Connect with us

EVENIMENT

Riscul de boli transmise de ţânţari, în creştere în Europa

Publicat

Noile cifre ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), citate de Reuters, arată că în 2022 Europa a înregistrat aproape același număr de cazuri de infectare locală cu febră dengue ca în ultimii 11 ani.

Anul trecut au fost înregistrate 71 de cazuri de îmbolnăvire cu febră dengue, mai ales în Franţa. Între 2010 şi 2021 au fost înregistrate 74 de cazuri.

În general, dengue provoacă febră şi dureri musculare, dar poate avea simptome mai severe şi uneori poate fi fatală.

Agenţia sanitară a avertizat într-o conferinţă de presă organizată joi asupra unui risc tot mai ridicat în regiunea europeană de cazuri de boli transmise de ţânţari, inclusiv dengue, zika, chikungunya şi virusul West Nile, asociate cu schimbarea climei şi răspândirea insectelor purtătoare de virusuri.

„Dacă acest lucru continuă, ne putem aştepta să vedem mai multe cazuri şi posibil decese din cauza bolilor precum dengue, chikungunya şi febră West Nile”, a declarat Andrea Ammon, director ECDC.

„Eforturile trebuie să se concentreze asupra modalităţilor de control al populaţiilor de ţânţari, prin sporirea supravegherii şi impunerea măsurilor de protecţie personală”, a indicat şefa ECDC.

Riscul de boli transmise de ţânţari, în creştere în Europa. Ratele cazurilor de febră dengue sunt în creştere

Agenţia a precizat că specia de ţânţari Aedes albopictus, care răspândeşte chikungunya şi dengue, înaintează către nordul şi vestul Europei. Aedes aegypti, care răspândeşte boli precum dengue, febra galbenă şi chikungunya, s-a stabilit în Cipru anul trecut şi ar putea înainta în continuare.

În timp ce ratele unor boli transmise de ţânţari în Europa – precum malaria şi zika – nu au crescut dramatic în ultimii ani sau chiar au scăzut uşor, în cazul altora s-a observat o creştere „frapantă”, cu precădere în ceea ce priveşte dengue, a menţionat ECDC.

Ratele cazurilor de febră dengue sunt în creştere la nivel mondial.

Anul acesta, boala a fost identificată pentru prima dată în capitala sudaneză, iar Peru a declarat recent stare de urgenţă în majoritatea regiunilor din cauza creşterii numărului de cazuri.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat miercuri asupra potenţialei creşteri a infecţiilor din cauza fenomenului meteorologic El Nino care afectează modelele climatice la nivel mondial. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Proiect AUR: Prețul energiei va fi calculat pe baza costurilor reale, fără speculă și abuz

Publicat

aur.jpg

Deputatul AUR, Alin Coleșa, anunță depunerea unui proiect de lege care vizează eliminarea speculei de pe piața energiei electrice și stabilirea unui preț corect, bazat pe costurile reale de producție.

Propunerea urmărește plafonarea marjei de profit și transparentizarea completă a mecanismului de formare a prețului, pentru a proteja consumatorii și a sprijini industria românească.

“Vrem un preț cinstit, bazat pe realitate”

„De peste 10 ani am tot auzit…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Patru din zece angajați din România, nemulțumiți de salariu. Cu ce venit spun că s-ar putea descurca românii

Publicat

patru din zece angajați din românia, nemulțumiți de salariu. cu

Patru din zece angajați din România sunt nemulțumiți de salariul actual: Aceștia resimt constant presiunea cheltuielilor zilnice, potrivit unui sondaj realizat recent.

Astfel, aproape 40% dintre angajații români se declară nemulțumiți de venitul actual, iar 70% resimt constant presiunea cheltuielilor de zi cu zi, arată un sondaj recent realizat pe un eșantion de peste 2.400 de persoane active pe piața muncii, scrie Mediafax.

Este vorba despre un sondaj eJobs, realizat pe 2 iulie…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Norma didactică va crește cu două ore, a anunțat Ilie Bolojan. Precizări legate de bursele de merit

Publicat

norma didactică va crește cu două ore, a anunțat ilie

Norma didactică va crește cu două ore, a anunțat miercuri premierul Ilie Bolojan. De asemenea, el a făcut o serie de precizări legate de bursele de merit. 

”Vom propune creșterea normei didactice cu două ore, față de ceea ce avem astăzi în învățământul preuniversitar și universitar.

Aceasta înseamnă că din cele 40 de ore pe săptămână pe care un ccadru didactic trebuie să le petreacă la școală sau pentru școală, în loc de 16 ore la clasă va preda 18 ore, în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Micii artiști clujeni, cele mai importante premii la Festivalul Internațional de Interpretare ”Ursulețul de Aur”

Publicat

ursuletul.jpeg

Kids Sing Academy din Cluj-Napoca a câștigat cele mai importante premii la Festivalul Internațional de Interpretare “Ursuletul de Aur” de la Baia-Mare desfășurat la sfârșitul lunii iunie.

”Cele mai importante premii ale competitiei care au ajuns la Kids Sing Academy sunt: Ariana Ticu, Irina Dărăban, Lucas Mureșan Alissa Popa & Andrada Pop, Antonia Mîrdan care au obtinut Trofeul categoriei.

De asemenea, elevii nostri au obtinut numeroase premii 1, 2,3,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe