Connect with us

EVENIMENT

Risc mare de avalanșe în Munții Parâng și Șureanu

Publicat

Meteorologii au emis o avertizare de risc mare de avalanșe (grad 4) în Munții Parâng și Șureanu și de risc însemnat în Munții Făgăraș, Bucegi, Țarcu-Godeanu și Rodnei.

Potrivit informării ANM, valabilă de vineri seara până luni seara, în Munții Parânfg și Șureanu este risc mare de avalanșe (grad 4).

În ultimele zile s-au acumulat cantități importante de precipitații în zona masivelor Parâng și Șureanu, ninsori la peste 1.800 metri și predominant ploi sub 1.500 m. Între 1500-1800 m precipitațiile au fost mixte, temporar ploi sau ninsori.

La peste 1800 m, stratul de zăpadă recent depusă depășește pe alocuri 50 cm, este parțial umezit și va mai crește. Datorită vântului puternic din zonele înalte, o mare parte din zăpadă a fost
viscolită și depusă pe văi, unde sunt acumulări mai importante, iar pe versanții nordici și estici s-au format noi plăci de vânt în apropierea crestelor. În profunzime, stratul vechi de zăpadă este compact și întărit, cu cruste subțiri în interior.

Risc mare de avalanșe în Munții Parâng și Șureanu: spontan sau cu supraîncărcare

Declanșarea avalanșelor de dimensiuni medii și izolat mari este posibilă atât spontan, cât și în condițiile unei slabe supraîncărcări, îndeosebi pe pantele mai înclinate și mai ales prin ruperea plăcilor de
vânt.

Sub 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse, dar pe anumite văi, unde sunt depozite mai mari de zăpadă și se pot declanșa avalanșe umede de dimensiuni mici și medii, prin alunecarea stratului umezit peste crustele de la bază și uneori chiar până la fund. Riscul este amplificat la supraîncărcări.

În Munții Făgăraș, Bucegi, Țarcu-Godeanu și Rodnei, riscul de avalanșă este însemnat (grad 3).

Risc moderat de avalanșe se înregistrează în Munții Călimani-Bistriței.

Conform meteorologilor, la munte vremea se menține mai caldă decât normalul termic al acestei perioade. Cerul va fi temporar noros. Pe arii relativ extinse se vor semnala precipitații temporare, predominant sub formă de ninsoare în cursul nopții și dimineții de sâmbătă, inclusiv la altitudini joase, iar în restul perioadei predominant ninsori la peste 1600 m și temporar ploi la altitudini mai joase. Se va depune strat nou de zăpadă, în special la peste 1700 m, local consistent în Carpații Occidentali, în cei Meridionali și în nordul celor Orientali.

Vântul va prezenta intensificări temporare de 50-60 km/h în majoritatea masivelor, iar pe creste vor atinge 80-90 km/h, viscolind ninsoarea și reducând vizibilitatea. (MEDIAFAX)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Avertizare DNSC: programe malware fură date personale fără a lăsa urme. Recomandări pentru siguranță în mediul online

Publicat

programul ”euro 200”: când primesc elevii și studenții bonuri valorice

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) transmite o avertizare privind riscuri în mediul online. Este vorba despre programele malware de tip Infostealer, care fură informații personale fără a lăsa semne vizibile.

Aceste programe periculoase acționează în tăcere pe dispozitivele infectate, colectând parole, date bancare, fișiere și alte informații sensibile, fără ca utilizatorul să observe vreun comportament neobișnuit al calculatorului sau telefonului.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Lucrări de întreținere pe mai multe drumuri județene din Alba. Pe DJ 705 a fost construit un zid de sprijin

Publicat

lucrări de întreținere pe mai multe drumuri județene din alba.

În această perioadă, se desfășoară lucrări de întreținere pe mai multe segmente de drum județean din Alba. Pe DJ 705, zona spre Zlatna, s-a construit un zid de sprijin.

”În baza contractului de execuţie a lucrărilor de întreținere curentă și periodică pe timp de vară pe drumurile județene din județul Alba, pe DJ 705: limită jud.Hunedoara – Almașu de Mijloc – Almașu Mare – Zlatna (DN 74) la km 46+228 înspre Zlatna, a fost realizat, în perioada aprilie – mai…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Delia, Copact și Subcarpați, urcă pe scenă la Zilele Clujului. Emil Boc: Vom avea ”Regal folcloric”, dar și spectacol de drone

Publicat

drone zilele clujului 1.jpeg

4 zile, peste 40 de locații și peste 100 de evenimente. Zilele Clujului, eveniment ajuns la cea de a 13-a ediție, vor avea loc în perioada 22-25 mai.

Primarul Emil Boc a prefațat acest eveniment și a anunțat că în centru, pe lângă concerte, inclusiv de muzică clasică și populară, va avea loc și deja consacratul spactacol de drone și video mapping.

Delia, Copact și Subcarpați, urcă pe scenă la Zilele Clujului

Final de săptămână plin de eveimente la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

„Litoralul pentru toţi” 2025. Care sunt tarifele pentru cazare la mare. Prețuri mici, în luna iunie

Publicat

„litoralul pentru toţi” 2025. care sunt tarifele pentru cazare la

„Litoralul pentru toţi” 2025. Românii se pot caza pe litoral, cu doar 44 de lei pe noapte, în perioada 1-22 iunie 2025. Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a anunțat prețurile de cazare în extrasezon.

Inițiativa oferă românilor șansa de a petrece o vacanță pe litoral la prețuri semnificativ mai mici decât în vârf de sezon, potrivit sursei citate.

„Litoralul pentru toţi” 2025. Prețuri din 1 iunie

În prima parte a programului (1–6 iunie), potrivit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe