EVENIMENT
Riscul de cancer asociat alcoolului, un motiv convingător pentru a-i face pe oameni să bea mai puţin

Persoanele care sunt informate cu privire la riscul de cancer asociat alcoolului şi sunt încurajate să îşi numere paharele consumate au tendinţa să bea mai puţin, conform unui nou studiu realizat în Australia şi publicat marţi, informează Xinhua.
Cercetarea, realizată în mod randomizat şi condusă de oameni de ştiinţă de la George Institute for Global Health, a implicat trei sondaje online, efectuate de-a lungul unei perioade de şase săptămâni, la care au participat 8.000 de adulţi reprezentativi pentru publicul general australian care obişnuieşte să consume băuturi alcoolice.
Acest studiu a fost prezentat în Addictive Behaviours.
Unii dintre participanţii la aceste sondaje au văzut mesajele publicitare răspândite de guvernul statului Australia de Vest, prin care băutorii erau informaţi că alcoolul creşte riscul de cancer, iar alţii au avut acces la informări cu privire la modul în care îşi pot schimba obiceiurile de băut. Un alt grup de participanţi a avut acces la ambele tipuri de mesaje de informare.
Ulterior, a fost măsurat efectul acestor informări asupra tentativelor consumatorilor de a reduce frecvenţa şi cantitatea reală de alcool consumată.
”Am descoperit că o combinaţie a informaţiilor despre alcool şi cancer cu o acţiune practică specifică – numărarea băuturilor – a condus la reducerea cantităţii de alcool”, a declarat autoarea principală a studiului, Simone Pettigrew, cercetătoare la George Institute for Global Health.
Studiul a constatat că mesajele de informare cu privire la faptul că alcoolul cauzează cancer îi fac pe oameni să dorească să bea mai puţin, iar încurajarea lor să numere porţiile de băutură consumate îi ajută în acest sens.
Potrivit lui Pettigrew, multe persoane nu cunosc faptul că alcoolul este cancerigen, iar din cauza resurselor limitate disponibile pentru campanii de reducere a riscurilor asociate alcoolului este important să se afle ce mesaje rezonează cel mai bine pentru a se asigura eficacitatea acestora.
Conform estimărilor, unul din şase australieni consumă alcool la niveluri care îi expun riscului de a suferi de boli sau leziuni de-a lungul vieţii. De asemenea, unul din patru australieni consumă cel puţin lunar alcool la niveluri care îi expun riscului de a suferi de boli sau leziuni în perioada imediată.
Pettigrew a precizat că în Australia consumul de alcool în cantităţi nocive reprezintă o problemă majoră de sănătate, asociată cu un risc crescut de leziuni, boli cronice, inclusiv tipuri de cancer asociate alcoolului, şi deces prematur. În acest sens, chiar şi persoanele care consumă alcool cu moderaţie prezintă un risc crescut de a dezvolta mai multe tipuri de cancer. AGERPRES
EVENIMENT
Ciprian Paraschiv (AUR): Legea Sportului deturnată în interes politic. Miroase a trafic de influență!

Deputatul AUR Ciprian Paraschiv, președintele Comisiei pentru Tineret și Sport, acuză coaliția că a deturnat în interes politic Legea Sportului, un act normativ esențial pentru sportul românesc, dar care, prin amendamentele propuse de PSD, devine o lege favorabilă traficului de interese și clanurilor politice.
Raportul comisiei a fost adoptat fără vot, în absența președintelui comisiei și a staff-ului acesteia, care nu au primit și nici nu au putut analiza…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO. Consiliul Județean Cluj modernizează drumul spre Stațiunea Muntele Băișorii și pârtia Buscat

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere pe drumul județean DJ 107R (DJ 107M) Băișoara – Muntele Băișorii – Stațiunea Muntele Băișorii – pârtia de schi Buscat. Acestea au drept principal scop asigurarea unei circulații rutiere normale, în condiții de deplină siguranță.
Lucrările vizează sectorul de drum în lungime de peste 22 de kilometri, cuprins între pozițiile kilometrice 28+650 și 50+850. De asemenea, tronsonul în lungime…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
O săptămână de concediu fără plată pentru bugetari, în fiecare lună. Măsură analizată de Guvern (surse)

O săptămână de concediu fără plată pentru bugetari, în fiecare lună: Guvernul ar pregăti o măsură dramatică pentru reducerea cheltuielilor statului.
Astfel, angajații din sectorul bugetar ar putea fi trimiși în concediu fără plată timp de 5 zile în fiecare lună. Adică o săptămână de lucru, completă.
Informația a fost publicată în exclusivitate de Profit.ro, care citează surse sindicale credibile.
Nu este clar la acest moment câte luni s-ar aplica o astfel de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Reorganizarea ANAF – Antifraudă pe structuri județene, programată pentru 1 iulie, se anulează. PROIECT, la Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor vrea să anuleze reorganizarea ANAF – Antifraudă pe structuri județene, prevăzute să funcționeze în paralel cu structurile regionale de la 1 iulie 2025. Se propune astfel păstrarea organizării actuale a Direcției generale antifraudă fiscală, cu structuri teritoriale doar la nivel regional.
În acest sens, pe site-ul Ministerului Finanțelor a fost publicat luni, 30 iunie, un proiect de OUG privind abrogarea articolului 3 alineatul (2) din Ordonanța de…
Citește mai mult pe Alba24.ro