. Grosimea stratului de zăpadă miercuri, la ora 14 era, în Carpaţii Meridionali, de 203 cm la Bâlea-Lac, 122 cm la Cuntu, 90 cm la Vf. Omu, 80 cm Vf. Țarcu, 74 cm la Sinaia, 57 cm la Parâng, 49 cm la Păltiniș, 28 cm la Predeal și 23 cm la Fundata.

În Carpaţii Orientali, stratul de zăpadă măsura 97 cm la Vf. Călimani, 86 cm la Lăcăuți, 60 cm la Bucin, 42 cm la Penteleu, 43 cm la Ceahlău-Toaca și 40 cm la Vf. Iezer.

În Carpaţii Occidentali, stratul de zăpadă era de 93 cm la Semenic, 59 cm la Stâna de Vale, 28 cm la Băișoara, 21 cm la Vf. Vlădeasa 1800 și 17 cm la Roșia Montană.

(sursa: Mediafax)

EVENIMENT

Lăsarea în libertate a șoferiței care a accidentat mortal două fete, contestată

Publicat

Procurorii au anunţat că au contestat decizia Judecătoriei Sectorului 2 prin care a fost lăsată în libertate femeia care a accidentat mortal două fete în zona Andronache din Capitală, susţinând că aceasta avea o alcoolemie în momentul producerii accidentului de 0,80 g/l în sânge.

Parchetul a cerut marţi Judecătoriei Sectorului 2 arestarea preventivă a femeii, acuzată de ucidere din culpă şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Un magistrat de drepturi şi libertăţi a respins însă cererea procurorilor și femeia a fost pusă sub control judiciar pentru 60 de zile.

„La data de 27.02.2021, în jurul orelor 15,35, a condus autovehiculul marca Mercedes Benz GLA pe str. Fructelor din sectorul 2 al municipiului Bucureşti, dinspre str. Gherghiţei către str. Menţiunii, având în sânge o îmbibaţie peste 0,80 g‰ (întrucât conform buletinului de analiză toxicologică a prezentat o alcoolemie de 0,67 g‰ la data de 27.02.2021, ora 18,05, şi de 0,44 g‰ la data de 27.02.2021, ora 19,05), iar, când a ajuns la intersecţia cu str. Menţiunii, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a pătruns pe trotuarul din dreptul imobilului cu nr.176, unde a accidentat mortal două persoane vătămate, în vârstă de 6 şi 20 de ani”, spune Parchetul într-un comunicat de presă.

Sâmbătă după-amiază, o femeie de 57 de ani a pierdut controlul maşinii pe care o conducea pe o stradă în zona Andronache din Capitală, a lovit un stâlp, care s-a prăbuşit, după care maşina a fost proiectată pe trotuar, unde a accidentat mortal o fetiţă de 6 ani şi o fată de 20 ani. Cele două victime au fost transportate de urgenţă la spital, însă nu au mai putut fi salvate.

Imediat după accident, femeia de la volan a fost agresată de rudele fetelor accidentate, fiind transportată şi ea la spital. De asemenea, şi soţul femeii, aflat pe scaunul dreapta de lângă şofer, a fost scos din maşină de mulţimea furioasă şi a fost bătut.

În declaraţia dată la Poliţie, şoferiţa ar fi spus că are permis de conducere de mai multă vreme, însă nu conduce constant şi nu avea experienţă pe o maşină având cutie automată de viteze. În acea zi s-ar fi urcat la volan pentru că soţul ei consumase băuturi alcoolice. La un moment dat, ar fi încurcat pedalele maşinii şi ar fi apăsat pe acceleraţie în loc de frână, ajungând cu maşina pe trotuar, unde le-a accidentat mortal pe cele două fete.

Ea a declarat că nu a consumat băuturi alcoolice, însă a refuzat să fie testată cu aparatul etilotest, astfel încât i s-au prelevat probe biologice. Conform rezultatelor de la INML, femeia avea o alcoolemie de 0,67 g‰, la trei ore după producerea accidentului. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Bacău: Soția bărbatului care a ținut ostatici și apoi a omorât doi muncitori a fost arestată

Publicat

Soția lui Gheorghe Moroșan, bărbatul care a ținut ostatici și apoi a omorât doi muncitori în Onești, a fost arestată pentru 30 de zile.

Femeia a fost arestată pentru complicitate la tentativă la două fapte de lipsire de libertate. Mai exact, aceasta este acuzată că a fost complicele soțului la sechestrarea muncitorilor.

Doi muncitori care renovau un apartament în Onești, județul Bacău, au fost omorâți, luni seara, de fostul proprietar, în vârstă de 68 de ani, supărat că fusese evacuat. Poliția a deschis focul pentru a intra în apartamentul unde agresorul a ținut cei doi bărbați ostatici, după ce negocierile dintre agresor și forțele de ordine au eșuat.

Acesta i-a înjunghiat pe cei doi muncitori, unul dintre ei murind pe loc și altul la spitalul din Onești.

Polițiștii au intervenit în forță și au tras mai multe focuri de armă. Agresorul a ajuns și el la spital. El multiple plăgi împușcate în mâini, picioare, abdomen.

Soția agresorului a fost reținută, luni seara, acuzată că a fost complicele soțului său.

Gheorghe Moroșan a amenințat încă din 2018 că își va face dreptate „cu armă de foc”: „Să nu vă fie de glumă. Nu glumesc”, a amenințat el într-un video online.

Gheorghe Moroșan s-a înregistrat în 2018 în timp ce spunea cum a fost evacuat, fără ca familia sa să primească vreodată o sentință definitivă a instanței. Bărbatul spunea că bunurile au dispărut, chiar și geamurile termopan au fost scoase, iar familiei sale nu i s-a permis să participe la inventariere. Mai mult, Moroșan spune că nu a fost chemat la nicio audiere, iar în momentul evacuării fiicei sale i s-a pus arma la cap, el fiind plecat în Italia în acel moment.

În mesajul video postat pe site-urile de socializare și preluat de Ziarul de Bacău pe Youtube, Gheorghe Moroșan amenința că se va răzbuna „cu arma de foc” și că nu glumește cu aceste chestiuni.

Sursă: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Accident grav în Suceava. O persoană a rămas încarcerată

Publicat

Două persoane au fost rănite, dintre care una a rămas încarcerată, în urma unui grav accident rutier petrecut marţi în județul Suceava.

Accidentul s-a produs în comuna Marginea și sunt implicate două autoturisme.

„Doar șoferii implicați. Unul dintre ei este încarcerat. Intervin pompierii militari cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD, cu sprijinul unui echipaj SAJ”, a anunțat ISU Suceava.

Șoferul încarcerat a fost extras și a fost dus la spital.

De asemenea, și al doilea șofer a pornit spre spital, rănit.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Un autoturism a luat foc pe Autostrada A3

Publicat

Clipe de panică marți pe autostrada A3, în județul Cluj. O mașină a luat foc.

Au intervenit două autospeciale pentru a stinge flăcările care au cuprins un autoturism care circula pe Autostrada A3, iar în momentul care șoferul a observat fumul a oprit pe banda de urgență.


În momentul sosirii pompierilor autoturismul ardea generalizat.

Incendiul a fost stins în scurt timp după sosirea echipajelor la fața locului.

Nu au fost persoane rănite în urma acestui eveniment, iar cel mai probabil incendiul a pornit de la o defecțiune a instalației electrice a autoturismului.

Citește mai departe