Connect with us

EVENIMENT

Risc mare de avalanșă la munte, în unele zone este risc de gradul 4 – aproape nivelul maxim

Publicat

Arhivă foto

Meteorologii au emis avertismente privind un risc mare de avalanșe la altitudini de peste 1.800 de metri în Munții Făgăraș și Parâng-Șureanu, unde zăpada atinge aproape 3 metri în zona Bâlea Lac.

În celelalte masive muntoase riscul de avalanşă este însemnat, fiind cotat cu 3 pe o scară de la 1 la 5.

Potrivit buletinului nivometeorologic publicat de Administraţia Naţională de Meteorologie, până miercuri seară, la ora 21.00, este risc mare – 4 din 5 – de producere a unor avalanşe la altitudini de peste 1800 de metri în Munţii Făgăraș și Parâng-Șureanu.

„La peste 1800 m s-a depus prin acumulare în ultimele zile un strat consistent de zăpadă, ce depășește pe alocuri 50-60 cm, mai ales pe versanții nordici, peste stratul mai vechi, umezit și parțial înghețat în partea sa superioară pe fondul scăderii temperaturii.

În profunzime regăsim straturi vechi, în general stabilizate.

În apropierea crestelor se întâlnesc cornișe, iar pe văi și în zonele adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă.

Va continua să ningă moderat.

Risc mare de avalanșă la munte, în unele zone este risc de gradul 4 – aproape nivelul maxim. S-au înregistrat ninsori importante și sub 1800 m

Pe pantele suficient de înclinate, zăpada recent depusă va putea aluneca în mod spontan peste cel vechi și compactat, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul declanșării fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe.

În cazuri izolate se pot angrena și straturi mai vechi în avalanșe, iar acestea pot coborî și la altitudini de sub 1800 m.

S-au înregistrat ninsori importante și sub 1800 m, iar stratul de zăpadă este mai consistent pe versanții nordici.

Va continua să ningă, iar stratul va continua să crească și aici.

Pe pantele mai înclinate, stratul recent depus și umezit va putea aluneca peste zăpada mai veche sau peste sol, ducând la declanșarea de avalanșe mici și medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări”, transmit meteorologii.

Risc de avalanşă însemnat – 3 din 5 – există şi în Masivul Bucegi, Ţarcu-Godeanu, Rodnei și Munții Călimani -Bistriței-Ceahlău.

Stratul de zăpadă măsura 267 cm la Bâlea-Lac, 158 cm la Vf. Omu, 138 cm la Vf. Țarcu, 15 cm la Cuntu, 40 cm la Păltiniș, 27 cm la Parâng, 25 cm la Predeal și 14 cm la Sinaia, 167 cm la Vf. Călimani, 82 cm la Vf. Iezer, 76 cm la Ceahlău-Toaca, 66 cm la Vf. Lăcăuți, 36 cm la Bucin, etc.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Îmbunătățiri la Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă. Cum vor fi localizate apelurile 112. Legea a fost promulgată

Publicat

Îmbunătățiri la sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă. cum

Îmbunătățiri la Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă. Este vorba despre un nou tip de localizare cu acurateţe crescută a apelurilor la 112. Legea care aprobă OUG în acest sens a fost promulgată miercuri. 

Ordonanţa de Urgenţă adoptată în mai anul trecut de Executiv prevede implementarea unor măsuri de creştere a preciziei localizării apelurilor efectuate la 112.

Acest nou tip de localizare este furnizat doar pe timpul gestionării unei situaţii de urgenţă….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Stâlpi strâmbi pe str. Iuliu Maniu Cluj-Napoca. Au fost loviți de mașinile intrate pe pietonală și vor fi înlocuiți

Publicat

stalp 6 scaled e1713347881524.jpg

Peste 10 stâlpi de iluminat montați pe strada Iuliu Maniu din Cluj-Napoca vor fi înlocuiți după ce au fost loviți de mașinile de utilități care au circulat în zonă și au fost strâmbați.

Un clujean a sesizat pe o rețea de socializare că stâlpii sunt strâmbi și a susținut că e o bătaie de joc față de banii europeni.

Reprezentanții firmei Astor Com, executantul lucrării de modernizare a străzilor Kogălniceanu, Universității și a celor adiacente,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bazinul Olimpic din Alba Iulia va fi închis pentru agrement în perioada 20-21 aprilie. Se desfășoară o competiție de polo

Publicat

bazinul olimpic din alba iulia va fi închis pentru agrement

Primăria Alba Iulia anunță că în perioada 20-21 aprilie bazinul olimpic va fi înschis pentru agrement și cursuri înot.

”Bazinul olimpic Alba Iulia va fi închis pentru agrement și inițiere înot de sâmbătă (20.04.2024) până duminică (21.04.2024) ora 14.00.

Turneu POLO Cupa Apulum”, este anunțul primăriei.

Din 8 aprilie, a început și programul de inițiere înot pentru elevii din clasele I din școlile municipiului Alba Iulia. Acesta este derulat de primărie.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Amenzi majorate și sancțiuni penale pentru centrele de servicii sociale neautorizate. Noua lege a fost promulgată

Publicat

amenzi majorate și sancțiuni penale pentru centrele de servicii sociale

Noua lege ce aduce modificări importante în sistemul de asistență socială a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Sunt prevăzute amenzi mai mari, dar și sancțiuni penale în unele cazuri

„Legea a fost gândită să îmbunătățească protecția beneficiarilor. Atât în privința standardelor pe care furnizorii de servicii sociale trebuie să le îndeplinească, cât și în privința finanțării”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe