Connect with us

EVENIMENT

Risc mare, de gradul 4, de avalanşe în Munţii Făgăraş, Bucegi și Călimani

Publicat

Riscul producerii de avalanşe în Munţii Făgăraş, Bucegi și Călimani este mare, de gradul 4 din 5, în condițiile în care vremea se încălzește, potrivit ANM.

Vremea se va încălzi accentuat, ceea ce va duce la umezirea și îngreunarea stratului de zăpadă, crescând riscul de apariție a unor avalanșe spontane. Temperaturile maxime diurne vor deveni pozitive în cursul zilei de luni chiar și la altitudini de peste 1800-2000 de metri, iar sub acțiunea temperaturii și parțial a insolației, stratul de zăpadă proaspătă poate aluneca pe pantele suficient de înclinate, împreună cu straturile subiacente mai instabile depuse în ultimele zile, în special pe versanții nordici, scrie Mediafax.

La altitudini mai mici de 1800 de metri în Munţii Făgăraş, încălzirea vremii va determina umezirea și îngreunarea stratului de zăpadă. Acesta este în general stabilizat, dar pe versanții nordici stratul de zăpadă proaspătă este mai însemnat și poate aluneca peste stratul vechi, pe pantele mai înclinate, atât la supraîncărcări
cât și spontan, ducând la declanșare avalanșelor de dimensiuni medii și izolat mari.

Avertizarea meteorologilor vizează și Munții Bucegi, unde la altitudini mai mici de 1800 de metri, stratul de zăpadă este în general stabilizat dar, ca urmare a încălzirii accentuate, acesta se va umezi puternic. Pe pantele mai înclinate, atât spontan cât și la supraîncărcări, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mari în zonele cu depozite însemnate.

În masivul Călimani stratul este consistent, îndeosebi pe versanții nordici și estici. Încălzirea accentuată a vremii va duce la umezirea și îngreunarea stratului de zăpadă, crescând riscul de apariție a
unor avalanșe spontane, îndeosebi la orele prânzului pe versanții însoriți. Temperaturile maxime diurne vor deveni exclusiv pozitive în cursul zilei de luni (22. februarie), iar sub acțiunea temperaturii și parțial a insolației, stratul de zăpadă proaspătă poate aluneca pe pantele suficient de înclinate, împreună cu straturile subiacente mai instabile depuse în ultimele zile.

La altitudini mai mici de 1800 de metri, stratul de zăpadă este în general stabilizat dar, ca urmare a încălzirii accentuate, acesta se va umezi puternic. Pe pantele mai înclinate, atât spontan cât și la
supraîncărcări, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mari în zonele cu depozite însemnate.

În Munții Rodnei, Parâng-Șureanu, Țarcu-Godeanu și Vlădeasa riscul de avalanșe este însemnat, de gradul 3 din 5.

Conform meteorologilor, zăpada mosăară 227 centimetri la Bâlea-Lac, 157 centimetri la Vf. Țarcu, 73 centimetri la Sinaia, 124 centimetri la Vf. Călimani, și 71 centimetri la Semenic.

De sâmbătă până luni, vremea va deveni frumoasă și se va încălzi accentuat. Cerul va fi variabil, mai mult senin în cursul nopților. Vântul va sufla slab la moderat, cu unele intensificări temporare în cursul nopții care urmează. Minimele așteptate la munte, la altitudini mai mari de 1800 metri, sunt între -9 și -6 de grade, iar sub 1.800 de metri de la -6 la -3 grade.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Studiu: Temperaturile PREFERATE de români în locuințe

Publicat

canicula termometru pixabay.jpg

Interesul manifestat pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre români afirmând că au luat măsuri în acest sens sau se gândesc să o facă, fiind conștienți că un comportament responsabil îi ajută să realizeze economii și, implicit, să scadă valoarea facturilor. 

·        Aproape jumătate dintre români preferă temperatura în locuințe  între 22 și 24°C, și chiar peste;

·       …

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cabine de vot și urne noi la secțiile de votare din Alba Iulia, pentru alegerile din iunie 2024. Achiziție lansată de Primărie

Publicat

cabine de vot și urne noi la secțiile de votare

Cabine de vot și urne noi la secțiile de votare din Alba Iulia, pentru alegerile din iunie 2024. Primăria Alba Iulia a lansat pe 18 aprilie o achiziție publică pentru mobilier specific, cu servicii de montare/demontare la secțiile de votare, necesare desfășurării în bune condiții a alegerilor locale și europarlamentare din 9 iunie. 

Valoarea estimată a contractului este de 168.067 lei, fără TVA.

Potrivit documentației, în municipiul Alba Iulia vor fi amenajate pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi vremea în vara 2024. Trei sisteme de prognoză pe termen lung anunță același lucru: călduri extreme în emisfera nordică

Publicat

cum va fi vremea în vara 2024. trei sisteme de

Cum va fi vremea în vara 2024. Trei sisteme de prognoză pe termen lung arată același lucru: temperaturi peste media normală generate de un model dinamic în atmosferă. 

Este un model afectat de tranziția de la El Niño cald la un ciclu La Niña rece, spun meteorologii europeni.

Aceștia estimează că un șir de valuri de presiune și anomalii se va extinde din America de Nord până în Europa.

Va fi extrem de cald în centrul și sudul Europei, mai ales în iulie și august. Este…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Kelemen Hunor la Cluj: Sunt convins că listele UDMR pentru alegerile din 9 iunie sau fost semnate și de români

Publicat

kelemen.jpg

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, se declară convins că listele UDMR pentru alegerile din 9 iunie au fost semnate și de cetățeni români și crede că Uniunea va avea rezultate bune la scrutinul pentru europarlamentare și locale.

Kelemen Hunor a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la finalul ședinței Consiliului Permanent al Uniunii, că UDMR a finalizat procedurile de desemnare a candidaților la alegerile locale pentru municipii, președinți de consilii județene și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe