Connect with us

ACTUALITATE

Riscurile cibernetice, reglementările de mediu şi creşterea dobânzilor, factori care influenţează performanţa companiilor imobiliare. Studiu

Publicat

Potrivit studiului global „Deloitte 2024 Commercial Real Estate Outlook”, riscurile cibernetice, reglementările de mediu și creșterea dobânzilor sunt factorii principali care vor exercita o influență asupra performanței financiare a companiilor imobiliare în anul 2024.

Conform sursei citate, rezultatele financiare ale companiilor din sectorul imobiliar comercial (spaţii comerciale, centre de afaceri şi birouri, spaţii logistice) vor fi influenţate, în acest an, în principal de riscurile cibernetice, de cerinţele legale pentru combaterea schimbărilor climatice şi de creşterea dobânzilor pe pieţele financiare.

44% dintre participanţi (atât global, cât şi în Europa) se aşteaptă la o creştere a activităţii de fuziuni şi achiziţii

„Companiile din Europa sunt preocupate, în principal, de aceleaşi riscuri, însă plasează pe locul al doilea instabilitatea politică (în locul reglementărilor legate de climă)”, arată analiza.

Referitor la evoluţia elementelor fundamentale ale pieţei, jucătorii din domeniu se aşteaptă la o înrăutăţire în privinţa costului finanţării (50% dintre companii la nivel global şi 57% în Europa) şi a disponibilităţii capitalului (49%, respectiv 58%).

Pe de altă parte, 44% dintre participanţi (atât global, cât şi în Europa) se aşteaptă la o creştere a activităţii de fuziuni şi achiziţii în piaţa imobiliară în acest an, în principal pentru diversificarea portofoliului de active şi pentru încorporarea de noi competenţe bazate pe tehnologie.

„Acest ultim aspect este important în condiţiile în care 61% dintre companiile din întreaga lume şi 59% din Europa susţin că sunt încă parţial dependente de sisteme învechite, dar jumătate se află în proces de modernizare a acestora”, mai arată studiul.

Aproximativ 72% dintre participanţii globali la studiu (67% din Europa) sunt într-un stadiu incipient de implementare a unor sisteme pilot bazate pe inteligenţa artificială sau în curs de dezvoltare a unor astfel de soluţii.

Referitor la pregătirea pentru conformarea la reglementările ESG (environmental, social, governance – protecţia mediului, impact social, guvernanţă), 59% dintre companiile participante la nivel global (54% în Europa) spun că încă nu au datele, procesele şi sistemele interne de control pregătite în acest scop.

Transformările care au loc în economia globală implică eforturi financiare considerabile

Totodată, acestea au în vedere, pentru anul 2024, o serie de iniţiative strategice pentru atingerea standardelor de sustenabilitate, cum ar fi investiţiile în dispozitive bazate pe Internet of Things – IoT (45%), în soluţii de evaluare a managementului riscului (44%), dar şi în dotarea clădirilor noi sau a celor reabilitate cu elemente de rezistenţă la schimbările climatice (43%).

„Transformările care au loc în economia globală implică eforturi financiare considerabile din partea companiilor imobiliare, în cel puţin două direcţii majore.

Una dintre ele este legată de reglementările care vizează îndeplinirea standardelor de sustenabilitate, care evoluează rapid, atât la nivel global, cât şi în Europa, astfel că investiţiile necesare pentru conformare devin o prioritate.”, a declarat Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociaţii | Deloitte Legal, Lider al Serviciilor de Consultanţă pentru sectorul Imobiliar în cadrul Deloitte România.

Potrivit acesteia, legislaţia europeană vizează şi România şi, din acest considerent, jucătorii care activează pe piaţa locală s-ar putea confrunta cu cerinţe suplimentare din partea autorităţilor naţionale, legate de respectarea criteriilor ESG, inclusiv în cadrul proceselor de emitere a avizelor sau a autorizaţiilor de construire.

„Cealaltă direcţie de urmărit este cea care vizează dotarea cu tehnologii de ultimă generaţie pentru dezvoltarea de clădiri inteligente, dar şi pentru implementarea unor soluţii care să ajute la eficientizarea operaţiunilor companiilor care activează în domeniul imobiliar, cum ar fi soluţii pentru gestionarea digitală a proprietăţilor şi a respectării cerinţelor legale pentru portofoliile imobiliare (inclusiv în ceea ce priveşte avizele si autorizaţiile)”, a adăugat Irina Dimitriu.

În privinţa oportunităţilor de investiţii considerate cele mai atractive, activele asociate economiei digitale urcă pe primul loc, detronând spaţiile centrale de birouri (care ajung pe locul al zecelea în clasamentul global), iar pe locurile următoare se află clădirile destinate închirierii şi centrele pentru îngrijirea seniorilor. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

De la provocări la bucurii: Mamele cu mulți copii se reunesc la Dorohoi pentru o zi de suflet

Publicat

de la provocări la bucurii: mamele cu mulți copii se

Publicitate

O zi plină de căldură sufletească și comuniune a avut loc duminică, 29 iunie 2025, în ziua de pomenire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Dorohoi, unde Departamentul ProVita Dorohoi a organizat evenimentul „Cu dragoste pentru mame”, precizează publicația Slova Creștină de Dorohoi.

Într-o atmosferă de profundă empatie și înțelegere, mamele înscrise în cadrul Programului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Printre lacrimi, psalmi și lanțuri: Când Dumnezeu intră în celulă. Interviu cu părintele capelan Sergiu Brașoveanu, Penitenciarul Botoșani

Publicat

printre lacrimi, psalmi și lanțuri: când dumnezeu intră în celulă.

Publicitate

La Penitenciarul Botoșani, într-un spațiu în care libertatea fizică lipsește, dar unde căutarea de sens e mai vie ca oricând, părintele Sergiu Brașoveanu slujește de un an ca preot capelan. Între ziduri groase și suflete apăsate, el e chipul unei Biserici care nu judecă, ci mângâie, care nu întreabă „Ce-ai făcut?”, ci „Unde ți-e sufletul?”. Am stat de vorbă cu părintele despre ce înseamnă să aduci lumina credinței acolo unde pare…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul ierarh ghelasie de la râmeț

Publicitate

Pe la mijlocul veacului al XIV-lea, Mănăstirea Râmeț din munții Apuseni era cârmuită de râvnitorul spre cele sfinte starețul Ghelasie, care mai apoi a fost ales Arhiepiscop al Transilvaniei, fapt cunoscut dintr-o inscripție ce se găsește pe peretele care desparte naosul de pronaosul bisericii, în care se poate citi: „Scris-am eu mult greșitul robul lui Dumnezeu Mihul zugravul de la Crișul Alb în timpul Arhiepiscopului Ghelasie, anul 1377, 2 iulie,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Din nou Simona Radiș! Aur la Cupa Mondială de canotaj de la Lucerna. România încheie cu șase medalii

Publicat

din nou simona radiș! aur la cupa mondială de canotaj

Publicitate

Canotoarea botoșăneancă Simona Radiș a adus din nou mândrie României, cucerind medalia de aur la Cupa Mondială II de la Lucerna, Elveția.

Evoluând în proba de dublu rame feminin alături de Magdalena Rusu, Radiș a dominat cursa și s-a impus categoric cu timpul de 06 minute 59 secunde 04/100, în fața echipajului din Cehia, aflat la peste cinci secunde în urmă.

Pentru sportiva originară din Botoșani, acest nou titlu confirmă forma excelentă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe