Connect with us

EVENIMENT

Riscul de boli transmise de ţânţari, în creştere în Europa

Publicat

Noile cifre ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), citate de Reuters, arată că în 2022 Europa a înregistrat aproape același număr de cazuri de infectare locală cu febră dengue ca în ultimii 11 ani.

Anul trecut au fost înregistrate 71 de cazuri de îmbolnăvire cu febră dengue, mai ales în Franţa. Între 2010 şi 2021 au fost înregistrate 74 de cazuri.

În general, dengue provoacă febră şi dureri musculare, dar poate avea simptome mai severe şi uneori poate fi fatală.

Agenţia sanitară a avertizat într-o conferinţă de presă organizată joi asupra unui risc tot mai ridicat în regiunea europeană de cazuri de boli transmise de ţânţari, inclusiv dengue, zika, chikungunya şi virusul West Nile, asociate cu schimbarea climei şi răspândirea insectelor purtătoare de virusuri.

„Dacă acest lucru continuă, ne putem aştepta să vedem mai multe cazuri şi posibil decese din cauza bolilor precum dengue, chikungunya şi febră West Nile”, a declarat Andrea Ammon, director ECDC.

„Eforturile trebuie să se concentreze asupra modalităţilor de control al populaţiilor de ţânţari, prin sporirea supravegherii şi impunerea măsurilor de protecţie personală”, a indicat şefa ECDC.

Riscul de boli transmise de ţânţari, în creştere în Europa. Ratele cazurilor de febră dengue sunt în creştere

Agenţia a precizat că specia de ţânţari Aedes albopictus, care răspândeşte chikungunya şi dengue, înaintează către nordul şi vestul Europei. Aedes aegypti, care răspândeşte boli precum dengue, febra galbenă şi chikungunya, s-a stabilit în Cipru anul trecut şi ar putea înainta în continuare.

În timp ce ratele unor boli transmise de ţânţari în Europa – precum malaria şi zika – nu au crescut dramatic în ultimii ani sau chiar au scăzut uşor, în cazul altora s-a observat o creştere „frapantă”, cu precădere în ceea ce priveşte dengue, a menţionat ECDC.

Ratele cazurilor de febră dengue sunt în creştere la nivel mondial.

Anul acesta, boala a fost identificată pentru prima dată în capitala sudaneză, iar Peru a declarat recent stare de urgenţă în majoritatea regiunilor din cauza creşterii numărului de cazuri.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat miercuri asupra potenţialei creşteri a infecţiilor din cauza fenomenului meteorologic El Nino care afectează modelele climatice la nivel mondial. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Opt echipe de la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, la faza națională a Olimpiadei de Statistică

Publicat

opt echipe de la colegiul militar ”mihai viteazul” din alba

Participare numeroasă a elevilor de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, la faza națională a Olimpiadei de Statistică. 

Olimpiada Națională de Statistică are loc pentru prima dată în anul școlar 2024/2025, fiind organizată de Institutul Național de Statistică și de Ministerul Educației, în cadrul Competiției Europene de Statistică.

Această competiție are două categorii, Junior (pentru elevii din clasele a IX-a și a X-a) și Senior (pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Noi reguli de călătorie în Regatul Unit pentru români. Documentul care este obligatoriu din 2 aprilie. Ce este și cât costă

Publicat

biletele de avion sunt mai ieftine în ianuarie cu până

Noi reguli de călătorie în Regatul Unit pentru români. Documentul care este obligatoriu din 2 aprilie. Ce este și cât costă.

Începând cu 2 aprilie, europenii vor fi obligați să obțină un permis de călătorie (ETA) pentru a intra în Regatul Unit.

Acest proces poate fi realizat online, prin plata unei taxe de 12 euro, sumă care va crește în curând la 19 euro, potrivit agerpres, după AFP.

Permisul, denumit Autorizație Electronică de Călătorie (ETA), trebuie obținut…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

UBB Cluj organizează pentru liceeni 23 de concursuri. Pot înlocui probele de admitere la facultate sau crește nota

Publicat

ubbu 4 e1716798593126.jpg

Liceenii care vor să studieze la UBB Cluj pot obține un avantaj consistent sau pot chiar obține de timpuriu locul dorit dacă participă la concursurile pe care universitatea le organizează special cu acest scop.

Astfel, facultățile UBB organizează nu mai puțin de 23 de concursuri care pot crește nota la examenul de admitere sau pot chiar înlocui probele de examen, astfel încât candidații au șansa de a-și asigura, încă din timpul liceului, un avantaj pentru admiterea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Polițiștii din Alba, cu ochii pe șoferii vitezomani. Sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR, folosit pe drumurile din județ

Publicat

polițiștii din alba, cu ochii pe șoferii vitezomani. sistemul de

Polițiștii rutieri din Alba acționează luni, 31 martie, cu sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR, pentru a depista posibile încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice, în zonele cu risc rutier din județ.

Sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR folosește dispozitive radar, montate pe trepiede mobile. Acestea surprind în timp real vehiculele care depășesc limita legală de viteză sau care încalcă alte reguli de circulație.

Proprietarii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe