Connect with us

EVENIMENT

Risc mare de avalanșe în Munții Parâng și Șureanu

Publicat

Meteorologii au emis o avertizare de risc mare de avalanșe (grad 4) în Munții Parâng și Șureanu și de risc însemnat în Munții Făgăraș, Bucegi, Țarcu-Godeanu și Rodnei.

Potrivit informării ANM, valabilă de vineri seara până luni seara, în Munții Parânfg și Șureanu este risc mare de avalanșe (grad 4).

În ultimele zile s-au acumulat cantități importante de precipitații în zona masivelor Parâng și Șureanu, ninsori la peste 1.800 metri și predominant ploi sub 1.500 m. Între 1500-1800 m precipitațiile au fost mixte, temporar ploi sau ninsori.

La peste 1800 m, stratul de zăpadă recent depusă depășește pe alocuri 50 cm, este parțial umezit și va mai crește. Datorită vântului puternic din zonele înalte, o mare parte din zăpadă a fost
viscolită și depusă pe văi, unde sunt acumulări mai importante, iar pe versanții nordici și estici s-au format noi plăci de vânt în apropierea crestelor. În profunzime, stratul vechi de zăpadă este compact și întărit, cu cruste subțiri în interior.

Risc mare de avalanșe în Munții Parâng și Șureanu: spontan sau cu supraîncărcare

Declanșarea avalanșelor de dimensiuni medii și izolat mari este posibilă atât spontan, cât și în condițiile unei slabe supraîncărcări, îndeosebi pe pantele mai înclinate și mai ales prin ruperea plăcilor de
vânt.

Sub 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse, dar pe anumite văi, unde sunt depozite mai mari de zăpadă și se pot declanșa avalanșe umede de dimensiuni mici și medii, prin alunecarea stratului umezit peste crustele de la bază și uneori chiar până la fund. Riscul este amplificat la supraîncărcări.

În Munții Făgăraș, Bucegi, Țarcu-Godeanu și Rodnei, riscul de avalanșă este însemnat (grad 3).

Risc moderat de avalanșe se înregistrează în Munții Călimani-Bistriței.

Conform meteorologilor, la munte vremea se menține mai caldă decât normalul termic al acestei perioade. Cerul va fi temporar noros. Pe arii relativ extinse se vor semnala precipitații temporare, predominant sub formă de ninsoare în cursul nopții și dimineții de sâmbătă, inclusiv la altitudini joase, iar în restul perioadei predominant ninsori la peste 1600 m și temporar ploi la altitudini mai joase. Se va depune strat nou de zăpadă, în special la peste 1700 m, local consistent în Carpații Occidentali, în cei Meridionali și în nordul celor Orientali.

Vântul va prezenta intensificări temporare de 50-60 km/h în majoritatea masivelor, iar pe creste vor atinge 80-90 km/h, viscolind ninsoarea și reducând vizibilitatea. (MEDIAFAX)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: Ce poți să faci la Rimetea, comuna în care vizitatorii nu sunt turiști, ci oaspeți. De la rafting, la gulaș și pălincă

Publicat

video: ce poți să faci la rimetea, comuna în care

Ce poți să faci la Rimetea, comuna în care vizitatorii nu sunt turiști, ci oaspeți. Străzile comunei Rimetea erau pline de oameni, sâmbătă, 13 aprilie. Hainele turiștilor care își făceau poze, colorau pentru câteva secunde casele albe de pe strada principală. 

A fost zi de sărbătoare în comunitatea din Rimetea, una dintre cele mai frumoase comune din țară. A fost ziua în care s-a dat oficial startul la un nou sezon turistic. 

Și în acest an străzile pietruite din…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cetățenii care nu primesc bon fiscal nu trebuie să plătească produsul cumpărat sau serviciul prestat. Ce prevede legea

Publicat

cetățenii care nu primesc bon fiscal nu trebuie să plătească

Cetățenii care nu primesc bon fiscal nu trebuie să plătească produsul cumpărat. Potrivit reglementărilor legale, dacă operatorii economici refuză emiterea și înmânarea bonului fiscal clienților, aceștia din urmă au „dreptul de a beneficia de bunul achiziționat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia”.

Potrivit OUG nr. 28/1999, operatorii economici care încasează, integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mihaela Noroc, autoarea „Atlasului frumuseții”, a vorbit la Cluj despre noua sa carte-album: Este o carte-terapie

Publicat

mihaela norc lansare carte 2.jpeg

Mihaela Noroc, autoarea bestsellerului „Atlasul Frumuseții: Femeile lumii în 500 de portrete”, s-a întâlnit cu publicul clujean cu care a vorbit despre ultima sa carte-album, o colecție unică de portrete și povești din toată lumea.

Mihaela a povestit ce stă în spatele cărții „Lumea fetelor: Portrete și povești din judrul pământului”, lansată anul trecut, pe care a numit-o o carte-terapie.

FOTO. Mihaela Noroc, autoarea „Atlasului frumuseții”, a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: INCENDIU la Șard. Focul a cuprins un utilaj agricol. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale

Publicat

foto video: incendiu la Șard. focul a cuprins un utilaj agricol.

Un incendiu a izbucnit sâmbătă după-amiaza în localitatea Șard din comuna Ighiu. Focul a cuprins un utilaj agricol. 

Potrivit ISU Alba, Detasamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru localizarea si stingerea unui incendiu în localitatea Șard.

Este vorba despre un incendiu izbucnit la un utilaj agricol.

Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor.

sursa foto, video: ISU Alba


Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe