Connect with us

ACTUALITATE

Riscul de concentrare pe piaţa asigurărilor de viaţă, mai ridicat decât cel de pe piaţa asigurărilor generale

Publicat

Riscul de concentrare pe piaţa asigurărilor generale este de nivel mediu, în timp ce gradul de concentrare a pieţei asigurărilor de viaţă este încă ridicat, conform principalilor indicatori folosiţi de Consiliul Concurenţei, se menţionează în raportul lunar al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

„Situaţia este similară în cazul pieţei fondurilor de pensii private (Pilonul II şi Pilonul III), dar explicabilă prin motive obiective legate de mecanismul lor de funcţionare şi starea actuală a pieţei. Pe piaţa de capital, gradul de concentrare este mediu spre ridicat în cazul administratorilor fondurilor de investiţii, dar şi în cazul intermediarilor de la BVB, ca urmare a faptului că principalii participanţi cumulează o pondere semnificativă din valoarea totală a activelor, respectiv din valoarea totală tranzacţionată”, se mai precizează în raportul lunar de monitorizare a tendinţelor pe pieţele financiare nebancare.

Totodată, gradul de concentrare este ridicat pentru piaţa RCA, precum şi pentru depozitarii fondurilor de pensii private (Pilonul II şi Pilonul III) şi a fondurilor de investiţii.

Societăţile de asigurare, autorizate şi reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, au subscris, în primele trei luni din acest an, prime brute în valoare de 2,95 miliarde lei, în creştere cu 8,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

La 31 martie 2020 activau pe piaţa asigurărilor 28 de societăţi de asigurare

La 31 martie 2020 activau pe piaţa asigurărilor 28 de societăţi de asigurare, autorizate şi reglementate de ASF, dintre care 15 au practicat numai activitate de asigurări generale (AG), şapte au practicat numai activitate de asigurări de viaţă (AV) şi şase au practicat activitate compozită.

În trimestrul I al anului 2020, aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăţi de asigurare din cele 28 de societăţi autorizate.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Bolojan: Săptămâna viitoare vor fi anunțate măsurile pentru reducerea deficitului. Doar două cote de TVA și majorarea taxelor pentru bănci

Publicat

bolojan: săptămâna viitoare vor fi anunțate măsurile pentru reducerea deficitului.

Publicitate

Premierul Ilie Bolojan a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că Guvernul va prezenta săptămâna viitoare pachetul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, care va include atât reduceri de cheltuieli, cât și majorări de taxe. El a precizat că sistemul actual de TVA, cu trei cote (5%, 9% și 19%), va fi înlocuit cu unul care va cuprinde doar două cote, scrie alba24.ro.

De asemenea, urmează să crească taxele pentru bănci și sectorul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Guvernul a prelungit până la 30 septembrie măsura plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază. Lista produselor vizate rămâne neschimbată

Publicat

vine “marele val” al scumpirilor: ce alimente de bază se

Publicitate

Guvernul a decis vineri să extindă cu încă trei luni aplicarea OUG nr. 67/2023, care prevede limitarea temporară a adaosului comercial pentru alimentele de bază, noul termen fiind 30 septembrie 2025, scrie alba24.ro.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), măsura are ca scop combaterea creșterii excesive a prețurilor și protejarea puterii de cumpărare a populației.

De asemenea, în ședința de guvern, a fost…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tragedie la Mitoc! Râul Prut a mai luat o viață. Bărbatul de 65 de ani a fost găsit de echipele de intervenție la circa doi kilometri de locul unde se presupunea că a intrat în apă

Publicat

tragedie la mitoc! râul prut a mai luat o viață.

Publicitate

Pompierii au fost solicitați, în această seară, să intervină pentru căutarea unui bărbat, în vârstă de 65 de ani, care era la pescuit pe malul râului Prut, în localitatea Horea, comuna Mitoc, și nu s-a mai întors acasă. Alerta a fost dată de familie, după ce bărbatul nu a mai putut fi contactat.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Coțușca, cu o barcă și o ambulanță SMURD, dar și un echipaj aparținând…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primele taxe care se vor aplica din 2026: Vor crește impozitele pe locuințe, terenuri și dividende.

Publicat

primele taxe care se vor aplica din 2026: vor crește

Publicitate

Premierul Ilie Bolojan a declarat vineri că, în perioada următoare, vor fi anunțate noi măsuri fiscale care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2026. Printre acestea se numără introducerea unui sistem de impozitare a terenurilor și locuințelor bazat pe valoarea de piață. Totodată, impozitul pe dividende va fi majorat de la începutul anului 2026, scrie alba24.ro.

„Un alt pachet de măsuri se referă la cele care vor intra în vigoare de anul viitor,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe