Connect with us

EVENIMENT

Risc mare de avalanșe în Munții Parâng și Șureanu

Publicat

Meteorologii au emis o avertizare de risc mare de avalanșe (grad 4) în Munții Parâng și Șureanu și de risc însemnat în Munții Făgăraș, Bucegi, Țarcu-Godeanu și Rodnei.

Potrivit informării ANM, valabilă de vineri seara până luni seara, în Munții Parânfg și Șureanu este risc mare de avalanșe (grad 4).

În ultimele zile s-au acumulat cantități importante de precipitații în zona masivelor Parâng și Șureanu, ninsori la peste 1.800 metri și predominant ploi sub 1.500 m. Între 1500-1800 m precipitațiile au fost mixte, temporar ploi sau ninsori.

La peste 1800 m, stratul de zăpadă recent depusă depășește pe alocuri 50 cm, este parțial umezit și va mai crește. Datorită vântului puternic din zonele înalte, o mare parte din zăpadă a fost
viscolită și depusă pe văi, unde sunt acumulări mai importante, iar pe versanții nordici și estici s-au format noi plăci de vânt în apropierea crestelor. În profunzime, stratul vechi de zăpadă este compact și întărit, cu cruste subțiri în interior.

Risc mare de avalanșe în Munții Parâng și Șureanu: spontan sau cu supraîncărcare

Declanșarea avalanșelor de dimensiuni medii și izolat mari este posibilă atât spontan, cât și în condițiile unei slabe supraîncărcări, îndeosebi pe pantele mai înclinate și mai ales prin ruperea plăcilor de
vânt.

Sub 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse, dar pe anumite văi, unde sunt depozite mai mari de zăpadă și se pot declanșa avalanșe umede de dimensiuni mici și medii, prin alunecarea stratului umezit peste crustele de la bază și uneori chiar până la fund. Riscul este amplificat la supraîncărcări.

În Munții Făgăraș, Bucegi, Țarcu-Godeanu și Rodnei, riscul de avalanșă este însemnat (grad 3).

Risc moderat de avalanșe se înregistrează în Munții Călimani-Bistriței.

Conform meteorologilor, la munte vremea se menține mai caldă decât normalul termic al acestei perioade. Cerul va fi temporar noros. Pe arii relativ extinse se vor semnala precipitații temporare, predominant sub formă de ninsoare în cursul nopții și dimineții de sâmbătă, inclusiv la altitudini joase, iar în restul perioadei predominant ninsori la peste 1600 m și temporar ploi la altitudini mai joase. Se va depune strat nou de zăpadă, în special la peste 1700 m, local consistent în Carpații Occidentali, în cei Meridionali și în nordul celor Orientali.

Vântul va prezenta intensificări temporare de 50-60 km/h în majoritatea masivelor, iar pe creste vor atinge 80-90 km/h, viscolind ninsoarea și reducând vizibilitatea. (MEDIAFAX)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Premierul Marcel Ciolacu: nu este oportun. Nu mai suntem în pandemie

Publicat

magazinele nu vor fi închise în weekend. premierul marcel ciolacu:

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu consideră oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Spune că nu mai suntem în pandemie, să fie necesare astfel de măsuri.

„Vreau să închid un subiect care a provocat dezbatere publică, cel legat de programul magazinelor și închiderea magazinelor la sfârșit de săptămână.

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Ce spune premierul Ciolacu

Din toate semnalele primite din rândul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Plafonare tarife RCA: Marcel Ciolacu anunță OFICIAL prelungirea cu trei luni a termenului, până în 30 iunie

Publicat

plafonare tarife rca: marcel ciolacu anunță oficial prelungirea cu trei

Plafonare tarife RCA: Marcel Ciolacu anunță oficial prelungirea cu trei luni a termenului, până în 30 iunie.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor poliţelor RCA.

„Prelungim cu încă trei luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie.

Vrem să combatem acest risc de creştere excesivă a preţurilor din cauza dezechilibrelor produse anterior pe această piaţă şi să dăm o mână de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, printre cele mai performante din țară. Alin Tișe: Am investit peste 12 milioane de euro

Publicat

poza infectioase scaled e1643878276396.jpg

Peste 12 milioane de euro au fost investiți în Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, în ultimii 8 ani.

Investițiile, care au dus la creșterea actului medical, dar și la modernizarea fluxurilor în clădirea care a fost dată în folosință în anul 1970, au fost realizate de Consiliul Județean Cluj.

YouTube videoYouTube video


Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, printre cele mai performante din țară. Tișe: Am…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Start-Up Nation 2024: buget de aproximativ 400 de milioane de euro

Publicat

bani euro valuta sursa alba24 scaled e1646304172461 1000x600.jpg

Ediţia din acest an a programului Start-Up Nation va beneficia de finanţare europeană, în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro.

Cel puțin asta a declarat joi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT).

„Ediţia din acest an a programului Start-Up Nation va aduce, astfel, o serie de noutăţi.

În primul rând, acesta va beneficia de finanţare europeană, în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro. (…) antreprenorii vor putea accesa granturi…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe